Jump to content

Pollini 2G vs 3G

testovi

20 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 May 2015 - 14:09

U nedelju sam doneo od Pite kompletnu zadnju remenicu i kvačilo sa zvonom da uradim par testova. Kod mene se par godina vozi Pollini EVO 2G kvačilo za 107mm zvono, a Pita je pre neku godinu kupio njihovu inovaciju EVO 3G kvačilo za isto tako 107mm zvono.. Obojica imamo Pollini EVO 107mm zvona, pa pošto ja jurim da umirim vibracije rešio sam da sve poslikam i našim članovima približim o čemu se ovde zapravo radi...

na slici je levo 2G a desno 3G

Posted Image

Odmah u startu vidimo, kako i samo ime govori da je 2G patent sa dve velike lamele, koje u svom pomeraju sabijaju oprugice.. njihov početni stadijum se podešava sa malenom maticom ispod svake opruge i u kompletu pakuju dve vrste, sive koje su za nešto niže obrtaje i plave koje su tvrđe i za nešto višlje... Merice koliko je koja dotegnuta nema, pa ukoliko želimo da se vodimo nekom parametrijom potrebno je meriti rastojanje šublerom i kod stezanja obavezno brojati krugove..

Posted Image Posted Image

kod 3G modela na prvi pogled uočavamo patent rastezanja oprugica i njigovo podešavanje početnog stadijuma sa malenim imbus šrafovima, koji imaju i mericu, sličan patent koji koristi i Stage6 na svojim R/T modelima, vrlo pristupačan, kvačilo ne mora da se skida kod štelovanja, naravno i ovde je potrebno kod menjanja postavke brojati krugove, jer te merice nisu baš naj merodavnije..

2G kvačilo je u širini lamela 105,1mm ne sećam se koliko je bilo kada je bilo novo, ja sam prešao sa njime oko 3000km, moguće je da je startna postavka bila 105,5mm-105,3mm ovde je verifikovana postavka da za dobar grip u zvonu 107mm kvačilo ne sme biti na velikom zazoru.. ja sada imam po 1mm kod svake lamele (poluprečnik) ukupno 2mm za celu kružnicu..

3G kvačilo kod Pite je u širini 104,9mm i mislim da je u startu bilo identično mome samo se malo više utrošilo, ne znam koliko je Pita vozio i proklizavao, dakle ista situacija, kvačilo za 107mm zvono ne može biti 103,5mm već 105 ili 105,5

dalje upoređivao sam širinu lamela,..

Posted Image

kod 2G kvačila je ona 17,5mm dok je kod 3G ona 14,5mm

mesta u zvonu ima za 18,9mm lamele

reklo bi se da 3G upada malo dublje,

ali ako pogledamo otisak kako je Pita setovao distancu videćemo da je prazno mesto u zvonu u dubini

Posted Image

dok je u 2G situaciji zvono napadnuto skoro celim prečnikom

Posted Image

ono što je mene uvek nerviralo je da se centralna opruga stalno kači o unutrašnjost lamela.. jasno je da se ova kvačila proizvode univerzalno za Pia i Mina opruge i aplikacije i da je ovde neophodno da Pia opruge ulaze bez problema, međutim vidimo da se u 2G situaciji Pollini postarao sa širinom svega 60,2mm a u 3G je to već popravio na 63,2mm..

ako pričamo o oprugama ja koristim Athena crnu koja je 59mm a Pita koristi Malossi crvenu koja je 58mm u spoljnoj meri

na žalost uočićemo da se opruga ipak dodiruje kada je sabijena i da ima određenu torziju, da li zato što ne može da se zaokrene prilikom pomeraja i tada dobije stomak ili je već u tom početnom sabijenom stadijumu malo deblja, kod mene je ta situacija baš kobna dok kod Pite isto vidimo otiske, i mislim da na ovo treba obratiti pažnju... vibracije nastaju prvenstveno od torzije centralbe opruge..

to je to.. ni Pita ni ja se nismo razočarali, malo su skuplja ova kvačila ali ozbiljno ugrizu i lako se podešavaju, jasno je da 3G ima tu inovaciju podešavanja i da su 3 lamele iu malo većem gripu ako gledamo po dužini, ali mislim da 2G to nadoknadi u širini, kao i da je patent sabijanja opruge malo stabilnije rešenje ako gledamo po pitanju stabilnosti opruge na temperaturi i uopšte u odazivu kvačila kroz agresivniju eksploataciju..

živeli

Posted Image

#2 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 26 May 2015 - 15:21

Odlična uporedna prezentacija.
Sad bih ja rekao da je u vašoj situaciji neizbežno dodavanje tork controll slajdera sa kuglicama. Tako će se eliminisati uvijanje centralne opruge i sve posledice istog. Sa moje tačke gledišta, može se to napraviti i u home made izvedbi, samo treba odabrati tačnu veličinu kuglica da se lepo poređaju u nosaču centralne opruge i strugar da napravi kontra poklopac preko kuglica, na koji će sesti centralna. Ovo kažem na osnovu svog iskustva sa Naraku-om, koji nije bio baš za Pia remenicu, iako tako piše u opisu, pa sam morako kombinovati Pia nosač i Naraku prsten-oslonac opruge u kom je ovalni žljeb u kome trče kuglice. I evo još uvek radi besprekorno, a i uverili ste se na drag-u kako liearno radi.

