Jump to content

Yamaha Aerox 100ccm

328 replies to this topic

#21 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts
  • VozimYamaha Aerox YQ100

Posted 04 March 2013 - 01:41

Proverio sam koliko ja znam. Kada krenem da palim vrti se anlaser i pokrece pomocne i glavne zupcanike. Svi zajedno se okrecu, nisam video ni jedan da stoji... :)
Jedino sto sam uvideo i posumnjao je ona gumica,sto ide izmedju anlasera i dekla. Rekao bih da je u losijem stanju..

Jer ja kada sam skidao da ga ocistim,skinuo sam anlaser sa spoljne strane. Imaju dva srafa, njih sam odsrafio i izvukao ga. Dekl nisam skidao, tek posle sam i dekl..

Edited by cvele, 04 March 2013 - 19:16.

#22 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 04 March 2013 - 13:26

Evo i slike da docaram :)
Posted Image

Posted Image

#23 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 04 March 2013 - 14:49

hmmm... pa ako se okrece onda mi je jedino logicno da su ti proklizali zupcanici na ovom delu (http://www.scootersp...l0001_copia.jpg) i da zato ne zavrti radilicu nego vrti u prazno... skini varijator i proveri to...

#24 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 04 March 2013 - 23:10

Ovo je zadnji deo varijatora?
Ne znam da li si primetio gore u tekstu sam napisao da pre nego sto sam skinuo anlaser,nije hteo da upali (mucio se), ali je imao kompresiju,tj. drugaciji zvuk. Kao kad vergla samo slabo... :/
Ali sad vrti u prazno..

#25 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 04 March 2013 - 23:29

taj deo se zove bendix i ide na taj najveci zupcanik koji stoji oko osovine...kad skines varijator dolazis do njega. On sluzi za pokretanje radilice pri elektronskom plajenju i ima zupcanike koji znaju da se pojedu (bolje oni nego osovina radilice) e sad mozda je bio drugaciji zvuk jer je taj zupcanik drzao pomalo na nekom zupcu a sad je skroz otiso. Skini to i proveri, ja sam se dosta patio jer sam skoro nabavljao sve te zupcanike i razna cuda da namestim paljenje :) inace taj deo nov je oko 1700 dinara :rolleyes:

#26 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 05 March 2013 - 00:44

Hvala ti, sutra cu da poradim na tome, pa javljam rezultate! :rolleyes:

#27 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 05 March 2013 - 23:20

Skinuo sam sve danas, i iza varijatora stoji ovaj deo. http://www.pedparts....x_Minarelli.jpg
Da li je to taj deo (bendiks) na sta si ti mislio da treba da se menja?

Edited by Tica, 05 March 2013 - 23:21.

#28 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 05 March 2013 - 23:54

Da, to je to. Vidi u kakvom su stanju ti zupci u sredini, stavi ga na osovinu radilice i probaj da zavrtis - ako se vrti menjaj. Ako ne moze jer zapinju - onda je nesto drugo problem :rolleyes: mada ne znam sta bi moglo da bude, taj deo ima i federe okolo i neke male valjke, mozda su oni otisli...

#29 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 05 March 2013 - 23:56

Skinuo sam ga, ocistio ceo deo, a i te male valjke. Nisam to probao da zavrtim :/ Uglavnom vratio sam sve na svoje mesto, probao da upalim i dalje vrti u prazno..

#30 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 06 March 2013 - 00:01

taj deo na krajevima ima neke male federe i 3 neka valjcica koji se spajaju sa onim velikim zupcanikom, al znaju i oni da popuste i popucaju...znaci taj bendiks je ili proklizao ili su otisli ti federi, neka me neko ispravi ako gresim ali jedino to moze da bude :rolleyes:

#31 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 06 March 2013 - 00:15

Koliko sam uspeo da vidim zupci u sredini su dobri, po mom misljenju. Ali ta tri valjka kada sam povukao nisu hteli da se vracaju, dodju jedva do pola onog lezista i nece dalje, posle kada sam ih ocistio hteli su da se vracaju. Ali nije to pomoglo nista..

#32 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 March 2013 - 00:52

rasklopi taj bendiks pažljivo da ne pogubiš opruge, i očisti ga od prljavštine, i kada ga ponovo sklopiš opruge moraju da guraju te male valjčiće do kraja, to su kao neke kočnice koje propuštaju obrtanje u jednom smeru, tj. kada motor radi, onda se samo vrti, a kada se recimo uzubi alanser onda zakoče i pokreću radilicu pa tako pali motor...

dakle ako te male opruge i valjčići nisu funkcionalni onda ne radi... uglavnom je samo prljavo, mada mogu i opruge da budu već na izdisaju... proveri

#33 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 06 March 2013 - 01:36

Nisam rasklopio bendiks, vec sam uzeo pistolj od kompresora i hteo da izduvam okolo prljavstinu, kad sam krenuo sa izduvavanjem ti federi i valjcici su izleteli. Tako sam ih oprao u benzinu obrisao i vratio. Pre nego sto sam ih izvadio nisu htele orpuge da gurnu valjcice do kraja, posle kad' sam vratio gurali su do kraja.. Ali to nista nije pomoglo ... :(

#34 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 March 2013 - 01:38

kad staviš taj bendiks na ležište od onog velikog zupčanika u koji se uzubljuje alanser, onda se taj bendiks u jednom smeru okreće a u drugom zakoči i nosi sa sobom i taj veliki zupčanik sa sve alanserom...

#35 .::SALLE::.

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 274 posts
  • MestoKraljevo
  • VozimCBR 600RR

Posted 06 March 2013 - 02:00

Ne izbacuje ti bas kais koliko bi trebalo , proveri rolnice i stavi tvrdju centralnu ... A inace ti je auspuh sa 50cc rox-a , ali opet bolji od 100cc fabrickog

#36 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 06 March 2013 - 02:03

Znaci ja sad da proverim da li se okrece u jednom smeru, ili da uzimam nov?
Ali cim sam ga 'ocistio' i ne radi, znaci da ne pomaze tu nista, samo nov?

#37 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 06 March 2013 - 02:05

View Post.::SALLE::., on 06 March 2013 - 02:00, said:

Ne izbacuje ti bas kais koliko bi trebalo , proveri rolnice i stavi tvrdju centralnu ... A inace ti je auspuh sa 50cc rox-a , ali opet bolji od 100cc fabrickog
Kakve veze ima kais? Rolnice sam stavio nove malossi, kao i kais. Za auspuh nisam znao, sve jedno radi perfektno :rolleyes:

#38 .::SALLE::.

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 274 posts
  • MestoKraljevo
  • VozimCBR 600RR

Posted 06 March 2013 - 02:07

Pa vidim ovde po slikama da ti ne izbacuje kais do vrha varijatora a trebalo bi blizu vrha posto fabricki mina ne moze da izbaci do vrha .. Moze da se desi da nisi pogodio pravu gramazu rolnica , jer sa ovim auspuhom bi trebale malo lakse od fabrickih

#39 Tica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 233 posts

Posted 06 March 2013 - 02:10

Ne znam koje su gramaze rolince po katalogu za njega, kupio sam odgovarajuce za malossi varijator sto je u njemu. 10gr je u pitanju.

#40 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 March 2013 - 02:11

proveriš ako se u smeru kazaljke na satu vrti samo radilica, a u suprotnom pokreće i alanser onda je ok.. hvata

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users