Jump to content

Karting by Tomos powered

• This topic is locked This topic is locked
27 replies to this topic

#1 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 20 October 2011 - 23:31

Jeste da je ovo svet skutera, ali se nadam se se necete ljutiti ako postavim nesto o svom kartingu koji sam ovo leto sredjivao i tuningovao.
Karting mi je cale kupio jos dok sam bio klinac, pre 7-8 godina, ali ove godine sam ga sredio i malo vise se pozabavio njime.

Radi se o kartingu domace proizvodnje "Zastaga Junior", ali je stavljena druga masina, tacnije od Tomosa sa 5 brzina.
Blok motora je od T15, cilindar i glava su od BT-a, auspuh je neka mesavine kupovnog Mastera i rucnih izmena, a za usis je zaduzen Dellorto PHBH 26mm. Radi se o masini od 50ccm, tacnije 60ccm jer je cilindar nazalost morao da se busi na zadnju specijalu zbog pohabanosti.

Ove godine sam stari tip tockova sa felnama 4 incha i uskim gumama zamenio novim tipom tockova sa felnom 5 cola i sirokim gumama kao na profi kartinzima. Osim toga odradio sam i citavu generalnu na kartingu. Skinuta je stara boja, nakon cega je pripremljen za farbanje i ofarban. Izmenjani su svi lezajevi, ram je izbalansiram jer je bio kriv, popravljena su razna ostecenja, zamenjeni delovi koji su bili pohabani i odradjene su neke izmene kod prenosnog sistema.

Da ne razvlacim vise pricu, evo nekih slika i video snimci sa youtuba:

Da bi se upasovali novi tockovi, bile su neophodne neke prepravke
Posted Image
Posted ImagePosted ImagePosted Image

Na ovoj slici se vidi kakva je glavcina bila pre obrade:
Posted Image

Slike u toku radova. Tu su i moja dva druga koji su mi pomogli oko farbanja.
Posted Image Posted Image Posted Image
Posted Image Posted Image

Prirubnica od Fice je ovde legla kao budali samar:)
Pre:
Posted Image
Sada:
Posted Image

#2 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 20 October 2011 - 23:35

I na kraju ovako nekako izgleda. Ima jos par stvari da se doradi, ali to je u sustini to:
Posted Image Posted Image

Dva snimka prve voznje sa novim setupom:

#3 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 21 October 2011 - 08:22

nisam dobro video na slikama, ali mi se čini da si ranije imao neku buđžu od diska i kočionih klješta? jesi li u novom setup-u to zamenio? Po meni bi lakši disk sa nekim dvoklipnim klještima (isto tako lakšim) bio dobar potez, svaka ušteda na težini je značajna, mislim se

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 21 October 2011 - 09:07

fino ste ga uradili, sviđa mi se ova castrol kombinacija boja...

baš sam i ja hteo da pitam, vidim da si spremio disk natrag, a na zadnjim slikama idu sajle, i nema klešta kod diska natrag.. jer to u pripremi ? sa čime kočiš sada, ima li neki doboš mehanizam od originala zaostao ?

na karburatoru bih ja uradio dva setup-a, jedan sa nekim otvorenim filterom tipa propusni sunđer da ga imaš za vožnju po ulici i pripreme, a za drugi bih uradio difuzor, i prema njemu naštelovao karburator za potrebe trke.. velika je razlika kod otvorenog karburatora kada imaš difuzor na ustima..

Posted Image

da i hteo sam te pitati gde si nabavio točkove, vidim da su hidenau gume, negde sam čitao da su ok za trke i da imaju veoma dobar grip..

svaka čast tebi i drugarima, dobar posao

#5 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 21 October 2011 - 13:16

Jel bi mogao neko da mi objasni malo sta se tacno dobija difuzorom i koja je njegova poenta? Razmisljao sam i ja to da uradim jer sam video to na dosta motora, ali dok ne skontam u glavi ili mi neko ne objasni kako on zapravo funkcionise, necu ga staviti. Predpostavljam da je rec o ubrzanju protoka vazduha, jer ista kolicina vazduha prolazi kroz suzeni prostor. Jel sam blizu???
Kako se racuna ugao konusa difuzora, verovatno nije za svaki motor i obrtaje isti?

Imam sad kocnicu, nisam imao samo prvih para dana nakon sastavljanja jer je procurilo kociono crevo. Mislim da nema potrebe menjati fabricku kandzu i praviti i variti novi nosac, kada ova kandza odlicno radi. Za pola klile manje se to nikako ne isplati. Trazim sada sliku kocnice a ne mogu da je nadjem....ako nadjem bice edit

#6 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 21 October 2011 - 16:16

Alal ti vera kako ga vozis.. http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sm225kx5.gif :D

#7 rockstar

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoBIhac(BIH)
  • VozimKeeway Matrix

Posted 21 October 2011 - 23:06

hahahah ovo je zlo, volio bih provozati svaka cast :D

#8 Lenko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 783 posts

Posted 22 October 2011 - 08:07

Ma ovo ide ko mećava ! Ali, ovo se mora znati voziti ! Svaka ti čast, bato !

#9 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 22 October 2011 - 13:03

objasnio si brate :D

#10 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 22 October 2011 - 15:52

Hvala!
Takva voznja meni produzava zivot....nista mi draze nema nego kad ta masina puni i puni i puni je*e , a znam da sam je sam frizirao i sastavio. Ne znam ni sam koliko sam truda i sati rada ulozio dok ovaj Dellorto 26 nije poceo da radi kako treba na tako maloj kubikazi. Ali za par minuta voznje sve se isplatilo, a srce prepuno <3

Sad je masina u kvaru, otisli su skroz lezajevi radilice i kucista u bloku, pa ne mogu da se vozam, moram da skrpim pare za neke dobre lezajeve i klipnjacu, blokove druge vec imam, pa da to sastavim i jos malo uzivam...polako pocinjem da kriziram jer ne mogu da se vozam, sve masine su mi trenutno rasturene, cekaju nove radilice i lezajeve....ovog puta necu da ubacujem makar kakve lezajeve, pa da se opet brzo raspadnu, sada cu se radije strpiti pa kad skupim pare kupiti prave kvalitetne lezajeve i original klipnjacu.

edti by Admin: obrati pažnju na vulgarne reči, koristi zvezdice

#11 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 26 October 2011 - 10:29

Sve lepo pise u prirucniku: http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/0zbunjen.gif
Posted Image

#12 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 October 2011 - 17:19

Hvala

#13 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 October 2011 - 22:20

u novije vreme se rade difuzori i sa eksponencijalnim zakrivljenjima, vidiš sliku gore.. Što se dužine tiče uprkos teoriji koja se sprovodila pre 20-ak godina, ustanovio sam da je duži difuzor efikasniji na nižim obrtajima, a kraći na višljim, pa ako ti nije teško možeš to od lima makazama izraditi i spojiti, i testiraj različite dužine...

evo kako sam ja nekada imao

Posted Image

#14 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 27 October 2011 - 16:21

Pozabavicu se malo time sledece sezone, jer sad trenutno u voznom stanju imam samo jednog standardnog automatika. Sve ovo tunirano je rasklopljeno i ceka nove delove i nova ulaganja....
Hvala jos jednom na korisnim informacijama :D

#15 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 27 October 2011 - 18:48

Samo polako, imaš celu zimu da smišljaš i spremaš mašinu

#16 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 27 October 2011 - 22:51

Ma da, samo opusteno.....ustvari tu necu vise nista specijalno ni raditi, ta masina je ispunila moja ocekivanja za sada. Samo trebam da odvojim pare za delove i da je ponovo sastavim, ustelujem i montiram, sto je par sati posla. Jedine inovacije ce mozda biti difuzor i drugi auspuh

#17 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 01 November 2011 - 16:57

Obecao sam slike kako je odradjena kocnica. Disk i celjust su original od kartinga, a kocioni cilindar je prepravljeni cilindar od ladinog kvacila. U cilindar je ubacena opruga i zavaren granicnik sa druge strane da klip ne bi izeteo napolje (promenjen je smer rada cilindra). Ostalo se vidi na slici
Posted Image

#18 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 01 November 2011 - 17:13

A cek sta sa prasinom kad se stavi difuzor?Meni su karike otisle nakon manje od 100km zbog prasine,a imao sam air box i sve,jedino sto je negde vuko malo prasine,a vi ovde komplet skidate filter...

#19 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 01 November 2011 - 17:34

Ova masina je poslednji put izdrzala svega nekoliko sati voznje sto me nije previse iznenadilo, tako da mene za trajnost ne pitaj. Nije zbog prasina i karika, nego zbog drugih stvari, ali nebitno sada, sustina price je ista.
Tuning i vek trajanja motora (trajnost i pouzdanost) su velike suprotnosti i ako ces vec da tuniras motor, za trajnost ne pitaj....budzenje je skup sport

A karike ti nisu otisle zbog prasine, ne mogu tako brzo da stradaju zbog toga. Ja od kad vozim tomose, nikad filtere nisam koristio pa su karike izdrzavale celu sezonu bez problema.
Karike su ti tako brzo otisle iz drugih razloga, a to moze biti. Losa obrada cilindra, nekvalitetne premekane karike, lose ulje ili siromasna smesa jer ima previse vazduha pa cilindar nema dobro podmazivanje (poznato je da se 2T motori podmazuju gorivom, tj uljem pomesanim u gorivu)

Jedino da je nekako pesak uspeo da dodje do cilindra, onda je to jako opasno i trosenje je nenormalno povecano.....ali mislim da bi svaki filter, kakav god on bio uspeo da zadrzi pesak. Prekontrolisi airbox jel ispravan.

#20 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 01 November 2011 - 17:44

Milose tebi je vuko prasinu od feroda kvacila.. To je mnogo zajebanije, jer je tvrda..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users