HPC radilice se koriste da bi umanjile zapreminu kartera motora i time povećale pritisak upumpavanja goriva kroz prelivne kanale, kao i podigle vakum usisavanja goriva iz karburatora.. Ove radilice koristimo uglavnom u aplikacijama gde su jači cilindri namenjeni višljim ciljanim obrtajima..
Jedan od mnogih proizvođača je Naraku, koji dominira na Tajvanu i u svojoj paleti nudi HPC izvedbu za kineske blokove..

radilica dolazi sa plastičnim umetcima koji su namenjeni u ovom slučaju da popune mesta koja su iz metalnog materijala izvađena zbog centriranja, ili težina plastike ne igra značajnu ulogu u balansu radilice ili je i ona ukalkulisana...

ono što ovu radilicu malo izdvaja iz grupacije sličnih radilica je da dolazi sa dva ležaja, koje je inače preporučljivo menjati kod svake demontaže i nove montaže.. Naraku je spakovao NTN ležajeve 6204 u C3 toleranciji sa metalnim kavezom..

sledeće što je prijatno iznenađujuće je igličasti ležaj u meri 12x16x15 koji je na moje veliko iznenađenje sa metalnim kavezom, za razliku od tih slabašnih kineskih igličastih sa alu kavezima koje pakuju neki drugi brendovi... ovog nećemo morati menjati za neki skupi brand-irani i nadam se da će zadovoljiti potrebe.. klipnjača je kao što vidimo polirana, ležište u gornjoj pesnici honovano, donji igličasti je takođe tip sa kavezom..

širina polutki Naraku HPC radilice je 37,2mm za razliku od stock postavke koja je 37,9mm dok je prorez između polutki kod HPC 6,5mm za razliku od stock-a kod koje je 7,6mm
dakle imamo 0,7mm manje sa spoljne a 1,1mm više po unutrašnjem obodu ako gledam sa aspekta HPC-a, rekli bi da je Naraku HPC za oko 0,5mm u dobitku u odnosu na stock, ako bi zanemarili ostale mere koje u stock postavci nedostaju u polutkama.. moram ovde samo da napomenem da sam stock radilicu merio po spoljnjem obodu koji je sa obe strane za oko 0,3mm višlji od stvarne mere polutki pa pošto je taj obod širok svega 3-4mm možemo slobodno reći da je Naraku za još 0,6mm u dobitku, znači ukupno 1,1mm

na kraju rešio sam da premerim koja odstupanja imamo na dosedima kada se radilica nalazi u šiljcima, i vidimo da je ona zaista centrirana za visoke obrtaje

zazor na dosedima ležaja ne prelazi 1/100 mm što je vrlo retko, odnosno samo visokokvalitetne radilice imaju ovaj stepen centriranja, dok je na polutkama svega 8/100 mm u zazoru, što bi rekli da i nije toliko bitno jer je radilica svakako balansirana, ali eto kontrolom svih ostalih radilica koje sam imao kod kuće nisam na polutkama dobio manja odstupanja...
radilica je dobavljiva sa RP-a i ima cenu od oko 80e, što je, ako uzmemo u obzir da su uz nju došla u dva 6204 NTN-a kao i igličasti sa metalnim kavezom, svrstava u dobar bestbuy odnos... vreme će pokazati kako se ponaša u radu i dokle će izdržati..