←  Moj skuter

svet-skutera

»

CPI - vracanje u zivot...

Locked

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 02 Aug 2015

Trenutna situacija u garazi mu je ovakva ...

Posted Image

guzva,,,tri moja i jedan pridoslica ...

Posted Image

Posted Image

CPI, model HUSAR, ortodoksni Kinez , dogurao ga pre par dana moj drugar Zlatko ...da se vidi sta moze da se uradi ...njegov sin ga terao dok je isao , a kad je stao posle godinu i vise stajanja postao ovakav ...u jadnom stanju ...Zlatko bi da se osposobi i dovede u vozno stanje kako bi ga koristio . ovako ne vredi nista ...toliko je bio zapusten i prljav od stajanja , da smo ga morali prvo malo oprati da bi ista videli ...na meni je ostalo kad uhvatim vremena da napravim preliminarni pregled i defektazu pa da vidimo sta cemo ...ndema zurbe , kako mi posao bude dozvoljavao , kad je do sad stajalo , moze da ceka ...ali , opet sto pre dok jos ima sezone za voznju ...

PRELIMINARNI PREGLED I DEFEKTAZA ...

Posted Image
slomljena rucica zadnje kocnice...

Posted Image
sediste...

Posted Image
kadica sedista slomljena sarka ...

Posted Image
nalivno grlo rezervoara - zardjalo , korozija , suvo ko barut , ni ne mirise na benzin ...
Posted Image
cep sam jedva izvadio koliko ga je korozija stegla , kljuc nije hteo u bravu , listici korodirali , visestruko sam prskao WD- om dok nije popustilo ...
Posted Image
evo kako su ucvrscene plastike patosa - izlomljeni stubici ...
Posted Image
plastika prednjeg kokpita ispucala , slomljena od prethodnog pada ...

Posted Image

ta plastika je za menjanje ...

Posted Image
na km satu se nista ne vidi , izgleda da je sunce ucinilo svoje ...
Posted Image
zadnja guma ...potrosena , trula , po mom misljenju nije za voznju ...nista bolja nije ni prednja ...

eto , to je onaj preliminarni pregled , pa cemo videti sta cemo ...do masine jos nismo ni dosli , a pozitivno je to sto je pre nego sto je ostavljen , kupljen novi accu i za divno cudo, vergla ...naravno ne pali , goriva nema ...

Ovih dana cu se cuti sa Zlatkom , da vidim sta on hoce , koliko daleko da idemo i da uradimo sta mozemo , za ovakvo stanje ne vredi ni 100 evra ...

Ovaj CPI , ne znam da li ga ko od nas na forumu ima ( mislim da ga niko nema ) je ortodoksni Kinez , Yamaha klon , agregat minarelli - kinarelli , poredeci ga sa mojim Alienom u vise od 90 % pozicija je identican , skoro sve je isto , razlike su neznatne , time ce mi rad biti olaksan , nema nekih nepoznanica , sve je jasno ...

Kako mi vreme bude dozvoljavalo , tako ce se raditi , vraticemo ga u zivot , nadam se ...

Razredni's Photo Razredni 02 Aug 2015

Pratim Miso, samo jedna stvar me kopka. Uz vracanje u zivot, nadam se i nekom malom upgrade-u, bar 70cc ili rezonica? :D

qrp's Photo qrp 03 Aug 2015

Stanje jeste očajno, ali mislim da ova "mlečna" tabla km sata odnosi medalju.

Mario's Photo Mario 03 Aug 2015

to može da se izpolira ako vlasnik ne bude hteo da kupuje...

sve u svemu baš zapušten skut, ajd da vidimo defektažu mašine

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 03 Aug 2015

Pa , vidi Aco ...da se ja pitam , znam sta bi ...nisam se jos cuo sa Zlatkom da vidimo sa hoce , serijalu ili nesto vise od toga ...ja licno bi isao na naki base 70 ccm , ali videcemo ...osnovno je da se dovede u vozno stanje ,a to je plastike, sediste i ostalo , pa cemo videti ...

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 21 Aug 2015

Konacno zahladilo ...Kako sam i planirao kad mi vreme i posao budu dozvolili da se radi , a to je sad ...

CPI na redu ...odakle poceti ? Najbolje je od pocetka ...a, gde je pocetak? Odem kupim za 500.00 din benzina i tako nema ni kapi , a trebace za sve , odmah 2-3 deci u posudu za pranje , demontiram karburator , vakum slavinu i sito sa rezervoara i cep za gorivo i sve to potopim u benzin , malo ce se revitalizovati

Posted Image

I aku je demontiran da se malo napuni ...a , spreman je i veliki od kola , bice tu alnasovanja ...

Posted Image
Karb je skinut , na njemu pise da je Mikuni , izgleda da je original Japanac sa E- saugom ...

Posted Image

16 mm , to je dobro ...

Posted Image

Vakumska slavina i cep su u losem stanju , ali posle pranja benzinom i malo WD-a sve se revitalizovalo , skinula se ona rdja i patina ...
Posted Image

Glavna dizna je 52.5 bila je potpuno zacepljena onom zutom skramom , morala je da se ocisti dlakom od zicane cetke ,a i ceo karb je unutra bio pun tog zutog taloga ...

