Osvezavam Cveletovu temu od pre sest i po godina , taman sam hteo da pisem o tome , posto sam ovih dana radeci oko skuta, ( mada ne bi trebao i ne bi smeo zbog povrede kicme - ja sam lik sa frakturom cetvrtog lumbalnog prsljena , sto je u stvari slomljena kicma, a ovo sto sam radio ne bi smeo ni da gledam , a ne da radim ... ), opet prosao problematiku prenosa da se podsetim...a, i zbog mladjih clanova koji bi nesto na tom polju eventualno radili ...
U stvari pravi povod za sve ovo je bila kontrola prenosa posle izvesnog broja godina, sve je do sad dobro radilo , ali ...nisam u tom fazonu , ne znam vise nista kao da nikad nisam radio , ne znam ni gramazu rolnica ...e, tu je

lukav , pa zapisao , hehehe, ne mos ` matorog zahebati ....bacim sundjerastu lezaljku na kojoj radim dole oko dekla prenosa , pripremio alat i uz velike bolove u lumbalnom delu spustim se na nju ...lezim tako u bukvalno lezecem polozaju , cekam da onaj primarni bol prodje , gledam ...od desetak sarafa dekla prenosa , onih imbusa , ima samo tri ,,,pogubljeni od vibracija , dobro je da ga nisam negde izgubio, kod mene je sve moguce ...uh, ali morao sam ipak jos jednom ustati- zaboravio alat za blokadu varijatora - ne mos se setiti svega kad ne radis ...aj` nekako prezivim i to , setim se kako se skida vario , skinem i konstatujem da su se one moje home- made ( Pavese na srpski nacin ) skockale i da su za menjanje...izdrzale su nekoliko hiljada km i bio sam zadovoljan njima , mogao sam da napravim bilo koju gramazu za svoje potrebe...ali , ajde , kad sam vec resio da radim ono sto ne smem, resio sam do kraja, proveo sam neke eksperimente sa raznim tezinama , dva -tri puta i dobio neocekivano dobre - mnogo bolje reziltate nego pre ...cak sam skoro siguran da bi sa ovakvim , bolje podesenim prenosom , dobio onog zutog squta sa proslogodisnjeg draga u NS - u.koji me ostavio da se davim u prasini ....
Gledam sta imam , uglavnom su za Motoforce 16x13... ne moze za kineski 15x12 ...nema , potrosio ,,,odem kod Stanka gde je ostaslo parce siplke od pre tri godine - nema , za nesto je potrosio ,,,Treci Jun , vasar u Rumi, tamo sam pre cetiri godine kupio polipropilen , sednem na E - bike odem i kupim novu ...od metera 350 din , hoces - neces ...hocu , platio i nosim ...mogu od metera puno da nasecem , a visak sipke nosim , pa, nek` stoji kod mene , da je tako bilo pre cetiri godine sad ne bi morao u Rumu ...i 350 din ...i slajderi su za menjanje , jedan je bas ostecen , ali morace da ostane gde jeste dok se ne urade rolne , pa ce i oni biti u paketu zamenjeni ... vario je bez ikakvih ostecenja ,ali stelovanje i sa ovim potrosenim rolnama dalo je definitivno bolje rezultate , Alien ide znatno bolje , kad stavim nove rolere gramaza je pogodjena ( i zapisujem ) , veceras sam vozio , ide kao popi****...bojao sam se da se negde ne sj****...
Evo sta sam hteo da dodam na ovu temu, da se podsetimo , a mozda nekom bude i korisno - teorija, a dokazujem nesto i sebi - da sam i onda bio zreo po pitanju prenosa , da isto mislim i sada posle sest i po godina ...evo copy...
Svi znamo sta je TURSKI KANTAR…to je ona primitivna vaga koja se jos ponegde moze videti na pijacama, a sastoji se od dva tasa , na jedan ide roba , na drugi teg i na sredisnjoj tacki oslonca se drzi dok se meri , umesto drugog tasa cesce bude teg koji klizi po izbazdarenoj polugi , to je isto…ovaj nas prenos je kao taj turski kantar- sve mora biti u ravnotezi da bi savrseno funlcionisalo , s tim da je tu primenjena jedna od najprostijih masina koju je covek izmislio – STRMA RAVAN…to je u sustini jedan trougao gde se penjemo po hipotenuzi , a strminu predstavlja vertikalna kateta…sto je ona vislja potrebno je uloziti vecu silu da bi se popeli i obrnuto…ta jednostavna fizika je primenjena kod skuterskog prenosa…
Imamo dve remenice sa dva krajnja polozaja i one u sustini predstavljaju menjac- vrse promenu stepena prenosa …zadatak transmisije je da snagu motora koja je promenjiva kategorija sa najmanje gubitaka i na najbolji moguci nacin prebaci na zadnji tocak…
Tu na scenu stupaju remenice koje menjaju svoje precnike… u pocetnom polozaju varijator je otvoren, a zadnja remenica je zatvorena …sa porastom broja obrtaja u zavisnosti od tezine rolnica ( najbolje je kad motor dodje u poziciju gde mu je najbolji maksimalni obrtni momenat ) remenica na varijatoru se zatvara iz istovremeno otvaranje zadnje remenice i na taj nacin dolazi do izmene stepena prenosa koji je kontinuiran…ali, da bi sve funkcionisalo savrseno, na scenu stupa turski kantar i sve to stoji u ravnorezi…snaga motora na radilici stvara centrifugalnu silu koja gura rolnice po njihovim stazama u krajnji polozaj i na taj nacin zatvaraju varijator povecavajuci njegov precnik , istovremeno odigrava se drugi deo procesa na drugoj strani – otvara se zadnja remenica i sve to preko posrednika – kaisa, ali vaznu ulogu da bi to savrseno funkvionisalo ima centralna opruga ili OPRUGA KONTRASTA , sto je u ovom slucaju najpravilniji naziv, a samo ime joj opredeljuje i ulogu koju ima u sistemu prenosa …suprotstavlja se tezini rolnica koje klize po stazama unutar varijatora, a radi se o vrlo finom i slozenom procesu posto se opruga sabija nelinearno – sa sabijanjem , skracenjem duzine postaje sve tvrdja, ali isto tako i unutar varijatora ugao kliznih staza je tako proracunat da sa penjanjem rolnica na vise to kompenzuje…da bi sve to funkcionisalo u ravnotezi , potreban je jos i linearni torque da bi u svakom trenutku podjednako pritiskao kais…i eto ga turski kantar na delu , sve radi savrseno , ako se dobro usteluje…
Generalno posmatrano , sa vise snage imamo manje problema, lakse je sve ustelovati , preteske rolnice-motor ce biti trom i lenj, ubrzanje slabo , sa prelaganim ce prevrtavati , pretvrda centralna opruga nece dozvoliti otvaranje zadnje remenice sa svim posledicama toga , premekana ce je prerano otvoriti, motor ce ispasti iz resonance i iz maksimalnog momenta …sve se mora probati , univerzalni recept ne postoji…istovremeno je i slozeno i jednostavno…
Mozda se na sve ovo moglo jos ponesto dodati , ali ja necu vise, ako neko hoce , nek` izvoli ...