Jump to content

CPI SM 50

• This topic is locked This topic is locked
81 replies to this topic

#61 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd
  • VozimCPI Hussar, CPI SM 50

Posted 04 August 2011 - 12:09

'Fala na savetima dobri ljudi!
Jedino što ja nemam posudu, sistem hlađenja je otvoreni, odnosno tečnost se sipa direktno u hladnjak, nema prelivnu bocu. Što u suštini ne menja na stvari, procedura za utvrđivanje 'tačke curenja' je ista, sa posudom ili bez.
@zoksi: jedino ne znam smem li da sunem alevu papriku direkt u hladnjak?

#62 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 04 August 2011 - 13:20

Smes slobodno...ona ce i onako da kruzi zajedno sa vodom kroz sistem i zapusi ce male rupice.

#63 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 04 August 2011 - 13:31

Opet mi đavo nije da mira (a i pripušilo mi se), pa ponovo siđem, ovog puta sa flašom i pola litra vode. Naspem u hladnjak oko 200 grama, ako i toliko... Prepipam opet sve, sve suvo. Počela kiša napolju da kaplje, ja da pomerim motor malo pod drvo, da ne pokisne baš odmah, i dok sam pušio, vidim kapljicu ispod motora sa leve strane.
E sad, njemu je ćopava upravo na levoj strani i on na ćopavoj stoji pod, onako, popriličnim uglom nagnut. Pipni levo, pipni desno, pipni gore, pipni dole, uspem da provalim da je sa leve strane na 'crank case cover' iliti poklopcu/deklu malo vlažan.
Klingerit imam, napraviti neki dihtung ne bi bio preveliki problem, e sad ne znam dal' da se zahebavam sa tim, da ga sečem pravim itd. il' da teram kod majstora? Ono što unosi dodatnu zabunu jeste što je ispod tog poklopca rotor i stator, otkud uopšte voda blizo struje????

Posted Image

Zaokružio sam na slici mesto na kojem je ovlažio http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1lol.gif
Tu u stvari nisu rotor i stator, već očigledno nešto drugo, samo ne znam šta? Uglavnom, tu je mokro.
E, da. Zašto nije kvasio i curio dok je parkiran u garaži, jer tamo pod ćopavu metnem jednu daščicu kao podlogu da stoji što ravnije. Tada očigledno ne curi. Kad je nagnut nad ćopavu malo prokapava, a kad je zagrejan i nagnut, ondaK očigledno piša.
Bilo kako bilo, vidim da mi ne gine novi litar rashladne tečnosti i najverovatnije novi litar motornog ulja. I kad smo već kod ulja, ako imate neku preporuku, šta koje ulje bi moglo da se nakapa? Mislim da u njega ide 10-40, ali dal' da uzimam mineralno, polusintetiku, sintetiku?

#64 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 04 August 2011 - 15:30

Situacija se menja iz minuta u minut...
Ovo sa gornje slike, gde sam 'video' da curi dok je motor hladan stajao, nema veze sa životom. Tu se samo slivalo sa mesta koje je obeleženo na slici ispod.
Posted Image
Curi tu, gde je obeleženo na slici. Uzgred, nemam to crevce, kao ni ono na karburatoru na dnu lončeta, niti imam predstavu gde idu jedno i drugo???
Forenzička analiza 'iscurka' verovatno bi otkrila i tragove ulja u rashladnoj tečnosti tako da ja, kao rođeni 'optimista' i čovek srećne ruke mogu samo da pretpostavim da je čak pomešao ulje i vodu.
Opet neko ko se u ove stvari razume?

P.S. Da ne bude zabune, ovo nije moja mašina, slika je sa neta. Mislim, moja (više) nije ovako čista.

#65 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 04 August 2011 - 22:01

A da ga ipak posteno streljas ? http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1oda.gif

Salu na stranu, pogledaj u manualu cemu sluze ta creva.
I o kakvom ulju u masini pricas ? Koliko kontam pricas o ulju za kvacilo i menjac ?

