Tada se svi hvataju za slamku spasa i misle kako ce im motor prekinuti trositi ulje dok karike malo sednu tj. nameste se na zidove cilindra. Ako u lezistima karika postoji takav luft i karika u klipu moze da seta aksijalno, potrosnja ulja ce se samo povecavati.
Na ovoj slici cu vam pokazati kako to merim sa mernim listicima (spijunima), za primer sam uzeo stari klip od lamborginijevog agregata LDA450, posto mi se on jedini nasao pri ruci i nije bacen.

Znaci ovako, izmedju klipa i cilindra uvek postoji uljni film tj. sloj ulja koji sluzi za podmazivanje tih dveju dodirnih povrsina. Pa recimo krenemo od prvog takta tj usisa. Kada se klip krece prema dole opet kazem zidovi cilindra su masni i ako imamo ovaj nedozvoljeni zazor u kanalima karika, karika se priljubi uz gornju ivicu svog zljeba, a na donjoj strani se otvara zazor koji se popunjava sa uljem, kao na ovoj slici.

Ovaj crveni marker oznacava uljni film.
Znaci, taj prostor se popunio sa uljem i kada klip iz dmt krene u gmt ili u drugi takt sabijanja, prilikom tog hoda prema gore karika se priljubljuje uz donji deo svog lezista i otvara zazor u gornjem delu, a kako se karika radijalno siri prema zidovima cilindra (sto i jeste njen zadatak), postoji i zazor u sredisnjem delu tog kanala koji je idealan da premosti to ulje iz dodnjeg dela u gornji deo kanala karike kao na ovoj slici.

Sada na red dolazi treci takt ekspanzija, a posto je to ulje dospelo tim putevima na celo klipa, ili komoru za sagorevanje ono izgara zajedno sa zapaljivom smesom i u cetvrtom taktu izduva, izlazi napolje kroz izduvni ventil u auspuh.
Te simptome mozemo primetiti tako sto auspuh bude masan i motor izbacuje plavi dim iz auspuha. Da bi karika pravilno radila svoju funkciju ona mora imati mali aksijalni zazor u zljebovima klipa kako nebi doslo do njenog zaribavanja u klipu. Nisam nigde nasao neki fabricki podatak o tom zazoru, a nisam se nikad ni setio da prilikom kupovine novih klipova za neke motore to izmerim, ali mislim da je fabricki zazor negde oko 5, 6 stotih mm do mozda najvise jedne desete mm. Na ovom starom klipu sam izmerio zazor od 0,40 mm sto je zaista katastrofa i taj klip je dobro prolupao sto se tice aksijanog zazora karika i otisao je u bananu. Da jos napomenem da se ovakvi veliki zazori pojavljuju kada se na jednom klipu 2 ili 3 puta ili vise menjaju karike.

Na ovakvom principu rada davnih sedamdesetih godina su se pravile hidraulicne pumpe za visoke pritiske, koje su se ugradjivale u avione tipa boing, a u traktorskoj industriji prvi put ih je upotrebila kompanija John Deere za pogon prednjih tockova traktora. Tadasnji svi traktori su za pogon prednjih tockova koristili klasican progon preko kardana iz gear box-a, a John Deere je prvi iskonstruisao pogon preko hidro motora. Za te motore je bila potrebna jedna takva pumpa posto oni traze veliku kolicinu ulja i visok pritisak. Te pumpe su se sastojale od nekoliko redno postavljenih klipova sa nizom karika na sebi i sa namerno napravljenim velikim zazorom (aksijalnim) o kojem tupim ovde gore, ali zbog svojih velikih gabarita i velike bucnosti pri radu pocetkom osamdesetih godina te pumpe su zamenjene novim zvezdastim klipnim pumpama. Nemojte da me grdite sto ovde pisem o ovim hidraulicnim pumpama, jer mi je u cilju da vam sto blize pojasnim ovaj priblem na koji morate obratiti paznju. Verujem da svi ljudi koji se bave ovim poslom znaju za ovaj priblem, ali eto ako neko slucajno nije upoznat, nece da skodi.