Jump to content

Sprint Exactly

• This topic is locked This topic is locked
192 replies to this topic

#61 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2012 - 09:46

prošle nedelje sam čuo dobru, skuter ili tomos sve jedno... može da ide i 120 ali u kafani...

vidi bolje je vodeno hlađenje jer je termogrupa u vek u pravoj radnoj temperaturi, samim tim imaš veću snagu jer je manji stepen dilatacije, ne širi se toliko kao vazdušar, pa je manja mogućnost da produva, bolje zaptivanje i kvalitetnije sagorevanje jer je i stepen kompresije uvek u normalnoj granici...

sa druge strane manja je i potrošnja, pravilno podešen karburator će jednom LC motoru dati tačno odgovaraću smešu benzina i vazduha jer je cilindar u manjem temperaturnom opsegu.. (dakle nije mu radna od 50-250, već od 50 do 90C) , a znamo da je smeša koja je podešena za jednu temperaturu motora, već prebogata kada je motor topliji pa je i njena iskoristivost samim tim manja, dakle baca se gorivo...

iz LC motora je moguće dobiti i veći stepen kompresije, što može da rezultuje i većom snagom za istu kubikažu...

i na kraju nemaš ventilator koji svojim lopaticama odnosi dobar deo snage i obrtnog momenta direktno sa osovine radilice.. vodena pumpa je značajno manje opterećenje...

sad nisam rekao da AC ne valja samo sam pokušao da iznesem prednosti LC-a...

#62 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 31 January 2012 - 11:05

Bas sam pricao o tome sa jednim drugom koji nije iz Sombora ali je isto presao na LC,i dobio sam iste informacije,tako da definitivno prelazim na LC... :D

#63 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 01 February 2012 - 22:45

Ima li neko da proda felne za Aerox,i prednju i zadnju?

#64 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 06 February 2012 - 10:50

Od kog scoota je najbolje staviti hladnjak? Nasao sam jedan od Kymca dimenzija 22x22cm,e sad hladnjak nema bocu tako kaze taj lik nego ima nalivno crevo koje na drugom kraju ima poklopac,zatvarac,kao na autu,i ima na donjem delu i nosac za montazu,ima i ventilator sa zadnje strane.Nisam se nikad sretao sa hladnjacima i stvarno nzm o kakvom se hladnjaku radi,pa ako bi neko mogao da mi malo pojasni :)
Inace hladnjak sam nasao na netu,i kosta 40e...

http://www.kupindo.c...a_O_2035336.jpg

#65 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 24 July 2012 - 23:36

Ajd malo da osvezimo temu....Resio sam definitivno da sredim malo skuter,posto je u gadnom raspadu.Ide on,ali nije vise to to,do moje je greske,al sta da se radi,na greskama se uci...Dakle,jos zimus sam pravio neki alat,to je trebalo da predstavlja blokator varijatora,ali nisam uspeo.Pokidao sam pera na onom ventilatoru,kais sam pokidao,zeznuo sam navoj na radilici,gde se zavrce ona matica sto drzi vario,pa smo onda ja i drug,vratili stari potrosen kais,i uzeli maticu sa drugim navojem,pa uvrnuli kompresorom i pneumatskim samo da moze da se vozi,na kvacilu su ostale crvene oprugice,najjace iz Motoforce seta pa sad krecem sa punim gasom,u medjuvremenu sam prodao auspuh Leo Vince TT,sad je serijala skroz,sem kvacila i korpe koja je krivo izlivena pa sad kad krecem motor bukvalno skace ko blesav.

E sad ja sam mislio da krenem prvo od radilice,stavio bi fabricku radilicu,naravno novu,Malossi multivar,novu korpu kvacila Motoforce 110mm,karburator Dellorto 17,5mm,i ima kit u Motobox-u,Motoforce 50ccm,ali kao fabricki naturpijani kanali (Motoforce +),ali ja bi mozda radio u LC verziji,i opet bi stavio auspuh Leo Vince TT,kako vam se cini?
Ne bi Trek-a,jer mi se ne svidja taj njegov zvuk...

Edited by Mikac93, 24 July 2012 - 23:37.

