Pošto nisam bio zadovoljan postojećim, prvo sam kupio diode prošle godine. Mislim da im je oznaka T10. To su ove dve na slici ispod. Sa njima sam dobio belo osvetljenje u odnosu na ranije žućkasto od sijalica ali i dalje neravnomerno osvetljen cajger.
Kako mi je ALIEN poslao satić koji je trebalo zameniti, uzmem da eksperimentišem sa led trakom. Prvo sam jedan segment od 3 diode postavio u sredinu, gore u telo table. Probam i ne deluje loše. Potom uzmem još jedan segment i stavim na levu stranu da bih osvetlio kilometar sat. Tom prilikom mi se desi peh u vidu spajanja žica koje su u sekundi planule.
Iz razloga što nisam bio raspoložen da pravim puno lemova i da se oko svakog zezam po pitanju izolacije, odustajem od pojedinačnih segmenata i uzimam jedan veći komad trake i omotovam skoro potpuno oko instrumenata.
Proba "na suvo".
Potom sklapam sve.
Moje foto umeće nije baš na nivou pa da realno dočaram kako to izgleda ali malo je bolje no na slici.
Test pod naponom sam radio na akumulatoru za skuter koji je bio priključen na punjač. Sa struje sam ga isključio kada je napon došao na13.97V što znači da diode trpe i jači napon od 12V. Ostaje da sutra, ako vreme dozvoli, sve to vratim na skuter i da vidimo kako se ponaša u realnom radu. Nadam se da ovoliki broj dioda neće vući puno struje.
0
3 replies to this topic
Posted 30 March 2013 - 22:03
Posted 31 March 2013 - 02:32
Nece, trose mizerno struje. Kod Koleta na skuteru su bile povezane direktno na akumulator i svetlele su 2-3 dana dok nisu potrosile akumulator.
Jedini da kazem "problem" ce ti mozda biti prejako osvetljen cajger. Moze da ti smeta u toku voznje po mraku.
Jedini da kazem "problem" ce ti mozda biti prejako osvetljen cajger. Moze da ti smeta u toku voznje po mraku.
Posted 19 August 2013 - 14:54
Najbolje bi bilo naci od auta onaj potenciometar za instr tablu i podesis pri voznji koliko ti odgovara Nije ono skupo, moze se na otpadu naci, imaju sva opelova vozila, vectra, omega, astra...
Posted 20 August 2013 - 13:22
Bolje dodati predotpor na red sa ledovkama, vrednost u zavisnosti od potrebne količine svetla,(100-300Ohm) pa kad se jednom podesi, završena priča, a i ledovke će duže trajati. Te trake su predviđene da rade na tačno 12V, ne više, manje može, jer se greju i crknu, a onda opet ispočetka.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users