Jump to content

Piaggio Zip

45 replies to this topic

#1 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 02 May 2015 - 18:26

Evo da predstavim novi motorcic a i da ujedno sve vezano za njega bude na jednom mestu.Motor je cale nasao na oglasima i ja sam imao nesto para od prodaje tomosa,pa smo uzeli sestri za zavrsetak skole(al vec vidim ko ce ga voziti :D)Vlasnik je rekao da motoru fali boina i da je paljenje skinuto,otisli smo do Sremske Mitrovice u subotu ujutru i kupili ga.Kada smo stigli kuci napravio sam delimican spisak onog sto fali a to su:
1.Namotaji(bili neki ali izgoreli i prekinut namotaj)
2.Bobina,cdi
3.kljuc
4.Sajla uljne pumpe
5.Aku
6.Svi migavci i stopaljka
7.Prednja maska
To je ugrubo kasnije cu napraviti detaljan spisak,namotaje sak kupio odma kod majstora za 20e od freeja.Bobine sam probao dve ne ispitane za piaggio al ne daju znake zivota,probao sam i od minarelija(F10 Malaguti)Ducatijevu bobinu ali ni ona ne baca varnicu a inace radi bez greske.Prvo sto hocu je da zavrsim struju znaci da baci varnicu pa onda sve ostalo.U medjuvremenu cale je sredio karb koji je toliko zapekao da se klipic zaglavio a unutra se stvorilo nesto belo kao kamenac i toliko zapeklo da se sa njim zezo 2 dana :D takodje je puko nosac plovka pa je i to sredjivao tecnim metalom sad je valjda ok.Slike nemam trenutno bice kad sredim fon nesto me zeza pa moram da ga nosim u vip.Evo jedne iz oglasa pa ce uskoro biti nove.
Posted Image

Pomozite ljudi :)
Kupio sam piaggio zipa 1998,sa pokvarenim paljenjem.Probao sam namotaje od libertija i nije hteo,pa sam kupio od freeja koji je isti kao i fabricki,pa sam probao 3 bobine i jos uvek ne baca varnicu.Sta bi mogo biti?

#2 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 02 May 2015 - 18:39

Ako si zamenio namotaje i bobinu, probaj da zamenis i cdi. Ako je kod piaggia cdi zajedno sa bobinom onda ili je nesto od tih polovnih delova neispravno ili je neka zica koja vodi od namotaja u prekidu. Kad proveravas dal svecica baca varnico moras dodirnuti blok motora sa onim metalom na svecici. Proveri dal blok motora i ram imaju dobru masu.

#3 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 02 May 2015 - 18:53

bobina je skinuta sa motora koji je radio,masu za svecicu znam to je osnovno,a za masu on ima sa bobine zicu koja se srafi na ram,jedino sto mi je sumljivo je magnet.Stvarno nemam pojma sta mu je

#4 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 03 May 2015 - 09:53

Zna li ko??

#5 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 May 2015 - 11:33

Unimer u ruke ili kontrolnu lampicu i kreni redom. Skini magnet pregledaj vizuelno, ocisti stazu, ispitaj pickup, ocisti pipak za okidanje do staze. Ispitaj zice koje idu u cdi/bobinu..

MORAS da imas ispravnu tablu, povezanu sa svim lampicama, MORAS da imas prikacen i ispravan plovak za ulje, ne mora da bude u rezervoaru. Ukoliko ne radi lampica za ulje na tabli ili plovak nije povezan, nece regler da pusti + (nema zatvorenog kola kontakta), nema sanse da dobijes varnicu..

#6 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 03 May 2015 - 11:37

View PostAcaPostar, on 03 May 2015 - 11:33, said:

Unimer u ruke ili kontrolnu lampicu i kreni redom. Skini magnet pregledaj vizuelno, ocisti stazu, ispitaj pickup, ocisti pipak za okidanje do staze. Ispitaj zice koje idu u cdi/bobinu..

MORAS da imas ispravnu tablu, povezanu sa svim lampicama, MORAS da imas prikacen i ispravan plovak za ulje, ne mora da bude u rezervoaru. Ukoliko ne radi lampica za ulje na tabli ili plovak nije povezan, nece regler da pusti + (nema zatvorenog kola kontakta), nema sanse da dobijes varnicu..
Evo sada sam krenuo po uimer izmedju pickupa i bele na namotajima izmedju 90,140oma,izmedju bele i zelene oko 1000.Namotaji su vizuelno perfektni,za to nisam znao da mora od ulja i goriva,ali sam i to probao sad cu ispitati naotaje i sve proveriti pa javljam.
I da li ima veze sto je magnet od zipa a namotaji od free

Edited by jovan139, 03 May 2015 - 11:38.

#7 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 May 2015 - 11:58

Nema veze, sve je to isti stari tip. Paljenje je fiksno na 14 stepeni pre gmt. Tek posle 2002 god idu drugaciji magnet, namotaji i pickup. Plovak benzina ne igra ulogu, samo plovak i lampica ulja. Ako sve zice imaju providljivost, probaj da pozajms regler sa nekog piaggia pa probaj i to.

