Jump to content

Honda CRE 50 HM s

58 replies to this topic

#1 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 September 2013 - 11:41

Od nedavno sam postao vlasnik gore navedene honde cre 50 Hm s, e sad da li srecan vlasnik ili ne to cemo videti. . . Neko vreme vec gledam na internetu enduro motore manje kubikaze, tipa 125 kubika 80 kubika i tako to. . . ta moja potraga je bila cisto ono da vidim kako idu cene, i da vidim sta se i kako nudi. . . Imam par drugova sa 50, 125 i 400 kubika enduro (kross) motorima, pa sam solidno upucen u njih, znam otprilike performanse kako koji radi opremu vesanje i slicno... Vozio sam ih sve pa znam i kako koji ide, otprilike znam kako ide 50 a kako 125 kubika i enduro varjanti, a imao sam prilike i da probam KTM SX 125 sa 40+ konja... Necu da duzim previse, vec da vam pokazem moju novu masinu...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Glavni razlog zasto sam uzeo 50 kubika a ne 125 ili 80 je bio taj sto ovo nije serijski motor, mislim jeste serijski motor ali veoma mala i ogranicena serija... Naime Honda po jednu seriju svojim enduro motocikala salje u Italiju na doradu... znaci orignal model je honda cre 50, a ovo HM s znaci da je u Italiji doradjen motocikl...
ima na sajtu HMmoto.it pa ko zeli moze da pogleda... Znaci nije rec o obicnoj serijali tipa yamaha dt 50, derbi senda, aprilia rx 50 i slicno... Vec o polu trkackom motoru kod kojeg su neke stvari izbacene a ubacena poboljsanja... Na primer motor nema akumulator i regler tako da mu nista nije potrebno za paljenje kao full kross.... takodje nema uljnu pumpu i rezervoar za ulje vec mesavinu pravi vozac (po meni mnogo bolje)... A poboljsanja su sledeca:

Paioli (pacoli) prednja kontra viljuska, identicnu viljusku nose full krosevi sa 80 i 125 kubika... Ova moja je u vrhunskom stanju, mozda ima delic milimetra lufta ali to se ubacivanjem novih caura resava vrlo lako... ne znam koliki je hod viljuske ali ona radi PERFEKTNO, mislim d aje oko 150 mm hod ali nisam siguran...

Dupli hladnjak, na primer aprilia RX 50 ima samo jednu polovinu mog hladnjaka... Apriliju rx 50 je teze pregrejati, recimo drug ju je pregrevao na 40 stepeni na uzbrdici od 10ak km kad je vozio dovjicu u prvoj punim gasom... A Ovaj motor mislim da je nemoguce pregrejati... Znaci kad sam ga isprobavao vozio sam ga 15 minuta u prvoj drugoj pun gas i kad pipnem cilindar i hladnjak oni mlaki... voda je oko 40 C... To mi se najvise zasvidjalo, znaci nemam nikakvu indikaciju temperature vode ali motor je bukvalno nemoguce pregrejati...

HM trkacki cilindar i klip... u motoru se nalazi Hm trkacki cilindar sa PROX klipom sa jednom karikom, skidao sam auspuh da ocistim i ispeskarim i pogledao sam klip, ispod karike klip skoro usopte nema garezi, sto znaci da ne duva i kompresija je odlicna... Na cilindru koliko sam mogao da vidim nema tragova zaribavanja i jos uvek su tragovi honovanja... Da motor je presao oko 8000 km, tako da je tek razradjen bukvalno... Cilindar je ubica, ima 6 prelivnih a usis i izduv su kao na senioru... jedina mozd mala mana je ta sto je motor malkice lenj na bas niskim obrtajima od lera pa do recimo 3000 obrtaja, onda pocinje odlucno da vuce a posle se desava nenormalna stvar :rolleyes: kad udje u rezonanciju vuce kao motori od 125 kubika, znaci ide nenormalno za 50 kubika yamaha dt 50 i aprilia rx 50 ne mogu da mu prsmrde... krajnja brzina je oko 90 kmh sa ovim prenosom, a mislim da moze biti i vica ako bi bio duzi prenos...

