Jump to content

Italjet formula 50 '00

21 replies to this topic

#1 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 28 March 2013 - 20:00

Verovatno poznat motor vecini vas, ali nisam ga video na forumu pa reko da ga predstavim.

Naime, menjao sam svoj jedan karting za ovog prdavca :bumuvugla: Vec duze vreme gledam da pazarim sebi jedan skuter, da imam za po gradu kad obavljam neke poslice, trcim po delove... da nemoram non stop terati APN-a i traziti ranac da nosim stvari... Nego da mogu lepo pod sic staviti. I tako je dosao ovaj malac u moju garazu.

Sto se tice samog motora nista posebno, stanje onako onako, mehanicki ispravan, nevuce ni u jednu stranu u voznji, kocnice savrsene (disk i napred i nazad), veoma udoban gledajuci naspram kineza koje sam pre vozio, sedi se dosta visoko, to neke mozda obeshrabljuje u krivinama, ali ja sam zadovoljan.

Od opreme na sebi ima, koliko sam uspeo videti do sada, zutu centralnu oprugu, malosi e5 filter, dellorto 12mm, sveze izbusen na 40.5 (tako mi je rekao predhodni vlasnik), i auspuh koji lici na tehnigas next-r, verovatno i jeste.

Sto se tice plastika, tu sam se iznenadio, posto ovako debele plastike nisam video nikada pre ni na jednom skuteru, kompaktne su, neskripe nigde...

Motor i neide bas nesto najbolje, trazi ocajnicki vecu diznu da kompenzuje ovaj malosi e5, trenutno je gore 53 dizna. Kad ustelujem karburator, onda cu se polako baciti na stelovanje prenosa. Cilj mi je da stvorim dobru osnovu za sledece faze, tipa 70cc, ili neku turpiju 50cc.

Evo jedan snimak da vidite kako se "vuce" po putu :bumuvugla:

i par slika.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

komentari dobrodosli, i losi i dobri :bumuvugla:

#2 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 28 March 2013 - 20:29

Evo ga Malllllllosi hahahahahhaha

#3 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2013 - 20:36

hahahahahha to kontamo samo ja i ti :bumuvugla: ali to je fuul mallosi baj .....

#4 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 28 March 2013 - 20:38

Cak ima i nalepnicu za ulje Malossi hahahhaha

#5 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 28 March 2013 - 23:48

Auspuh je upropasten. Trebace ti novi.

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 28 March 2013 - 23:55

Franco morini agregat, mašala.... e ovo još nismo videli..

auspuh je varen najverovatnije na fabričku granu, jer nije bilo tog tipa da se pazari... tu vidi šta može da se završi , ovako je pitanje šta daje

karburator dellorto 12, recimo u aerox-ima ide sa 82 diznom sa fabričkim airbox-om, tako da ovaj E5 garant traži približan broj... mada je možda najbolje da to zatvoriš sa nekim normalnijim filterom koji je dovoljno prohodan za mali cilindar...

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 29 March 2013 - 00:00

e ovo stvarno još nismo videli, ovu mašinu Morini niko ne tera na forumu...gle karburator okrenut prema strani auspuha heh :)
čudi me da i radi sa e5 filterom i tako malenom diznom...mora biti da filter nekako nije u potpunosti otvoren..

Sviđa mi se ova formula, ima jedinstven izgled kao i dragster koji je tek skreno s uma po pitanju dizajna...

#8 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 29 March 2013 - 16:17

Sto se tice motora, skroz je "fora", gledao sam kojekakve skutere, ali na kraju je on uzet cisto iz razloga zato sto nije cest motor pa da se malo istice.

E sad ta Morini masina.... haos sto se tice delova, mada ovako deluje "zdrava", iduce nedelje ide na sto da je pregledam komplet, posto mi je nesto sumljiva pumpa za ulje, a i masina je komplet masna i prljava...

Sto se tice karbosa, verovatno ce doci jedan od aeroxa, ili cu gledati da uzmem dellorto 17.5mm koji je fabricki na ovom motoru (takvu sam info dobio).Dizna u ovom karbosu je m6, sto me isto zacudilo. Imam kuci diznu 80 m6, tako da cu je ici sada probati, mada nisam siguran sta da radim, da li da pokusavam stelovati ovaj karb ili da idem ka nekom mikuni 16, ili dell 17.5, sta mi se vise isplati?

A sto se tice prenosa, sutra cemo malo da "eskiviramo" predavanje na fakultetu pa cemo do naseg dobrog druga motoboxa da nabavimo oprugica i rolnica, mozda i kais. Jel ima neko informaciju koje rolnice idu (dimenzije) u njega, kao i oprugice, a i koja duzina kaisa. Nisam jos stigao rastaviti taj prenos, verovatno cu danas skinuti dole pa videti sta sve ima, za sad znam samo da je zuta centralna, toliko sam video.

A auspuh, sa njim neznam sta da radim, dosta je nakaradno odradjen, verovatno ce i on na radni sto da kontam sta mogu oko njega, da li ga praviti celog ili samo granu, ili kupiti nov bulet, videcemo sta ce finansije da kazu za to.

#9 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 03 April 2013 - 21:50

Interesuje me vase misljenje od dellortu 17.5 na ovom motoru, kako bi se ponasao, da li mu je veliki mozda?

