Radilo se ovih dana oko malisana. Prvo, krenuo sam u kompletno sredjivanje, rasšrafio sam sve sem blokova, radilica i lezajevi, kao i semerinzi su ok, tako da njih nisam planirao da menjam. Vizuelni pregled je ustanovio da je sve ok, pa sam se vise posvetio ciscenju sve do rama, podmazivanju sajli i sklopova, farbanju plastika, reviziji vila itd.
O zip-u manje vise sve znate, ne razlikuje se od ostalih iz piaggio 50 ac grupacije.
Jedini je koji nosi Sebac vile, pa posto ih prvi put demontiram zadrzacu se malo na njima. Prost sistem, unutrasnja opruga duzine 28cm koja pliva u ulju, semerinzi u vrhu cizama, stapovi upresovani u T račvu, par plastičnih puževa sa gornje i donje strane (u cizmi i u stapu) koji su obezbedjeni m6 imbusom sa vrha i dna, pa se opruga navija na puzeve. Identican sistem kao kod freeja.
Dakle, oslobadjanjem prednjeg tocka (skidanjem celjusti i odpustanjem osovine, odpustanjem sajle km sata), kompletan tocak ide na dole, jer cizme vila imaju proreze sa donje strane. Posto su cizme uvijene oprugom u stapove, odvijanjem levo (normalan navoj opruge) oslobadjaju se i cizme, koje klize na dole. Ovde su inzenjeri malo mucnuli glavom, pa je skidanje prasobrana i prednjeg blatobrana olaksano, odnasno skidaju se odozdo, bez da se moraju skidati prednja maska i vaditi volan napolje kao kod freeja. Nisam pronasao podatak na netu koliko ulja ide u svaku vilu, a ulje koje sam istresao varira, u jednoj je bilo 6cl u drugoj malo vise od 5cl, predpostavljam da treba 7-8cl.
Posto nisam imao ulje odredjene gradacije za viljuske w5, 7,5 ili w10, ja sam usuo 3cl (pola mere) nesto gusceg (automobilskog 4t) ulja 10w40, pa cu naknadno usuti odgovarajuce, mada i ovako se ponasaju korektno.
Ogolio sam sve do rama, postavio hladnjak od nrg3lc, probao putanju creva i expanzione posude. Potrebno je malo gimnastike sa prednjom policom, minimalne, i moracu da izradim nosac za el pumpu, mesta za kacenje i rupe u ramu za provlacenje creva vec postoje.
Necu se jos uvek baviti konverzijom na lc, ovo je bila samo proba da vidim dge sam sa stvarima koje posedujem. Jos uvek nemam pumpu, davac temperature i neke sitnice.
Posto je pribavljen lc stok cilindar od gogyja, nabavio sam naraku klip, novi iglicasti, dihtunge, pa cu verovatno na prolece prebacivati.