Leo Vin Ce rezonantni auspuh- Ko zna o cemu se radi, zna da ovi auspusi dosta kostaju preko 150 evra... auspuh nije prehromski ali je veoma kvalitetno izradjen sa aliminijumskim topom... Jedna stvar koja mi se bas svidja takodje je zvuk motora... Hm 50 2 se ne cuje kao obicni 50 kubika, vec zvuk podseca na full kros 85 kubika ili 125 kubika...

HM gasni mono amortizer- pozadi je HM gasni mono amortizer koji se steloluje na nekoliko nacina u zavisnosti od tezine vozaca... moze se stelovati tvrdoca federa kolicina gasa na vantilu i preko poluge se moze odrediti prenos... Inace amortizer je u vrhunskom stanju...

narvno tu su i prednje i zadnje disk kocnice, diskovi odlicni i plocice takodje...

LCD display koji pokazuje samo parametre voznje, znaci nista oko masine obrtaji, gorivo i to, vec samo kilometrazu max brizinu trip distancu prosecnu i radne sate...

Na motoru je sve ispravno, bilo je sitnica koje sam otklonio cim sa ga kupio... I ima jos par stvarcica koje cu promeniti narucio sam i cekam da mi stignu... to su posuda kocionog ulja za pozadi koja je pukla, oko 5,5 evra je nova, poluga rucica kvacila i prednje kocnice su malo okrnjene oko 11 evra su nove, gume rucki cu uzeti nove to je oko 12 evra, crevce za gorivo i filter goriva... to je sve oko 30-40 evra ulaganja...

A ono sto sam uradio na motoru je: ispeskiran i ofarban auspuh sa srebrnom vatrostalnom bojom, podmazane sajle kvacila, i gasa.. obrane plastike iznutra... podmazano zadnje vesanje poluge i lezajevi u zadnjoj viljusci... podmazan lanac i lancanici... opran filter vazduha... provereno ulje u masini i prednjoj viljsci... dotegnuto sve na motoru i dostelovano (prednja zadnja kocnica) ocisceni diskovi sprejom za kocnice...

Sutra ide motor na tehnicki i posle nosim papire na registraciju, inace svi papiri su uredni, motor je uvezen iz Italije i ima svu papirologiju koja je kompletna samo da se registruje (sklopio sam i kupoprodajni ugovor i overio ga...)...

PS Sto se tice cene, nju necu napisati, zeleo bih da pogadjate i procenite vrednost ( mozda je neko video pocetnu cenu prodavca na netu pa ce znati opilike i on se ne vazi :D ) Ali zelim da cujem koliko vredi motor po vama... Inace Honda je 2003 godiste... Opste stanje ovako je odlicno, odlicna minareli AM6 masina, radi mirno ne lupa ne trese i slicno... lanac i lancanici OK, jedino su plastike malo izgrebane, ali ne mogu da se zalim posto je motor namenjen za offroad a ne za do prodavnice...

evo i jedan you tube snimak ovog motora...

Edited by tosonije, 05 September 2013 - 11:46.

#2 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 September 2013 - 13:28

Svaka cast na makini. Za ovakvu igracku vredi dati 1200-1500 eura.

#3 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 September 2013 - 16:03

Hvala puno Neso... Necu jos da kazem koliko sam ga platio, zelim da cujem jos neku cenu! Pa da mi kazete da li je mnogo ili sam dobro prosao... Nadam se da se ne ljutite :rolleyes:

#4 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 05 September 2013 - 19:23

pa šta je sad ovo pogađanje cene? ajd ja dajem 841 euro...

Nije ni bitno koliko si ga platio, nekom će biti puno a nekom malo...Bitno je da motor lepo izgleda i da je bogato opremljen kako se da videti...Po meni je 50cc uvek 50cc i fali tu snage kako god okreneš...verujem da je iz cilindra izvučeno maximum koliko se iz 50cc da izvući...

#5 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 September 2013 - 23:29

u pravu si pito za sve napisano... Pogadjanje cene sam rekao zato sto nisam hteo da napisem odmah kolika je bila... Jer bi neko rekao mnogo neko malo... a ovako sam zeleo da vidim koliko bi ko dao za motor...

