Jump to content

Ćopava - side stand, izrada i ugradnja - Aprilia Sportcity :)

8 replies to this topic

#1 nntom

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 48 posts
  • MestoBeograd
  • Vozimljuta Aprilia Sportcity 200

Posted 08 February 2011 - 17:42

PRAVLJENJE ĆOPAVE – side stand

Kiša je učinila svoje pa reših da konačno odem u radionicu i napravim tu ćopavu koju nisam imao, a koju prosto volem. Iste nema u ponudi u radnjama , a i da je ima ne bih je kupio. :D I evo kratkog opisa kako sam to uradio…

Prvo je trebalo naći, pre svega jako mesto  za postavljanje nosača. Trebalo je imati i malo sreće pa da se sve uklopi , a da se ništa ne krati, buši, seče. Našao sam super mesto sa dve rupe, istina malo manje nego sto sam hteo, ali sta je tu je. Mogao sam da provučem samo M6, a voleo bih da sam mogao bar da razbušim, ili urežem lozu za M8 , a za to nije bilo šanse jer bi morao sve da rasturim.

Mesto za nosač ćopave:
Posted Image

Sledeći korak je pravljenje nosača (1) koji treba pre svega da bude dosta jak. Odlučio sam se za lim 8 mm. Inače ovaj okrugao oblik je ostao takav jer sam  takav komad imao. Izbušio sam rupe po prethodno uradjenom šablonu, a zatim odredio dužinu, i 2 ugla pod kojim treba da se iseče, a zatim zavari deo koji je ustvari nosač nogice (2) a pre tog dela  sam morao da napravim nogicu proizvoljne duzine ( naravno dužu) sa gornjim delom kroz koji ide šraf. Prva rupa viljuške je bila 10mm, a u drugoj rupi je urezana loza za M10.
Zatim sam isekao stari kuglager i uzeo unutrašnji prsten jer je odgovarala rupa(10mm) i ugradio ga u rupu nosača nogice (3) (14mm) kroz koju će ići glavni šraf, M10

Nogica sa gornjom viljuškom
Posted Image

Držač (1) sa nosačem nožice (2)
Posted Image

Posle dosta muke, pozicioniranja i štelovanja, navario sam krajeve ili stopere rotiranja  za zaustavljanje nogice u podignutom polozaju i u spuštenom polozaju

Posted Image

a potom odredio i mesto za držač opruge na nosaču.
Posted Image

i naravno odredio mesto za drzač opruga na samoj nožici.Oprugu sam rastegao manje nego sto se inače rasteže jer mislim da je sasvim dovoljna sila koju proizvodi, a ako se nadje za shodno – će čika Neša da navari držač na drugo mesto. :D
Posted Image

Trebalo je još napraviti i zavariti žicu koja služi za spuštanje i podizanje nožice.
Posted Image

Pošto se sve lepo uklopilo delovi su ofarbani
Posted Image

Rezultat rada je jedna lepa ,,Ćopava’’ ili bočna nožica.

Posted Image

Posted Image

Pozdrav od Uradi sam majstora, čika Neše  :D

#2 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica
  • VozimSuzuki DR600 DJEBEL

Posted 08 February 2011 - 19:08

Good job, nema sta :lol:

#3 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 08 February 2011 - 19:45

:lol:

#4 PihTiJA

Specijalni član

• Members
  • PipPipPip
  • 201 posts
  • MestoBeograd

Posted 09 February 2011 - 12:44

Odlicno,svaka cast ! :) http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sm225kx5.gif

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 09 February 2011 - 19:55

fino odrađeno, poslužio je odličan deo na ramu na još boljem mestu, ovo za sredinu starog ležaja mi se svidelo kao ideja...

#6 nntom

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 48 posts
  • MestoBeograd
  • Vozimljuta Aprilia Sportcity 200

Posted 14 February 2011 - 12:37

Fala vi http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1lol.gif

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 February 2011 - 12:48

Majstorski odrađeno...svaka čast!
ta ćopava je stvarno neizostavan deo na skuteru...

#8 Lenko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 783 posts

Posted 14 February 2011 - 14:09

Ništa mi slađe nema nego kad, pre nego što siđem sa motora, petom odvojim ćopavu ! A baška što meni lično više odgovara ćopava, nego centralne nožice !

#9 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 February 2011 - 14:11

View PostLenko, on 14 February 2011 - 14:09, said:

Ništa mi slađe nema nego kad, pre nego što siđem sa motora, petom odvojim ćopavu ! A baška što meni lično više odgovara ćopava, nego centralne nožice !

pa neeegooo...u kaubojskom stilu totalno! Još ga ja pustim onako da padne na ćopavu, milina... http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1lol.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users