Letos u pravom jeku voznje motor je poceo da mi nenormalno trosi benzin i skroz je cudno radio. Uz opseznu kontrolu svega i svacega dijagnoza je da je otisao elektricni saug na karburatoru. Evo slika

Znamo da on u sebi sadrzi vosak i namotaje koji se usled struje greju i zagrejavaju vosak te isteruju iglu prema dole nakon nekih 5 do 10 min. rada (ovisno o spoljnoj temperaturi) i tako zatvore dodatnu kolicinu goriva. Znajuci sve to spojio sam ga direktno na akumulator i on naravno nije davao znake zivota. Usledilo je merenje otpora unimerom jer kada unimer namestimo na otpor i spojimo njegove zice u kratak spoj dobijemo ove nule na njemu

Usledilo je merenje i naravno saug nije davao znakove otpora, evo slika

Samo sam na jednom mestu uspeo da nadjem novi saug koji je kostao 3000 din. sto mi je bilo dosta skupo i u nedostatku novca sam morao preci na druge kombinacije. Tu je naravno pomoc roditelja koji mi je veoma slikovito i recito objasnio da bih mogao da napravim nesto kao na karburatorima tipa Dellorto. Posto je calac u svoje vreme vozio E90 sa Dellorto karburatorom WHB21 sa kockastim siberom. Usledela je proizvodnja. Evo kako sam to uradio:

Usledilo je jos par dorada i obaranja ostrih ivica od burgije

Evo kako je to cucalo na motoru:

I naravno neizostavni detalj na koji uvek morate obratiti paznju je ovaj O-ring gumeni prsten koji uvek mora tu biti na svom mestu da bi karburator pravilno funkcionisao i nebi uvlacio fals vazduh.

Ovo je radilo besprekorno svoj posao, samo me je strasno nerviralo sto sam posle nekih 5, 6 minuta voznje morao da stanem da bih ga iskljucio. Tako sam vozio jedno vreme dok nisam naisao na polovan originalan el. saug za 1000 din. i vratio ga na motor. Tako da ovaj saug home made cuti u nekoj kutijici za nedaj Boze.
To je to od mene ne znam da li ce nekom koristiti ali u svakom slucaju ne moze da skodi.