- Program Adobe Audition CS3 ili CS5 (u ovom slucaju je koristen CS 5.5)
- Datoteka formata MP3
Ako je u pitanju video zapis potrebno je izvrsiti konverziju u MP3 format, to mozete ostvariti u putem Adobe Audition programa, tako sto ucitate MP4 ili koji je vec vidio fajl u pitanju, i snimite ga kao MP3.
U slucaju da je snimak sa YouTube-a, preporucujem http://www.clipconverter.cc/ sajt za konverziju. Bitno je izvuci sto bolji kvalitet audio snimka.
- Ucitavanje audio fajla:
Pokrenemo Adobe Audition program.
Odabirom File -> Open iz menija dobijemo prozor za ucitavanje fajlova

Nakon ucitavanja audio fajla dobijemo sledece:

Klikom na ikonicu oznacenu plavom bojom u gornjem srednjem dijelu slike, prebacujemo izgled u Spektralnu Frekvenciju.
Nakon toga dobijemo nesto ovako:

Postavite kursor na onom dijelu audio snimka koji zelite da analizirate, odnosno dio koji po vama sadrzi opseg najvecih obrtaja. Kada ste utvrdili to, kliknite misem na graf sprektralne frekvencije na odredjen vremenski opseg koji se izabrali.
Kada ste to uradili pritisnite ALT + Z kombinaciju tipki i otvorice vam se prozor "Frequency Analysis". Kliknite na opciju "Advance" u tom novom prozoru i dobicete prikaz tabele ispod, koja ce vjerovatno biti prazna.

Kada ste uradili sve gore navedeno, pokrenite snimak pritiskom na dugme Play (nalazi se odmah ispod grafikona u glavnom prozoru).
Nakon toga pratite prozor Frequency Analysis i gledajte na vrijednosti u tabeli.
Ono sto trazite je Overall Frequency podatak! Kada dobijete najvecu vrijednost u hercima tu, ili zaustavite snimak ili jednostavno zapamtite vrijednost.
Sledeci korak je racunanje broja obrtaja motora.

Ocitanu frekvenciju pomonozite sa brojem 60 i dobicete vas okviran broj obrtaja motora.
Ako zelite da idete u detalje, mozete zaustaviti snimak i kretati se po snimku uz pomoc kontrolnih strelica na tastaturi. Na taj nacin mozete precizno utvrditi maksimalnu frekvenciju na zeljenom opsegu.
Ovo je nacin uz pomoc kojeg sam ja radio neke analize ranije, nevezano za broj obrtaja motora, ali da budem potpuno siguran da radi i za ovu svrhu, iskoritio sam snimak kojeg je Mario postavio ovde: http://forum.pyrothe...dpost__p__45288
Neko je vec izracunao frekvenciju i broj obrtaja u toj temi pa sam usporedio rezultate kod sebe i dobio sam sledece:

Kao sto mozete da vidite dobijena frekvencija se poklapa sa frekvencijom koja je navedena u temi.

Ipak, najmjerodavnije mjerenje je uz pomoc obrtomjera!
Edited by Lauda, 30 April 2016 - 23:35.
Slike prebacene direktno na forum