Radi se o Kinezu koji je znatno veći od ostalih što je i doprinelo u odluci da ga kupim
pošto sam obdaren sa dosta kila (135) morao sam naći model dostojan sebi.
Kupio sam ga u Senti (April 2009) za dosta dobru cenu jer je bio i na akciji...
Uratko da vam kažem, iznenadio me sa 50cc snage, težine moje i njegove
izvukao je 65 km/h sto za njega nije loša performanca..
Ali ja sam navikao na malo veće obrtaje i brzine pa sam posetio mog drugara iz
detinjstva Mrkšić Mareta da bi konstatovao sa njim o performansama mog
kineza to jest radi poboljšanja istih.
Krenuli smo u napad na kineze o ishodu ću vas obaveštavati detaljno
počeli smo punom parom...
Dodao slike i video, meni se sviđa, ja sam se ranije ložio na ovaj model isto zbog težine, dobar fazon je sa dva zadnja amortizera.. Mislim da ovaj noviji Phantom ima istu katroseriju kao i tvoj..
Falcon je gotov, na moje iznenađenje udario je cagerom u patos, ... kako bi inače drugačije i moglo biti na 10k rpm-a.. spremam slike pa ću ih postovati sa tekstom kako je sve bilo...
Andrej se zadovoljno smeška, to mi je možda najvažnije od svega, moramo početi da beležimo te osmehe...
Najzad se pojavio moj drugar i vršnjak sa kojim smo radili tuning još APN motora, i tada je bio tvrdoglav i hteo maksimum bez kompromisa, ma koliko to koštalo, kinta se žicala danima, mesecima... itd..
evo jedan retro video iz 1992, ovaj crveni smo tek uradili i bio je na razradi...
Posle toliko godina od kako vozim skut nekoliko puta sam mu prezentovao Super9 pokušao da ga ubedim da se ipak u 2T mašini krije ona doza adrenalina, kada zakucaš gas, a ispod tebe turpija, posle svih godina, porodica, posao, mnoštvo istovetnih dana, pokušavao sam nekako da ga navedem da je 2T ipak ono što nam u životu nedostaje... Dugo se on opirao, ma skuter, bezveze, veliki motori i te priče meni manje više poznate, svi se nešto vade na tu foru, a voze biciklo, dok na kraju nije popustio tako što je ženu odveo pa kupili kao njoj skuter..
Sprint Falcon model iz 2007-e godine je skuter dugačak, mislim 2m i 5 ili 10cm, i težak oko 110kg, to je motorčina za njega a ne za ženu video sam ja to odmah, pa sam mudro ćutao nema mi druge sad ne vredi forsirati.. U prvom razgovoru Petak veče pokušao sam da ga navedem, aj kraj sezone je druže da skinemo blokade pa da se ti meni navozaš, sledeće god ćeš kupiti neki 70cc cilindar pa redom... naravno sve prati priča nema se para, motor bio na popustu, porodica, klinci,,. itd.. Pa ne složi se on nešto sa mojom idejom, a nema druge Andrej rezonantni spuh ti ne gine, i tu još neke oprugice i centralni feder kao rolnice... brat bratu 12k dinara, složio se on, nakupićemo... Koliko ti sad ide, kaže 65, razmišljam jer moguće da sat toliko laže... Raziđemo se mi, ja mu izdam zadatak da se obavezno učlani na forum i predstavi ljudima i da se vidimo ujutro pa krećemo na posao...
prvi dan- subota
Morao sam prvo poslikati i snimiti kako motor ide, u njemu 375km pređenih, servis video nije, a sve se bojim da kod Andreja neće ni videti, krenemo mi malo na put, ja vozim Falcon-a, Andrej Super9, vuče na gas, nije to ona lenština kao kada kinezi nabodu blokadu, nema slepo crevo na spuhu... 65 na nekih 7k rpm-a imate snimak na početku topica to je sa mojom težinom 125kg... E onda je tek interesantno čovek vozi motor bez blokade, a takav mu ne odgovara, nije to kao kad vlasnik skine blokadu pa odmah dobije 15-ak do 20km, ovaj se vozi od prvog dana ovako.. Kako nema i zašto blokade nemam pojma.. Nije bilo ni čaure na variomatu, ni slepog creva na spuhu, ni katalizatora, kao ni ventila na grani spuha za vazduh katalizatora.. Ovaj je došao otključan, pošto je stari model, ja mislim da je ovaj stigao kao zamena za neke garancije ili slično.. definitivno se nigde ne prodaje Falcon, samo Phantom koji je novija verzija, i taj je u prodaji od 2008-e isti motor, noviji far i boje, moguće je da je stigao bez homologacije.. kasnije dolazim do saznanja da ni CDI fabrički nema blokade odnosno limit obrtaja na 8000....
