Jump to content

Alkohol menja sudbine

7 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 19 December 2012 - 13:45

ALKOHOL MENJA SUDBINE

Danas je Sveti Nikola…necu raditi…slavim…kao dobar domacin potrudio sam se da ima svega sto treba, a u firmu sam dosao samo da bi na miru napisao ovo sto cu napisati …

Dugo mi je trebalo da se odlucim da napisem ovu pricu, ona je deo moje intime , posredno se tice i mene , mozda se i ne prica , ali mislim da se svi dovoljno poznajemo da mogu da je ispricam , a ona ce biti moj skromni doprinos bezbednosti u saobracaju i o uticaju alkohola na njega…za razliku od ostalih mojih prica ova ce biti teska, krajnje ozbiljna i nadam se poucna, sto I jeste njen cilj…trudicu se da budem sto kraci koliko je to moguce…

Prica od pre cetiri meseca , avgust 2012…

Jutro, spremam se da krenem na posao, telefon zvoni , moja rodjena sestra Danijela S. zove da dodjem kod nje…po glasu vidim da nesto nije u redu, nece preko telefona, insistira da sto pre dodjem…dosao za 15 min. ona uplakana, pitam sta je…Zeljko S. njen muz, a moj zet, imao nocas saobracajku…Prvo pitanje- sta je sa njim- nije mu nista, nije ni ogreban skoro , ali nevolja je sto je on kriv…jedna zena je poginula na mestu suvozaca, vozac tesko povredjen…zet presao na levu stranu puta, direktan sudar, vozio ( na regionalnom putu ) preko 110 km/h i uza sve to 1,2 promila alkohola , a to je solidno pijanstvo …udar je bio takav da ona druga kola dugo nisu mogli da identifikuju koja su, a zetu su vazdusni jastuci spasli zivot- svih sest su se aktivirali, a kola- prednji kraj totalno unisten…masinerija se pokrenula za takve slucajeve, zet je zavrsio u policijskom pritvoru od 48 sati do saslusanja od strane istraznog sudije , kola su odvucena na vestacenje…

Moji sestra i zet sa cerkom , devojkom dvadesetogodisnjakinjom, su prethodnih godina imali sasvim pristojan zivot…zet radi u solidnoj firmi vozi brod po Savi i Dunavu , one slepove koji prevoze pesak i sve drugo, 15 dana radi , 15 slobodan, majstor svog zanata , preveze brod kud niko ne moze, a onda cesto odradi neki posao za Ruse , Ukraince , Hrvate, sto je ekstra placeno, pa se to u kuci i videlo , napunjena svim i svacim , pre neku godinu uzeo se i novi auto na kredu doduse , Hundai I- 30 nov- novcat, sa cenom od 21 000 evra…ima jos pet godina da se otplacuje…sve je to lepo , ALI ! ( uvek ima neko ali ) , zet voli da popije…te veceri kad se desila saobracajka, bio je da odnese neke pare kolegi koji je radio sa njim, popio je i eto sta se desilo…puno otezavajucih okolniosti- direktan krivac je za udes , prekoracio brzinu , saobracajka sa smrtnom posledicom i teskom telesnom povredom , velika materijalna steta, i uz sve to pijan! Zaprecena kazna od dve do deset godina zatvora!!!

Toga dana kad se to desilo bio je kod mene u radnji , pricali smo 15 minuta, posle je otisao kolima …posle nekoliko sati desilo se sto se desilo, ceo svet im se promenio …celoga zivota imace tudj zivot na savesti, on ce zavrsiti u zatvoru , pitanje je samo na koliko, posao ce najverovatnije izgubiti jer ga nijedan poslodavac nece cekati da izadje iz zatvora , a po zakonu nije ni duzan…za ona druga kola ce osiguravajuca kuca od njega traziti refundaciju tuzbom kad – tad, cekace ga privatna tuzba ostecenih…Njegova kola su toliko unistena da treba vise hiljada evra da se poprave ako ikada dodje do toga , kasko osiguranje koje je imao ne vazi u slucaju pijanstva, unistena kola ima da otplacuje jos pet godina…advokati ce da traze svoje…kuca ide na dobos, bice prodata i to ce pokriti samo mali delic predstojecih troskova, a najverovatnije da ce i od penzije ako je ikad doceka otplacivati svoju glupost…a, kako ce se to prelomiti kroz zivot njegove porodice mozemo samo zamisliti …eto kako se zivot u delicu sekunde promeni , a za ovo je direktan krivac alkohol…

Dolazi vreme Slava i zimskih praznika , popicemo koju vise, nemojte da nam presedne…na stranu zestokih kazni i oduzimanja dozvola , ljudski zivot nista ne moze da nadoknadi…ja zadnjih godina kad znam da cu popiti, ne idem kolima , uzmem taksi za par stotina dinara i miran sam, pa to preporucujem i drugima…u potpunosti podrzavam policiju u aktivnostima sklanjanja takvih vozaca sa puteva, ko zna koliko puta smo se mimoisli sa njima , a da to ne znamo…al` jednom kad se desi …toga ce uvek biti , ali ipak treba graditi neku vozacku kulturu, jer nismo sami u saobracaju, drugi zavise od nas , pa dajmo svoj skromni doprinos bezbednosti u saobracaju…

Ova prica je upozorenje svima nama …ako vozis – ne pij…ako pijes- ne vozi ! lako je…

#2 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 19 December 2012 - 13:53

Iskreno naježio sam se čitajući...koliko je malo potrebno da se život okrene naopačke i upropasti porodična idila, da ne spominjem tugu i žalost ljudi koji su uzgubili svojeg voljenog na drugoj strani!!! STRAŠNO!! I sve samo zato što je popio koju čašicu više, kao da mu je to toliko tad trebalo...

