Jump to content

Popravka kucista lezaja tocka...

• This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 17 June 2012 - 13:14

Imam problem sa smestajnim prostorom voznog parka koji se trenutno sastoji od jednih kola ( Yuga ) i tri Automatica ...Garaza je po smestajnom prostoru optimalna za kola , skuter i jednog Automatica ,,,ova druga dva ( dobijena ) su visak! Yugo, jadan , vec dva meseca ne zna za garazu, pece ga sunce , zaliva ga kisa , a od pune garaze motora jedan Automatic je dodatno rastavljen ...

Naime, skinut je zadnji tocak zato sto je u njemu konstatovan prekomeran zazor, mislio sam da nesto nije u redu sa odstojnim caurama ili osovinom , ali kad sam ga skinuo video sam sta je ...osovina je OK , odstojne caure su na svom mestu, ali kuciste lezaja je razlokano! Sa svake strane lezaja ima po oko pola milimetra! Tako se voziti ne moze , bar ne dugo, posledica bi bila sve vece ukrstanje tocka , nepravilno gazenje lanca po lancanicima , pa shodno tome i njihovo habanje , sve dok u jednom trenutku lanac ne bi spao uz prethodno pucketanje prilikom kretanja ...

Kako sad popraviti razlokano kuciste lezaja? Jedino pravo resenje je da se skine tocak, raspuste zbice i glavcina odnese kod strugara da se obradi kuciste lezaja na meru ubacivanjem reducir caure...sve drugo je zajebancija, pocevsi od ubacivanja trake od lima radi smanjenja zazora , pa do nalivanja kalaja i slicnih ideja koje ne donose rezultate, bar ne na duze staze...ja sam se opredelio za zajebanciju na svoj nacin , pa ako valja- valja, a ako ne- bar sam probao...

Sta sam uradio ? Prvo sam razlokano kuciste lezaja oprao NITRO razredjivacem da bi ga odmastio , isto tako i SPOLJNU kosuljicu lezaja ( imao sam novi lezaj ) ...Opredelio sam se za popravku kucista TECNIM METALOM ...on ne bi dobro vezao za masnocu, pa je iz tog razloga oprano razredjivacem...Tecni metal je KINESKE proizvodnje , sastoji se od dve tubice A i B komponente, ima ga kod nas u SM , a verovatno kod svih bolje snabdevenih Kineza, po ceni od 110, 00 din. , ja ga koristim vec jako dugo za razne vrste popravki, nedeljno vise puta, kad se pomesa crna i bela komponenta imate vremena oko 5 minuta za manipulaciju, posle toga pocinje da vezuje, za sat - dva je vec jako tvrdo, a sutradan da ne pricam - k`o kost...

Po nanosenju na obod kucista lezaja u sloju od oko jedan do dva milimetra , odmah sam ubacio lezaj, odokativno ga centrirajuci, pa sta mu Bog da...ocekujem da ce biti dobro. sve je i spolja zaliveno sto se smelo , pa cemo videti...lezaj je istisnuo visak , tecni metal je popunio ono sto je nedostajalo, za dan - dva cu montirati , pa cemo videti...

Ovo je bilo najjednostavnije, nisam tako nikad radio , ako uspe, ustedeo sam sabi puno posla ( raspustanje zbica, ponovo sniranje, odnosenje strugaru ), mislim da je tehnologija popravke primenjiva na mnoga mesta, pa vredi probati ovako...
Posted Imagezaliveno kuciste lezaja
Posted Imagezaliveno kuciste lezaja

#2 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 17 June 2012 - 15:45

Jesi li razmisljao kako ces izvuci ovaj lezaj kad dodje vreme za njegovu zamenu.Mozda si trebao spoljnu kosuljicu bas da namastis da za nju ne uhvati tecni metal. Nisi ga trebao ni zalivati ovako spolja. Bice tu :lol: kad dodje vreme za skidanje.

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 17 June 2012 - 19:29

Ne, nisam razmisljao o tome...to ce trajati ( ako traje ) jako dugo, a siguran sam da ce udarac sa druge strane lezaja ( iznutra ) izbiti i lezaj i tecni metal ...
Pa , ovaj je tu vec20 godina, a novi neka traje u pola i bice dobro...

#4 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 17 June 2012 - 23:01

To je tacno.Posle 10 godina zamenis glavcinu i to je to. Isplati se.

#5 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 25 June 2012 - 10:48

Posle nekoliko dana , kad mi je vreme dozvolilo , tocak je montiran i sve je dobro selo...u tocku vise nema prekomernog zazora i sve je normalno... znaci, tehnologija popravke tecnim metalom u kucnoj radinosti je upotrebljiva , a trajnost cemo videti ...u svakom slucaju daleko pojednostavljuje i pojeftinjuje popravku u odnosu na strugarsku obradu...znaci, moze ovako...ko ima negde nesto slicno , neka proba ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users