Jump to content

1pe40qmb= kineski minarelli blok [ cpi,keewaj, sprint,peda...]....

10 replies to this topic

#1 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 13 January 2011 - 12:21

01.02.2009

Posted Image
Short Case-kratki blok ...

Posted Image

Posted Image

Long Case-duzi blok...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Blokovi na ovim skuterima kopija minarelli CY[kratak blok] sa kineskom fab.oznakom 1pe40qmb.
Postoje dve vrste blokova-duzi i kraci..
-10cola tocak-kratki blok..u slucaju potrebe produzenja traziti primare i sekundare koji odgovaraju za Apriliju Sonic,Malaguti f10... primar malossi - http://www.malossist...U50&C=67%207014
-primar ser.-13/48
-sekundar-12/36

-12cola tocak-dugi blok
- primar -13/52
- sekundar-13/44
-Odgovarajuci primari..[ sa orginalnog minarelli bloka ne odgovara ni primar ni sekundar] ...
http://www.malossist...EMA50&C=6713602
https://www.scooter-...ry-Gearing.html
http://www.racing-pl...29#.UthR2PvPBMY

sekundari spremni za montazu;
https://www.scooter-...ry-Gearing.html

Posted Image
Getriebe sekundär Top Racing +21% 15/42 für CPI, Keeway

AUF LAGER
Posted Image
52,95EUR*
x
Versandgewicht: 0,41 kg

Posted Image
Getriebe sekundär 13/52 für China 2T, CPI, Keeway

AUF LAGER
Posted Image
20,85EUR*
x
Versandgewicht: 0,35 kg

Posted Image
Getriebe primär Top Racing +20% 15/50 für CPI Keeway

AUF LAGER
Posted Image
63,95EUR*
x
Versandgewicht: 0,60 kg

Posted Image
Getriebe primär Malossi HTQ 14/42 für CPI, Keeway, Generic

AUF LAGER
Posted Image
73,95EUR*
x
Versandgewicht: 0,62 kg

Za remene vazi isto-ser.je 788/17 a moze da se zameni duzinama 792,795,800x16.5-17 pa do 804/17.5-[uz stelovanje variomata] trazite za ove skutere remene..
http://www.malossi.c...;MostraMarche=0

I jos preporuka,NE menjati nista u getribi ako se ne stavi kit,ser.termo grupa i sa fabr.prenosom tesko izilazi na kraj.
PUno srece kod trazenja i zamene :)

i za kraj svi malossijevi remeni...

http://www.malossi.c...CINGHIE_001.pdf

EDIT-korekcija posta.... Za Muhija i ostale koji bi da menjaju nesto u prenosu...svi delovi u kratkom bloku [ hurrican]...
Posted Image
Semering na primaru -17x35x6mm

Kratki mina kopija,oznaka motora CY...
http://www.minarelli...rodottieng.html

kalkulator za proracun produzenja prenosa...
http://www.4shared.c...kalkulator.html

#2 mickojle

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 49 posts

Posted 17 January 2012 - 21:48

svaka cast :D

evo i malo you tube:

kako to sve izgleda :D

#3 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 04 February 2012 - 19:21

PRC blok -kompletno rasturanje ...

I spisak svih lager i semeringa u oba bloka [ kraci i duzi ] ...
his thread is full of all sorts of specifications for the most common short and long case Chinese Minarelli clone engines (1E40QMB). There are some strange variations in Chinese scooters, so it's always best to check your scooter before working on it or ordering parts for it. Use the info here at your own risk.

Bearings

Crankshaft(x2)
Posted Image
Posted Image

6204 C3
20mm
47mm
14mm

Wrist Pin
Wrist pins come in two common variations on Chinese clone Minarellis, 10mm and 12mm. The bearings of course are not interchangeable, so you need to know which you have before selecting a wrist pin bearing. More info HERE.
Posted Image
Posted Image
The length of the wrist pin bearing may depend on the displacement/bore of the engine. Smaller pistons cannot fit the longest pins. O.D. with the pin out may vary depending on the design of the needle bearing.

Engine Mount (x2)
Posted Image
Posted Image
(Not all Minarelli/Jog clones use this style of engine mount.)