Aj sad pošto delove još nemamo radimo posao koji možemo, u Ponedeljak cimam Motobox i raspitujemo se za spuh i delove.. Skinuli smo plastike sa repa nisam hteo da skidam mašinu sa bloka, uglavnom kod prototipova ume da bude dosta komplikacija, pa mi je lakše da radim ovako na licu mesta, usput dosta mesta se pojavilo, rezervoar za ulje ne smeta...
Da ne bude ja ništa nisam radio Andrej je dobio zadatak od prvog koraka, skida fabrički spuh...
Prvo uočljivo je da rezervoar za ulje ne smeta kao kod većine kineza kopije minarelija, i da su karburator postavili natrag.. Obradovao sam se i pomislio odlično, pristupačno, filter kakav poželimo stavljamo.. Kod svih minarelija je štel karburatora katastrofa, bar se meni ne sviđa, čitava peripetija kad želiš da izmenjaš glavnu diznu, ovde su izradili kinezi usisnu granu od metala i priključak preko gumene spojke, a onu osovinu kod nosača motora, ko zna o čemu pričam koja smeta da se karburator stavlja natrag i kupuje onaj subframe, iskrivili i jednostavno sa usisinim grlom prošli ispod nje. Doduše malo mi se na prvi pogled nije svidela cevka, dugačka je, al dobro....
jbt, ovo kad sam ugledao, dupli zadnji amortizeri, okej, al nosač gvožđurija i to vezana za neku produženu osovinu točka i za blok u tačkama gde se stavlja nosač rezone.. ovaj će nam problema garant praviti...
blago meni, gvožđa nikad dosta na ovom motoru, šta su ovde povezali karoseriju sa ovom cevkom blažena majko, kad ispred nje ima jedna duplo deblja koja povezuje dve glavne i još na centralnoj nogari ima još jedna od oko 10mm, ovaj deo ovde je bar 20mm debeo, fabrički spuh je specijano iskrivljen da ovde prođe... evo još jedan problem potencijalni...
klip je isti kao i kod ostalih Sprint-a ili Longjia, ima one prozore sa gornje strane, to je dobar potez jer boost prelivni dovodi u spregu vakum rezonantnog auspuha sa usisnim traktom i tu može da se dobija na punjenju još... ne sećam se da sam kod keeway-a ovo video , aprilija i MBK na fabričkim verzijama imaju ove otvore...
idemo, Andrej dobija malu Iskru i frezer od 10mm da radi izduvni kanal.. ja sam pristalica toga da vlasnik radi svoje komponente jer tada unosi emocije i želju za rezultatom u posao i obrnuto rezultati donose mnogo samopouzdanja i zadovoljstva vlasniku.. Imalo je šta da se brusi, prvo skidanje onog prepolovljenog izduvnog kanala.. kinezi su besprekorno prekopirali Yamahu u ovom delu koja je optimizovala otvor izduvnog kanala za dellorto 12mm i 46 glavnu diznu sa serijskim spuhom da bi što više smanjila potrošnju i napravila svoj model konkurentnijim na tržištu... Ja verujem da konstruktor minarelli mašine i ovog cilindra nije imao na umu kada je projektovao izduv prečnika 24mm da ga prepolovi, ko zna pre 30 godina gorivo nije bilo toliki problem..
Čovek ima ruku ko dve moje pa da ne zaboravimo u ruci mu je mala Iskra bušilica...
Poslikao sam čisto informativno kvačilo 112mm teško ko tuč, već se ježim od pomisli koji posao nas čeka da ovo olakšamo i podesimo, ko je radio ovaj deo zna o čemu pričam, nema oprugica koje kinesko kvačilo mogu da nategnu dovoljno..
Poslikao sam i varijator, čuveni Sprint minareli, bolcna spoljne mere 21mm a unutrašnje 16mm, ni jedna od ovih mera ne odgovara ni Hondi ni Minareli tipu, pa multivari teško da ovde mogu da odrade posao bez posebne dorade... Naime honda ima 20/14 a mina ima 20/13 mere bolcni spoljna/unutrašnja...
Rolnice su klasične minareli 12x15
Karburator, rasklopljen i pregledan isti kao kod ostalih Sprint-a, Mikuni kopija, glavna dizna 69, kanal na ulazu vazduha izdužen hod klipića za regulaciju gasa produžen, igla neki model 306, ima 5 zareza... prečnik difuzora 16mm, glavna dizna kao i kod ostalih kineza M6 odgovaraju dellorto dizne...