Mene je izasao okruglo 900 evra... To je po meni Ok cena ni vise ni manje... toliko motor realno vredi s obzirom na opremu i stanje...

u pravu si pita za 50 ccm, ovaj motor planiram da mi bude zamena za tomos APN koji sam koristio do sada za planinarenje i offroad zezanje... Na minarelli am6 moze i kit od 70-80 kubika da se dobije jos snage... mada i ovako cre 50 ima dosta snage, na visim obrtajima ona ludi, ja ne vozim cross trke bitno mi je da svuda mogu da izadjem i da imam znatno vise snage u odnosu na tomosa... snaga mu je 5,6 kw sto je oko 7,6 konja, koji su mnogo mnogo bolje rasporedjeni nego kad se frizira tomos, plus masina je konstruisana za tu snagu a i potrosnja je dosta manja...

Mnogo sam razmisljao, i cre 50 je prevagnuo, uvek sam zeleo da imam snagu na pretek, ali kad razmisljim o svemu onda pozelim nesto slabije ali da mogu da se vozim koliko hocu... Imao sam priliku da vozim kawasaki kx 250 sa oko 50 konja, koji ide nenormalno, u svakoj brizni se dize na zadnji ima snage na pretek, ali trosi kao tenk bukvalno... sa 2 litra goriva ne moze se preci ni 10 km, pa koji ce mi djavo motor sa kojim ne mogu predji ni 50 km dnevno... Ova honda nenormlano malo trosi tipa oko 2.5-3 litra na 100km u normalnim uslovima sa normalnom voznjom... tako da kad sam sve sabrao i oduzeo izbor je pao...

#6 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 06 September 2013 - 00:16

ok, biraš motor za svoje potrebe...u pravu si za potrošnju koja kod 2T friziranih mašina drastično raste sa porastom snage...Evo meni je npr prihvatljivo to što imam 70cc i nekih 19 konja iz cilindra i što trošim blizu 10 lit jer se ne vozim svaki dan....za svaki dan je to previše i neprihvatljivo...

Ovih 7.6 konja što ti spominješ je odlično za 50cc motor, i daje ti sasvim pristojnu sigurnost da ne zafali snage...sve u svemu jedan jako lep motor i nešto novo na forumu!! :rolleyes:

#7 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 10:53

Hvala pita, bas pricam sa jednim clanom na tomos forumu da je ovo slab motor za mene... Ali sam naveo mnogo razloga neki su ekonomski, veoma mala potrosnja, jeftini delovi minarelli am6 masina koja je dosta rasprostranjena i jeftina za odrzavanje... A sa druge strane ovaj motor je mnogo mnogo mnogo unapredjen u odnosu na tomosa, i po vesanju i konstrukciji svega sto omogucava dosta bolje sedenje, Sad sigurno da ce mu u nekoj extremnoj situaciji zafaliti snage, ali bitno je da on izadje svuda sad da li u drugoj ili cetvrtoj brzini nije bitno, necu moci da divljam mnogo... A to mi je najbitnije, posto sam do sad imao mnogo extremnih situacija u kojima sam vozio motore velike snage sa 50+ konja i gde sam mogao da napravim sr*nje i da se veoma ozbiljno povredim.... Niikad me nije provlacilo da divljam po gradu i na asfaltnim putevima, vec samo po planinama, gde bi svaki motocikl terao koliko god moze da ide bilo uzbrdo ili nizbrdo...

Imam par pitanja za iskusne i one koji poznaju minareli am6... U skorije vreme ne planiram da radim nista na motoru (na friziranje mislim) jer za sada ide mnogo dobro, ali na kasnije tamo ako bi se odlucio za neki tuning, ineteresuje me sta se moze izvuci sa kitevima od 70-80ccm, jel su oni maximalno odradjeni ili se mogu jos doradjivati... onda bi mi bio potreban i veci karb ovde je dellorto phbg 19 BS (isti onaj koji imam na t14) tako da sad imam i karb za rezervu... na ovom je w7 igla i 72 mislim da je glavna dizna... Kod mene je HM cilindar, mislim da je sa 4 ili 6 prelivnih usis i izduv su ogromni kanali...

takodje sam cuo da kad se stave kitovi da brzo stradaju lezajevi radilicije odnosno da provrte u bloku... Koliko je sve to istina?

