Dosta problema imamo sa skidanjem ležajeva sa radilice.. Uglavnom se kod demontaže oni zadrže na osovini radilice, i toliko su blizu zidova polutki radilice, da je jednostavno veoma teško prići, a i skinuti ih dole sa osovine na koju su tesno navučeni...
Jednom, prvi put, sam probao raznim sekačima i šrafcigerima, ali nije baš urodilo nekim pozitivnim rezultatom, morao sam da lupam na sve strane, a znamo da je radilica jedan od vitalnih delova koji se obrće i može da ode u debalans raznim lupanjima, te je tu potrebno biti veoma oprezan...
Nije neka nauka, alat postoji i ima da se kupi za 80-ak eurona, međutim ja sam pokušao od pravougaonog profila da uradim alat i on izgleda ovako...
probušio sam rupu u sredini šireg profila, koji je od 20x40 materijala... probušio rupe za 8mm šrafove, i presekao profil po sredini šireg dela...
kasnije sam pobrusio mesta gde je bušeno i naoštrio te ivice... u prvom stezanju javila se nestabilnost, profili su kod stezanja težili da se zaokrenu.. i jasno je potrebne su bile neke vođice... pošto se kod nas dosta radi sa električnim vodovima, poslužio sam se bakarnim pločicama debljine 8mm koje su taman ulazile između šrafova i unutrašnjih zidova profila... i tako alat se steže i taman toliko podvuče pod ležaj da se on pomeri 2mm, kasnije je bilo lako bilo kakvim radapcigerom svući ga, u većini slučajeva sam laganim kuckanjem po osovini preko nekog mekog materijala, recimo mesing ili tvrda plastika, mogao ostraniti ležajeve koji su već krenuli...
u dosta slučajeva sam koristio fen za farbu i dobro zagrejao unutrašnji prsten ležaja i dobro naduvao sa wd 40 kako bi lakše krenuo sa svog mesta.. ne mogu reći tačno koliko, ali dosta sam uradio sa ovim alatom, bilo je slučajeva da mi se malo pokrivio profil, ništa strašno, malo se kuckanjem dotera, ponovo naoštri, i ležaj ponovo ugreje i idemo dalje.... recimo da sam uradio skidanje ležajeva sa 10-ak raznih radilica bez problema....
pre koju nedelju mi je stigla radilica, minareli fabrička sa koyo ležajevima, koje sam planirao da lagano skinem.. jedno celo popodne izgubih, grejanje uljenje, ponovno grejanje,... pa posle hlađenja opet grejanje, ništa nije pomoglo... pokidao sam navoje na 8mm šrafovima, pokrivio alat, ponovo naoštrio, ispravio, stavio nove šrafove i ništa opet sam sve pokrivio... grejao sam toliko da sam sa dva para rukavica jedva držao.. i ništa.,.. jednostavno pristigla je i meni ukleta radilica, iako ja nisam pristalica tih nemogućih misija... meni je sve rešivo...
eto taj alat jeste jednostavan, ali ne završava baš sve... da se ovde samo dodam, one pločice mogu biti od bilo kakvog metala, samo da su dimenzija koje nam odgovara....
i tako rešim da odradim nešto malo ozbiljnije... nabavili smo čelik od nekih osovina fi80.. i na strugu odtadili telo i lagani konus... kao i cevčice kroz koje treba šrafovi da prođu...
nakon toga je posečena ivica, da bi mesto varenja bilo duže i jače, i na kraju presečeno na polovinu
u sredini je ostavljeno 2mm i materijal se lagano udebljava prema ivicama, strugar je radio blagi konus...
meni je preostalo da naoštim ivice u luku koji treba da se podvuče pod ležajeve.. i pripremim šrafove odnosno brezone ovog puta 10mm debljine...
prvi ležaj je sišao na hladno bez zagrevanja i posebnih molitvi... najzad zadovoljan imam alat prva liga...
podvuče se dovoljno,, recimo ako se zašrafi do kraja, odmakne ležaj 3mm od polutke...
i tu se pokaže slabost kod skidanja drugog ležaja, dakle brezoni debljine 10mm su popustili i pokrivili se... dakle jasno je da je to slabašan čelik, trebalo bi tu neke jače šrafove ili čeličnu osovinu pa narezati navoj...
i reših pošto sam imao cevčice sa 16mm spoljnom merom da ih probušim na 12,5 i nastavim sa brezonima 12mm...
od istog materijala na žalost, koji ima da se kupi u gvožđari, pa kad bude nešto pametnije bilo pri ruci, to planiram da menjam....
ovde je već bilo i grejanja i wd40, za pomoć.. nisam više smeo da rizikujem.. a usput sam doradio polukrugove i naoštrio ih u blažem luku... fora je da površina naleganja sečiva bude što veća prema obodu spoljnjeg prstena ležaja
i uspeo ..
dakle mora biti jak čelik, nekada su ležajevi jednostavno zapečeni, i mislim da je neophodno termički ubeđivati ih... zadnji put sam grejao tako što sam na osovinu radilice navukao jednu cevku.. mada temperatura se svakako prenosi i na osovinu radilice, ali je svakako poželjno grejati po prstenu ravnomerno i što je najvažnije dovoljno..