#3 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 26 May 2015 - 15:25

Jel imamo informaciju o masi ova 2 kvacila? Zivo me interesuje zasto su napustili koncept sa 2 pakne, trebalo bi da nije bas mala razlika u masi..

#4 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 May 2015 - 20:05

2G deluje masivnije i prisutan je taj patent sa 2 opruge i sabijanja oprugica umesto tegljenja...Kao što vidimo i lamele su nešto šire pa se očekuje bolji grip mada trebalo bi da su 3 lamele bolje od 2 po pitanju prihvata zvona...
Podešavanje zategnutosti/sabijenosti oprugica je po meni lakše i preciznije na 3G kvačilu...

U svakom slučaju i 2G i 3G kvačila provereno dobro rade i jako grizu zvono...Ja ću samo reći jedno kao zaključak, ipak je to Polini!

#5 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 26 May 2015 - 22:20

Jel uz 2G/3G kvacila dodje i zvono u paketu ili ste to posebno kupovali?

View PostAcaPostar, on 26 May 2015 - 15:25, said:

Jel imamo informaciju o masi ova 2 kvacila?
I mene interesuje koje su gramaze :)

#6 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 May 2015 - 22:34

View PostLauda, on 26 May 2015 - 22:20, said:

Jel uz 2G/3G kvacila dodje i zvono u paketu ili ste to posebno kupovali?
I mene interesuje koje su gramaze :)

Zvono je posebno naravno...
eto Mario neka izmeri čisto da imamo i to kompletirano...

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 May 2015 - 22:55

Attached Image: IMG864.jpgAttached Image: IMG863.jpg

#8 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 26 May 2015 - 23:08

Da li su se bolje pokazala ta polini kvacila od malossi delte i stage6 Mkll verzije?

#9 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 May 2015 - 23:11

maltene identičih težina 3G-650g vs 2G-625g

View PostCicaNS, on 26 May 2015 - 23:08, said:

Da li su se bolje pokazala ta polini kvacila od malossi delte i stage6 Mkll verzije?

Pokazala se jesu dobro, Malossi Delta je takođe dobra ali po meni komplikovanija za štelovanje....dok sam ja npr vozio i Stage6 MKII kvačilo i bio sasvim zadovoljan kako je radilo i jednako lako se šteluje kao i Polini 3G

#10 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 26 May 2015 - 23:23

Zahvaljujem ja moram da pazarim neko od ta 3 modela jer imam smece motoforce :D

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 May 2015 - 23:28

samo obrati pažnju da mera bude odgovarajuća, 103,5mm kvačila su za 105 zvono

#12 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 26 May 2015 - 23:31

S6 kvacila imaju prevelike zazore. Ako uzmes za 107 zvono dobices 103,5 kvacilo pa ce losije raditi kad se zagreje..

#13 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 27 May 2015 - 00:09

View Postbojan681, on 26 May 2015 - 23:31, said:

S6 kvacila imaju prevelike zazore. Ako uzmes za 107 zvono dobices 103,5 kvacilo pa ce losije raditi kad se zagreje..
Jel to samo ako kupis kod gazda srecka ili si imao jos neka iskustva sa s6 kvacilima. Kod njega je i motoforce evo bio takav ali kod drugih prodavaca nije pa zato pitam. ;)

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 May 2015 - 00:12

unisex je u pitanju, mislim da nije srećko kriv, biće da se rade dve vrste za sve tipove 105-107 i 110-112 zvona

#15 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 27 May 2015 - 00:14

View PostNesa BG, on 27 May 2015 - 00:09, said:

Jel to samo ako kupis kod gazda srecka ili si imao jos neka iskustva sa s6 kvacilima. Kod njega je i motoforce evo bio takav ali kod drugih prodavaca nije pa zato pitam. ;)
Pa clan weljko je kupio HE blokove preko aukcije iz nemacke i dobio isto ko moje kvacilo i 107 zvono. Kad se vodila polemika dal su mi u motoboxu prodali pogresno kvacilo on premerio svoje i dobio iste dimenzije. A kasnije sam nasao na netu da s6 tc kvacilo nema da se kupi za 105 zvono vec samo za 107 pa je zakljucak da ih jednostavno prave sa vecim zazorom..

#16 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 27 May 2015 - 00:36

To je onda razlog vise da se izbegavaju.

#17 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 27 May 2015 - 23:26

Polini 3g je jeftinije za izvesnu cifru u odnosu na polini 2g a deluje bolje jer ima 3 pakne ali izgled zna da zavara, i 3g nije neka cifra 65 eu dok je malossi delta 90eu!

#18 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 29 May 2015 - 17:29

Da, cudno da njihov noviji model jeftiniji od starog.. Treba premeriti povrsinu pakni kod 2g i 3g da se vidi koje kvacilo ima veci grip..

#19 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 29 May 2015 - 20:54

dužine lamela su identične, širine nisu imaš mere gore... 3G ima jednu više

#20 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus