izvini malo sam se opustio, tamo sam u nekom redu pročitao da si imao dosta skutera, i umeća oko sređivanja... ok
mi ovde pričamo malo iskvarenim jezikom, jer se u svakodnevnim analizama i teoriji već malo skrate neke postavke, vremenom ćeš naučiti teoriju, ne može ni to preko noći....
Dopler s3r ja base auspuh, nalik Yasuni R ili Tecnigas Trek modelu, za 70pccm-a.. Svaki auspuh pre svega definiše rezonantna dužina, i ona je ta koja će reći da li će neki auspuh višlje ili niže biti u svome centru.. rezonanca predpostavljam da znaš šta je pa neću daviti... dakle u zavisnosti od vrste cilindra, tj od postavke izduvnog i prelivnih kanala, jedan isti auspuh može raditi višlje ili niže, dakle jedan s3r može na malossi sportu biti u centru na 7500-8000 dok na due+ može biti na 9500-10000...
Kada pričamo o postavci kanala, mislimo na uglove otvaranja, to su ti uglovi koje uglomer koji bi zalepili na magnet meri, npr, okrećeš magnet i početna tačka je kada klip kreće da otvara izduv , a završna tačka kada se klip vrati i skroz zatvori izduv... Tako će neki kanal biti 165 stepeni a neki 195 stepeni... Jasno je da će oni sa visinama izduva merenim šublerom od 25mm biti manji, a oni sa visinama od 20mm biti veći uglom... Isto važi i za prelivne kanale...ti uglovi figuriraju u formulama za izračunavanje dužine..
imaš ovde sve objašnjeno, imaš i kalkulator koji sam ja radio, skini na komp pa probaj kako se menja zavisnost
http://forum.pyrothe...ja-i-proracuni/
imaš i analize dosta cilindara, mada to sad možda i nije presudno, ako želiš da se edukuješ onda je bolje stepenasto...
za ručku je jasno šta govoriš, estetika pobeđuje svrhu.. ako me nećeš osuditi ja bih ti rekao moje mišljenje...
ljudi se varaju kada kažu , tuning mašina i uvek paprika.. sad malo citiram tebe da bi bolje razumeo, ne podsmevam se, drugi ljudi drugačije pričaju.. fora je u tome što je istina da dobre tunirane mašine možeš i gotiviš voziti punim gasom, ali to uglavnom govore ljudi koji ne znaju da našteluju karburator na pilotki i igli pa im to dođe kao opravdanje za neskadno ponašanje mašine...
kada dobro ubodeš karburator, prenos i kvačilo... onda se mašina javlja već na 3mm otklona ručice ili otvora karburatora u rezonanci, i može da se vozi lepo sa umanjenom snagom ali kvalitetno iskorišćeno.. isto važi i za 1/2 gasa i za 3/4 otklona ručice gasa... u ovim slučajevima je na manjim karburatorima bolje nemati brzu ručku jer si precizniji u odabiru otklona, i potrošnja goriva će biti tačno onakva kako budeš dozirao gorivo mašini...sad naravno , stil vožnje je individualni, svaki čovek ima svoj neki stil.. pa na osnovu toga ide u paru i potrošnja, ali pre svega je dobro podešen karburator..
vozio sam tu brzu ručku kod Pite na SR-ki kada je imao MF 21mm karb, i mogu ti reći da je ceo karb na vrlo malom otklonu otvoren.. ima svrhe, ali kad to postane već potreba, kažem ti na 30mm Mikuniju nemaš toliko zgloba u ruci, jer treba 3cm okretati ručicu, tako da sam je i ja kupio i na moju žalost skidam originalnu domino i stavljam ovo kinesko đubre...