←  Uradi sam /karburator/

svet-skutera

»

Resenje osiguraca igle karburatora

Locked

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 01 Nov 2012

Ko kaze da GREMLINI ne postoje ? Ako neko ne zna ko su oni- to su mitska bica koja su zaduzena da nam zagorcaju zivot na sve moguce nacine i to najvise tamo gde nesto izgleda da je jednostavno , lako i sto bi trebalo za cas da se uradi ...oni se trude da to ne bude tako ...

Kad sam pre neki dan montirao novu termo - grupu , u planu je bilo da se karbTK od 16 mm, zameni sa TNT od 19 mm, s tim da se zameni glavna dizna za 5 brojeva veca i da se igla podigne za jedan zub , a sve u cilju masnije mesavine koja ce doprineti boljem internom hladjenju prilikom razrade motora ...pri tome potrosnja goriva je sekundarna stvar, koja nije bitna , bitno je da je motor voziv po gradu gde ce se najveci deo razrade odvijati u rezimu kreni -stani...

Elem, sve sam poslove po planu uradio ( otezao rolnice , popustio kvacilo ) a , kad je dosao na red karb, rastavim TNT izvadim siber , iz njega iglu, iz nje onaj mali osigurac sto upada u kanal igle, i da ga premestim u drugi, nizi kanal, on odskoci i netragom nestade tu negde oko posude za ulje...nisam video tog GREMLINA sto ga je maznuo , ali da sam ga kojim slucajem uhvatio , jbo bi mu kevu...svi pokusaji da ga pronadjem ni posle pola sata nisu urodili plodom , nije pomoglo ni jako svetlo od stek lampe , a kao krajnja opcija ni izduvavanje celog prostora kompresorom , ne bi li ga odnekle pokrenuo ...dakle- nema ga , nestao netragom...TNT je neupotrebljiv do daljnjeg...montirao sam TK 16 mm sa vecom diznom i ( opreznije ) podigao iglu za jedan zub...to je sad reseno kako je moralo...

Kako se snaci za onaj osigurac ? Nisam bas bio previse zabrinut zbog toga , to se da resiti , nije valjda da je karb zbog toga neupotrebljiv? Pa , u sustini jeste , deo je sitan , ali bitan , bez toga ne moze...takvih osiguraca ima kojegde, oni osiguravaju osovine od aksijalnog pomeranja , mozda po nekim mehanizmima od satova , strujomera ili cega slicnog...nisam uspeo da pronadjem ni na nekim starim programatorima, a u par gvozdjara kad sam bio , pitali me a, sta ti je to ? Sve mi je jasno koliko znaju...U moto delovima imaju za tomosa, ali, eto sad bas nemaju , a i pitanje kad ce i da li ce imati...Znaci- nema...napominjem da je to lakse kupiti , ne moze bog zna koliko da kosta , ali kad nema, ostaje samo DA SE NAPRAVI...

Kako, od cega ? Okrecem se po radionici trazim pogodan materijal, ne mogu nista pogodno da nadjem ...na radnom stolu sam spremio alat koji je potreban za pravljenje tog osiguraca , subler, garnitura spijuna , dijamantske turpije...sublerom premerim debljinu igle- 2,5 mm, spijunom izmerim debljinu kanala da bi znao koliko debeo materijal da nadjem...sirina kanala 0,4 mm..prvobitna ideja je bila da se nadje platnica pribliznog precnika oko 2.5-3 mm, da se presece jedna strana pa ubaciti u kanal igle i posle deformacijom skupiti je da ne moze da ispadne , ali nisam uspeo da nadjem tako malenu platnu...nasao sam nesto drugo , onaj deo od hemijske olovke- zakacaljku, debela oko 0,5 mm, znaci minimalna obrada po debljini , odlicno...
Posted Imageigla i osigurackakav treba samo deset puta manji...

Posted Imagealat potreban za pravljenje osiguraca

Posted Imagematerijal koji sam nasao od hemijske olovke

Posted Imageevo ga na igli kako stoji...

Posted Imageposle obrade, na igli u kanalu...
Posted Imageigla sa osiguracem u siberu sigurno stoji...

oni krajevi osiguraca su mali klestima deformacijom prema unutra osigurani za jednu - dve desete mm, tako da ne moze da se iscupa osigurac iz kanala- probano , sigurno stoji, ovo je zavrseno ...ZAJ*** SAM GREMLINE!!!, Ni oni mi nista ne mogu !!!

;) vozicemo TNT...
Edited by ALIEN SM, 01 November 2012 - 21:28.

cvele's Photo cvele 01 Nov 2012

:) klikeras-improvizator ;) inace te sitne prsten-osigurace je tesko nabaviti al se mogu napraviti ...ja na netu nadjo najmanji od cela 4mm...

http://www.grtgroup...._list.php?g=141

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 01 Nov 2012

Pa, Cvele , cena je smesna , ne pitam koliko kosta da sam ga mogao naci, a ovo sto si ti iskopao najmanji je za osovinu 4 mm, a debljina mu je 0,7 mm, ni taj ne bi odgovarao , prevelik i predebeo ...onda, ostaje samo ovako, vijuge i klikeri , pa moze i tako ...dok moze...

Mario's Photo Mario 02 Nov 2012

svaka časti majstore...

Dragan NS's Photo Dragan NS 02 Nov 2012

Bal-Baltazar, Bal-Baltazar, Baltazaaaaaaaaaaaar :band____:
Svaka cast na improvizaciji!

plameni's Photo plameni 02 Dec 2012

i meni se to desavalo pa sam ih nalazio po starim kasetofonima,vokmenima uglavnom imas ih u audio aparatima.jednom sam cak narucio kinesku membranu od 300 kinti da bi skinuo taj osigurac.ma kad izleti nema sanse da se nadje vise e zato ga sad hvatam malim spicanglama kad skidam i vracam.
Locked