6003-2RS 17x35x10

CVT Cover (Primary Drive Shaft Support)
Posted Image

638Z ili 638zz 8x28x9

Primary Drive Shaft (Short Case)
Posted Image
Posted Image

6003 17x35x10

Primary Drive Shaft (Long Case)
Posted Image
Posted Image

6203 17x40x12

Counter Shaft (Short Case)
Posted Image
Posted Image

6201-12x21x10

Counter Shaft (Long Case)
Posted Image
Posted Image

6200-10x30x9

Secondary Shaft (Short Case)
Posted Image
Posted Image

HMK 2515-25x33x15

Secondary Shaft (Long Case)
[Posted Image

6202-15x35x11

Rear Axle (Short Case)
Posted Image

6004LU-20x42x12

Rear Axle (Long Case)
Posted Image

6004-2RS-20x42x12

Seals

Crankshaft(Left/CVT Side)
Posted Image

20x42x8

Crankshaft(Right/Stator Side)
Posted Image

20x30x6

Primary Drive Shaft(Short Case)
Posted Image

17x28x5.5mm

Primary Drive Shaft(Long Case)
Posted Image

17x35x7

Secondary Shaft(Long Case)
Posted Image
Posted Image

25x44x7mm

Bushings

Rear Shock Mount

Posted Image

8x20x20mm

#4 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica
  • VozimSuzuki DR600 DJEBEL

Posted 26 September 2012 - 11:04

Ako se odlucis da sam pretreses reduktor mozda ce ti ovo sto sam davno radio malo pomoci.

Posted Image
zatim pristupamo odvijanju sarafa

Resized to 94% (was 640 x 480) - Click image to enlargePosted Image
i nakon povadjenih sarafa dobijemo ovo

Zatim otvaramo reduktor i vidimo njegov sadrzaj unutra.

Da bi smo izvadili osovinu primara moramo odvrnuti ovaj saraf, koji je ucvrscivac lezaja i ne da mu da se ta u svom kucistu. Kod ovih modela i sprintova je ovakav saraf kao sigurnost

A kod keeway modela je malo drugacije i izgleda ovako.
Posted Image

I izvadjena osovina primara izgleda ovako

A da bi smo skinuli lezaj sa nje, moramo skinuti zeger osigurac.

Na fabrickom motoru, taj lezaj na osovini primara 6203 je otvoren sa obe strane radi podmazivanja sa uljem iz reduktora, a ja prilikom postavljanja novog lezaja, jer vise ne mogu da se kupe otvoreni lezajevi nego samo zatvoreni, pa u tom slucaju lezaj otvaram samo sa one strane gde dobija ulje iz reduktora, a druga strana koja ide do semeringa mi ostane zatvorena, jer na taj nacin spasim semering da se ne kupa mnogo u ulju i da bolje zaptiva, a lezaj opet dobija ulje i podmazuje se.

Jedan veoma vazan detalj na koji morate obratiti paznju je da na srednjem snopu zupcanika mora postojati ovaj prsten ili platna zbog toga sto na toj strani bloka gde ulazi osovina zupcanika nema lezaj, nego samo izbusena rupa, odnosno rukavac vozi u cauri, a da bi se izbeglo da zupcanik drlja po aluminijumskom bloku, stavi se ova platna koja to sprecava, a ujedno i sluzi kao aksijalni deo da se snop ne pomera.

Edited by ZlajoX, 26 September 2012 - 11:07.

#5 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica
  • VozimSuzuki DR600 DJEBEL

Posted 26 September 2012 - 11:09

Na ovoj slici vidimo izgled dela reduktora u sklopu bloka motora, i na njemu se nalazi semering osovine primara, lezaja osovine primara i lezaja osovine tocka.

Na ovoj slici vidimo izgled male deklice reduktora u kojoj se nalazi jedan lezaj srednjeg snopa zupcanika, semeringa i lezaja izlazne osovine tocka.

U ovom mom slucaju da bi izremontovao reduktor, potrebno mi je da promenim lezaj osovine primara, njen semering, i semering osovine tocka. Ostali lezajevi su ok i ne treba ih menjati. Potreban mi je jos i novi zaptivac dekle i malo diht mase, koja ce 100% spreciti curenje ulja iz reduktora.

Posle montaze je potrebno usuti 1,1 Dcl ulja 80W90

Za ove hladne dane ovo ulje ce besprekorno podmazivati reduktor, a za letnje temperature preporucujem da se u ulje doda 10% (na kolicinu ulja) aditiva za menjace i reduktore i deferencijale, koji ne moze nista da nasteti celom sklopu, nego sluzi da malo podigne viskozitet ulja kada su visoke temp. pa se ulje jako razredi i sprecava buku od zupcanika i tisi rad. Kada podigne viskozitet to znaci da se prilikom trenja zuba o zub izmedju njih nalazi dobar uljni tampon ili film tako da zubi bukvalno ne uradaju jedan o drugi nego se taj aditiv ponasa kao amortizer.

