Jump to content

Yamaha Aerox prvi - by Zilke

• This topic is locked This topic is locked
747 replies to this topic

#1 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 21 January 2013 - 19:21

Evo da predstavim svoj motor i sve sto je do sada uradjeno na njemu. Motor je kupljen na slepo negde u julu prosle godine. To mi je prvi skuter i do tada nisam imao pojma sta gledam i dal valja ili ne (zato i nije bilo bitno da ga vidim pre kupovine), imao sam pare i bilo je tad ili nikad. Drugi oglas koji sam pozvao bio je taj i par dana kasnije motor je bio kod mene. Evo kako je izgledao:

Posted Image

Imao je na sebi S6 Replicu, Dellorto 21karb, S6 Streetrace cilindar, street korman, led svetla napred i nazad i ja sam u sustini bio zadovoljan :blink:
Skoro sam ga preveo na sebe i posle eto nekih 6 meseci prvi put skinuo dekle da vidim sta tu sve ima i dal nesto treba da se menja xD
Nekoliko dana citanja foruma dovelo je do toga da motor totalno rasklopim i sredim po svom svaki sraf na njemu, znaci bukvalno sve. Radovi su krenuli

Posted Image

Da ne zaboravim da kazem, skuter mi nije odgovarao jer je na startu gusio, mukao i jedva kretao...al kad povuce padanje na ledja :) To je sve posledica katastrofalnog stelovanja prethodnog vlasnika.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Kad je 'pala' masina, video sam da nema mehanizam za paljenje, u varijatoru samo 3 rolnice :O, bez dihtunga...pomalo varen...

Posted Image

Posted Image

E sad plan je bio da se dekle i auspuh ispoliraju sto je donekle i uradjeno (sa auspuhom)

Posted Image

Jos sam mu na prigusivacu razbusio rupice jer bi tako trebalo da bude tisi?!

Posted Image

Sto se dekli tice njih sam odlucio da odnesem kod majstora (citaj druga) da ih lepo osmirgla i ofarba u crno. To je trenutno kod njega i privodi se kraju, slike kad bude gotovo.

Plan je da se cilindar pretrci vodenom smirglom jer nije puno vrisnuo, da se uzme novi klip, a ostalo da se napravi na bazi Milperovog projekta. Znaci airbox nov, crveni malossi sundjer, Dellorto 19 black, da se sredi paljenje, varijator, kvacilo, da se nasteluje ljudski, cela elektronika da se pregleda i na kraju da se ofarba u moje boje :)

Nesto delova je vec stiglo i ceka se da dekle budu gotove pa da nastavimo

Posted Image

Karb sam uzeo na ler od druga a ostale delove po radnjama gde sam sta nasao

Posted Image

Eto to je to za sad, pa vi dajte misljenja sta nije dobro, sta fali... sve uvazavam jer do pre 3 dana nisam znao nista i trebace mi pomoc oko delova i stelovanja :)

Za pocetak znam da cu morati da uzmem neki varijator i kvacilo i mislio sam S6 i jedno i drugo (ili varijator malossi?), tako da dajte ideju sta bi sa ovim setupom najbolje leglo i sta mogu na kraju da ocekujem :)
Toliko za sad, nadam se da nisam preterao sa pisanjem...hteo sam sve u 1 post da stavim lakse je za pregled :)

#2 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 21 January 2013 - 19:27

A ovaj airbox ti je izbusen ko svajcarski sir,klip za zamenu svakako,jedino cilindar sredi,Streetrace je je*en jako za stelovanje,a taj sto ti je prodao skut pojma o stelovanju nema,cim je stavio 3 rolnice u variomat,ali sta je tu je,potrudi se i bice to :blink:
Stavi mu Malossi Multivar,kvacilo moze i fabricko da radi posao,ili neko Motoforce evolution,i to je to...

Edited by Mikac93, 21 January 2013 - 19:29.

#3 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 21 January 2013 - 19:52

Airbox je ekspresno nabavljen drugi, polovan ali ceo, bez rupa

Posted Image

a sto se varijatora tice, video sam u motobike-u neki malossi sa poluremenicom (10000). Necu da lepim link jer ne znam dal smem xD al aj reci jel puno to para ili da uzimam, pa cemo za kvacilo videti. I kolko znam moram da jurim set rolnica od 3.5g do 4.2g, tu bi negde trebalo da budu idealne zbog replike jel?

#4 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 21 January 2013 - 19:54

ovo mi je najbolje kad izvade 3 rolnice i teraju na 3...