#66 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 July 2012 - 00:18

ne znam šta bih ti rekao, grešiš u startu

- ako menjaš radilicu, onda pucaj na neku sa punim polutkama, HPC... recimo za kineza imaš nekoliko,a može i da se prebaci na minareli tip, nedavno samo Bojanu pisao kako, HPC radilice povećavaju primarnu kompresiju motora, i pogotovu kod sistema sa rezonantnim periferijama povećavaju brzinu transfera smeše u prostor oko radilice i iz prostora oko radilice kroz prelivne prema glavi gde sledi eksplozija... ako to uzmemo kao Time parametar koji se poboljšava, onda je u time-area zavisnostima to jedan vid neophodnog pomaka za bilo koju nadogradnju, kada nam motor nije kosilica za travu, motorna pumpa za vodu, ili skuter predviđen za 6000-7000 obrtaja plafon...

- Malossi multivar je ok, i Naraku racing je ok, itd ima još ok proizvoda na tom polju koji daju dobru izlaznost

- Korpa kvačila motoforce je kineska, i pokriviće se isto kao i fabrička, ili kao rms ili kao C4 itd, sve je to slabašan materijal neotporan na temperaturu...

- Karburator Dellorto 17,5 je ok, kao i fabrički Mikuni ili Teikin 16, nije bitna razlika, pogotovu ne na 50cc-a

- Motoforce 50cc-a cilindar je možda tuniran, ako se pogleda koju portmapu ima NešaBG na Motofoce cilindru tačno da se čovek poplaši, snaga za mid race, a materijal cilindra i klipa slabašan, uz to još potrošač.. Ako si mislio da menjaš termogrupu onda se bolje odluči na neki base 70cc, sve jedno Malossi sport ili TP Trophy, mada ni španski Airsal Sport-i nisu za bacanje, pogotovo ako znamo da oni sve rade u Alu Nikasil izvedbi... ja evo smem Airsal-a na kocku da stavim, mada ima Motoforce ALU racing 70cc cilindar koji je isto Alu nikasil i to sa nekim malo normalnijim klipom, rotax tip izduva... Sve u svemu najbolje je da sinhronizuješ cilindar karburator i auspuh, prema potrebama...

- pa ako si odlučio opet prema Leo TT-u koji je za serijale 50 i maksimum 70 sport cilindre, onda beži od mid race i friziranih cilindara jer će ti više bacati goriva, a manje biti iskorišteni na tim obrtajima gde TT ima centralnu rezonancu...

i zapamti, zvuk je relativna stvar koja se podešava prigušivačem, ne kupuje se auspuh jer lepo izgleda i jer lep zvuk ima, već se bira prema centralnoj rezonanci za određeni setup, uz to ako imaš više para kupuješ skuplje sa širim power band-om (isporuka snage na širem spektru obrtaja), a ako imaš manje onda kupiš ono što budžet dozvoljava, opet hvataš optimum...

#67 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 July 2012 - 00:29

View PostMario, on 25 July 2012 - 00:18, said:

ne znam šta bih ti rekao, grešiš u startu

- ako menjaš radilicu, onda pucaj na neku sa punim polutkama, HPC... recimo za kineza imaš nekoliko,a može i da se prebaci na minareli tip, nedavno samo Bojanu pisao kako, HPC radilice povećavaju primarnu kompresiju motora, i pogotovu kod sistema sa rezonantnim periferijama povećavaju brzinu transfera smeše u prostor oko radilice i iz prostora oko radilice kroz prelivne prema glavi gde sledi eksplozija... ako to uzmemo kao Time parametar koji se poboljšava, onda je u time-area zavisnostima to jedan vid neophodnog pomaka za bilo koju nadogradnju, kada nam motor nije kosilica za travu, motorna pumpa za vodu, ili skuter predviđen za 6000-7000 obrtaja plafon...

- Malossi multivar je ok, i Naraku racing je ok, itd ima još ok proizvoda na tom polju koji daju dobru izlaznost

- Korpa kvačila motoforce je kineska, i pokriviće se isto kao i fabrička, ili kao rms ili kao C4 itd, sve je to slabašan materijal neotporan na temperaturu...

- Karburator Dellorto 17,5 je ok, kao i fabrički Mikuni ili Teikin 16, nije bitna razlika, pogotovu ne na 50cc-a

- Motoforce 50cc-a cilindar je možda tuniran, ako se pogleda koju portmapu ima NešaBG na Motofoce cilindru tačno da se čovek poplaši, snaga za mid race, a materijal cilindra i klipa slabašan, uz to još potrošač.. Ako si mislio da menjaš termogrupu onda se bolje odluči na neki base 70cc, sve jedno Malossi sport ili TP Trophy, mada ni španski Airsal Sport-i nisu za bacanje, pogotovo ako znamo da oni sve rade u Alu Nikasil izvedbi... ja evo smem Airsal-a na kocku da stavim, mada ima Motoforce ALU racing 70cc cilindar koji je isto Alu nikasil i to sa nekim malo normalnijim klipom, rotax tip izduva... Sve u svemu najbolje je da sinhronizuješ cilindar karburator i auspuh, prema potrebama...

- pa ako si odlučio opet prema Leo TT-u koji je za serijale 50 i maksimum 70 sport cilindre, onda beži od mid race i friziranih cilindara jer će ti više bacati goriva, a manje biti iskorišteni na tim obrtajima gde TT ima centralnu rezonancu...

i zapamti, zvuk je relativna stvar koja se podešava prigušivačem, ne kupuje se auspuh jer lepo izgleda i jer lep zvuk ima, već se bira prema centralnoj rezonanci za određeni setup, uz to ako imaš više para kupuješ skuplje sa širim power band-om (isporuka snage na širem spektru obrtaja), a ako imaš manje onda kupiš ono što budžet dozvoljava, opet hvataš optimum...

Nemam toliko para da mogu da uzem HPC radilicu,ja bi cisto ubacio novu,jer kad vozim 60 po satu,imam osecaj kao da se raspada vario i radilica zajedno,o tome se radi,cisto da mogu normalno da ga vozim,e sad sto se tice korpe kvacila,ona je bila Naraku racing neka,nisam imao para za neku Stage 6 ili Malossi,radila je i ona posao,do nekog vremena,cilindar bi stavio 50ccm,prvenstveno zbog toga sto imam NRG za divljanje,a i nemam para toliko,treba mi cisto motoric da imam nekad da odem do grada sa njim,cisto da se provozam,ne mora tu biti bog zna sta od ovoga sto sam u prethodnom postu nabrojao,ali bi trebalo osveziti masinu,jer je scoot sad u teskom haosu,i zato sam vas pitao za pomoc,tebi Mario hvala,svak cast na ovolikom znanju,i pomoci,ali za sad ne mogu ovoliko da potrosim na njega...Dosta delova vec imam,pa sam mislio da uklopim i to...Zaboravio sam da napisem sta imam,radilicu novu,sa lezajevima i semerinzima,Leo Vince TT nov,ne otpakovan,karburator Dellorto 17,5mm,i imam hladnjak od Pede H2O sa ventilatorom...

Edited by Mario, 25 July 2012 - 00:37.

#68 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 July 2012 - 00:40

aha pa ok, onda možeš da naloviš cilindar koji je za vodeno hlađenje, sad treba ti još pumpa, mislim da minareli može na kineza 1:1 da se namontira....

ovo što imaš osećaj da će da se raspadne, najverovatnije potiče ili od zvona kvačila, negde sam čitao da si pisao da se pokrivilo, ili od lošeg variomata, ventivara, rolnica ili remena... uglavnom su samo rolnice problem, ako je usko povezano sa obrtajima, a ako je povezano sa brzinom kretanja onda je zvono ili kvačilo....

#69 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 July 2012 - 11:51

Moze za Minareli,jedino sto ona ima 3 sarafa,a na bloku od kineza 2,ali nece to nikud,varijator je standard,kao i kais,rolnice su mix 4,3gr i 3,2gr,tako sam nastelovao prenos za TT-a,tako da imam osecaj da ce mi svaki cas otpasti taj saraf sto smo zavrnuli na silu,i da ce mi blokirati varijator i otpasti,a ne daj boze,da padnem,pa da se izlomim...Bolje sve odma da se promeni...

#70 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 25 July 2012 - 20:26

Ја бих ставио оригинал цилиндар од Минарелија. Доста јачи од кинеског и супер се слаже са ТТ-ом.

#71 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 July 2012 - 21:14

Ja sam mislio da stavim Motoforce LC cilindar 50ccm,e sad...

#72 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 28 July 2012 - 23:36

Ipak cemo LC termogrupu ostaviti za kasnije,posto mi stavrno treba motor,juce stigao od ZlajoX-a cilindar i glava od Aprilije,radjeni su kanali,klip je promera 41,5mm,samo sto nema klip,nego moram kupiti,ima li neki koji bi mi preporucili da mi ne rikne brzo?
Evo slike cilindra,malko losije slike,telefon bio u vodi pre par dana:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Mikac93, 28 July 2012 - 23:37.

#73 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 October 2012 - 15:19

Evo problema! Juce operem scoot,zamenim ulje u prenosu,zamenim filtere,ocistim karb,svecica nova,akumulator nov,novo ilje za mesavinu,sve po PS-u. Ceo dan sam ga sredjivao,i uvece napokon zavrsim sve,krenem da palim,nece,kurblam po sata nece,dodam malo goriva u karb,nece,onda malo u cilindar direkt,jedva on tu nekako upali,ali skroz blesavo radi,poigram se malo sa karbom tu on dodje malo sebi,ali nije to to. Dam gas da povuce gorivo,on pocne da se gasi,sta je sad?
Upalim ja opet i pocne neki cudan zvuk da se cuje,kao kad napravite kratak spoj,ono bzzzzz,i cim se to cuje scoot krene da se gasi,to prestane on dodje sebi i stalno tako,alarm sam skinuo i sve te gluposti sto sam sam ugradjivao ali nije do toga,sve isto. Mislio sam da je malo struja dobila vode pa ajde ostavim ga preko noci da se osusi iako je bio suv,jutros upalim opet isto,ne znam do cega je vise,da nije mozda bobina pri kraju ili CDI?

Promenio sam 3 nove NGK svecice,isto radi,znaci nije ni do toga,e sad spada mi stalno kapa za svecicu sa onog kabela,da nije do nje?!

Edited by Mikac93, 23 October 2012 - 15:24.

#74 Slacko95

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 282 posts
  • MestoDespotovac
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 October 2012 - 16:02

meni kad je spadala kapa sa svecice imao sam problem pri paljenju kad skuter nije paljen recimo jednu noc ili jedan dan,nije hteo da pali iz prve nego iz petog-sestog puta,stavio drugu kapicu i sad sve iz prvog pali

#75 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 October 2012 - 16:13

View PostSlacko95, on 23 October 2012 - 16:02, said:

meni kad je spadala kapa sa svecice imao sam problem pri paljenju kad skuter nije paljen recimo jednu noc ili jedan dan,nije hteo da pali iz prve nego iz petog-sestog puta,stavio drugu kapicu i sad sve iz prvog pali

On sad pali,ali taj zvuk ga zeza i to sto se tako gasi kad se to cuje,100% je do struje,ali je problem sta je otislo,ili odakle dolazi to?

Edited by Mikac93, 23 October 2012 - 16:59.

#76 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 October 2012 - 17:01

Nadjen je kvar. Exactly ima kapu svecice koja je oblozena limom,i prilikom pranja je uslo malo vlage i pravilo kratak spoj,tako da je to bio problem,reseno je hvala Bogu. Koja glupost odnese 3 sata slobodnog vremena...

#77 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 23 October 2012 - 23:18

taj lim služi zato da kad uhvatiš rukom kapicu, a dok motor radi, da ne može da se desi da te udari struja.. jer je lim na masi.. a sad ako je kapica ispravna onda lim ne smeta.. a čim uđe malo vode , probije kapica i prebaci varnicu na lim kroz pukotinu na bekelitu...

sad ako si skunuo lim, ok je radi fino, samo nemoj da hvataš rukom dok radi, jer ima da igraš break dance... ta kapica je gotova, moraš kupiti novu...

#78 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 23 October 2012 - 23:36

Moj kinez je imao tu metalnu kapicu,i isto je pravila slicne probleme,jedva je palio,a i kad upali brljavi,gasi se itd,ja sam odma kupio novu i problem je resen,isto se to i desilo na komsijinom falconu,pocela da brljavi,da tesko pali itd,i on je opet kupio novu bakeltnu(bez lima)i sve ok.
Meni samo nije jasno kako baca varnicu sa tom kapicom i kad nije prislonjena svecica uz masu,znaci skroz odvojen kabl od motora,i kad zaverglam baci lepu varnicu http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/huh.png

#79 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 24 October 2012 - 00:22

e to ni meni nije jasno.. ta metalna kapica dobija masu kada se ubode , onda se dodirne uz deklu ili cilindar ili tako nekako...

#80 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 24 October 2012 - 00:45

Sad radi kako treba,sve ispravno,ima dobru varnicu,ide dobro,nema vise taj zvuk,sve ok... Bas sam ga malopre provozao,smrzao sam se ko pi**a...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users