#8 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 11:10

evo jos neke slike dok je motor bio kod proslog vlasnika...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by tosonije, 06 September 2013 - 11:18.

#9 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 06 September 2013 - 12:50

stvarno je full cross varijanta...dobro izgleda!!
nema ovo veze sa Tomosom, ovo je 3 svetlosne godine ispred tomosa!!!

Što se tiče kiteva 70-80cc tu se može očekivati lepa snaga od 11+ konja...i uglavnom svi ti cilindri imaju prostora da se dorade iako su već solidno urađeni kao takvi fabrički!! 19mm karb bi ti bio neki minimum za tu kubikažu...
i stradanje radilice, ležajeva i takve priče su budalaštine...naravno treba ispratiti sve komponente kako treba!!

#10 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 September 2013 - 13:05

Prosao si ekstra. Ja sam u potrazi za necim slicnim. Ne znam kako mi je promakla ta hondica.

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 September 2013 - 16:06

ja mislim da opvaj cilindar sada treba da isporučuje oko 13-16KS-a to je prgavih 50cc-a, tu ako budeš pakovao neki 70cc cilindar onda treba da razmiliš da ne bude isto ili gore nego što je sada.....

ovo za ležajeve je rekla kazala, uglavnom ljudi pričaju svašta, ti znaš od čega to sve zavisi, i "nemere" da te neko ubeđuje u suprotno..

lep je motorić zaista pleni izgledom, a verujem i snagom... da te dugo i pouzdano služi...

#12 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 16:12

Danas sam bio na tehnickom, 5800 je tehnicki i sve ostalo... Ali mi se javio jedan problem, a to je da nije kompletna dokumentacija za uvoz, posto je motor uvezen iz Italije... nadam se da ce zena koja ima auto pplac i koja je uvezla motor moci da sredi dokumenta ili cu morati da im vratim motor i da mi vrate pare... Odnosno ja sam ga kupio od decka koji je kupio od nje, pa bi ja njemu vratio a on njoj ili kako vec...

Iskustva sa danasnje voznje... motor ide nenormalno, nema tu sta da se radi, kola preticem po gradu kao metak... U odnosu na tomosa ovo je 15 svetlosnih godina... Samo da zavrsim svu dokumentaciju i bicu prezadovoljan!!!

#13 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 September 2013 - 16:18

šta im fali, overeni kupoprodajni u italiji ?

#14 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 18:57

Treba inostrani racun da se overi kod notara u Italiji i kod nas zapisnik o prihvacenoj carinskoj deklaraciji...

Inace sve je placeno, ne znam u cemu je tu problem... Ugovor kao treba da se overi tamo, nikada nisam uzeo ovakav motor koji je uvezen a da ga ja prvi put registrujem... Ne znam ni koliko je komplikovano odraditi taj deo posla...

#15 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 19:03

Mario, on 06 September 2013 - 16:06, said:

ja mislim da opvaj cilindar sada treba da isporučuje oko 13-16KS-a to je prgavih 50cc-a, tu ako budeš pakovao neki 70cc cilindar onda treba da razmiliš da ne bude isto ili gore nego što je sada.....

ovo za ležajeve je rekla kazala, uglavnom ljudi pričaju svašta, ti znaš od čega to sve zavisi, i "nemere" da te neko ubeđuje u suprotno..

lep je motorić zaista pleni izgledom, a verujem i snagom... da te dugo i pouzdano služi...

hvala puno Mario!!! Da se ne ponavljam, zelim samo da zavrsim ove peripetije... Sad sam izgubio volju za sredjivanje tomosa... mada odradicu i to pa cu najverovatnije 2 tomosa da prodam, ovu t14 i jedan apn da povratim novac koji sam dao za hondu, posto sam se uzajmio da bi kupio ovaj motor...

