Jump to content

Yamaha Aerox - PsyDuck

720 replies to this topic

#381 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 29 March 2015 - 21:15

To sto si sad naveo nije isto kao ono sto je Lauda rekao, nije ni slicno i ja bi skinuo to :D

#382 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 29 March 2015 - 21:36

Najbolje bi bilo da kupis onaj eksterni termostat koji se montira na crevo.

To sto si napravio nema svrhe jer cim se cilindar zagreje na 50 stepeni cim upalis pumpu temp ce ti pasti na 30 stepeni i moraces odma da gasis..

Edited by bojan681, 29 March 2015 - 21:38.

#383 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 29 March 2015 - 22:24

View PostPsyDuck, on 29 March 2015 - 20:52, said:

Grejem ga do 40 stepeni, ukljucim prekidac, krenem da vozim lagano na vrh gasa do kraja ulice dok ne nabije 50 stepeni i to je onda to...Znam na sta mislis, vreo cilindar da zaspes hladnom vodom...
Zaboraviti necu jer mi termometar izbija oko dok sija sa kormana.
A sta mislis npr ako stojis 10 minuta u leru na semaforu, cilindar se zagreje, i puknes mu gas kada se upali zeleno? Zar efekat nije isti kao naglo ukljucivanje vodene? :)
Ili na primer naglo ukljucivanje ventilatora na skuterima koji ga imaju, i to na 95 stepeni? :)
Vidi, ti na cilindar u kojem je voda postigla recimo 50 - 60 stepeni ukljucis pumpu koja potjera vodu cija je temperatura recimo 15C...sta ocekujes da se desi? Cilindar naglo mijenja temperaturu, doslovno ga prekalis. Cak sta vise, takva situacija je gora nego kad zavrnes pun gas na blago zagrijan motor (kao sto si naveo iznad) po meni.
Ventilator imaju i automobili, ukljucivanje ventilatora ne moze naglo u momentu da spusti temperaturu, za razliku od pustanja hladne vode u zagrijan sistem.

Bolje da si napravio sklop sa potenciometrom gdje recimo ogranicis kapacitet vodene pumpe na 20% pa povecavas postepeno nego da skroz iskljucujes i ukljucujes cirkulaciju :)

#384 Patak

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 412 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimYamaha Aerox

Posted 29 March 2015 - 23:53

Sa 50 stepeni celzijusa prekalim Nikasil? Da li si ti ozbiljan, ili sam ja glup pa ne kontam fazon? SiC je mnogo tvrdji od celika, drugi najcvrsci element (legura, sta god) po cvrstini koja postoji na planeti, odmah posle dijamanta. Nikal sluzi samo za vezivanje SiC, i ti mislis da ce sa 50, 60, 90 stepeni celzijusa da se prekali jedan takav element?

Ako mi to dokazes, snimicu video kako sekirom lupam Aerox.

#385 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 30 March 2015 - 00:18

Dobra je to zamisao, samo cepaj. Nije tu rashladna tecnost hladna, dok se cilindar greje i voda u njemu se greje, tako da nemamo razliku od 30c vec npr 15, i to najveca razlika je izmedju cilindra i hladnjaka, ali kad pustis pumpu da vrti temerature se izjednacavaju i imaces postepeni pad temperature vode u cilindru.

Koliko god zanimljivo zvuci tvoj predlog za snimanje videa, nece biti potrebe, samo cepaj :)

#386 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 30 March 2015 - 00:19

Ma nece on da se prekali,voze ljudi i bez termostata godinama nisu to tolike temperature>Fora je sto se vise habaju sklopovi, jer za svaki motor ima svoju radna temperatura koja mu najvise odgovara a samim tim i vek trajanja mu je duzi. Ja bih ipak stavio termostat,tako ce da se zagreje najbrze i sam ce da si odrzava radnu temeraturu,ne mislis ti o tome da li da upalis ili ugasis prekidac non stop. Ja kad vozim bacim pogled na temperaturu,ali necu da mislim stalno o njoj,zagledam se u neku lepu cicu,pratim saobracaj,svasta nesto.To je neko moje vidjenje,sad svako radi kako misli da treba

#387 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPiaggio NRG MC2,Piaggio Zip

Posted 30 March 2015 - 00:45

Ne treba tu termostat. Vecina alu cilindara 70cc u glavi nema leziste za termostat.Da ima termostat tad bi imao efekat toplo-hladno.Previse brzo grejanje i previse brzo hladjenje nakon otvaranja termostata zato ga cilindri 70cc i nemaju

#388 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 30 March 2015 - 01:02

Pa ja sad ne znam konkretno za taj alu od 70cc,al mi nije jasno sta regulise temperaturu u cilindru i odrzava je ako nema termostat,Ja mogu da imam pumpu velikog protoka i veci hladnjak koji ima da drzi neku malu temperaturu koja nije dobra i kako da je ja povecam? Malo mi to neozbiljno od strane proizvodjaca. Pa on ima brze hladjenje kad upali pumpu i gurne vodu iz hladnjaka hladnu,termostat otvara polako tako da je sporije hladnjenje.

