Moja Mitrovica ima povoljan geografski polozaj i nekoliko prednosti nad drugim gradovima ...lezi na obali reke sto je znacajno , na magistrali puteva , auto put , i pruga Beograd - Zagreb...koliko je to dobro , ovo sa prugom , toliko je i lose , ima svojih losih strana za nas koji zivimo tu ...cim je pruga tu , tokom godina se ponekad desavaju i nesrece , poneko nastrada slucajno , nenamerno , a ima i onih koji namerno okoncaju zivot pod vozom ...takve nikad nisam mogao da razumem, jer uvek ima lepsih nacina da se samoubijes , a da ostanes lep i mrtav ...a, ne da te skupljaju mistrijom i fanglom sa voza i sina ...
Grad je prugom presecen tako da je otprilike jedna cetvrtina grada sa jedne strane pruge , neka periferna naselja su tu smestena ...po prirodi posla cesto idem tamo , pa prelazim prugu , pruzne prelaze sa rampama , kojih ima dva - tri duz Mitrovacke trase ,...lose je to sto su putevi pregradjeni rampama , ne postoje nadvoznjaci ili podvoznjaci koji ne usporavaju saobracaj , a zeleznica svojim delovanjem doprinosi i ovako velikoj nekulturi u saobracaju ...
Pre par dana se vracam sa terena iz onih perifernih naselja , rampa spustena , sa ove moje dolazece strane se vec skupilo dvadesetak vozila , a i sa druge slicno ...zvezda je upekla maksimalno , preko 30 stepeni je , gori nebo i zemlja ...na usijanom asfaltu jos i vise , dize se ona fatamorgana od treperenja vrelog vazduha ....proguram se Maticom do skoro same rampe , naravno , stanem , onaj znak blinkuje crveno ...stajga sa vozom se vidi na nekoliko stotina metara niz prugu ...voz u njoj ...valjda ce brzo ...skinem kacigu , ne zna se jel gore sa njom na glavi ili kad se skine ...posle tri - cetiri minuta voz prolazi ...obicno posle minut po prolasku podize se rampa ...ali, sad se nista ne desava ni posle ko zna koliko , rampa je i dalje spustena ...sunce nemilosrdno pece , na asfaltu je pedeset stepeni , iako sam naviknut na sunce , pregoreo sam k`o Arap ruke mi izgorese ono sto nije pokriveno majcom , pece samo tako ...drugo je na motoru , ima hladjenja , a kad stojis izgore ispod lakata sve ...ljudi se unervozili , sviraju , trube , neki se okrecu , skupilo se i dvadesetak pesaka , negoduju ...slabo se ko usudjuje da predje pored spustene rampe , prosle godine sam bio svedok kako je sa druge strane pandur na motoru sacekivao takve , a tu su kazne zestoke , gubitak velikog broja bodova i oduzimanje dozvole vise meseci , kao prolazak na crveno ...
Na kraju , posle oko 15 minuta nikakav voz nije prosao , rampa se otvorila kao da nista nije bilo ...jbem ti drzavu ! Da smo neka normalna drzava ovakve stvari ne bi smele da se desavaju ! Za ovakve stvari , a to nije prvi put , vec se ovo desavalo , nikad niko nije odgovarao , kao da je nase vreme za dzabe ...na ovaj nacin zeleznica znacajno usporava saobracaj sa svake strane po stotinak vozila , i nikog nije briga za to ...ocigledno , neko ne radi dobro svoj posao ,
Na ovakav nacin zeleznica svojim neodgovornim delovanjem jos vise podstice nekulturu kod ljudi , provocira ih da prelaze na crveno pored spustene rampe , prosto ih gura u nesrecu ...neko bi trebao da odgovara zbog ovakvih stvari ...
Edited by ALIEN SM, 12 June 2015 - 16:52.