Jump to content

Kako sam dobio prednju kocnicu od kineza

9 replies to this topic

#1 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 16 March 2015 - 00:45

Mislim da nisam pisao pa evo prilike. Kinez Luna Vision, ista stvar kao i ostali cudnih imena. Prednja kocnica je bila extra tvrda, rucica predaleko, a jos k tome sjece prste jer nije obla. Teskom mukom bi uspio dici na prednji kotac.

I nisam mogao ostaviti da tako ostane jer nije ljudski, morao sam vidjeti moze li to bolje kociti a da ne sasjecem i odvalim prste.

Pogledao, razmislio, procjenio i u par navrata sam skinuo ovaj obiljezeni dio rucice za dobra 2mm. Znaci ovaj dio sto je oslonjen i potiskuje kocioni cilindar.
Kada sam to odradio, rucica je imala vise hoda, isto tako i kocioni cilindar, ali je zato kocnica mnogo jace kocila, toliko jako da sam bez problema dizao na prednji kotac kad sam htio.
Rezultat je bolja kocnica i manja sila za prste.
Inace volim dizati skutere na prednji, one koji vole da ne cijene ulozeni trud pa opet rade problem, i kada ga otresem, odma mi je mnogo lakse. :D

#2 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 16 March 2015 - 18:34

Ovo ce posluziti svima koji voze kineze. Bravo za ideju.

#3 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 March 2015 - 23:35

zato sam i preselio ovde temu,.. baš si u pravu, predaleko je a nemaš toliko snage u rukama za stisak...

nego reci kada si toliko poturpijao (2mm) jer ručica i dalje ostala u krajnjem položaju samo se tačka kočenja pomerila bliže , npr na pola ?

#4 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 17 March 2015 - 00:55

Mene interesuje dal landara rucica kad se tu pobrusi? Meni Eagle ima napred ogroman disk al slabo koci, izmenjao sam i pakne i kocionu tecnost i opet isto, moguce pozicija da rucke nije dobra..

Edited by bojan681, 17 March 2015 - 00:55.

#5 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 March 2015 - 09:44

Rucica ne landara, ostaje kako jest, samo se prazan hod malo povecao, odnosno tocka kocenja se pomjerila malo blize kako kaze Mario. Sve u svemu mnooogoo bolje, pa iznenadio sam se kako kinez ujeda kada zablokira momentalno prednji kotac i ide na prednji.

Ispada da cilindar uvijek bude malo sabijen sa tvornickom polugom, i kada se pobrusi cilindar dobiva jos veci hod, bas sam vidio kako je izasao jos malo, i automatski potiskuje vise ulja tj. tekucine.

Onaj ko zeli odraditi pravi poso, najbolje bi bilo staviti drugu rucicu, pazeci da je klipic u neutralnom polozaju maksimalno rasiren s cime se dobiva i max. pritisak.
A recimo pocetna udaljenost koja je predaleko se moze rijesiti na nacin da se nadogradi dio koji udara u mikroprekidac, na nacin da se navari materijala, doda tekuceg metala, ili usarafi mali vijak kojim bi se diktirao pocetni hod.
Kocnica ima potencijala to je nevjerojatno, a bila je tvrda ko da prstima stiscem disk. Imao sam onaj wawe disk, ali mora kociti i na obicnom.

#6 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 20 March 2015 - 01:10

Svaka cast na tako jednostavnoj a efikasnoj ideji...

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 20 March 2015 - 09:28

ja baš imam ovaj problem na 4T ženinom, ručica je tvrda i visoko hvata, stisak same ručice je slab jer je predaleko, a sama ručica je nekako tanka..

ovo sve govorim, pošto sam izmenjao crevo na metalno, i pločice na trw, i ulje na dot 5.1 .. pre toga je bilo bože smiluj se kad hoćeš da se zaustaviš...

zanči ok je prednja, samo je previsoka i pretvrda.. pa mislim da će dajtech-ov patent ovde da bude implementiran

#8 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 21 March 2015 - 19:27

Mozda najbolje uzeti neke aftermarket rucke. Ja sam video za moj ima neke crvene al nisu farbane neg onako elektrolizom u crveno, ko hrom je efekat, ima za tipa 15e da se kupe..

#9 Stefan p

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,132 posts
  • MestoLopare,Republika Srpska
  • VozimSprint Exactly

Posted 21 March 2015 - 23:40

Odlucna ideja,s obzirom da imam isti skuter kao u primjeru gore i slicnu situaciju vrijedi probat...Mada meni vece problem prestavlja zadnja dobos kocnica,koje je pocela i da cvili vremenom...

#10 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 22 March 2015 - 02:01

Evo i savjet za odzracivanje, vjerujem da svi koji su radili imaju neku tehniku, a ova mi se ucinila najbliza strojnoj sa vakumom.

Uzme se obicno crijevo cca 2m duzine i ona velika sprica od 60ml sam ja nasao.
Jedan kraj crijeva ide na odzracnim, a drugi u spricu. Nalije se tekucina do vrha u posudu, odvrne se odzracnik i potegne sprica, crijevo drzim sto vise uspravno i drzim potegnutu spricu par sec koja napravi velik vakum i isisa skoro sav zrak u jednom potezu. Ja sam postupak ponovio 4x za svaki slucaj i ne moze bolje, poslje sam napumpao rucicu pa stisnuo da vidim hoce li biti zraka, ma kakvi izvuklo svw

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users