Glavni razlog zasto sam uzeo 50 kubika a ne 125 ili 80 je bio taj sto ovo nije serijski motor, mislim jeste serijski motor ali veoma mala i ogranicena serija... Naime Honda po jednu seriju svojim enduro motocikala salje u Italiju na doradu... znaci orignal model je honda cre 50, a ovo HM s znaci da je u Italiji doradjen motocikl...
ima na sajtu HMmoto.it pa ko zeli moze da pogleda... Znaci nije rec o obicnoj serijali tipa yamaha dt 50, derbi senda, aprilia rx 50 i slicno... Vec o polu trkackom motoru kod kojeg su neke stvari izbacene a ubacena poboljsanja... Na primer motor nema akumulator i regler tako da mu nista nije potrebno za paljenje kao full kross.... takodje nema uljnu pumpu i rezervoar za ulje vec mesavinu pravi vozac (po meni mnogo bolje)... A poboljsanja su sledeca:
Paioli (pacoli) prednja kontra viljuska, identicnu viljusku nose full krosevi sa 80 i 125 kubika... Ova moja je u vrhunskom stanju, mozda ima delic milimetra lufta ali to se ubacivanjem novih caura resava vrlo lako... ne znam koliki je hod viljuske ali ona radi PERFEKTNO, mislim d aje oko 150 mm hod ali nisam siguran...
Dupli hladnjak, na primer aprilia RX 50 ima samo jednu polovinu mog hladnjaka... Apriliju rx 50 je teze pregrejati, recimo drug ju je pregrevao na 40 stepeni na uzbrdici od 10ak km kad je vozio dovjicu u prvoj punim gasom... A Ovaj motor mislim da je nemoguce pregrejati... Znaci kad sam ga isprobavao vozio sam ga 15 minuta u prvoj drugoj pun gas i kad pipnem cilindar i hladnjak oni mlaki... voda je oko 40 C... To mi se najvise zasvidjalo, znaci nemam nikakvu indikaciju temperature vode ali motor je bukvalno nemoguce pregrejati...
HM trkacki cilindar i klip... u motoru se nalazi Hm trkacki cilindar sa PROX klipom sa jednom karikom, skidao sam auspuh da ocistim i ispeskarim i pogledao sam klip, ispod karike klip skoro usopte nema garezi, sto znaci da ne duva i kompresija je odlicna... Na cilindru koliko sam mogao da vidim nema tragova zaribavanja i jos uvek su tragovi honovanja... Da motor je presao oko 8000 km, tako da je tek razradjen bukvalno... Cilindar je ubica, ima 6 prelivnih a usis i izduv su kao na senioru... jedina mozd mala mana je ta sto je motor malkice lenj na bas niskim obrtajima od lera pa do recimo 3000 obrtaja, onda pocinje odlucno da vuce a posle se desava nenormalna stvar

Leo Vin Ce rezonantni auspuh- Ko zna o cemu se radi, zna da ovi auspusi dosta kostaju preko 150 evra... auspuh nije prehromski ali je veoma kvalitetno izradjen sa aliminijumskim topom... Jedna stvar koja mi se bas svidja takodje je zvuk motora... Hm 50 2 se ne cuje kao obicni 50 kubika, vec zvuk podseca na full kros 85 kubika ili 125 kubika...
HM gasni mono amortizer- pozadi je HM gasni mono amortizer koji se steloluje na nekoliko nacina u zavisnosti od tezine vozaca... moze se stelovati tvrdoca federa kolicina gasa na vantilu i preko poluge se moze odrediti prenos... Inace amortizer je u vrhunskom stanju...
narvno tu su i prednje i zadnje disk kocnice, diskovi odlicni i plocice takodje...
LCD display koji pokazuje samo parametre voznje, znaci nista oko masine obrtaji, gorivo i to, vec samo kilometrazu max brizinu trip distancu prosecnu i radne sate...
Na motoru je sve ispravno, bilo je sitnica koje sam otklonio cim sa ga kupio... I ima jos par stvarcica koje cu promeniti narucio sam i cekam da mi stignu... to su posuda kocionog ulja za pozadi koja je pukla, oko 5,5 evra je nova, poluga rucica kvacila i prednje kocnice su malo okrnjene oko 11 evra su nove, gume rucki cu uzeti nove to je oko 12 evra, crevce za gorivo i filter goriva... to je sve oko 30-40 evra ulaganja...
A ono sto sam uradio na motoru je: ispeskiran i ofarban auspuh sa srebrnom vatrostalnom bojom, podmazane sajle kvacila, i gasa.. obrane plastike iznutra... podmazano zadnje vesanje poluge i lezajevi u zadnjoj viljusci... podmazan lanac i lancanici... opran filter vazduha... provereno ulje u masini i prednjoj viljsci... dotegnuto sve na motoru i dostelovano (prednja zadnja kocnica) ocisceni diskovi sprejom za kocnice...
Sutra ide motor na tehnicki i posle nosim papire na registraciju, inace svi papiri su uredni, motor je uvezen iz Italije i ima svu papirologiju koja je kompletna samo da se registruje (sklopio sam i kupoprodajni ugovor i overio ga...)...
PS Sto se tice cene, nju necu napisati, zeleo bih da pogadjate i procenite vrednost ( mozda je neko video pocetnu cenu prodavca na netu pa ce znati opilike i on se ne vazi

evo i jedan you tube snimak ovog motora...
Edited by tosonije, 05 September 2013 - 11:46.