Drago mi je si krenuo u upoznavanje mašine i njeno sređivanje...Može ovo lepo da ide, streetrace u kombinaciji sa S6 replicom može biti oštar, samo treba se strpljivo pozabaviti dobrim štelovanjem karburatora a naravno i prenosa...Taj variomat mi ne obećava, jel piše nešto na njemu??
Što se tiče kvačila ne bi bilo loše neko štelujuće kvačilo jer će trebati ubosti dobar start sa S6 replicom..

Ako budu trebali neki saveti tu smo...

#5 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 21 January 2013 - 20:13

Ma ne znam dal pise, iskreno nisam ni zagledao jer u planu je ovako nesto

Posted Image

Za kvacilo cu videti koje je uopste sada na njemu jer kad sam odneo kod majstora nije bilo skinuto, znam samo da je bila crvena opruga al mislim da je ono standard.

Posted Image

Saveti ce sigurno trebati, zato sam i dosao ovde. Tako da hvala unapred :blink:

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 21 January 2013 - 20:19

biće da je Hebo Next generation varijator, jer se vidi da su 12x17 rolnice, pa zato nije ni stavljao lakše jer nije našao da kupi... mislim problem je to, kada nemaš na raspolaganju rolnice za podesiti, ovo sa 3 je bezveze jer se berzo skockaju , a i lako može da ode sve u debalans..

inače taj Hebo next generation nije loš, mislim da ga Marko Sprint ima, ima dobru izlaznost, samo eto malo je poseban...

ps.. učinilo mi se na jednoj slici da ti je puknuta prirubnica na izduvu kod cilindra.. dal nisam dobro video ?

Attached File  new-1.jpg   96.79K   58 downloads

#7 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 21 January 2013 - 20:30

View PostMario, on 21 January 2013 - 20:19, said:

biće da je Hebo Next generation varijator, jer se vidi da su 12x17 rolnice, pa zato nije ni stavljao lakše jer nije našao da kupi... mislim problem je to, kada nemaš na raspolaganju rolnice za podesiti, ovo sa 3 je bezveze jer se berzo skockaju , a i lako može da ode sve u debalans..

inače taj Hebo next generatikon nije loš, mislim da ga Marko Sprint ima, ima dobru izlaznost, samo eto malo je poseban...

ps.. učinilo mi se na jednoj slici da ti je puknuta prirubnica na izduvu kod cilindra.. dal nisam dobro video ?

Attachment new-1.jpg

Ne znam za taj varijator, necu zaliti da dam pare za malossi sa rolnicama koje mogu da nadjem i lepo da stelujem i menjam kad se potrose...
a ta priubnica nzm sta mu to dodje...video sam tamo gde ide auspuh da je stavljan neki silikon boga pitaj, dihtung msm da nije ni bio, a inace uzeo sam set dihtunga da to sve zamenim. Pogledacu sutra sta se desava pa cu okaciti sliku.

Znaci ako je pukla - novi cilindar?!

Edited by zilke17, 21 January 2013 - 20:41.

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 22 January 2013 - 01:54

to je deo cilindra koji je namenjen da se na njega prišrafi auspuh, daj poslikaj cilindar sa te spoljne strane.. ako je to puknuto , tu je samo varenje moguće, ne može tu nikakav silikon da zadrži, velike su vibracije a i temperature...

#9 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 22 January 2013 - 11:40

evo slike cilindra:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by zilke17, 22 January 2013 - 12:02.

#10 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 22 January 2013 - 12:23

Izduv je uredu samo sto je sve prljavoooo.

#11 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 22 January 2013 - 12:26

samo kad je on u redu, lako cemo za prljavstinuuuuuu :) . Uzeo sam nove dihtunge, odmasticu ga i pretrcati vodenom smirglom :blink: ima da bude kao nov :)

#12 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 23 January 2013 - 11:44

meni iskreno ne smeta, nek se ljudi dogovore ;) eto kad smo vec kod tog prenosa ja nisam planirao da to menjam, i ako do toga bas dodje to ce biti zadnja stavka koju cu uraditi pred sezonu. Posto je plan da sa Dellorto 19kom ide airbox standardni i malossi crveni sundjer, zanima me dal treba da probusim 1-2 rupice na airboxu jer sada nema ni jednu (standard)?

#13 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 23 January 2013 - 11:47

skini taj zagoreli zaptivač špaklom ili skalperom, pa ćeš videti, odlivak na prirubnici cilindra mora biti ravan.....