Evo ga Andrej je morao da zapali cigaricu, a Iskra malo da se ohladi jer je opalio skoro sat vremena po turpijanju, na slici se vidi koliko je skinuo odlivka, dogovorili smo se da pratimo izlaznu meru fi 25mm pa se toga pridržavao, na red dolazim ja sa mojim doradama ali na unutrašnjoj meri u cilindru...
Pripreme smo odradili i dobar deo posla, već se smrklo i red je da napustimo radionicu, puni smo metalne prašine i pored maske kao da smo duvali metal...
Završio sam cilindar i na red je došlo duplo pranje, i izduvavanje kompresorom..
e stvarno ne vidi se ni cilindar ni šta čovek radi kolike su mu ruke...
izduvavanje kompresorom je veoma poželjno, al opet, već smo počeli da se sprdamo da njega paparazzo ne može da uslika, koju god ribu da uhvati samo se malo sagne i zakloni sve leđima....
da li je moguće da će ovaj maleni cilindar pogurati ovoliku ljudinu... slika je za primer....
Evo ljudi odrađen je izduvni kanal, na 22,5mm od gornje ivice, kasnije sam ga premerio uglomerom i daje 182 stepena.. pomalo oštar, već dosta jak za izvedbe klipa sa standardnim materijalom, naime veći ugao i veća površina daju veći pritisak i jaču rezonancu ali za ciljni broj obrtaja.. radili smo ranije i 184 stepena to su uglovi za do 10k rpm-a...
Prelivne sam isto radio, u želji da dobijem bar 130 stepeni, podigao sam primarni prelivni (onaj veći) za 2,5mm a sekundarni (manji) za 1,5mm, ponešen merama koje Cheese ima sa Sprint-a gde su prelivni na 125 stepeni, očekivao sam 133 i 130 ili u najgorem slučaju 130 i 127 stepeni, međutim nije tako ovo je stari tip cilindra sa 116 uglom prelivnih kanala isti kao kod Tauris-a i dobio sam 121 i 125 stepeni uglove za sekundarni i primarni kanal...
Ovde vidite da je izlaz ipak odrađen do detalja, naime kanal koji kreće iz samog otvora na cilindru se u svim linijama blago širi prema izlazu koji je izveden na 25mm, ivice su oborene, a obrada je tekla prvo frezerom, brusnim kamenom, 40 rotacionom šmirglom i na kraju fino poliranje 800 rotacionom šmirglom..
Prelivni kanalai su rađeni malim biax-om i malim frezerom debljine 3mm koji je mogao da uđe kroz prečnik cilindra gde se kreće klip, za ovaj posao bi ipak trebao biax pod uglom, recimo onaj zubarski, pa da se i unutrašnjost kanala dovede na istu meru kao i otvor... Imam i otisak pa ću postovati i njegovu sliku kako dolikuje. Ove mere ukazuju da će biti reč o izuzetno jakoj rezonanci a već dosta poremećenoj elastičnosti, jer je ovo da ne zaboravimo 50cc-a i klip sa kompresionim odnosom 7,5:1 i squish-om nažalost 1,35mm...
Na red je došlo kvačilo, popularnog tuč naziva, na slici vidite kako izgleda originalna pakna i kako izgleda završena pakna, radio sam više ovih kvačila i uglavnom sam uspeo da ubušim dve rupe prečnika 12mm , ovde nam se omaklo pa nismo hteli da rizikujemo. Prva rupa koja je izbušena našla više ka centru pa nismo hteli da rizikujemo sa drugom bile bi tanke ivice.. Odlučili smo se da radimo više malih rupa.. U upotrebi su bile burgije 3,5mm 5,5mm i 12mm, na slici vidite gde se koja nalazi. Ovo je prvi put da smo u prostoru iznad opruge bušili na debljem delu dve rupe 5,5mm težio sam što većem broju rupa...
Evo vage izmerena je jedna pakna fabričke mere 170-175g
I olakšana 120-125g
Ovako izgleda celo kvačilo
I ima ukupnu težinu sa nosačem 570g
I ovaj dan se završio kvačilo i cilindar su nas doveli do mraka i 22h.
Poručeni delovi su stigli iz Motobox-a, Izbor je pao na Tecnigas TREK, nekako smo izrastili onaj Next-R i poučeni pozitivnim iskustvima definitivno kupujemo TREK pre njegovog prethodnika, za RS2 se nije imalo sada kinte, a Stage6 PRo replicu me iskreno bio strah da namestimo na 50cc-a ponovo i ako sam njega već radio i dobio rezonancu na 10500 rpm-a na Tauris-u, ipak je tamo vozač bio mnogo lakši a takođe i motor, nego Replicom je na kraju moralo da legne kvačilo, nije bilo rezultata sa ovim kineskim a jedan komplet S6 je oko 10k dinara...
Usput kupili smo i Motoforce rolnice od 3,5g, i Motoforce oprugice neki set od tri vrste kao za 107mm, dužine oprugica 33mm, i jedan Motoforce Crveni racing filter, gljiva ko i moja Hebo samo crvene boje... Pošto nam je karburator montiran prema natrag, uzeli smo filter sa ravnim priključkom...
Ja sam imao već set M6 deloorto dizni 88-110, i sada jubilarno kupio prvi set od 60-82, bez ovoga je teško raditi, sve sama nagađanja koja ili rezultuju ogromnim potrošnjama ili zalepi klip...
Kinezi jednostavno ostave zaptivač nedovršen, na ove sitnice treba obratiti pažnju, ukoliko ovde zaptivač ulazi u otvor prelivnih kanala, javiće se dodatno vrtloženje koje ne da povoljno utiče na mešanje goriva i vazduha nego KOČI slobodan prolaz fluida i smanjuje ionako malene otvore prelivnih kanala
šta sam rekao, šanse nema od ove gvožđurije postaviti spuh, tačno grlo Trek-a seče ova cev koja je dodatno ojačanje na Falcon-u... Ovde je radio mali fleks i tanki kamen za sečenje...
evo sad je već druga priča, Andrej olakšali smo ga sad ima epitet R... za Drag trke...
eee počela je žurka bez prestanka, ovaj nosač ne da ovde smeta nego izlazi iz svoje ose prema napolje, ovde šanse nije bilo uklopiti Trek-a
tu će Danika da izvede još neke egzibicije, međutim nema leba, mora da se kroji
sve poskidati pa na sečenje
dobar bi bio ovako mislili smo mi.... međutim kako stegnuti točak, a i ovi amortizeri su premekani da se koriste solo
krenuli smo sa sečenjem sredine ove gvožđurije pod idejom da se ostavi jedna linija debljine oko 2cm koja povezuje celu viljušku, osovinu zadnjeg točka sa blokom napred
Završio se još jedan dan, Andrej danas nije bio prisutan, pa smo Danika i ja imali odrešene ruke i sekli krojili do mile volje....
Pošto smo dosta izgubili sa montažom spuha ponadali smo se danas nekim rezultatima, motor je sklopljen upaljen, sa 82 diznom, međutim katastrofa kako radi, muče ko krmača, previše vazduha, mrtav, mrtav na donjem spektru obrtaja. Spuh deluje korektno, još samo da vidimo šta ćemo za amortizer i da povarimo neki nosač gde da se auspuh prišrafi..
Ovako deluje usisna strana, sledeća dizna koju sam ubacio je bila 90, i pošto još uvek nikako nije primao gas, usledila je 95 glavna dizna, gde se počeo motor javljati, međutim još uvek se na donjem spektru obrtaja mučio i prava nauka je bila izvesti ga do rezonance...
Usput oprugice koje smo kupili nikako ne rade, najtvrđe motoforce mi hvataju na 5500, i to jednostavno nije dovoljno, u svakom slučaju motor još nema dovoljno snage, mrzim kad radim dve stvari odjednom, štelujem karburator i natežem kvačilo.... definitivno ostaje prenos sa 3,5g, unutra je i plava Pollini centralna koja je tvrđa i koja mi daje ubrzanje na 8400rpm-a u kombinaciji sa ovim rolnicama za razliku od fabričke centralne koja je davala međuubrzanje na 7900, nema još snage karb ne valja... Ne znam šta ću sa kvačilom raditi nemam tvrđe oprugice... izbušili smo ga kao sito i još uvek je lenj, a usput nisko hvata...
Malo sam se razočarao u sve ovo, pa sam ostavio te oprugice i krenuo da se družim sa karburatorom... Danas niko nije bio na pomoći Danika i Andrej su bili odsutni pa sam imao vremena da štelujem karb do mile volje... Usput prođe moj matori i onako s visine mi dobaci " ta usisna ti je sranje, predugačka je "
eee mislim se samo mi je još on falio, već sam sumnjao da je sa tom cevuljagom poremećena rezonanca karburatora i usisnog sistema i šta sad, ni filter ne odgovara, nikako mi se ne sviđa da ovaj maleni karburator štelujem sa 95 diznom, njegova pilotka je 28 ako se ne varam, ima garant neku običnu iglu, a usput i nikako ne radi, tek kad prorezonira....