Sto se tice cilindra mislim da je na standardu i da je gusani cilindar i da se moze busiti po potrebi... Mada za to nece biti skoro potrebe, posto kada sam skidao auspuh da operem i ocistim pogledao sam baterijskom lampom kroz izduvni kanal i na cilindru se jos uvek vide tragovi honovanja, a klip je samo pri vrhnu malkice crn... Da klip je sa jednom karikom koja je debljine oko 1mm... Mislim da je PROX klip ili mozda i HM posto je cilindar HM... (ne znam da li Hm pravi klipove..)...

#16 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 September 2013 - 21:08

Ja bih se kladio da je cilindar aluminijumski sa nikasil kosuljicom jer ne verujem da su ga doradjivali italijani a stavili mu gus cilindar.

#17 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 21:15

Mozda je Neso, zaista ne znam, nemam zaista nikakvih iskustava sa vodenjarama a pogotovo ne ovim HM radjenim cilindrom, osim sto znam da ide bolesno :) hahaha Vide se tragovi honovanja jos uvek i to dobro... Motor bi trebao da je presao oko 8000 km sve ukupno, tako da ono nemam pojma ni sam...

Mada to sve mi je sad po strani, prvo mi je da sredim papirologiju za motocikl, jer bez nje sve pada u vodu, bez nje ovaj motor nema smisla nimalo. . . Da sam zeleo motor bez papira uzeo bi full kros od 250 kubika i 50+ konja, za manje pare... ovaj motor vredi u svakom pogledu (makar meni) samo sa papirima urednim, jer onda dobija pravi smisao, moze se voziti sa psp-om odnosno B kategorijom, a registracija posle godisnja je oko 2000 din... Bez papira mi nicemu nece sluziti, tako da ce nazad kod starog vlasnika...

#18 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 September 2013 - 21:37

cilindar se po slici nazire da je alu... nema to veze sa ovim klasičnim setup-ima..

čuo sam za to overavanje kod notara, negde traže negde ne, zamisli kod nas u kikindi i u ekspoziturama traže, dok u subotici ne traže.... zato te i pitam, sad treba neko da pošalje te ugovore natrag u italiju na overu, otprilike tako kalkuluši, i da ih vrati natrag...

#19 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 September 2013 - 21:51

Ma ja jednostavno nemam srece sa nekim stvarima... Ja sam uzeo motor od "klinca" iz Arandjelovca, koji je kupio motor od jedne zene iz Bg-a koja ima auto plac, koja je uvezla motor i on ga nije ni prenosio, vozio se sa njim mesec dana i prodao ga... Ja sam sa njom sklopio ugovor pre neki dan, i kad danas da registrujem ono sr*nje... Sad cu njega prvo "za gusu" da vidim neka je pritisne, neka overavaju, neka rade sta znaju, ako ne meni ovakav motor ne treba, trazicu nazad svu kolicinu novca koliko me je motor kostao... A na onih 900 evra, nakupilo je jos 100 evra (6000 din registracija, 2000 din overa kupoprodajnog ugovora, i oko 4000 din sitnice i delovi koji sam nabavio), trud i cimanje naravno ne racunam... Mada trudicu se da na bilo koji nacin sto lakse prodjem i uspem da ga registrujem jer motorce mi se zaista svidja... Zadnja opcija ce biti vracanje...

Mario, on 06 September 2013 - 21:37, said:

cilindar se po slici nazire da je alu... nema to veze sa ovim klasičnim setup-ima..

čuo sam za to overavanje kod notara, negde traže negde ne, zamisli kod nas u kikindi i u ekspoziturama traže, dok u subotici ne traže.... zato te i pitam, sad treba neko da pošalje te ugovore natrag u italiju na overu, otprilike tako kalkuluši, i da ih vrati natrag...

ne znam zaista kako ce to ici sa slanjem ugovora, posto je motocikl uvezen pre oko godinu ipo dana, ko zna sta je sa tim vlasnikom i ko je to uopste, to nije moja briga, ali na neki nacin moram resiti problem...

Edited by tosonije, 06 September 2013 - 21:53.

#20 Marko6020

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 57 posts
  • MestoInnsbruck, Austria
  • VozimAprilia RS 50

Posted 06 September 2013 - 22:45

Masina je bombona, sve pohvale... :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users