#10 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 03 April 2013 - 21:53

View Postniksa, on 03 April 2013 - 21:50, said:

Interesuje me vase misljenje od dellortu 17.5 na ovom motoru, kako bi se ponasao, da li mu je veliki mozda?
Haha ...ma jok ...17.5 ima da mu legne TAMAN ... :welcome1: ....pazi samo u kojoj ce "verziji" taj 17.5 da bude jer ima ih vise...

#11 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 04 April 2013 - 23:01

Danas sam imao jedno "iznenadjenje" kada sam skinuo variator da zamenim rolnice

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Jos jedno iznenadjenje je bilo to da kais dolazi 6mm od vrha variatora, to je posledica voznje na 788 Bandu iz kineza, tako da je kupljen 808 koji ceka ugradnju.
Posted Image

Rolnice sam dao drugaru da odnese i izmeri na "zlatarskoj vagi" da bi znao sta da kupujem u subotu u Motoboxu.

Idemo dalje, ko zna sta me jos ceka od iznenadjenja... :rolleyes:

Edited by niksa, 04 April 2013 - 23:02.

#12 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 15 April 2013 - 22:21

Malo smo stelovali ovih dana. Rolnice ostavljene malossi 7gr, stavljen drugi karburator, kopija delorta 19 (black edition) uzet od filipa iz apatina. Motor ide veoma dobro, trazi malo lakse rolnice, 5.5-6gr bi mu dobro dosle. A i imam problem, tj nije problem nego treba ustelovati kolicinu goriva u karburatoru posto mu "nestane" goriva posle odredjenog vremena (dosta kratkog) na punom gasu.

Evo i snimak, ovde mi nestane goriva u karburatoru kad doguram do nekih 60kmh. Krajnju nisam jos izmerio zbog ovog problema, ali prebaci po satu 70kmh kad nestane goriva. (razlika je +3 km/h u odnosu na GPS).

da nezaboravim, stavljen je nov kais odgovarajucih dimenzija za ovu masinu, i ustelovan koliko je moglo sa platnama posto nije sedao na bolcnu, sada cekamo jos koji km da sedne sve na svoje mesto. ;)

Edited by niksa, 15 April 2013 - 22:23.

#13 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 April 2013 - 22:23

a što ostaneš bez goriva, slavina ne daje dovoljno?!

#14 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 15 April 2013 - 22:26

Nema dovoljno zalihe da se tako izrazim u karburatoru. Nemam slavine, tj neispravan je ventil pa konstantno curi, i to skroz dobar mlaz, tako da nije problem napajanje, bar se nadam. Dosta me cudi pored tolikog protoka da to radi. Sutra cemo probati povecati nivo goriva u loncetu sa plovkom pa cemo videti rezultate.

#15 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 15 April 2013 - 22:34

ako nije problem u vakum pumpi proveri kad plovak zatvara u karburatoru, Takodje treba proveriti i da nemas vise od jednog filtera goriva prema karburatoru jer oni znaju da smanje protok.

#16 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 15 April 2013 - 22:40

nemam ni filter ni vakum ventil, nego je direkt protok, crevo vi 6mm tece vise goriva nego sto moze potrositi sigurno, a ako moze potrositi toliko onda definitivno skidam taj karburator dole ;)

Sutra prvo provera boje jos jedno, zadnji put kad sam gledao bila je savrsena, mozda za niansu bogatija, stavljanje dizne 80 umesto sadasnje 88, i vracanje malossi e5 filtera, posto je sada bez filtera, nisam imao cauru (filter je 35 prihvat cini mi se, a karb je 27). Tako da sam tu cauru napravio i sada samo treba probati sve sklopiti.

#17 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 April 2013 - 23:14

onda je problem u plovku..ili imaš neko đubre u karburatoru...skini i očisti ga i proveri kad plovak zatvara..

#18 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 20 April 2013 - 14:50

Ocisti i taj rezervoar,kod Pere je svasta moguce!

#19 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 22 April 2013 - 11:55

Resen je problem samo sto nisam stigao napisati. Povecana je kolicina goriva u loncetu stelujuci nivo plovka, sada radi odlicno i ima goriva u svim rezimima rada.

Max brzina po gps-u je 68km/h sto je po meni skroz zadovoljavajuce. Snimak najverovatnije u toku nedelje posto sam u guzvi.

#20 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 28 April 2013 - 13:33

Danas je dobio malo vode preko sebe, i polir paste, ofarbani su neki beli detalji u crno kao sto bi i trebalo da bude, i tu se verovatno stopiraju radovi na njemu, i ovakav ide u oglas, posto je iskrsla potreba za parama...

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

I jedan snimak od danas, nije forsiran uopste sto se tice ubrzanja, nego lagano, krajnja po satu nekih 75 (tada sam pustio gas), GPSom provereno sat je u plusu nekih 5km/h.

Trenutni i krajnji setup:
Tehnigas next-r
malossi e5
malossi variator
malossi rolnice
dellorto 19mm black edition, dizna 80.
nov kais
zuta centralna
linearni torqe.
cilindar tek razradjen, nov klip.

10 user(s) are reading this topic

0 members, 10 guests, 0 anonymous users