Evo nekih slika gde treba lim nabudžiti, za prihvat spuha
Sve se nadam biće ovako dobro, samo da vidim gde ćemo kako ili da li ćemo postavljati desni amortizer ili ćemo levi menjati na neki tvrđi.. Iskreno meni je ovako baš cool, mekan udoban, spusti se ko choper, prava lađa od skutera...
još jedna slika kako prolazi grlo pored one cevke koju smo prethodni dan posekli
Poludeo sam i pogasio sve u radionici, poražen današnjim neuspehom otišao na pivo....
Evo sad imam duplu pomoć, čitava ekipa tunera je spremna za rad, Andreju se ovo nikako ne sviđa, samo brine za svoju težinu i govori, neće ovo mene izdržati, mora tu dva amortizera, daj da podignemo zadnjicu... Izmeri on tu 6cm je potrebno izbaciti amotrizer da bi se prišrafio kako valja, ali obe strane..
Sreća pa njegove varilačke sposobnosti datiraju od ranije, sve mu u ruci leži....
Pa desi se da ponekad varioc zavari levi podizač na suprotnu stranu, verujem da je to bilo samo zato što je jutros zadnji put jeo,... dekoncentrisan
evo video
Nosač je zavaren i ojačan... ko da su ga u rusiji pravili
Završen je i levi nosač
Evo i video kada je sve to zavareno
Ostaje farbanje, za taj poduhvat je Danika imao priliku
Poludeo sam , još jedan dan sa nosačima amortizera i auspuha, danas sam već poručio oprugice iz Motobox-a ovoga puta Stage6 tri vrste dužine 31mm i još tri komada crvene Stage6 za R/T kvačilo 27mm dužine, očekujem paket sutra pa da vidimo kako ćemo....
Juče nisam imao volje da radim, Petak sam jednostavno prespavao...
Subota počinje sa egzibicijama i oprugicama, prvo snimak kako stoje amortizeri namešteni podignuta zadnjica za 6cm....
Spuh montiran, morali smo rupe na flanšni da šlicujemo kao na fabričkom jer je majstorima var povukao ceo nosač za neki milimetar, šanse nije bilo da se sa fabričkim otvorima prirubnice grla prišrafi... Nakon toga nam je taman oko 1mm bio potreban da se ceo spuh na grlu zaokrene i prišrafi kako valja..
Evo oprugica koje su pristigle, prvo sam ubacio najtvrđe crvene iz kompleta stage6 dužine 31mm, to još nije tako strašno ni bilo... Rezultat fali nam nijansa, tu je hvata na oko 6000, međutim težak motor, teški mi, karburator još ne radi kako valja
Na kraju sam ipak ubacio one crvene Stage6 za R/T kvačilo dužine 27mm i uspeo da slomim osovinu šrafcigera, definitivno je morala svaka oprugica da se poturpija na kraju kajle, i morao sam da uradim neki alat, da bih mogao da je ukucam čekićem da legne na mesto.. evo od kirnera, preradih na brusnom kamenu mali kanal na prečniku 3mm taman koliko da ne pobegne na rupi pakne...
Na kraju rešim da probam sa usisnim grlom od Aerox-a, koje ide prema napred, izmenjam creva za gorivo i vakum jer su bila kratka, preselim sajlu i nađem neki filter RMS racing, koji je sa lulicom od 90 stepeni, operem izduvam kompresorom i setujem prvo sa 90 diznom...
Za divno čudo motor počeo da radi kako valja, javlja se na gas odlično, isprobao sam položaj iglice jedan niže i jedan više od centra, kao i dizne 88 i 92, sve u svemu, najbolje radi sa 90 diznom...
Imam 0,9 burgiju tako da je usledilo bušenje njegove fabričke 69-ke
Usledilo je štelovanje ekstra vazduha i još jedna kontrola boje svećice
Na kraju posle nekoliko test vožnji došli smo do zaključka da motor od kako smo nategli kvačilo ima odličan start i da kreće na oko 6500 obrtaja, međutim međuubrzanje nam se pomerilo sa 8200-8300 na 8600 obrtaja i oseti se da malo prevrti... Tačan prenos ovog kineza je da do 75Kmh ne menja obrtaje i da sam ja već u jednoj test vožnji zakucao cager na 10k rpm-a... Pokušaj da izvadim spacer fabričku platnu debljine preko 1mm, pokvario nam je malo start, ali zato motor vrti na 8500 rpm-a do svih 85Kmh po satu, i polira varijator do samog kraja, ovovga puta sam zakucao cager već na 9500 a dalje obrtaje nisam čekao....
