Pozdrav...
Posto sam novi ovde, imam jedno pitanje koje me muci.... naime, planiram da nabavim motor, prvo sam planirao da uzmem T-12, medjutim, cuo sam da treba A kategorija, pa sam odustao, jer istu nemam (imam samo B kategoriju)... e sad, negde sam procitao a potom se raspitao kod mog prijatelja koji drzi tehnicki pregled, da tomos colibri AOS moze da se vozi bez A kategorije...
Sta vi kazete? da li imate neke informacije u vezi sa ovim?
Unapred zahvalan na odgovoru,
Dragan Stankovic
Krusevac

Tomos Colibri AOS_koja kategorija?
Started by stanax, Jun 03 2014 01:09 PM
4 replies to this topic
Posted 03 June 2014 - 13:09
Posted 03 June 2014 - 13:39
Ja mislim da svaki bicikl sa pomoćnim motorom koji razvija brzinu do 45Kmh podleže AM kategoriji, odnosno to su te nekadašnje potvrde za biciklo sa pomoćnim motorom.. U ovu grupu spada i većina skutera i Tomos Automatik A3 kao i APN-i novije generacije koji su u knjižici deklarisani na maksimalnu brzinu do 45Kmh.. Oni stari Tomos-i APN4 i APN6 koji razvijaju 49Kmh već podležu velikim tablicama i za njih je potrebna A kategorija...
Dalje nesreća u svemu je što po novom zakonu sa B kategorijom ove motore ne možeš da voziš, tačnije B kategorija ne pokriva više AM kao nekada, i od trenutka podizanja plastične legitimacije više nema vožnje malih mopeda..
Naravno dok imaš staru vozačku to još važi i ne mogu da te kazne, jer se ta stara B kategorija tretira drugačije..
Ovo ti pišem jer je moja supruga ovako prošla i bila kod sudije iz razloga što nije pokazala novu legitimaciju za AM već staru, pa kada su joj pisali kaznu ona predoči da ima i B naravno staru, gde će oni da to nema veze i da je ona obavezna da izvadi. E sad pošto joj je stara B važeća do 2017, ona nije u obavezi da izvadi plastičnu i sa njom može da vozi, naravno do isteka, ili dok zakonom ne narede da sve moraju da se menjaju, a koliko sam čuo sad su opet to produžili za narednih 5 godina
Dalje nesreća u svemu je što po novom zakonu sa B kategorijom ove motore ne možeš da voziš, tačnije B kategorija ne pokriva više AM kao nekada, i od trenutka podizanja plastične legitimacije više nema vožnje malih mopeda..
Naravno dok imaš staru vozačku to još važi i ne mogu da te kazne, jer se ta stara B kategorija tretira drugačije..
Ovo ti pišem jer je moja supruga ovako prošla i bila kod sudije iz razloga što nije pokazala novu legitimaciju za AM već staru, pa kada su joj pisali kaznu ona predoči da ima i B naravno staru, gde će oni da to nema veze i da je ona obavezna da izvadi. E sad pošto joj je stara B važeća do 2017, ona nije u obavezi da izvadi plastičnu i sa njom može da vozi, naravno do isteka, ili dok zakonom ne narede da sve moraju da se menjaju, a koliko sam čuo sad su opet to produžili za narednih 5 godina
Posted 03 June 2014 - 13:52
Ja, na srecu, imam staru, papirnu dozvolu za B koja mi vazi do 2020. godine...vec je produzavana 2010.. godine...
Znaci, ako sam razumeo, svi mopedi koji razvijaju do 45 Kmh spadaju u AM...
Dobro, jos malo cu se raspitati oko ovih tomosa, pa cu da vidim...
Hvala i pozdrav...
Znaci, ako sam razumeo, svi mopedi koji razvijaju do 45 Kmh spadaju u AM...
Dobro, jos malo cu se raspitati oko ovih tomosa, pa cu da vidim...
Hvala i pozdrav...
Posted 04 June 2014 - 00:45
Nešto se čak govori da će SVI mopedi sa manuelnim menjačem ići na A1, što je neviđena glupost. U suštini idi probaj da registruješ. Možda prođeš na Am, možda na A1, a možda moraš i da polažeš za spejs šatl-tako je to kod nas...
Posted 04 June 2014 - 14:50
Prevod, pa na novoj registraciji treba ti potvrda da moped ne može brže od 45 km.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users