NE SEDAJTE PIJANI ZA VOLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#3 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 19 December 2012 - 14:51

Meni je moj otac , ciji saveti uvek imaju smisla, objasnio rizik voznje u alkoholisanom stanju. Kaze ovako- Popijes i sednes za volan, vozis polako i pazljivo ali ispred tebe iskoci covek koji je resio da se ubije. Udaris ga, ubijes, ides u zatvor jer si bio u alkoholisanom stanju i ne opra te ni Dunav ni Sava. Znaci, ljudi se tese, vozicu polako, blizu sam itd, ali najsigurnije je ne voziti ako ste popili. Kad se neke stvari dese vise nema nazad.

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 19 December 2012 - 16:09

evo pročitao i ja, dakle žao mi je i porodice kojima je član postradao, a žao mi je i porodice tvoje sestre, sve je upravno tako kako si napisao...

dosta puta sam imao situaciju da treba da se vratim kući kolima posle nekoliko čašica, i te kratke relacije odradim bez problema, ali sam imao jednom i neku dužu.. bili smo na nekom slavlju , rođendanu 80-ak km od kuće... meni je bilo nekih 25-28 godina i imao sam veoma oštar rezon i ogromno samopouzdanje po pitanju vožnje, ... bio i moj kum, ponadao sam se biće on trezan pa će voziti, ili makar deo puta, ali kakvi, kum zaspao pored mene i ti bajo vozi...

već pred sentu, sam se trzao iz tih laganih trenutaka kada zaspi čovek za volanom... a bio sam već 10-ak puta da se provetravam, prošetam se napolju, popijem nešto vode... međutim ne pomaže više... i tada se uvek teši čovek saće, još malo, tu je kuća 10-15km ma šta je to... to je ljudi moji večnost kada počinje da te hvata san... u jednom trenutku sam se trgao da vozim levom stranom i da mi svira kamion koji mi dolazi u susret, samo sam povukao volan i vratio se na desnu traku, prošao bez posledica...

to je bio trenutak kada sam shvatio da smo kum i ja bili na korak pred onaj svet.. i od tada smo završili pijančenje i vožnju u paru...

kako god, eto i moje... ljudi sretna slava, moj kum slavi pa ja idem do njega... naravno peške... živeli..

#5 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 19 December 2012 - 17:02

Ostao sam bez teksta....zao mi je svih aktera price koja je, nazalost, iz realnog zivota. Sve to, mnogi, negde kao znaju ali kada dodje trenutak da se opredele olako skrajnu negativne misli, po sistemu "nece to bas meni da se desi" a tako je tanka crta izmedju idilicnog, slatkog i ususkanog zivota i momenta kada sve ode dodjavola. Ako vec sebe ne cuvamo, moramo misliti i na druge ucesnike u saobracaju ciji zivot i srecu nemamo pravo da ugrozavamo. Nisam ni ja ranije bio svetac ali se vec dugo drzim toga da "kad pijem - ne vozim". Ljudi, pamet u glavu!

#6 Miroslav'91

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 530 posts
  • MestoAleksandrovac-Bg
  • VozimSprint Exactly

Posted 19 December 2012 - 17:12

Strasno je to sto ce covek sad da odgovara bukvalno kao da je uzeo pistolj i tako ubio coveka, a sve to zbog takve gluposti i sekunde nepaznje u saobracaju. Najgore je to sto covek upravo pomisli ono ''ma nece to bas meni da se desi'' i eto sta na kraju bude. Nadam se da ce u svim automobilima u buducnosti uvesti onaj sistem da vozac ne moze da startuje motor ukoliko je pod uticajem alkohola, to bi spasilo dosta zivota a i postedelo bi vozace dozivotnih posledica zbog nepromisljene odluke da u takvom stanju sednu za volan.

#7 DarioBG

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 48 posts
  • MestoBeograd (Cerak)
  • VozimBaotian BT49QT-18 Rocky

Posted 19 December 2012 - 19:08

Zao mi je obe porodice, ali iz mog ugla ne mogu da se slozim samo sa jednom recenicom, a to je da je direktan krivac alkohol. Po meni je iskljucivo covek i samo covek kriv sto pije i u takvom stanju sedne za volan.
U svakom slucaju treba svako da procita ovu pricu i da vidi kakve sve stvari mogu da se dese zbog voznje u alkoholisanom stanju...

#8 Cvija

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 129 posts

Posted 29 December 2012 - 07:25

Svako od nas-zna sve ovo....nego problem je što se prst na čelo stavi tek kad se tako šta desi.Alkohol je deo našeg folklora-folklora teško bolesne nacije...nije zavisnost samo kocka,alkohol,droga....zavisnost je model ponašanja.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users