#66 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 05 August 2011 - 07:53

Ne bih ga baš strelj'o, onda postoji mogućnost da ga proglase za narodnog heroja http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1jee1.gif
U manualu, kojeg je pravio Kinez, piše recimo da je svećica BR10ES, a ovde smo u roku od odmah utvrdili da je ta toplotna vrednos' za ovaj agregat potpuni promašaj i potvrdili to ponudom na SA (BR7ES), tako da o kompetencijama onog koji je manual sastavljao - ne pisao, nego sastavljao jer ga je očigledno klepao po copy/paste sistemu, stvarno ne bih.
BTW, u manualu su do u detalje razradili kako treba čuvati okolinu, kretati uz pomoć dodavanja gasa, paliti migavac i sl. ali se nisu potrudili da objasne takve neke 'trivijalne' stvari kao što su na koliko su servisni intervali, šta se kada menja i kontroliše, čemu služe ova dva creva koja mi fale & nedostaju...
Drugi source koji imam nije manual, nego samo parts list iliti katalog delova sa šiframa iz kojeg je i ona grafika iz pretpročlog posta a koji može da mi eventualno pomogne samo utoliko što uz pomoć njega mogu da identifikujem deo. Ništa više.

Ulje u mašini - motorno ulje koje se sipa kao i u svaki drugi motor, nebitno da li je u pitanju automobil ili motorcikl. Sad, dal' je za kvačilo i menjač, verovatno jeste. I tu me je kinac i njegov manual zajebao. U istom piše 650ml, sipano tol'ko, kad smo otvorili prozorče za kontrolu nivoa, onomad kad bilo frke s vodenom pumpom, konstatovali smo da je oho-ho suv sa tom količinom ulja!
Inače staje litar. Toliko o verodostojnosti manuala.

P.S. U potpisu vidim Aprilijin logo, al' nigde ne videh nikakvu temu, nikakvo pohvaljivanje, ništa. Jel' to logo samo onako, ili? Ako je 'ili' daj bre neke slike da gledamo, da uživamo malo.

#67 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 05 August 2011 - 22:22

Znaci od manuala nema vajde http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/wink.png

Sta kaze parts list za ova crevca ? Ovo iz bloka gde ti curi mogao bi biti odusak neki duzi gde pobegne rashladna tecnost pa se zatim kad se ohladi vrati ? ;)

A postpis, koji potspis ? http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1oda.gif
Vojna tajna, od najvise drzavne vaznosti.

P.S. Ne ide da perem za slikanje i da prizivam kisu, idemo neki dan na Kosutnjak. http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/smile.png

#68 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 06 August 2011 - 08:42

Kinez i parts list... crevaca nema na parts listi, u tome je caka! Fora sa ovim crevetom iz bloka je što ima samo taj odušak za da 'pobegne', al' nema (ili ja ne vidim) neku drugu rupu na koju bi tečnost mogla da se vrati u blok.
A ovo crevo iz karburatora? To je samo odušak ili?

Vidi stvarno, nema potpisa ;)
Nemoj kišu da prizivaš nikako, Košutnjak neko poslepodne naredne nedelje, može http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/wink.png

#69 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 06 August 2011 - 10:14

Iz karba ne znam http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/wink.png
Verovatno je neka vrsta oduska.
Kawa KLR ima na frajlaufu odusak gde ode visak ulja koji se pojavljuje pri vecoj temperaturi, potom se isti taj visak vrati kad padne temperatura, zadrzava se u crevu. Po toj nekoj logici mislim da je tako i kod tebe.