Rešili smo sa Andrej-om da ipak vratimo platnu jer tako ima dobar start, i da vidimo šta ćemo sa rolnicama, padne mi napamet da vratimo fabričku centralnu... Rezultat je ubrzanje na 8100 obrtaja i odličan start, kao da mi je malo nisko međuubrzanje, stvar ukusa.... Izmešao sam rolnice 3,5g+3g i tako dobio ubrzanje na oko 8300-8400 sa našom težinom... i prosekom rolnica od 3,25g
Isprobao sam još jednom da postavim fabričku glavu od Aprilije i da premerim squish, na kraju sam vratio njegovu glavu i stavio zaptivač od Kymco devetke fabrički koji je od čelika 0,2mm za razliku od njegovog koji je bakarni 0,25mm
To je to zadovljno je konstatovao Andrej i rekao da sada čupa i vuče prednje viljuške na gas odlično.... Usledilo je zadovoljno sklapanje plastika
gde smo uspeli da polomimo jedan nosač zadnje lampe i da pretegnemo jedan M6 šraf koji nosi ovaj držač za ruke,, tako to ide u sitne sate,
Bitan je zadovoljni smešak na našim licima i već kujemo planove kako i šta... Ja sam zadovoljan rezultatom, trebalo bi premeriti tačno maksimalnu brzinu i ubrzanje, ako nas vreme posluži sutra je dan za to...
Najzad smo uspeli da snimimo ubrzanje, za nepoverovati je da je danas oko 17h baš sinulo malo sunca, i da je Danika tek stigao iz Budimpešte a da je Andrej bio na završetku nekog posla oko ograde.. Uzeo sam GPS receiver i okačio na PDA i sve šutnuo u Danikin džep..
Prvi snimak je više km sat, pa smo dali Daniki ostav, kad već kinez ima obrtomer daj malo da ga vidimo, e sad kad ćemo puknuti onu gravuru od 14k ne znam, ne znam ni kako su mislili da graviraju do 14k...
Drugi snimak je više obrtomer, značajna razlika je ako uporedite sa snimkom stock motora na prvom postu ovog topic-a
Evo slika GPS-a memorisan je rezultat 78,2Km/h na 10200 obrtaja, to je za oko 0,5Km/h manje od Cheese-jevog, realno +1 ili +2, prodiskutovali smo da GPS malo manje meri i da malo kasni kod proračuna geografske širine i dužine...
Rešili smo da ga malo doteramo za početak da skinemo fabričku blokadu na naše iznenađenje nije ga bilo..Šta dalje, sledelo je skidanje cilindra i dorada izduvnog kanala koji je bio na pola zatvoren mi smo ga otvorili ne štedući brusni kamen.
Zatim da budemo sigurni u to što radimo doradili smo i prelivne kanale...Cilj je bio da podignemo obrtni moment na 8000 gde ce rezonatni auspuh (Tecnigas) dodati pravi volumen koji sam dodatno kupio jer od fabričke nema vajde. Montiranje auspuha je zahtevao male izmene umesto redovnih šrafova smo stavili brezone radi lakšeg montiranja rupe ne auspuhu smo ušlicovali da ga možemo zokrenuti za koji stepen da nemoramo prepravljati zadnju vilu pošto se radi o modelu sa dva amortizera.
Ali smo na kraju ipak uneli neke izmene nevezano za taj problem rešio sam da izdignem zadnji kraj i izdigao sam amortizere za 6 cm i malo ih zakosio radi lepšeg izgleda...Sledi zamena fabričkih rolnica na 3.5gr zatim smo olakšali kvačilo izrešetali smo ga jedva ostao čitav bušili smo rupe pazivši da sva tri dela uradimo isto! Stavili smo kraće i najtvrđe oprugice što smo našli na tržištu. Centralnu oprugu smo ostavili originalnu i eto pri kraju smo još je ostao karburator i filter vazduha.Filter vazduha zamenili smo pečurkom a diznu za gorivo smo povećali na 0.9m-ra i eto rodio se frizirani kinez pod fabričkom maskom...
Sa fabričkih 65 km/h dobili smo patos od 85 do 90 km na sat !!!!
Sad mogu reći da sam zadovoljan svojim kinezom mada izmene još nisu gotove a o tome ćemo drugom prilikom..
Na kraju da Vlasnik proba, pa i sam kaže na snimku ide mp/h na 9500 obrtaja, ja sam isto probao u oba pravca i imam isto kao Danika možda 10000 a ne 10200 rpm-a, sa svojih 125Kg, interesantno je primetiti na snimcima gore da smo uštelovali da motor ubrzava na 8300 obrtaja.. E sad sa Danikom prevrti do 8500-8600, čak ima i malenu rupu kod prelaza sa kvačila na potpunu razmenu variomatika....
