Savjeti za odabir moto jakni
MOTO JAKNE
Glavni razlog za odabir dobre moto jakne je sigurnost…plus dobar izgled!
Pod ovim se misli da će vam dobra jakna pružiti komfort i sigurnost a nećete izgledati kao vitez koji ide u borbu u limenom oklopu.
Ovaj članak će vam omogućiti da odaberete moto jaknu po svojoj mjeri.
Četiri su osnovna tipa motociklističkih jakni: Ljetna, zimska, kožna i kišna.
Ljetna jakna:
Ovo je često kraća jakna vrlo tankog profila. Protekcija varira od vrlo malih štitnika do kompletne zaštite. Pri odabiru ovog tipa jakne, čak i ukoliko ćete je voziti samo po lijepom vremenu, uzmite jaknu veće kvalitete, da vam se ne desi da jakna služi samo kao ukras te za vrijeme vožnje samo vijori na vjetru i stvara vam nelagodu.
Zimska jakna:
Ovaj tip je sličan produženom ljetnom tipu s unutrašnjom podstavom. Ove jakne imaju odličnu zaštitu, vodonepropusne su (barem bi trebale biti) i znjau biti vrlo skupe.
Kožna jakna:
Kožne jakne su najpopularnije među moto populacijom. Koža pruža najbolju zaštitu protiv habanja. Ove jakne dolaze u velikom broju stilova i raznih dizajna, od sportskih do custom. Imaju vrlo često maksimalnu zaštitu s raznim štitnicima. Pri odabiru ovih jakni u svakom slučaju slijedite onu krilaticu: koliko para toliko muzike.
Kišna jakna:
Ovisno o tome u kojim uvjetima vozite i s kakvim tipom jakne trebati će vam i kišna jakna. To je najčešće tanka plastična jakna koja ima dobru zaštitu od vode. Često dolazi u kombinaciji s kišnim hlačama (kišno odijelo).
Savjeti pri odabiru:
Dobra jakna je kao odraz vaše osobnosti. Motociklistička jakna je kombinacija stila i komfora.
Komfort:
Da bi motociklistička jakna bila udobna potrebno je uračunati vozačev položaj pri odabiru. Vaši rukavi trebaju biti duži, u ramenima treba više prostora, donji dio mora biti duži u prijedelu leđa da pokrije prostor između jakne i hlača a zatvori moraju zaustavljati vjetar i kišu.
Materijali:
Jakne se obično dijele na dvije vrste: kožne i tekstilne. Kožne jakne pružaju najbolji otpor i definitivno ih prati najbolji imidž u povijesti motociklizma.
Tekstilne jakne su najčešče od Dupont Cordura materijala koji je jedan oblik najlona s velikom izdržljivošću.
Podstava:
Velik broj jakni posjeduje podstavu koju je moguće ukloniti. Pri odabiru ovog tipa jakni provjerite da je podstava osigurana na više mjesta jer se u protivnom vrlo često zna otkačiti i zgužvati.
Zatvarači:
Pri odabiru jakne pripazite na ovaj dio buduči da su zatvarači izloženi čestom otvaranju i zatvaranju, vjetru, kiši i svim metereološkim nepogodama.
Kvalitetne jakne posjeduju heavy duty zatvarače što im garantira dugi vijek i dobru funkcionalnost.
Odaberite jaknu koja ima preklopac protiv vjetra koji sprječava prodor zraka unutar nje. On može biti preko zatvarača ili ispod njega (najčešče kod kožnih jakni).
Pri odabiru jakne obratite pozornost i na reflektivne materijale, ventilaciju i vodonepropusnost.
Pomoć pri odabiru jakne po mjeri:
A. Pripazite da su rukavi dovoljno dugi
B. Provjerite da li vam ramena imaju dovoljno prostora
C. Da li je komforna kada je zakopčate
D. Možete li zakopčati krajeve rukava i vrat
E. Provjerite dijelove koji bi mogli lepršati na vjetru
F. Da li je podstava na pravom mjestu
G. Da li odgovara vašoj namjeni
H. Da li vam dobro stoji
Nekoliko točaka na koje treba pripaziti:
1. Dobra dužina rukava
2. Zaštita na laktu
3. Izbjegnite lepršanje rukava
4. Zaštita ramena
5. Dobar ovratnik
6. Reflektirajuči materijali
7. Dobra ukupna dužina
8. Vodonepropusnost vanjskih đepova
9. Zatezanje oko struka
10. Preklopac zatvarača
11. Materijal jakne
0
6 replies to this topic
Posted 06 January 2011 - 19:46
Posted 06 July 2011 - 17:36
Posted 07 July 2011 - 17:58
ovo mi deluje kao odlicna jakna i svidja mi se dizajn to jest u skladu je sa neki mojim nacinom oblacenja.