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 03 May 2015 - 14:27

Regler nema veze sa varnicom, plovak za ulje i lampice na tabli isto nemaju veze sa varnicom.. jedino noviji tip cdi-ja kod peugeota ima imobilizer ukoliko ne radi elektromagnetna pumpa za ulje a to opet nema veze sa piaggio motorima ..

Vidi da skines zicu za gasenje sa cdi-ja koja ide na kontakt bravu, i proveri masu cdi-ja i masu instalacije koja ide na blok.. od ostslih zica bitne su ti dve VN i Pick-up.. ako je bobina-cdi ispravan i VN namotaj i pick-up mora biti varnice..

Ove sto idu prema regleru ne moras ni povezivati isto i ovu za bravicu za gasenje to sve ne treba

#9 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 May 2015 - 15:18

View PostMario, on 03 May 2015 - 14:27, said:

Regler nema veze sa varnicom, plovak za ulje i lampice na tabli isto nemaju veze sa varnicom.. jedino noviji tip cdi-ja kod peugeota ima imobilizer ukoliko ne radi elektromagnetna pumpa za ulje a to opet nema veze sa piaggio motorima ..

Vidi da skines zicu za gasenje sa cdi-ja koja ide na kontakt bravu, i proveri masu cdi-ja i masu instalacije koja ide na blok.. od ostslih zica bitne su ti dve VN i Pick-up.. ako je bobina-cdi ispravan i VN namotaj i pick-up mora biti varnice..

Ove sto idu prema regleru ne moras ni povezivati isto i ovu za bravicu za gasenje to sve ne treba
Kod pia koje sam rasklapao (karburator) kontakt sa brave (+ ) zatvara krug preko reglera a u krugu su i plovak ulja i lampica ulja. Ako to kolo nije zatvoreno nema + sa reglera na bobinu/cdi pa nema ni varnice. Provereno, dok radi motor ako iscupas dzek od plovka ulja, nema varnice i motor se ugasi..

#10 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 03 May 2015 - 18:19

AC CDI ne radi na +12V niti mu u bilo kom smislu treba napon sa reglera i akumulatora...

možda ne bi bilo loše da rastumačimo zašto ti se gasi motor kada ti recim ocrkne lampica u komandnoj tabli, jer to ume da bude baš kobno, recimo da se na more ja ne bih uputio verujući da mi neće crći lampica u komandnoj tabli

evo kako radi ima ovde u temi

http://forum.pyrothe...da-sheme-video/

na CDI-ju su tri žice, crvena, zelena i bela, i viri ona mala žičica koja se šrafi na masu

varnice nema ukoliko nema VN napona na crvenoj, nema ukoliko nema signala za okidanje na zelenoj, i nema ukoliko je na belu uvek zakucana masa sa kontakt brave ili nekog drugog spoja, i nema ukoliko na maloj žičici nema mase

isto tako motor mora biti spojen negde na masu, nije dovoljno preko ležajeva i silena da dobija masu, dakle instalaciona masa negde mora biti zašrafljena, i zelena i crvena moraju prolaziti do CDI-ja

ostale mogu slobodno da se raskopčaju, ne trebaju za varnicu

#11 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 03 May 2015 - 21:04

Video sam semu treba samo crvena zelena bela i masa,a zelena kada se spoji na masu se gasi motor.A znaci treba da se masa spoji na blok

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 03 May 2015 - 21:10

Moguce da sam ja permutovao boje, obavezno mora blok biti na masi i CDI sa onom malom zicom

#13 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 05 May 2015 - 13:45

I sta mislite o ovoj bobini da li ce raditi posao
http://www.kupujempr...094762#photoBig

Edited by Mario, 05 May 2015 - 14:57.

#14 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 05 May 2015 - 21:00

View Postjovan139, on 05 May 2015 - 13:45, said:

I sta mislite o ovoj bobini da li ce raditi posao
http://www.kupujempr...094762#photoBig
Da li da kupujem ovu ili da trazim polovnu

#15 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 May 2015 - 21:17

kupuj, to što je kineska još ne znači ništa, ili ako nađeš polovnu a da znaš sigurno da je ispravna onda je ducati bolja, mada ume i ona da crkne

#16 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 05 May 2015 - 21:44

View Postjovan139, on 03 May 2015 - 21:04, said:

Video sam semu treba samo crvena zelena bela i masa,a zelena kada se spoji na masu se gasi motor.A znaci treba da se masa spoji na blok

blok (motor) dobija masu preko minusa na alanseru, ako nema alansera moras da ušrafis minus gde je bio alanser ili da spojiš nekom debljom žicom ram i blok..

#17 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 06 May 2015 - 22:15

Kud bas ovu kinesku bobinu, prije 2 tjedna mi je donesao jedan prijatelj i ustanovili smo da je opet crkla.

#18 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 06 May 2015 - 22:44

Ma nisam jos uzeo al najverovatnije cu nju uzeti valjda ce izdrzati 1 sezonu,a mozda ce mi nesto izleteti u medjuvremenu.

#19 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 23 May 2015 - 11:26

Evo je napokon stigla :)Kasnije idem do garaze da je namontiram i isprobam pa javljam sta je bilo.
Posted Image

#20 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 05 June 2015 - 11:52

Meni prije pol godine crko ducati CDI i ovaj mi radi super "kineski" (rms pakiranje)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users