A evo spisak lezajeva i semeringa u reduktoru za motor 1PE40QMB
Lezaj osovine primara: 6203
Semering osovine primara: 17x35x7
Lezaj osovine tocka u velikom bloku: 6202
Lezaj osovine tocka u malom deklu: 6004
Semering osovine tocka: 25x44x7
Lezaj u malom deklu srednjeg snopa: 6200

To su svi potrebni potrosni delovi za remont reduktora ovog motora.

Pre sklapanja reduktora obavezno ocistiti zaptivne povrsine od tragova starog silikona ukoliko ga ima. A ja cu sa montazom malo da pricekam posto moram osovinu primara da saljem kod cubike na metalizaciju i cementaciju rukavca 8mm koji ulazi u lezaj u deklu.
Dakle pojeo se taj rukavac i umesto 8.00mm iznosi 7.7mm i to mora da se sredi, da osovina ne igra u voznji i ne zuji.

Edited by ZlajoX, 26 September 2012 - 11:12.

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 10 December 2012 - 13:08

Sve sam shvatio...Jeste malo potrajalo , ali je vredelo...K`o sto sam savetovao mladjima , zima se ubila za citanje i sticanje neophodnih znanja, pa sam to primenio i na sebe ...posto sam ovih nekoliko dana u problematici produzenja prenosa, bila je prilika da se sve detaljno iscita i sazvacu neke stvari koje su bile nejasne ili napola jasne ...mogu reci da sam kad sam sve shvatio i uz malo vezbe postao ekspert za izracunavanje produzenja prenosa i tu vise nemam nekih tajni...moram da priznam da mi nije bilo lako , radi se o nekoj jednostavnoj matematici koju sam davno ucio , ali vrlo je moguce da na nekim casovima nisam bio, ili na njima nisam pazio, pa su mi neke stvari teze isle , ali ipak sam sve to shvatio...bilo bi mnogo lakse pitati nekoga ko je to vec kupio i uradio - hocu da produzim prenos za toliko i toliko , sta da kupim i stvar gotova, ali bi ostao uskracen za znanje koje je svakako korisno...

Kako se racuna prenos? Oslanjam se na gornji podatak da je prenos kod kineza ( jer nisam otvarao)

PRIMAR 13/52 ( 4 )

SEKUNDAR 13/44 ( 3,38 )

Sta to znaci? To je medjusobni odnos zupcanika , kad podelimo veliki kroz mali zupcanik dobijemo ono 4 i 3.38 , a kad ta dva pomnozimo dobijemo 13.52 ...Sta je to ? To nam je NAJVAZNIJI podatak , to je nas prenos, a oznacava koliko puta se obrne primarna osovina, ( ona na strani kvacila ) u odnosu na sekundarnu osovinu , finalni pogon - za jedan okretaj tocka...u ovom slucaju treba 13.52 okretaja primarne osovine za jedan okretaj tocka...

Ako hocemo da produzimo prenos menjamo par primarnih ili par sekundarnih zupcanika ( ili oba ) ...

Npr. menjamo sekundar pa imamo sledecu situaciju:

Ostavljamo PRIMAR od kineza 13/52 ( to podelimo , pa je odnos zuba 4 )
Menjamo SEKUNDAR , tu moramo znati za koliko hocemo da produzimo prenos , jer ih ima raznih kombinacija...ako uzmemo sekundar sa odnosom zuba 15/42 to kad podelimo imamo 2.8 ,pa pomnozimo sa onih 4 ( od primara , dobijemo 11.20 ...to znaci da za jedan obrtaj tocka treba 11.20 obrtaja primarne osovine , one na strani kvacila...dakle , prenos je svakako produzen u odnosu na originalni prenos gde je trebalo 13, 52 obrtaja...za koliko je to ? Napravimo proporciju ...

11.20 : 100= 13.52 : x , pa dobijemo da je novi prenos oko 83 posto osd staroga sto je produzenje od oko 17 % ...

A, mozemo racunati i ovako ...hocemo da produzimo postojeci za 17 % ... 13.52 - 17 % ( to je najlakse , zna svaki digitron da izracuna ) pa dobijemo prenosni odnos od 11.22 ...onda u tablici trazimo koji sekundar da kupimo ...evo i tablice ...
Malossi Primär : 14/39
Malossi Sekundär: 13/48

Onda trazimo u tablici za standardni primar 13/52 koji sekundar odgovara za jedan obrtaj tocka , pa ispada da je najpriblizniji 15/42 ( za 11.20 obrtaja sa strane kvacila naspram jednog obrtaja tocka...

Znaci, za 17% produzenja , kupiti sekundar sa odnosom 15/42...

Eto, sad je lako , ali je trebalo doci do toga...

Ovi postovi gore se odnose na cistu mehaniku i to moze samo pomoci onome ko radi i tu ne bi trebalo da bude problema...mislim da je tema sada kompletna...

Edited by cvele, 19 August 2014 - 19:40.

#7 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 10 December 2012 - 14:52

Steta sto nemamo ocenjivanje postova jer si Miso od mene zasluzio veliki +

#8 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 11 December 2012 - 01:11

Ok je Alienov post al sve to moze mnogo jednostavnije da se uradi kalkulatorom ...eno ga link u prvom postu ....ili ajd neka ga i ovde...jedino mora da se napravi account...
http://www.4shared.c...kalkulator.html

#9 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 11 December 2012 - 11:51

Pa , Cvele , kod mene mora sve na tezi nacin...probao sam da otvorim , pa mi nesto nije islo , priznajem, pa sam isao ovim drugim putem...nema veze , vazno je da sam shvatio , a ako jos kome posluzi - odlicno...

#10 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 11 December 2012 - 13:51

View PostALIEN SM, on 11 December 2012 - 11:51, said:

Pa , Cvele , kod mene mora sve na tezi nacin...probao sam da otvorim , pa mi nesto nije islo , priznajem, pa sam isao ovim drugim putem...nema veze , vazno je da sam shvatio , a ako jos kome posluzi - odlicno...
Sve sto ne skodi-moze samo da koristi :D

#11 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 June 2018 - 21:57

Osvezavam Cveletovu temu od pre sest i po godina , taman sam hteo da pisem o tome , posto sam ovih dana radeci oko skuta, ( mada ne bi trebao i ne bi smeo zbog povrede kicme - ja sam lik sa frakturom cetvrtog lumbalnog prsljena , sto je u stvari slomljena kicma, a ovo sto sam radio ne bi smeo ni da gledam , a ne da radim ... ), opet prosao problematiku prenosa da se podsetim...a, i zbog mladjih clanova koji bi nesto na tom polju eventualno radili ...

U stvari pravi povod za sve ovo je bila kontrola prenosa posle izvesnog broja godina, sve je do sad dobro radilo , ali ...nisam u tom fazonu , ne znam vise nista kao da nikad nisam radio , ne znam ni gramazu rolnica ...e, tu je :čiča: lukav , pa zapisao , hehehe, ne mos ` matorog zahebati ....bacim sundjerastu lezaljku na kojoj radim dole oko dekla prenosa , pripremio alat i uz velike bolove u lumbalnom delu spustim se na nju ...lezim tako u bukvalno lezecem polozaju , cekam da onaj primarni bol prodje , gledam ...od desetak sarafa dekla prenosa , onih imbusa , ima samo tri ,,,pogubljeni od vibracija , dobro je da ga nisam negde izgubio, kod mene je sve moguce ...uh, ali morao sam ipak jos jednom ustati- zaboravio alat za blokadu varijatora - ne mos se setiti svega kad ne radis ...aj` nekako prezivim i to , setim se kako se skida vario , skinem i konstatujem da su se one moje home- made ( Pavese na srpski nacin ) skockale i da su za menjanje...izdrzale su nekoliko hiljada km i bio sam zadovoljan njima , mogao sam da napravim bilo koju gramazu za svoje potrebe...ali , ajde , kad sam vec resio da radim ono sto ne smem, resio sam do kraja, proveo sam neke eksperimente sa raznim tezinama , dva -tri puta i dobio neocekivano dobre - mnogo bolje reziltate nego pre ...cak sam skoro siguran da bi sa ovakvim , bolje podesenim prenosom , dobio onog zutog squta sa proslogodisnjeg draga u NS - u.koji me ostavio da se davim u prasini ....

