Jump to content

VOZNJA NA BENZIN, VOZNJA NA STRUJU

8 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 27 October 2011 - 09:50

S obzirom na kraj sezone, otkidamo jos poneki lep dan, sto smo uradili, uradili smo , sto nismo, ostavljamo za dogodine, i tako smo utanjili sa temama, moze se bar filozofirati, to je besplatno , a ne boli nikoga…

Nesto razmisljam ovih dana , kuda nas vodi ova naucno-tehnicka revolucija i kako cemo se voziti u nekoj bliskoj buducnosti, pa dodju tako dvojica JA, jedan u prezentu, (sadasnjosti ), drugi u (bliskom) futuru i izgura svaki svoga squta iz garaze , pa u voznju…kako to izgleda , hipoteticki?

Onaj prvi JA izgurao STRANCA, oseti se malo miris sirovog BENZINA oko njega , uvek se malo oseti- lepo , zar ne, dam kontakt, odskoci igla na rezervoaru, naravno, malo , nikad nije prepun, dam mu saug na sajlu (nemam vise automatski), prvo paljenje na KURBLU, upali iz prvog, treceg , petog puta, al ` uvek upali…
Hladan, radi na leru, greje se polako , malo dimi, pod saugom je, dok odes po kacigu, dokumenta , tamo – vamo , ugreje se , rizikujes gasenje pod saugom( e, onda si ga naj***), krecem , lako trokira, dimi od viska goriva , cuje se , svi se okrecu za mnom, do prvog semafora ocistio se cilindar od viska goriva i spreman je za voznju…dalje, letim sa njim onako kako ja hocu i koliko mu dozvoljava ono u rezervoaru…

Onaj DRUGI JA izgurao (mozda opet STRANCA), posto ga je prethodno otkacio sa uticnice, turio kljuc u bravu, dao kontakt, nesto se tu popalilo (`rezervoar` pun), samo gas, niko te ne gleda k`o da ne postojis, nema dima , nema buke, samo ubrzavas…jezdis k`o da si DUH… uza sve to rizikujem da negde tako necujan pokupim nekog neopreznog PENZIONERA koji i tako ne cuje dobro, a prelazi van pesackog…zamislite sasobracaj sa takvim vozilima koji se odvija u sterilnoj tisini…sigurno ce biti vise udarenih i pregazenih…
Autonomija kretanja i tako kilava, dodatno ugrozena novim zakonom i upaljenim svetlima , a kad dodje zima u cetvorotockase cemo morati da ugradjujemo KREKE , KRALJICE PECI , ako ne neki WEBASSTO…
Dodjem tako sa ovim strujnim, prikljucim ga na infuziju od 220 v, nema kontrole boje svecice, nema stelovanja, nema ovoga ili onoga, uvek ciste ruke, jedino cu kod Kineza po novu BATERIJU posle nekoliko godina…pa gde je tu draz svega???

Sta bi ste vi izabrali? SADASNJOST ili BUDUCNOST???

UZDRAVLJE... :D

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 27 October 2011 - 11:39

hibrid Mišo da imam i jedno i drugo, i melem za dušu, a i ekonomik ako baš moram svaki dan na posao, pa proporcionalno ceni trenutnoj situaciji vozim šta mi je draže.. ovo za elektro sam negde čitao da su doneli nov zakon da mora na elektro autima da postoji ugrađen zvučnik i generator zvuka motora, pa su već pakovali zvuk od V8 i slične fazone..

gledam ja svakodnevno ove sa elektro biciklima kako šišaju, prže 30-ak niko ih nečuje, a vozači su većinom stariji ljudi, da ne kažem i penzioneri i babe, i svi prže, pitanje je ko od njih poznaje saobraćajne propise, a još veće pitanje ko ima dovoljno dobre reflekse da zaustavi tog kineza za bože me pitaj kakvim kočnicama, u slučaju da neko istrči...

da ne offujem, ja sam za kompromis, sadašnjost, ali da se ima ako može neka varijanta uštede...

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 28 October 2011 - 09:32

Ma, potpuno si u pravu, ali siguran sam da se niko od nas ne bi odrekao sadasnjosti, to nam je u krvi , to je nas zivot, ali isto tako (barem ja ) jednim okom gledam u buducnost i sta nam ona nosi...ima tu jos dosta neresenih problema, ali kako sve brzo napreduje ,ne sumnjam da ce svi oni biti reseni u bliskoj buducnosti, pa da cemo i mi osetiti blagodeti elektropogona...
Ja sam cak prethodnih par godina i razmisljao o dvotockasu na ELEKTROPOGON, cak mislim da bi se za svoje potrebe ( po pitanju autonomije i brzine ) uklopio, ali sam odustao i priklonio se ( na svu srecu ) benzinu, ipak smatram da ovi strujni jos nisu dostigli neophodan tehnoloski nivo, bar ne u onom cenovnom rangu koji sam ja spreman da platim...

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 28 October 2011 - 10:20

a vidi što misliš da mi ne bi mogli da izvedemo ovakvu varijantu... tiristorsku kontrolu ja mogu da isprojektujem, akumulatore kakve naguramo, sad ako su jeftiniji sa gelom i olovom onda te dok ne bude nešto prihvatljivije...

jedino je fora naći ovakav motor, ovo je naizmenični bezkontaktni, kojem se obrtaj frekventno kontroliše...

Posted Image

#5 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 28 October 2011 - 12:44

Gde si slikao ovo? Koji to skuter?

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 28 October 2011 - 17:38

Auuu, gde si ovo nakopao???Ovo ne izgleda zajebancija, vidim da je cela oscilatorna grupa na 12 coli tocku, a prenos je uradjen bas za to... ovo nije onaj mrsavi kineski elektrobicikl oslobodjen svakog suvisnog grama tezine, ovo je izgleda pravi skuter...jel` imas neke karakteristike, autonomiju , V max, kapacitet akomulatora i sl?
Eh, da smo samo blize,ludaci su skloni da svasta smisle i naprave...hehehe...sad moram naci onaj Hrvatski SAM iz 80- tih, gde je onaj tip preradio 15- ticu na elektropogon, da se podsetim sta je sve uradio...

#7 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 28 October 2011 - 21:12

Ako mi se dobro cini ovo je peugeot elektro skuter, bio je na sajmu ove god, e-vivacy ili tako nesto.

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 28 October 2011 - 23:33

hah pa imamo temu, bili smo na sajmu i kompletan pregled odradili.. evo

http://svet-skutera....eot-e-vivacity/

#9 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 October 2011 - 09:32

Pa , jeste, secam se teme, to izgleda jako ozbiljno i dobro, ali s obzirom da je PEUGEOT, sigurno je i cena takva...
To je jako ozbiljan projekat i za fabriku koja ima neogranicen budzet u svom projektnom birou, pa zato sve izgleda tako besprekorno i na visokom nivou...
Ne kazem da entuzijasti ne bi mogli to odraditi slicno (naravno ne na takvom nivou), tim pre zbog jednostavnosti konstrukcije i verovatne dostatnosti delova , verujem da bi se sve moglo nabaviti, ali sve ipak zahteva i dobro poznavanje tog dela fizike (elekto -tehnike i elektronike ) da bi se sve to skockalo da valja...
Ma , samo da je vremena , delova i novaca, pa malo na NET , po znanje i tudja iskustva, dalo bi se to nesto odraditi...ko zna sta nam nosi buducnost...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users