Da li neko zna da li uopste ima negde da se nadje u Srbiji to jest da li moze negde da se naruci?
http://www.helmetout...0and%20Strength
Da li neko zna da li uopste ima negde da se nadje u Srbiji to jest da li moze negde da se naruci?
http://www.helmetout...0and%20Strength
Posted 07 July 2011 - 18:19
Koliko vidim ovo je u USA, retko ko narucuje odande a i nije nemoguce da cena transporta predje cenu jakne.
Kod moto jakne je najbitnije da ti odgovara krojem, da te nigde ne steze ali ni da ti nigde ne visi, i da ti svi stitnici prijanjaju na telo 100%, da ne mogu da ti spadnu, stitnik van predvidjenog mesta ume da napravi dosta stete. Posle toga na red dolaze materijali, boja, dzepovi, itd. Znaci nista bez probe.
Kod moto jakne je najbitnije da ti odgovara krojem, da te nigde ne steze ali ni da ti nigde ne visi, i da ti svi stitnici prijanjaju na telo 100%, da ne mogu da ti spadnu, stitnik van predvidjenog mesta ume da napravi dosta stete. Posle toga na red dolaze materijali, boja, dzepovi, itd. Znaci nista bez probe.
Posted 07 July 2011 - 18:32
Perlx
ja vozim skut po gradu tako da ne stavljam stitnike a i iskreno mi se ne svidjaju one jase pribijene uz telo.
U svakom slucaju zelim da uzmem neku dobru sa postavom koja moze da se skida i da skut vozim sto duze...dokle je moguce...do novembra.
KOju radnju u BG preporucujes i kog proizvodjaca?
ja vozim skut po gradu tako da ne stavljam stitnike a i iskreno mi se ne svidjaju one jase pribijene uz telo.
U svakom slucaju zelim da uzmem neku dobru sa postavom koja moze da se skida i da skut vozim sto duze...dokle je moguce...do novembra.
KOju radnju u BG preporucujes i kog proizvodjaca?
Posted 07 July 2011 - 18:54
I ja vozim sqt po gradu i pre 3 meseca sam pao sa sqta pri nekih 30 na sat i veruj mi da su me stitnici na jakni i dobra kaciga (naravno meni odgovarajuci) spasili vecih povreda. Sqt vozim cele godine, osim kada je ispod nekih 5 stepeni i kada su jake kise, poledica svuda i generalno vreme po kojem ne bih ni izlazio van kuce.
Obidji sto vise radnji i vidi sta ti pasuje tvom ukusu i dzepu.
Pegaz moto - zemun;
maxmoment - karadjordjeva;
kompp.co - batajnica;
guevara - nbg;
motooprema - kod slodesa;
centar s - vozdovac;
Obidji sto vise radnji i vidi sta ti pasuje tvom ukusu i dzepu.
Pegaz moto - zemun;
maxmoment - karadjordjeva;
kompp.co - batajnica;
guevara - nbg;
motooprema - kod slodesa;
centar s - vozdovac;
Posted 27 September 2011 - 20:42
My link Evo jedne sasvim korektne jakne za,da kažemo,sitnu lovu.Imao sam je,tako da odgovorno tvrdim da je vodo nepropusna,nema otvore za ventilaciju,tako da tokom toplijih dana postava obavezno mora da se skine,ima soludnu dužinu kojom štiti donji deo leđa.....a može da se nosi kao tzv.''casual''.Da nisam dobio od komšije Probiker jaknu kupio bih ali bez razmišljanja u PegazMoto jednu dužu crnu dojajnu od 11.500din.koja takođe može i ''za u grad'' My link
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users