←  Elektronika i paljenje

svet-skutera

»

Pitanja - Elektronika i paljenje

Locked

MIljanSavic's Photo MIljanSavic 23 Jun 2014

Ovako radi se o aeroxu i imam jedan cudan problem, naime zadnje stop svetlo nece da mi se upali, menjao sam prekidace i nije do njih. Posto je meni riknuo akumulator pre se desavalo kad dam kontakt i stisnem kocnicu da mi se ugasi onaj kompjuter za temperaturu i gorivo sto znaci da zadnje stop svetlo povuce struju, e sad se to ne desava znaci stiskam onaj prekidac ali se nista ne desava sto znaci da ne mogu ni da palim skuter na alnaser. Ko se razume u elektroniku neka mi da neki savet kako da ispitam sistem, zice i ostalo ? Hvala :D

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

goggyso's Photo goggyso 23 Jun 2014

A šta je sa akumulatorom, jel ispravan i napunjen?

mrgood's Photo mrgood 23 Jun 2014

Ma sad sam mu odgovarao na MS forumu, ne moze radit sa poluispravnim akumulatorom i cudit se kako ne radi. Neka spoji aku od auta i kladim se da ce sve radit.

View Postmrgood, on 23 June 2014 - 16:22, said:

Ma sad sam mu odgovarao na MS forumu, ne moze radit sa poluispravnim akumulatorom i cudit se kako ne radi. Neka spoji aku od auta i kladim se da ce sve radit.
Tačno tako, potpis!

Ma nece da radi kao da je prekinuta neka zica, posto ja kad upalim skuter na kurblu, svetlo je opet ugaseno

weljko's Photo weljko 23 Jun 2014

View PostMIljanSavic, on 23 June 2014 - 17:05, said:

Ma nece da radi kao da je prekinuta neka zica, posto ja kad upalim skuter na kurblu, svetlo je opet ugaseno

proveri da li ti puni akomulator kako treba. :)

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока

Ma kolko tolko dobar je, nego povezao sam direktno 12v struju sa + akumulatora na zeleno žutu zicu sto posle ide na konektor za stop svetlo pozadi, tad je sve bilo ok stop se uplali, strujno kolo se zatvorilo i cak sam ga upalio na alnaser, posle toga skinem ja direktno napajanje i izmerim voltazu na zeleno žutoj zici ono pokazuje samo 0,33v e sad zasto je toliko mala voltaza pitanje je ,???

Nesa BG's Photo Nesa BG 23 Jun 2014

Raskupusaj stopaljku i plastike oko nje pa proveri da ti nije negde zica prekinuta ili je u kratkom spoju.

ma nije kad dovedem direktno od akumulatora +12v na konektor i onda ubodem u svetlo, kolo se zatvori, upali se stopka, cak se i pokrene alnaser, e sad kad skinem taj direktni napon meni voltaza na toj zici padne na 0,33/0,34v e sad nisam siguran dal moze nesto negde da prespoji...?

Pa onda ti je prekid negde napred, dali je zica sa kontakt brave koja vodi + ka prekidacima za stop citava, jer sa njih ide i komanda ka tasteru za anlasovanje i ka sijalici u stopaku, ja bih tu trazio gresku. Dali ima negde neki osigurac, proveri, mozda je crko pa nema napona iza njega. Meri pod kontaktom dali dolazi + na prekidace na rucicama od kocnica i iza kad se pritisne.
Edited by goggyso, 23 June 2014 - 23:37.

MIljanSavic's Photo MIljanSavic 24 Jun 2014

evo sad sam rasklopio ceo prednji kraj, skinuo sam hladnjak, izvrsio sam neka merenja i pravo da ti kazem pojma nemam sta moze da bude, idem da odspavam malo pa sutra ujutru na tenane da pogledam, sad mi mozak ne radi ...

ripanjac69's Photo ripanjac69 30 Aug 2014

Pozdrav drugari,nedavno sam kupio sprint basic 4t motoric solidan lepo je vukao malo se gusio resio sam taj problem vukao fals vazduh. Nisam ga palio 7 dana i danas nece da sastavi nema varnice na svecici.Molio bih Vas za savet kako da proverim cdi i bobinu?Bunime to kad dam kontakt da li treba imati na dovodu bobine napon ?Kontrolisao sam ispitnom lampom nema nista izludecu ceo dan pokusavam da ustanovim kvar unapred zahvalan !
Edited by ripanjac69, 30 August 2014 - 23:24.

ripanjac69's Photo ripanjac69 30 Aug 2014

Kako proveriti bobinu i cdi ili je neki drugi razlog ?

cvele's Photo cvele 31 Aug 2014

Jesi proverio prvo svecicu,pa lulicu ?
Nema potrebe da otvaras 3 teme...

Mario's Photo Mario 31 Aug 2014

kod sprint basic-a je dc cdi i za njega mora biti akumulator ispravan..

napona na bobini nema dok ne kreneš da verglaš, i to ispitnom lampom nije sigurno da može da se ispita, trebalo bi imati instrument..

u svakom slučaju vidi kako ti je Cvele rekao da izmenjaš prvo svećicu, ali iskustva su da ti dc cdi-ji umeju da crknu sami od sebe... a cena im je baš primamljiva 3500-5000 din

još jedno proveri pre cdi-ja a to je onaj prekidač za gašenje na bočnoj nogari.. njega bi ako je ikako moguće trebalo eliminisati i žice prespojiti jer on ume od blata i vode da zakaže, a to je čist prekid prema bobini...

ripanjac69's Photo ripanjac69 31 Aug 2014

Svecicu sam stavio novu,skinuo kapu i probao da kurblam ni tad nema varnicu.Bocni prekidac nema eliminisan je ranije napon kad kurblam ima kad dam kontakt ima napon i na cdi-u stalni.Da li treba kad kurblam da cdi posalje napon na bobinu to sam video da ni jedan kabal ne prosledjuje napon nisam pametan sta vise.Ne znam da li i na koji princip radi cdi bobina da napomenem alnaser ne radi tako da je palio kurblom stalno.

Svecicu sam stavio novu,skinuo kapu i probao da kurblam ni tad nema varnicu.Bocni prekidac nema eliminisan je ranije napon kad kurblam ima kad dam kontakt ima napon i na cdi-u stalni.Da li treba kad kurblam da cdi posalje napon na bobinu to sam video da ni jedan kabal ne prosledjuje napon nisam pametan sta vise.Ne znam da li i na koji princip radi cdi bobina da napomenem alnaser ne radi tako da je palio kurblom stalno.
Cdi je sa 6 pinova od toga je jedan eliminisan !

Mario's Photo Mario 31 Aug 2014

Koji je eliminisan ? Daj sliku ako mozes

Sinclair research 1981 ©

kako da ubacim sliku nov sam u ovome,gledajuciona dva pina izdvojena vodoravno desni nema
Edited by ripanjac69, 31 August 2014 - 20:38.
Locked