Ekipa je na okupu
Evo Falcon slike, ovako izgleda podignut sada...
I ovo ne znači da smo završili, ostaje da se odradi malo palenje koje više odgovara ciljnom obrtaju i da se dotera squish na strugu za 10:1 kompresioni odnos, ja ne bih više od toga forsirao ovaj materijal klipa i cilindra... Da ne zaboravimo sledi još jedna provera boje svećice,... i da nabavimo te spacere 16/21 sa kojima može da se izvuče malo više krajnje, a da se start još ne pokvari...
iii još nešto razrade, pa motor je prešao 400km ...
dodao sam retro video na prethodnoj strani, možda nas neko prepozna, tada je Elko 1152 sa 49cc-a imao 12:1 kompresiju, i bogami peglao 100-ku, a i mi smo bili malo lakši
i otisak cilindra kako sam obećao
edit: našao sam mere original uglova ovog cilindra 165/110 izduv/preliv
Dva pitanja pre svega za Maria.
Kazes tezak motor tezak Andrej pa one opruge Stage 6 crvene iz seta od 31mm za malo nisu dobre.
Ja sam puno laksi pa kontam da bi meni bile OK koja je njihova sifra i jer si ih uzo u Moobox-u?
Kazes isto za RS2 se nije bilo para pa ste uzeli TREK,da li bi bilo neke vece razlike u ubrzanju i vecoj krajnjoj brzini da je stavljen RS2 ili neki drugi jaci spuh?
Evo crvene iz seta Stage6 od 31mm su nama hvatale na 6000, a pošto sam ih prodao Nikoli hvataju na 5300 jer njemu predpostavljam nije kvačilo izbušeno, druga stvar je da je RS2 značajno jači spuh od TREK-a, teško je sad reći koliko napamet, jer za TREK još nema grafikona pa da možemo bilo šta da uporedimo, u svakom slučaju bi RS2 bolje legao na cilindar od 70cc-a jer je taj konstruisan baš za tu kubikažu, dok je TREK više za 50cc mašine.. To naravno ne znači da TREK ne može da se vozi na 70cc-a, samo pričam da konstrukcija rezonantnog auspuha u svojim proračunima varira u zavisnosti od radne zapremine... Vrlo je moguće da na 50cc motoru ne bi RS2 dao bolje rezultate od TREK-a, ali to još nije testirano pa ne želim napamet da pričam...
ako nisu ove za Piaggio , proveriću još Article No: S6-5314010
zadnjih nedelja, drugar je odlučio da pređe na 70cc-a, na nov cilindar, i za divno čudo na našem tržištu od Malossi sport-a i TP Trophy-ja, ima samo RMS sport, za koji sam se prvo iznervirao kada mi je komercijalista samoinicijativno poslao iz veleprodaje, jer vrv pije vodu priča kit-kit sve je to isto...
iz ranijih priča black mi je govorio kako je ugradio par komada i kako je zadovoljan finalnom izradom i ovom termogrupom uopšte, konstatovao je da je glava ista kao i malossi, sa dobrim uglom squish band-a i da je zaptivanje rešeno sa o-ring silikonskom gumicom.. klip manje više poznajem, radio sam replacement, uglavnom kod kupaca koji nisu imali dovoljno para ne za orignal već ni za meteor.. ne mogu sad reći da se nije ni jedan zalepio ali je tu uglavnom neobziran vlasnik bio koji je lagan na ručicu gasa, a ne klip.. sve u svemu po obliku i prozorima odgovara malossi sport-u, s tom razlikom da nosi dve hromirane karike debljine 1,2mm kao i vertex i prox, dok malossi i meteor nose karike 1,5mm debljine...
da ne dužim nisam stigao da uzmem otisak i uradim analizu portova, učionio mi se poprilično velik izduvni kanal, malo kvadratnijeg tipa (maksimalizovana površina) slično Hebo MR, cilindru i prelivni relativno veliki blago zakošeni prema izduvnom, ne toliko kao street race, kao i dva boost-a, klasika kao kod malossi sport-a.. sklopio sve po PS-u i motor odradio 2x40 min u mestu sa redovnom pauzom od nekih sat vremena... u teikin 16mm karburatoru je dizna 85 i žičana gljiva mislim RMS ili slična... sve je to ok i dobro radi, na malom gasu, u prvoj vožnji nismo ni primetili ništa spektakularno od preteranog goriva na pilotki i igli, međutim posle nekih 5km lagane vožnje grad, i ulice u okolini, pojavio se simptom nepravilnog ler gasa.. ništa nisam mogao da izvedem, a dobro se sećam da je motor i prvim trenutcima bio miran...
