Mario, on 28 June 2014 - 08:11, said:
To je taj jednostavni fazon da namotaj za nabijanje i okida kao i na ovim tomos pojednostavljenim inner rotor paljenjima. Jednostavno namotaj puni kond i kada se napon popne do nekog nivoa od 300V , tiristor dodje u zasicenje na gejtu preko nekog razdelnika i malog konda i sa odredjenim zakasnjenjem od par ms opali.. Meni je to malo neprecizno ali eto funkcionise..
--- Sinclair research LTD 1981 © ---
goggyso, on 28 June 2014 - 09:43, said:
Rekao bih da i ona zenerica igra ulogu, i to u momentu kad je namotaj za punjenje u negativnoj fazi, kad je kondenzator vec nabijen, zenerica provede i okine gejt. Tako je okidanje preciznije i zavisi od vrsnog napona namotaja za punjenje, a tako se i momenat okidanja pomera u zavisnosti od obrtaja, ne nesto bitno, ali ima razlike.
E to su odgovori koje sam trazio,sad je vec sve mnogo jasnije.A da je neprecizno i glupo resenje-po meni jeste
Hvala.
tuningfanatic, on 28 June 2014 - 11:51, said:
Konacno sam dosao do zakljucka trokiranja. Nije paljenje bilo problem, niti je bila kapica.
Ja sam nazalost pre 3 godine hteo da ustedim pa sam kupio polovnu radilicu sa narezanim M8 navojem na osovini radilice umesto fabrickog M10 navoja. Ne mogu dovoljno da stegnem, a da mi magnet ne proklizi ili cak navoj na matici. Pored toga, tomosi nemaju redovnu kajlu - polumesec kao skuteri, vec najobicniji klin koji jedva nesto drzi. Posto ne vozim vise stock cilindar vec junior (moglo bi se reci midrace 50ccm), pri jacem ubrzanju se "kajla" zarije u kanal magneta i naravno pomeri paljenje na kasnije. Kako sam ja svaki put zaokretao malo po malo kako se ris produbljivao, tako sam dobijao odgovarajuci momenat pretpaljenja, ali nazalost dalje ne moze. Cak se plus elektroda svecice skroz otopila sto mi se dosad nikad nije desilo.
Sto se tice krive pretpaljenja ovog mog paljenja, nije bas zanemariva, jedino nikako da otkrijemo kako u jednom trenutku ide u advance, a u drugom retard kad je kondenzator moguce samo prazniti;
Kakve to veze ima sa ovim?
Edited by Milos'96, 28 June 2014 - 22:55.