Jump to content

Minarelli, kinarelli - ponovo

4 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 16 September 2014 - 21:20

E, morao sam da otvorim ovu temu to me zulja vec neko duze vreme ,a mislim da ce nam koristiti svima kad svi damo svoja iskustva prilikom narucivanja delova da znamo sta porucujemo i koje su razlike ...

Naime, nije nikakav problem ako vozite PIAGGIO , MORINI , PEUGEOT ili neki drugi skuter koji ima definisan agregat i onda samo vodite racuna da li je AC ili LC, da li je vertikalni ili horizontalni agregat i to je to ...kupite sta vam treba i gotovo ...

Nesto je drugacija situacija kod MINARELLI i KINARELLI agregata gde je sve moguce , pogotovo kod ovih drugih , takozvanih Yamaha KLONOVA ... Minarelli je izvorno italijanski agregat sa konstrukcijskim osobenostima po kojima znamo da je to - to ...na svim stranim sajtovima sa slikom delova kad se kaze da je za Minarelli treba da znamo da to znaci da je npr cilindar kit sa klipom sa prozorima i bolcnom 10 mm , a radilica sa 15 zuba na strani varijatora i 13 mm osovinom ...postoji i Minareli sa bolcnom 12 mm , ali onda je to posebno naglaseno da je ta bolcna ...i jos nesto - dosed na strani magneta je za Minarelli magnet , od kineza ne odgovara magnet , to nam je otkrio Plamenni , on je to probao - struja , namotaji odgovaraju ...

Kod Kineza je situacija nesto drugacija - oni su uzeli da ne kazem licencu Minarelli ( oni ne uzimaju- oni bezocno kradu ) i uvek nesto konstrukcijski promenu , pa tu treba biti oprezan prilikom narucivanja delova ja sam dugo prateci strane ( a i domace ) sajtove dosao do nekih zakljucaka sta je sta , a ako sam negde pogresio , neka me neko ispravi ...

Kinezi su svoj agregat malo konstrukcijski izmenili , a osnova im je bio Minareli koji je izvorno bio koriscen u Yamahinoj ergeli , pa se to zovu Yamaha klonovi - to znaci da im je Minareli bio kao osnova , ali mnogo toga nije isto ...

Kod kineza je na strani varijatora osovina sa 17 zuba i precnik rukavca radilice 16 mm za razliku od Minarellija gde je 13 mm...takva radilica moze imati bolcnu klipa od 10 mm ili 12 mm...dosed rukavca radilice odgovara samo kineskom magnetu , ne moze od minarellija...klip moze i ne mora imati prozore najcesce je bez prozora za CPI, Keewija i slicne sa bolcnom 12 mm, a Longjia i slicni sa prozorima i sa bolcnom 10 mm...sve je to posebno naglaseno u opisu proizvode , pa treba dobro citati da bi se znalo o cemu se radi da ne bi bilo pogresnog narucivanja delova ...

U menjackoj kutiji skoro nista ne odgovara , tu treba biti posebno oprezan ...ja sam skoro ne znajuci kupio primar od Yamahe , ali nije odgovarao ( minarelli ) on ima lezajeve ( oba ) u kucistu menjaca , pa se moze voziti bez dekla , dok kinezi imaju jedan lezaj u deklu prenosa , pa se ne sme voziti bez njega jer je onda primar oslonjen samo na jedan lezaj ...i korak zuba ne odgovara , kao i duzina osovine...

Dakle , oprez kod porucivanja delova , da se ne bi uzelo pogresno ...
Ako ko sta ima da dopuni i ispravi ?

#2 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 08 January 2015 - 10:38

Bilo bi dobro kod kineza pojacati polugu zadnje dobos kocnice, jer se serijska uvija jer nije dovoljno kruta. Ili staviti od minarellija. Na taj nacin se ostvaruje veca kociona sila. Znaci ona poluga na kojoj zavrsava sajla kocnice i prenosi silu na pakne.

#3 sinisa93

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,551 posts
  • MestoPrnjavor
  • VozimPiaggio NRG Power DT

Posted 08 January 2015 - 14:02

I ja sam imao takav problem na Keeway-u da se motala poluga, ali na Sprintu je drugacije odradjeno i mnogo je cvrsca, nema sanse da se pomota... Slikacu prvom prilikom

Sent from my HTC Desire 300 using Tapatalk

#4 djzecky

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 26 posts
  • MestoBacka Topola
  • VozimMotomania

Posted 24 May 2016 - 05:41

Sto se radilice tice i delova koji idu na njenu osovinu, najsigurnije je premeriti i po tim merama naruciti tj. potvrditi pre porucivanje. Mada ima i prodavaca koji ce ti poslati ono sto imaju na stanju, sta god ti trazio...pa ako prodje-prodje.
Ja sam pre dve nedelje tako prosao sa novom radilicom. Kad je vec sve bilo sklopljeno, magnet nece da naidje na konus nove radilice, Sta cu... kupuj i novi magnet.
Covek se uci na greskama.

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 24 May 2016 - 07:19

Izuzetak su kinezi sa 13mm osovinom radilice na strani variomata, a isto tako debelim konusom magneta kao i kod svih ostalih... Konkretno Tauris Mambo i Samba... jedino prepoznatljivo na prvu loptu da to nije minareli radilica je gornja pesnica 16mm koja je za 12mm bolcnu... dok je kod klasičnih minareli-ja 14mm za 10mm bolcnu..

kinareli je inače kopija kratkog minareli horizontalnog bloka (ima i kratki vertikalni pa da ne mešamo) bloka koji se manje viđa kod nas, stara yamaha jog, aprilia sonic.. itd

od njih uglavnom dosta stvari paše, i kod prenosa i kod dekle, dakle komparacije sa ovim klasičnim minareli dugim agregatom koga viđamo u 90% slučajeva su dosta teške, jer nisu njega prekopirali...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users