Gledam sta imam , uglavnom su za Motoforce 16x13... ne moze za kineski 15x12 ...nema , potrosio ,,,odem kod Stanka gde je ostaslo parce siplke od pre tri godine - nema , za nesto je potrosio ,,,Treci Jun , vasar u Rumi, tamo sam pre cetiri godine kupio polipropilen , sednem na E - bike odem i kupim novu ...od metera 350 din , hoces - neces ...hocu , platio i nosim ...mogu od metera puno da nasecem , a visak sipke nosim , pa, nek` stoji kod mene , da je tako bilo pre cetiri godine sad ne bi morao u Rumu ...i 350 din ...i slajderi su za menjanje , jedan je bas ostecen , ali morace da ostane gde jeste dok se ne urade rolne , pa ce i oni biti u paketu zamenjeni ... vario je bez ikakvih ostecenja ,ali stelovanje i sa ovim potrosenim rolnama dalo je definitivno bolje rezultate , Alien ide znatno bolje , kad stavim nove rolere gramaza je pogodjena ( i zapisujem ) , veceras sam vozio , ide kao popi****...bojao sam se da se negde ne sj****...

Evo sta sam hteo da dodam na ovu temu, da se podsetimo , a mozda nekom bude i korisno - teorija, a dokazujem nesto i sebi - da sam i onda bio zreo po pitanju prenosa , da isto mislim i sada posle sest i po godina ...evo copy...

Svi znamo sta je TURSKI KANTAR…to je ona primitivna vaga koja se jos ponegde moze videti na pijacama, a sastoji se od dva tasa , na jedan ide roba , na drugi teg i na sredisnjoj tacki oslonca se drzi dok se meri , umesto drugog tasa cesce bude teg koji klizi po izbazdarenoj polugi , to je isto…ovaj nas prenos je kao taj turski kantar- sve mora biti u ravnotezi da bi savrseno funlcionisalo , s tim da je tu primenjena jedna od najprostijih masina koju je covek izmislio – STRMA RAVAN…to je u sustini jedan trougao gde se penjemo po hipotenuzi , a strminu predstavlja vertikalna kateta…sto je ona vislja potrebno je uloziti vecu silu da bi se popeli i obrnuto…ta jednostavna fizika je primenjena kod skuterskog prenosa…

Imamo dve remenice sa dva krajnja polozaja i one u sustini predstavljaju menjac- vrse promenu stepena prenosa …zadatak transmisije je da snagu motora koja je promenjiva kategorija sa najmanje gubitaka i na najbolji moguci nacin prebaci na zadnji tocak…
Tu na scenu stupaju remenice koje menjaju svoje precnike… u pocetnom polozaju varijator je otvoren, a zadnja remenica je zatvorena …sa porastom broja obrtaja u zavisnosti od tezine rolnica ( najbolje je kad motor dodje u poziciju gde mu je najbolji maksimalni obrtni momenat ) remenica na varijatoru se zatvara iz istovremeno otvaranje zadnje remenice i na taj nacin dolazi do izmene stepena prenosa koji je kontinuiran…ali, da bi sve funkcionisalo savrseno, na scenu stupa turski kantar i sve to stoji u ravnorezi…snaga motora na radilici stvara centrifugalnu silu koja gura rolnice po njihovim stazama u krajnji polozaj i na taj nacin zatvaraju varijator povecavajuci njegov precnik , istovremeno odigrava se drugi deo procesa na drugoj strani – otvara se zadnja remenica i sve to preko posrednika – kaisa, ali vaznu ulogu da bi to savrseno funkvionisalo ima centralna opruga ili OPRUGA KONTRASTA , sto je u ovom slucaju najpravilniji naziv, a samo ime joj opredeljuje i ulogu koju ima u sistemu prenosa …suprotstavlja se tezini rolnica koje klize po stazama unutar varijatora, a radi se o vrlo finom i slozenom procesu posto se opruga sabija nelinearno – sa sabijanjem , skracenjem duzine postaje sve tvrdja, ali isto tako i unutar varijatora ugao kliznih staza je tako proracunat da sa penjanjem rolnica na vise to kompenzuje…da bi sve to funkcionisalo u ravnotezi , potreban je jos i linearni torque da bi u svakom trenutku podjednako pritiskao kais…i eto ga turski kantar na delu , sve radi savrseno , ako se dobro usteluje…

Generalno posmatrano , sa vise snage imamo manje problema, lakse je sve ustelovati , preteske rolnice-motor ce biti trom i lenj, ubrzanje slabo , sa prelaganim ce prevrtavati , pretvrda centralna opruga nece dozvoliti otvaranje zadnje remenice sa svim posledicama toga , premekana ce je prerano otvoriti, motor ce ispasti iz resonance i iz maksimalnog momenta …sve se mora probati , univerzalni recept ne postoji…istovremeno je i slozeno i jednostavno…

Mozda se na sve ovo moglo jos ponesto dodati , ali ja necu vise, ako neko hoce , nek` izvoli ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users