Vec neko vreme me kopka zasto kod RACE cilindara leptir izduv , bar kod velike vecine ...to je takoreci , znak raspoznavanja ...mada neki i nemaju , npr MOTOFORCE , ali on je na prelazu sport- race...
Zdravorazumski razmisljajuci nasao sam najmanje dva razloga zasto je izduvni kanal na race cilindrima podeljen pregradom ...
1. Izduvni kanal je najveci ( i najsiri ) kanal u cilindru i preko njega prelazi znatan obim karike ...u svom oscilatornom kretanju u nebrojenim ciklusima dolazi do njenog `federiranja` u nekom nanometru , a time i do trosenja u zoni kanala ...konstrukcijskim postavljanjem stubica u izduvnom kanalu obezbedjuje se bolje vodjenje i oslanjanje karike u praznom prostoru , a time i do smanjenog trosenja usled federiranja...
2. Drugi, mozda i vazniji razlog za postojanje pregrade je discipacija ( odvodjenje ) toplote ...naime , race cilindri su terrmicki mnogo optereceniji nego oni koji nisu race , a to i jeste jedan od razloga zasto se rade u aluminijumu - zbog boljeg odvodjenja toplote ...termicki najoptereceniji deo cilindra ( ako izuzmemo gornju zonu koja je jako dobro orebrena i prilicno dobro hladjena ) upravo zona izduvnog kanala kroz koji izlaze gasovi vreline preko 2000 stepeni ...taj deo cilindra bude zagrejan i preko 700 stepeni ...pregrada prihvata deo vreline gasova i distribuira je na prilicno masivan deo cilindra za prikljucak auspuha koji nije orebren, ali ipak, odvede toplotu na izduvnu granu i ostali deo cilindra gde ce se to sve uspesno ohladiti ...
Eto , to je moje objasnjenje , mozda ima jos neki razlog ?