#14 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 23 January 2013 - 17:15

View Postzilke17, on 23 January 2013 - 11:44, said:

meni iskreno ne smeta, nek se ljudi dogovore ;) eto kad smo vec kod tog prenosa ja nisam planirao da to menjam, i ako do toga bas dodje to ce biti zadnja stavka koju cu uraditi pred sezonu. Posto je plan da sa Dellorto 19kom ide airbox standardni i malossi crveni sundjer, zanima me dal treba da probusim 1-2 rupice na airboxu jer sada nema ni jednu (standard)?
Hoces izvaditi lulicu iz airboxa? Ja sam izvadio i precnik rupe je 23 mm i to mu dodje kao precnik karba plus 10% (sto je neka preporuka) pa nisam nista busio. Malo je bucan tako da se nosim mislju da vratim lulicu i izbusim jos jednu rupu. Naravno, mora se voditi racuna o ukupnoj povrsini otvora kroz koji ulazi vazduh.

#15 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 23 January 2013 - 17:38

Bolje mi je da busim nego da vadim lulicu, bas zbog te buke koju ne volim. Zelja je da motor bude tih koliko je moguce sa replicom i streetraceom. E sad kolika rupa treba da bude? Imao sam razvaljen airbox pa ne bi i sa ovim da preteram ;)

#16 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 23 January 2013 - 20:46

Moras znati precnik lulice pa prema njemu odrediti precnik dodatne rupe - u zbiru povrsina jednog i drugog otvora treba da bude (orijentaciono) promer karburatora (19mm) + 10-20%. Preporucuje se i ubacivanje neke cevcice u rupu kako bi se usmerio vazduh i smanjilo njegovo vrtlozenje. Povrsina kruga je r2 x π ;)

Edited by Dragan NS, 23 January 2013 - 20:47.

#17 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 23 January 2013 - 20:55

View PostDragan NS, on 23 January 2013 - 20:46, said:

Preporucuje se i ubacivanje neke cevcice u rupu kako bi se usmerio vazduh i smanjilo njegovo vrtlozenje. Povrsina kruga je r2 x π ;)

Tako je profo Posted Image A evo jedna slicica kako je kod mene,jes da nema veze oblik airboxa al bitan je princip Posted Image jedna od 18mm+ jedna od 12mm ...malo li je ...

Posted Image

#18 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 23 January 2013 - 20:58

Ma , da , otvor veci k`o sto Dragan kaze na nekih 22-23 mm, neces pogresiti, a jos bolje je ubaciti neku PVC cev, pa jos je sa unutrasnje strane saseci ukoso , manja je buka na usisu...

#19 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 23 January 2013 - 22:07

aaaaaa ne moze kod mene jednostavno nesto da se uradi pa to ti je :superiska: evo uzeo sam stari airbox (svajcarski sir) i ovaj sto sam kupio polovan. Naravno ni jedan nema lulicu :rile: znaci sad je plan da u postojecu rupu za lulicu gurnem crevo i napravim pored jos jednu malo manju rupu i isto nabijem zaseceno crevo, valjda ce da sljaka. Evo slika malo da razbijem monotoniju teksta i smajlija

Posted Image

#20 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci

Posted 27 January 2013 - 19:37

Evo da se i ja javim, mada ne s onim radovima koje sam planirao (jer blokovi nisu zavrseni) ali dobro... ima sitnijih radova koje je kad tad trebalo zavrsiti pa evo slike sta sam danas raduckao:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

i konacno :rofl_jaki:

Posted Image

Ovo ljubicasto crevce je stavljeno zbog nuzde, bice crno koje treba kad ga nabavim :D

Evo kako je izgledao cisto da se vidi razlika

Posted Image

jos sam to crevo iskoristio za airbox i napravio usis evo ovakav

Posted Image

Posted Image

ako nije dobro (dugacko crevo il bilo sta) molim vas recite pre nego sto ga ucvrstim silikonom :janpi:

jos sam zadnje svetlo ocistio i zalepio silikonom (bilo prljavo i klimavo)

Posted Image

Posted Image

spremio oba karburatora za utapanje u gorivo i ciscenje, pa primetio da je na 19ki igla deblja (w9) nego na 21 (ova ne znam koja je)

Posted Image

dobro ce mi doci za stelovanje ako se 21 do tad ne poda :rofl_jaki:

i krenuo sam u razmatranje prednje maske i instrument table

Posted Image

kad vec imam sve to steta je da stoji ne sredjeno, pa makar ga i ne stavio na motor :D a ne bi ga stavio jer jedina stvar koja me na celom motoru ubija su ti vanzemaljski odvratni zmigavci :rile: pa cu probati (jer vec leziste za jedan ionako fali) da to sve preradim i napravim da bude bez njih

Posted Image

zalepim nalepnice druge preko instrument table i obojim lampice, pa ako valja valja... :čiča: ako ne koso tablu kupim i cao. Eto tolko za sad, idem da se igram sa silokonom... svidja mi se kako smrdi :rile:

Edited by zilke17, 27 January 2013 - 20:18.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users