Ooo hvala ti bože!! Proradila rezervna AC pumpa. Uspeo sam isčupati onaj mali čep, ubušio pa uvrnuo gipsani kliping šraf, pa isčupao kombinirkama. Posle sam u tu rupu zavrnuo mali milimetarski 3mm šrafić i maticu sa platnom sa druge strane, pa vratio na mesto i ne pušta.
Primetio sam malo oštećenje na plastičnoj "klipnjači" koja pretvara obrtaje elektro motora u vertikalno kretanje klipića. Nije ništa strašno, nadam se da neće pući tokom rada.
Očišćeni kontakti elektromotora i kape na kom su priključni kontakti. Hteo sam da to prevežem lemljenjem žica, ali sam odustao jer nisam bio siguran dali će pumpa raditi, pa da ne gubim vreme i živce.
Isprano kućište pumpe iznutra, prvo WDom pa onda klinerom za dizne, i ostavio malu količinu klinera u prostoru između ventila.
Vratio elektro motor na mesto ubacivši jedva excentar osovine u plastični dosed klipića, pa na kraju mali čep.
Proba je prvo bila na DC12V čoper punjač akumulatora, vrti ravnomerno.
Zatim pumpa namontirana na skuter, pustio sam da se pumpa napije benzina, da izađe sav vazduh držeći je vertikalno i kad su mehurići nestali u filteru, okrenem kontakt.
Prvo se pumpa oglasila naizmenično glasnijim pa tišim zujanjem, pritisak je dogurao do 3 bara, pa sam nekoliko puta uzastopno prebacivao kill switch da se pumpa ponovo aktivira, sve dok se pritisak nije popeo do oko 7 bara na el. cajgeru. Usledilo je startovanje mašine, malo se nećkala, neravnomerno radila, samo što se ne ugasi, i u jednom momentu se smirila. Pogledam manometar na air kompresoru, stoji 5,3 bara, a na el. cajgeru 8 bara i stoji stabilno.
Pustio sam da se mašina zagreje na radnu temperaturu.
Kad su se popalila polja na displeju pokazujući radnu temperaturu, počnem polako da dodajem gas, bukvalno milimetar po milimetar, dižu se obrtaji na oko 4k pa čim je dotaklo 5k počinje stara igranka, štucanje, pucanje...
Cajger pokazuje malo preko 8 bara i ne pada i kad odvrnem pun gas. Ugasim na kill switch i gledam el. manometar, stoji kazaljka na 8 bara, ne pada. Startujem opet mašinu, opet sve identično, čim dođe na oko 5k obrtaja kreće da prekida i puca na auspuh.
Eto, AC pumpa sada drži pritisak ali mašina i dalje ne radi pravilno, osim na većem gasu.
Šta je sledeće, opet sumnja na benzinsku diznu, nemam više ideja..
2015-07-26 19.47.31.jpg 2.47MB
17 downloads
2015-07-26 19.47.58.jpg 2.01MB
16 downloads
2015-07-26 19.49.03.jpg 2.04MB
16 downloads
2015-07-26 19.51.59a.jpg 1.29MB
17 downloads
2015-07-26 19.57.28.jpg 932.28K
16 downloads