Juce me zahebo komp, sta cu , moram ponovo…
Juce sam se vratio iz 20 kilometarske voznje po gradu gde je spaljeno oko 2 litre benzina u rezimu kreni – stani gde je forsiran start, komsiluk me gleda k`o ludaka koji pici niz ulicu tamo – vamo k`o bolesni majmun u liftu…
Par reci o samom kvacilu…oba kvacila su potpuno identicna, iste tezine , oblika i gradje , steluju se popustanjem dva sarafa na njima i pomocu imbus kljuca sa donje strane …bez skidanja sa remenice moguce je podesiti dva krajnja polozaja kad su opruge skroz opustene i skroz nategnute…mogu se podesiti i u medjupolozaju , ali se onda mora odvojiti od remenice zbog preciznosti podesavanja, jer ako se ne podesi jednako , zatrzavace pri polasku…dakle, oba kvacila su proizasla iz iste kuhinje…
Na NARAKU su namontirane zute opruge u skroz opustenom polozaju , pa za prvu probu odlucujem da tako ostavim da vidimo kako se ponasa…skudam MF i montaza NARAKU… i vec prvi problem…rupa na kvacilu koja ide na tubus preko navoja remenice tesna! Za malo nece da prodje…pokusavam na silu , ulazem svu snagu , to je tu negde , malo fali, pritiskam sa oba dlana , sabijem oprugu i nekako je to sve naislo , polako popustam i gle cuda – kvaciloje sabilo centralnu , stoji na navoju bez matice ! Toliko je tesno ! Sklonio sam se u stranu , ako resi da odskoci u vis da ne bi dobio po njonji…Ipak, odlucujem da to ne moze da bude tako tesno i da malo rastruzem turpijom za tu neku desetu…posle desetak – petnaset minuta rada tupijom evo sta je ostalo od nje …
moze se baciti …anker ploca je od jako tvrdog materijala , kaljena, pojela je turpiju, sa dijamantskom bi trajalo do sutra zbog finoce , a mrzelo me zbog to malo da raspakujem bjaks…ostavljam za sada tako, mala nepreciznost proizvodjaca , nije neresivo…kod MF-a toga nema , sve lepo sedan a svoje mesto…
Test ce biti propracen i sa malo subjektivnosti, i sa nekim mojim razmisljanjima , a i sa objektivnoscu , znaci nekim cinjenicama…pre svega da kazem da nikad nisam znao da dignem motor na zadnji tocak , to pretpostavlja da moras koji put i da padnes i ostetis motor, a i ovako jedva krpim od nenamernih ostecenja,,,tako da me to uopste ne interesuje… skuter je dobro nastelovan , trebalo bi da je merodavan za testiranje, mala je primedba na onu kinesku obrtaljku kojoj kasni processor i koja je pogodnija za pracenje konstantnog broja obrtaja , nego za ove promenljive kroz ubrzanje…ali, sta je – tu je , to imamo , pa i ocitavanja moramo uzeti sa malo reserve , mozda ce neko ocitati nesto malo drugacije …zato sam vise puta startovao da bi izvukao neki prosek…
Sa zutim oprugicama sam dobio start na oko 6500 RPM u proseku…na otprilike toliko sada radi i moje MF kvacilo …rezultati na startu gotovo identicni, tocak na granici proklizavanja, jos uvek vozivo po gradu, po povratku u garazu kontrola prenos se jako zagrejao , dekl vruc , tu je bilo dvadesetak km ostre voznje na dve tri stotine metara kreni – stani…dalje , natezem zute opruge na maksimum , do kraja bez skidanja remenice , start je naravno vislje , na oko 7200 RPM, motor se puno dere , meni to licno ne odgovara, za grad je preterano , a i potrosnja je prevelika…motor se moze turirati cak do skoro 5000 RPM pre starta i onda pun gas , oseca se udarac kvacila,ali nista spektakularno …na ovom mestu razmisljam : da bi bilo jos bolje i silovitije dobro bi bilo imati jos bar jednu ili dve HP…a i moj prenos je produzen , na kratkom bi mozda bilo za nijansu bolje…i ovako kad je malo rasterecen zadnji tocak lako se okrene , na zemlji I glatkom asfaltu mora se biti oprezan… moguce je da bi sa dvadesetak kila laksim vozacem bilo i vise proklizavanja zadnjeg tocka…
Po povratku u garazu kontrola… dekl prenosa vreo ! Jedva sam ga skinuo, malo rasklonio alat i neoprezno sakom uhvatim za zvono ,,, U SUNCE TI JAPANSKO ! Ispece se ! KVACILO I ZVONO SU USIJANI ! Varijator takodje…nije daleko od 100 stepeni ! To je danak visokim obrtajima na kojima je kvacilo hvatalo…par puta sam i osetio promenu obrtaja kao kod nelinearnosti , doduse ne preveliku , sto je siguran znak da se prenos pregrejao ! Ne smem ni da zamislim sta bi se desilo na letnjem asfaltu na temperaturi od 30 + stepeni uz ovakav rezim voznje…
Dalje probe su izvrsene posle zamene zutih oprugica sa meksim , plavim …evo nekih prosecnih rezultata koje sam dobio , a koje treba uzeti sa rezervom zbog mana obrtaljke…
ZUTE tvrdo podesene oko 7200- 7500
ZUTE meko podesene oko 6500 tu negde…
PLAVE tvrdo podesene oko 5100- 5500
PLAVE meko podesene4200-4500
Meni se licno najvise svidelo sa plavim tvrdje podesenim gde je sasvim lepo voziv po gradu , hoce da proklizi tocak kad se malo rastereti , ali ne previse…sa ove dve garniture oprugica sigurno se moze udesiti start po svacijem ukusu , a ako ne uvek se moze naci resenje kao sto sam ja kod mog MF-a resio sa S- 6 zato sto su mi vise odgovarale nego one sto su dosle sa kvacilom…
Jos malo o samom kvacilu …ko vozi serijalu nema potrebe za ovim , dobro mu je i kinesko 112 ili 119 …ko je vec malo tunovao i namerava u buducnosti da ide dalje, mogao bi ga uzeti , skoro duplo je lakse od serijskog , motor se lakse razvrtava , a serijsko se ne moze olaksati ni priblizno toliko ( ja sam ga doveo do oko 500 gr ) , a rizikuje se i debalans ako se ne skine jednako…trebalo bi ga uzeti u paketu sa nekim zvonom koje se bolje hladi, tek onda je sklop kvacila kompletiran …siguran sam da bi rezultati rada kvacila bili jos bolji da je na motoru bilo jos malo vise snage , ja racunam da imam oko 6,5 na tocku, a da je 8-9 to bi bila prava stvar …ovo bi sigurno zadovoljilo u nekom Midrace-u , a vec za 12- 13 I vise HP ima daleko skupljih i verovatno boljih kvacila…
Dakle , zakljucak : NARAKU JE DOBRO KVACILO …( uprkos onoj maloj nepreciznosti prilikom obrade ) …Naraku-= Motoforce , ja ne vidim neku bitnu razliku , jedino sto je ovo moje prilagodjeno, a za ovo ocekujem kratko vreme potpunog prilagodjavanja , jer dobro gazi i 100% je pokriveno zvonom, …kvacilo se mora brzo prilagoditi zvonu , koliko se ferode malo uslajfuju i to je to, nije istina da trazi nekoliko hiljada km , to onda nesto nije u redu …
Ako jos i cena bude povoljna moze se uzeti…planiram da kvacilo zadrzim jos par dana da bi ponovio onaj test sa zutim oprugicama jako nategnutim , to mi je interesantno da vidim jos jednom kako se ponasa na maksimumu, pod najvecim opterecenjem , ali necu ici bas onoliko daleko kao prosli put da ne bi spalio kais…posle svega cu poslikati ferode da vidimo kako su one to podnele , jer ipak je ovo bio test…
Izvinite na duzini, ali moralo je ovako …