Vracam se u pasalauk oko beer festa pa se vozimo ;)

#70 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 08 August 2011 - 21:39

Nisam uspeo da utvrdim pravac kretanja ova dva creveta. To je momentalno manje bitno. Bitnije je da je, skoro 100%, pomešao ulje i vodu.
Za početak, skinuo sam nesretni supčanik vodene pumpe čiju fotku ovom prilikom prilažem, nadajuć' se da, možda, i u nekih skutera postoji neki sličan, da ne kažem isti.
Voila:
Posted Image

Kažem, lepo bi bilo kada bi neki skuter imao neki takav zupčanik, da ga zamenim, pa da krenem dalje da rešavam probleme.
E, da. Da slučajno neko, nekom srećom, nema jedan far viška za Runnera, odnosno za bilo koji od Kineza koji su isti prekopirali? Pomogao bi možda i onaj okrugli od Frija poštarca, što stoji na onoj metalnoj korpi. Spreman sam, naravno, da izdvojim određenu svotu novčanica za 'svetiljku'.

P.S. Izvinjavam se na očajnom snimku, mobilni telefon, mrak...

#71 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 13 August 2011 - 15:24

Plasticar ?

#72 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 13 August 2011 - 17:27

Plastičar ne, ali, pronašao sam majstora, specijalistu za izradu svih vrsta zupčanika! :) http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/vutra.gif
Ne samo da sam ga pronašao, nego mi je, za samo jedan dan, po donetom uzorku (ovoj 'oglodanoj' nesreći sa slike) napravio identičan, ali ceo, od istog, čak i boljeg plastičnog materijala!
Elem, čovek ima mašine,alate i neophodno (majstorsko) znanje i za više nego pristupačnu cenu, 'iljadu dindži, imam nov zupčanik! Cijena - stvarno prava sitnica, ako se ima u vidu činjenica da mi je prvi sledeći zanatlija, koji je uopšte izrazio spremnost da se sa tim bakće, obećavao isti za desetak dana i do 50 evra! Prodavnice rez. delova ovom prilikom ne pominjem, jer beogradski uvoznik CPI-ja i nije vredan pomena pošto kod njih do sada nisam uspeo da pronađem ništa od rez. delova, pa ni ovaj zupčanik, a ljubazni i predusretljivi Kivejci koji su mi prošli put izašli u susret sa oprugom poluge menjača, ovog puta nisu mogli jer ni oni nemaju ovakav zupčanik na stanju, a pitanje je da li će ga dobiti u narednoj isporuci rez. delova koja bi trebalo da je u BGDu tek za desetak dana.
Zupčanik je tu. Ostaje da se mašina ponovo sklopi, pa da vidimo da li je zupčanik jedino što je uzrokovalo probleme. Ako nije, pišem dalje. :)
P.S. Far za Runnera, Sprint Classic, CPI Hussar i slične, nisam uspeo da pronađem po, za mene prihvatljivoj ceni. Jutros za 450 dindži u Bubnju kupio mali reflektor za traktor :D pa ćemo da budžimo. Ako ispadne da na nešto liči, otvaram temu i postavljam slike.

P.S.2 Majstor zaista pravi sve vrste zupčanika od svih (uobičajenih) materijala, pa ako ikome zatreba tako nešto, rad sam doturiti podatke o lokaciji radionice, telefonu majstora i sl. na PP.

#73 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 20 August 2011 - 21:11

Update:

Mašina sklopljena, zupčanik zamenjen. Za sada sve radi OK, mada... Čuju se ležajevi pumpe za koje je majstor rekao da ih što pre treba zameniti. Koliko u ponedeljak krećem da vrtkam telefone da pronađem i te ležajčiće, pa da se, ja se nadam, lepo provozam do kraja sezone. Kao i za ostalo na agregatu, i ovde pasuju od 'brata blizanca' Keeway X Ray 50.