#389 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPiaggio NRG MC2,Piaggio Zip

Posted 30 March 2015 - 01:19

View PostMiki82, on 30 March 2015 - 01:02, said:

Pa ja sad ne znam konkretno za taj alu od 70cc,al mi nije jasno sta regulise temperaturu u cilindru i odrzava je ako nema termostat,Ja mogu da imam pumpu velikog protoka i veci hladnjak koji ima da drzi neku malu temperaturu koja nije dobra i kako da je ja povecam? Malo mi to neozbiljno od strane proizvodjaca. Pa on ima brze hladjenje kad upali pumpu i gurne vodu iz hladnjaka hladnu,termostat otvara polako tako da je sporije hladnjenje.

Proizvodaci su igrali na tu kartu-zapreminu hladnjaka-ostavlja se fabricki hladnjak ali se izbacuje termostat.Povecanjem zapremine cilindra smanjuje se vreme zagrevanja cilindra i potrebno je brze hladjenje.Tako da je tu termostat na 70cc dunuo,da bi fabricka pumpa i hladnjak mogli da odrade posao.Zamisli ko bi kupovao cilindre koji zahtevaju veci hladnjak i pumpu.I da se razumemo,pricamo o base i midrace cilindrima.High End cilindri su zahtevni po pitanju hladjenja i prepravke su neophodne.

#390 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 30 March 2015 - 01:29

ok,to je vec nesto drugo,znaci uklopljeno sa pumpom i hladnjakom koji su postejeci. Hvala Plameni na objasnjenju

#391 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 30 March 2015 - 02:29

View PostPsyDuck, on 29 March 2015 - 23:53, said:

Sa 50 stepeni celzijusa prekalim Nikasil? Da li si ti ozbiljan, ili sam ja glup pa ne kontam fazon? SiC je mnogo tvrdji od celika, drugi najcvrsci element (legura, sta god) po cvrstini koja postoji na planeti, odmah posle dijamanta. Nikal sluzi samo za vezivanje SiC, i ti mislis da ce sa 50, 60, 90 stepeni celzijusa da se prekali jedan takav element?

Ako mi to dokazes, snimicu video kako sekirom lupam Aerox.
Ne pamtim ko koji cilindar vozi, niti guglam karakteristike nikasila...samo ti vozi kako mislis da je najbolje.

#392 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 30 March 2015 - 23:58

ja mislim da mu neće ništa faliti...nisu to velike temperature da bi se dešavale opasne pormene...
Kad dođe leto brže će se on ugrejati

#393 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 March 2015 - 00:07

samo je to malo bezveze imati ga na posebnom prekidaču, pa posle prođeš kao ja... uzme ti drug na jedan krug i zaboravi da uključi pumpu....

pa naprži pun gas da vidi kako ide...

#394 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 31 March 2015 - 00:20

View PostMario, on 31 March 2015 - 00:07, said:

samo je to malo bezveze imati ga na posebnom prekidaču, pa posle prođeš kao ja... uzme ti drug na jedan krug i zaboravi da uključi pumpu....
pa naprži pun gas da vidi kako ide...

da,da jel to mene prozivaš??
priznajem tako je bilo....još ja kontam šta maše ovaj koji q...c ne mogu ni jedan krug da ga oprljim kako valja..?!

#395 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 March 2015 - 00:27

dobro nismo prekalili Airsal, sa 90 stepeni na 30 koliko je voda bila u hladnjaku... a sećam se da sam vezao na prekidač za poziciju jer njega ne koristim, i baš je to bila ideja, da mogu da ga dobijem lakše na radnu temperaturu...

sve to smisla nema, jer ga voda ohladi kako pumpa krene, a ovo što može da se zaboravi tek smisla nema, tako da pumpu slobodno vežite na kontakt bravu....

tema za regulaciju obrtaja pumpe je ovde, Marko je već dobio neki rezultat...
http://forum.pyrothe...pe/page__st__40

#396 Patak

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 412 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimYamaha Aerox

Posted 04 May 2015 - 22:49

Test Bojanove kamerice :)

#397 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 May 2015 - 22:55

Na aeroxu je nezgodna pozicija za sedenje pa vise gleda u tablu neg na put. Postavicu u mojoj temi snimak kako je kod mene jedino nema zvuka.

#398 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 05 May 2015 - 23:45

Ide Rox ko metak....vidim da si ga doterao najviše na 68c temperature što je skroz ok!

#399 Patak

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 412 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimYamaha Aerox

Posted 09 May 2015 - 09:01

Ima ok ubrzanje, ali krajnja je samo 92. Vidim po obrtometru da su obrtaji pali za 500 prilikom medjuubrzanja, verovatno zbog bogate smese, sve ukazuje na to. Ne razvrtava kako treba, dimi kao golf 2 dizel, auspuh mi je sav mastan na rezonantnom delu, tu ga ispljuje. Danas cu da probam da nadjem manje dizne, inace sad je 100-ka, igla skroz spustena. Na pola gasa i malo preko pola gasa, otprilike 3/4 imam jako dobro ubrzanje i jako lep zvuk, oseti se da tu ima dosta snage, a kada zavrnem pun, ne desi se bas bog zna sta...

#400 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 09 May 2015 - 09:43

moraš uvrnuti manju diznu, sigurno je bogat čim pljuje na auspuh toliko...

26 user(s) are reading this topic

0 members, 26 guests, 0 anonymous users