875]
Zamena sajle gasa i uljne pumpe kod kineza...
Nedelja je bio dan za radove oko skuta, sve ovo su pripremni radovi za veliki ( za mene ) projekat ugradnje autogasa...naravno preduslov sa to je vracanje uljne pumpe , rezervoara za ulje, zamena sajle od uljne pumpe koja je odavno pukla pa je zato i pumpa izbacena pre par godina...sajle dolaze u kompletu- sve tri, ona kratka, od rucice za gas, a u razdelnik su vec uvucene od gasa i od uljne pumpe...to izgleda ovako...
a kostalo je 800,00 din sve zajedno, iako na njoj pise cena od ...
920,00 din. ne znam kako, uglavnom koliko je on trazio ja sam platio...
Sajla od gasa je od prosle godine ostala bez dve , tri licne, i to na izlazu iz karba, pa je pretilo pucanje, a znamo kad pukne gore da nije neki problem se vratiti, izvuces sajlu iz buzira i dodajes gas kako znas i umes i vratis se, a ako pukne dole , na izlazu iz karba , to nije bas tako jednostavno, ostajes na putu...kad smo vec za te pare dobili sve tri, mislio sam da zamenim i onu kratku od rucice za gas , pa do razdelnika, sta je to- odvrne se saraf na rucici gasa izvuse se iz lezista valjcic i uvuce se u razdelnik i gotovo za cas...vec kad imamo novu, da stara mozda zamorena ne pukne...
To je bio filmski , idealni scenario, ali naravno, u mom slucaju nista nije islo kako bi trebalo da ide, verovali, ili ne, ovaj ( jednostavan ) posao mi je uzeo celih osam radnih sati, a za to su se pobrinuli dobrim delom Kinezi...evo kako je sve teklo...( http://www.skuteri.org/forum/public/style_emoticons/default/sheepshagger.gif )...
Akteri dogadjaja , moj mladji sinak Nikola i ja ...
Nikola na radnom zadatku...
ova razvalina je nas skuter...
tu sam i ja kao da pomognem svojim autoritetom
Prvi problem koji je uzeo dosta vremena je bio zamena onog dela sajle od rucice gasa do razdelnika...nismo uspeli...krstasti saraf na rucici gasa je bio toliko jako stegnut, da nikako nije hteo da popusti, imamo dobar , jak srafciger, probali smo na udaranje + uvrtanje, nije hteo da popusti, mekan je , male tvrdoce , pocelo se kvariti krst na glavi sarafa, a on kao zavaren...nista , odustajemo, ostavljamo staru sajlu, to je problem koji ce nas sacekati nekad kasnije...
Rastavljanje plastika- na donjem patosu jedan saraf se nesto vrti u prazno, pukao je stubic koji ga drzi, jedva smo skinuli, posle nas je ocekivalo lepljenje epoksidnim lepilom, dodatni posao, ciscenje i priprema da bi sve to dobro drzalo...
Sajla od gasa ne odgovara za TNT karb, trazi prilagodjavanje, kracenje buzira, spoljasnjeg dela, mukotrpan posao , radi se brusilicom, pazis da ne povredis unutrasnju, posle je dodata caurica od bakarne cevcice fi 6 mm, da bi se sve uklopilo, tu se dosta vremena izgubilo...
Sledeci posao je bio da se vrati na prethodno ugradjenu uljnu pumpu i rezervoar za ulje ono crno gumeno crevo sto spaja rezervoar i prikljucak pumpe...tokom dve godine stajanja pumpe, otvrdnulo je toliko da nikako nije htelo na pumpu, nije pomoglo ni grejanje onim jakim fenom...posle sam nasao plasticno, ali zid je bio toliko tanak , da ni ono nije htelo da se navuce, na kraju sam nasao odgovarajuce od ves masine ( naravno ) ,od hidrostata i posle omeksavanja grejanjem, jedva se nekako navuklo, a mali je i manevarski prostor, bio je skinut i dekl hladjenja...tu je jako puno vremena potroseno dok nije sve uradjeno...
razdelnik sajle...
otvoreni razdelnik sajle...
Na kraju je ipak bilo sve kako smo mi hteli uprkos tome sto su neki delici propali kroz daske od kanala gde je zazor bio jedva jedan cm, al` kad nas bas hoce...
Sve je sklopljeno, fala Bogu, ali ceo dan je potrosen...
Jos samo par reci o uljnoj pumpi...po mom misljenju bolja je ona koja nema pogon na sajlu, ali na zalost ja imam ovu , a ne kupuje mi se druga, koja radi na principu obrtaja motora...pucanje sajle moze da uzrokuje zaribavanje motora, a ne postoji nikakav nadzor nad njom, samo preventivna kontrola...kad sam pre par godina izgradjivao pumpu, psovao sam Kineze, to je bio posao od par sati , umesto od pet minuta, stavili su mekane sarafe od kojih je samo jedan , onaj pristupacniji jedva nekako odvrnut, a drugi je stugan bjaksom, napamet u polumraku uz neka minimalna ostecenja ( kad nista nisam video ) tela same pumpe...mekani sarafi jako stegnuti u aluminijumu- kombinacija snova za nerviranje...
Jako me zanimala unutrasnja gradja MIKUNIJEVE pumpe, ali jednostavno nisam smeo da se upustim u rastavljanje samo zbog toga da bi video kako nesto radi , a ispravno je i zbog eventualnih nepredvidjenih problema, ne daj Boze mekanih sarafa i sl.
Tu sam ostao uskracen za to znanje , ali drugi put...
Usput sam shvatio kako se povecava kapacitet pumpe da dozira vise ulja...za to sluzi stelovanje duzine preko navoja na spoljasnjem delu sajle...
i preko njega nastelujemo na pumpi repere...
to su one dve crte, kad se poklope, to je to...ako zelimo da pumpa vise dozira ulje, onda delujemo na navoj u pravcu potezanja rucice za gas, na taj nacin produzavamo spoljanju sajlu ( ili skracujemo unutrasnju- sve jedno je )...
Posto u rezervoaru jos imam mesavine, odvodno crevo sa pumpe , ono koje bi ubacivalo ulje u karb, je spojeno na plasticnu flasicu od 100 ml, koja je privezana za sasiju u kojoj ce se videti ulje kad ga pumpa bude izbacila ako je sve u redu...ipak , to sve dugo nije radilo, pa je proba neophodna...
Eto kako to izgleda kod Kineza sa radovima , nikad nije dosadno, moras se naoruzati strpljenjem, psovkama, nista se ne moze uraditi caskom,ni na brzinu, ma kako jednostavno izgledalo...na kraju smo obojica bili smoreni kao da smo drva cepali...
UZDRAVLJE http://www.skuteri.org/forum/public/style_emoticons/default/EVDB00~132.GIF
0