Inače, ostaje konstatacija da bi cilindar & klip trebalo da idu na obradu, jer su loši, ali u ovom trenutku, dok ne sredim neke druge stvari i prioritete, BMX ostaje takav kakav je, sa ciljem da se sezona završi uz najminimalnija moguća ulaganja. Veoma nepopularno, ali na žalos' ne biva drugačije.
Do kraja ove godine bi trebalo da se te druge stvari oko BMXa razreše, pa ću onda da natenane sednem i smislim da li:
1. Obrađivati klip i cilindar
2. Kupovati neki novi kit od 50ccm
3. Stavljati neki jači kit
4. Napraviti 'engine swap', odnosno pronaći neki 125 4T koji mož' da se ubaci u postojeći ram uz minimalne modifikacije.

Ovo samo naglas razmišljam, ništa više od toga. Budžet za sada stoji samo na nabavci tih ležajeva i sipanju goriva za do kraja sezone. Kad dođe zima, onda ćemo da smišljamo šta i kako dalje sa žućom.

P.S. Na Hussara sam umesto originalnog fara zbudžio taj traktorski reflektor o kojem pisah. Radi pos'o, sija i bolje nego originalan far, al' je i urađeno taman tako - da radi pos'o. Svakojake ideje mi na pamet padaju kad je zajebancija sa kastomizacijom u pitanju, ali od realizacije za sada ništa. I to čeka neko bolje vreme.

#74 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 21 August 2011 - 08:10

dobro je samo ako se kotrlja, pošalji mi broj na pm ovog što izrađuje zupčanike.. hvala

#75 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 22 August 2011 - 12:10

Mario,

Kotrlja se, al' slabo od jutros. Pumpa skoro načisto 'prozviždala'. Treba mi set za reparaciju vodene pumpe, dihtung glave i dihtung cilindra.
Takođe, ako bude bilo trebalo (pre nego što sam mislio) da se klip i cilindar obrađuju, zna li neko koliko bi to moglo da iznese u domaćoj valuti, kao i gde bih, eventualno, to mogao da napravim?

#76 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 22 August 2011 - 13:27

Klip verovatno oko 20e, obrada 15e

#77 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 22 August 2011 - 13:36

Kod mene strugar naplacuje 600din za busenje i 300din za honovanje...ja uvek kod njega nosim i inikad problema do sad nisam imao...

#78 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 22 August 2011 - 14:38

Dihtunge pronašao,
Kivejdžije imaju na stanju, sutra idem da pokupim. Set za reparaciju vodene pumpe našao u motobajku, stiže prekosutra kod mene.
Nadam se da će to biti sve, barem za ovo poluvreme.
Mada, kako me je krenulo, cenim da mi se smejulji i ovaj klip&cilindar.

@Milos96: 600+300+troškovi slanja do tebe i nazad... izađe taman oko 15€ kol'ko je Viktor rekao. U svakom slučaju hvala za info.
@Black: Valjda neće trebati sada... ali ako bude bilo trebalo, cimnuću te da mi daš koordinate od majstora i da vidimo za klip.

#79 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 22 August 2011 - 15:28

ne,ne,600din je i busenje i honovanje,a samo honovanje je 300din...znaci ako hoces specijalu to ti je 600din...ali da,600din + 350 u jendom smeru,+ 350 nazad i ispadne taman 15e...

#80 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 31 August 2011 - 18:22

Danas je bilo 'sutra' od onog 22. avgusta http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1jee1.gif
Umesto da pokupim to sve još prošle nedelje ja sam, zabavljen obavezama na poslu, potpuno zaboravio da pozovem kivejdžije i da odem po to. Zovem juče, a oni - zatvaraju servis! Od sutra i zvanično, barem mi je tako rekao ljubazni momak telefonom, Kivej servis u Mirijevu više neće raditi.
Dihtunzi su stigli danas, i to iz centralnog magacina u Paraćinu(???), koji sam okrenuo odma' juče i odma' juče mi ih i poslali.
Samo još da navatam majstora da sve to i reparira, zameni itd... pa se možda i provozam ove sezone, ko zna :D

P.S. Set za reparaciju vodene pumpe naručio još onomad, čami u fioci već sedam dana i čaka dihtunge koji su danas stigli.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users