Naime, skinut je zadnji tocak zato sto je u njemu konstatovan prekomeran zazor, mislio sam da nesto nije u redu sa odstojnim caurama ili osovinom , ali kad sam ga skinuo video sam sta je ...osovina je OK , odstojne caure su na svom mestu, ali kuciste lezaja je razlokano! Sa svake strane lezaja ima po oko pola milimetra! Tako se voziti ne moze , bar ne dugo, posledica bi bila sve vece ukrstanje tocka , nepravilno gazenje lanca po lancanicima , pa shodno tome i njihovo habanje , sve dok u jednom trenutku lanac ne bi spao uz prethodno pucketanje prilikom kretanja ...
Kako sad popraviti razlokano kuciste lezaja? Jedino pravo resenje je da se skine tocak, raspuste zbice i glavcina odnese kod strugara da se obradi kuciste lezaja na meru ubacivanjem reducir caure...sve drugo je zajebancija, pocevsi od ubacivanja trake od lima radi smanjenja zazora , pa do nalivanja kalaja i slicnih ideja koje ne donose rezultate, bar ne na duze staze...ja sam se opredelio za zajebanciju na svoj nacin , pa ako valja- valja, a ako ne- bar sam probao...
Sta sam uradio ? Prvo sam razlokano kuciste lezaja oprao NITRO razredjivacem da bi ga odmastio , isto tako i SPOLJNU kosuljicu lezaja ( imao sam novi lezaj ) ...Opredelio sam se za popravku kucista TECNIM METALOM ...on ne bi dobro vezao za masnocu, pa je iz tog razloga oprano razredjivacem...Tecni metal je KINESKE proizvodnje , sastoji se od dve tubice A i B komponente, ima ga kod nas u SM , a verovatno kod svih bolje snabdevenih Kineza, po ceni od 110, 00 din. , ja ga koristim vec jako dugo za razne vrste popravki, nedeljno vise puta, kad se pomesa crna i bela komponenta imate vremena oko 5 minuta za manipulaciju, posle toga pocinje da vezuje, za sat - dva je vec jako tvrdo, a sutradan da ne pricam - k`o kost...
Po nanosenju na obod kucista lezaja u sloju od oko jedan do dva milimetra , odmah sam ubacio lezaj, odokativno ga centrirajuci, pa sta mu Bog da...ocekujem da ce biti dobro. sve je i spolja zaliveno sto se smelo , pa cemo videti...lezaj je istisnuo visak , tecni metal je popunio ono sto je nedostajalo, za dan - dva cu montirati , pa cemo videti...
Ovo je bilo najjednostavnije, nisam tako nikad radio , ako uspe, ustedeo sam sabi puno posla ( raspustanje zbica, ponovo sniranje, odnosenje strugaru ), mislim da je tehnologija popravke primenjiva na mnoga mesta, pa vredi probati ovako...