rešio sam da proverim semeringe na radilici, i za divno čudo, verovali ili ne, propišao semering na strani variomata... u motoru slabo kilometara, star 4 godine, slabo vožen, ali jednostavno materijal semeringa kao da je plastika a ne guma... Izmenjali smo oba na Corteco koje koristima na mina blokovima.. kada sam već skinuo paljenje, reših da šlicujem rupe na anker ploči i pomerim predpaljenje na ugao od 18 stepeni pre GMT, 2-3mm na šrafovima koji nose ploču... nisam hteo više, ne poznajem materijal cilindra i klipa dovoljno, svakako će biti učinka..
podigao sam iglicu na karburatoru do kraja, i krenuli smo da tražimo diznu koja će dovesti motor u prezasićenje, kako bi mogli voziti bezbrižno bar tih prvih 200km... i stigli do neverovatne 105 dizne.. dragan je odvozio sve taktično sa povišenim stepenom ulja i danas je konačno bio dan kada smo rešili da završimo podešavanje.. spustio sam iglicu na predposlednji zub i trokiranje je prestalo, maksimalna po satu 2mm pred patos, na 10500 obrtaja.. probao sam 108 i 110 diznu sa iglicom na drugom zarezu odozdo, dakle jedan stepen pred maksimalu, kao i na srednjem položaju.. da bi nam se na kraju javio najagresivnije motor na srednjem položaju igle i ipak 105 diznom.. NGK 9-ka je crvene cigla boje i teško je proceniti kakva je razlika u nijansi između 108 i 105 dizne na istom srednjem položaju igle.. po draganu 105 daje agresivniji motor, bolju raspoloživost motora po celom otklonu ručice.. interesantno je da u ovom stadijumu šraf za pilotku daje rezultat u spektru od možda 15min po časovniku, gde je prelaz sa previše na premalo vaduha i to počinje da govori da je karburator i u ostalim sekcijama, igla + atomizer i konačna glavna oštar i na mestu, one nedefinisane vrednosti šrafa za podešavanja vaduha su znak da je karbuator još daleko od utegnutog...
zaključiću da je ovaj RMS cilindar ne sport nego neki mid race, kao i street race, šta su kinezi- pardon italijani iskopirali nemam pojma, moram sledeći put uzeti otisak, ali da mu treba 105 dizna na 16mm karburatoru sa gljivom i 18 stepeni predpaljenja, pokazatelj je da je gladan goriva i da će da troši, a tako i ide..
sutra ću ga posnimati i ako bog da uraditi jednu analizu isporuke snage, ovu krmaču od motora sprint falcon baca ko parče daske, koliko sam iznenađen snagom na treku i stock karburatoru na ovom cilindru, toliko ne znam koliko ovaj materijal klipa i cilindra može ovo da ponese.. vreme će pokazati
VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250
Posted 22 September 2011 - 22:52
Mario, jer ostala žičana gljiva?
Kod nas je u exploataciji sa serijskim airbox-om (ali doooobro preradjenim, skinuta lula i msm da je dodatno razbušen sa 15mm), karburator TNT19 a glavna dizna će biti 75!
žičana gljiva, taj TNT ne može da se poredi ima racing atomizer, ja se ne sećam da sam na ovom mikuni-teikin 16 karburatoru ikada prešao diznu 100, u bilo kojim kombinacijama...
VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250
Posted 22 September 2011 - 23:11
Ma daleko od poredjenja, samo navodim setup za referencu ako bi neko radio nešto slično
ima li kaki snimak ubrzavanja , nije valjda da je prošlo bez toga?
prenos je katastrofalno kratak, sada kako je 70cc-a termogrupa upregnuta, ovaj china stock prenos sa stock variomatom ujede za doručak, jedino što se može prepoznati da je ovaj RMS cilindar ipak za do 9000 obrtaja i Trek mu čuči odlično, sve preko obrtaja što napegla do 10400 je izvan rezonance i snaga debelo opada...
tako da povlačim ono što sam rekao za midrace, ali ima debelu površinu i sa ovako pomerenim paljenjem se sasvim ok ponaša u base spektru... kao što sam gore napisao, a i na snimku se vidi , ono oko 75 se vozi sa 2-3mm otklona ručice gasa.. ne znam koja će ovde biti potrošnja ako se vozi umereno.. odvrtanje punog gasa je sa ovim prenosom po meni nepotrebno... ali ume da mrdne adrenalin... hhah valda je sa 50cc-a naturpijanim cilindrom išao i koji kmh brže, međutim Andrej kaže da mu nije potrebno, pričali smo i na temu sekundara, za sada mu ne treba...