Posted Image

Isto tako i ler dizna je bila potpuno zapekla , da je ostalo tako ne bi ga mogao upaliti , a i ako bi upalio ne bi imao ler gas ...

Na kraju karb je posle remonta kao nov , potpuno je cist , sve je vraceno na njega , vakum, crevo ulja , dovod goriva , E saug , vakum slavinu sam probao pre montaze , dobro radi ...

Prvo verglanje ...naravno, nisam ni ocekivao Bog zna sta ...spajam ga na veliki accu , ni onda ne daje znake zivota ....odvrnem svecku , ni ne mirise na benzin ,dobija malo injekcijom direktno u cilindar ...e, tu se vec poceo malo buditi , omirisao benzin mali ....posto dugo nije radio ,a i ne znam kakvo je stanje uljne pumpe u rezervoar sam dodao za oko 2% ulja , nista mu nece biti od viska , svecku sam ocistio zicanom cetkom , zaverglao preko velikog i - MALI JE SASTAVIO , upalio posle vise od godine stajanja ...e, to je posao ...2-3 sata rada , i ono osnovno je uradjeno ! Lepo i zdravo radi , kad se ugrejao malo sam postelovao karb , ler je stabilan , ne gasi se , odziv na gas je odlican i to je to za sada ...vise puta sam probao startovanje i svaki put pali na prvi zub ...

Jos je to daleko od prve voznjica , ali prvi korak je uradjen ...oko masine se nema vise sta raditi , ako sve bude u redu , a obecava ...ima puno sitnica da se uradi , auspuh je pukao , mora se zavariti , rucica zadnje kocnice se mora zameniti , pukla je , verovatno i kurbla , nema ricne na njoj ...prva voznja ce pokazati sta jos treba da se uradi , ali , eto , napredujemo ...

Dajteh's Photo Dajteh 24 Aug 2015

Bitno da je upalio, sad je vec lakse. A ovaj prednji far mi izgleda kao u runnera do 2005. Godista. :)

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 25 Aug 2015

Nemam pojma , to je valjda originalna plastika , ta je jedina menjana ...

Kupio sam novu kurblu , stara nema ricne i ima zalomljen saraf , ne moze se popraviti ...1050 din , nije bas jeftina ...
Posted Image

Auspuh , onaj njegov bojler je uspesno zavaren , bio je pukao . to je prohrom , a nije bilo bas jednostavno , jako je tanko , pa je sklono progorevanju , ali na kraju posle pola sata rada uspesno je zavareno , nema rupa i drzi dobro ...jos jedan posao manje ...
Posted Image

Ono sto jos cekam je rucica zadnje kocnice i da se namesti sajla , imaju neke slicne , morala bi se prepravljati , a sit sam prepravki , pa sam odlucio da sacekam originalnu , obecali za danas , videcemo ...

Pre dan- dva sam uspeo i ovako da proteram malo , mada je opasno voziti bez zadnje kocnice...ide sasvim solidno za serijalu ubrzava normalno u skladu sa mogucnostima masine, krajnja oko 60 po satu , slicno kao i moj Alien kad sam ga kupio pre nekoliko godina ...vec sam zaboravio kako to izgleda ...

Sto se tice ostaloga , Zlatko se odlucio za popravku sedista i kadice...ipak jepuno dati pedesetak evra za novo , a on ce naci nekoga da to povari i pretapacira ...uslov za to je bio da se masina dovede u ispravno stanje , sto je uradjeno ...

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 28 Sep 2015

Posle skoro dva meseca CPI je izasao iz garaze ! Razlog tome je velika vrucina tokom ova dva meseca pa nisam radio , a i posao koji je primaran ,a bilo ga je preko glave …desetak dana smo izgubili i dok nisu povarene plastike i pretapacirano sediste …

Sta je sve uradjeno …zamenjen je km sat , povarena je plastika kadice , plastika prednjeg kokpita koja je i ofarbana sivim sprejom …kao i dekla prenosa …zavaren auspuh koji je pukao sa inox elektrodom ...

Iako je kupljena nova kurbla , lose se drzala na ricnama osovine , to nije bilo resenje,,,u dogovoru resimo da ja napravim novu kurblu koja ce biti zavarena za izlaznu osovinu , i tako bi se morala menjati osovina , a to kosta …

Od mene je dobio dve polovne gume koje su pet u celo za njegove postojece …

Na kraju , zbog problema sa paljenjem na hladno zamenio sam ceo karb , u CPI- ju je bio original Mikuni 16 mm, a stavio sam kineza , Mikuni copy , samo sam prebacio diznu koja je bila na originalu …upalio je odmah na hladno …sistem eliminacije , videcemo …ubacivanjem rasecene bakarne caurice smanjio sam prekomerni zazor koji je imao na rucici gasa i to je sad u redu ...

Eto , CPI je vracen u zivot , lepo ide , sad pristojno izgleda …puno sitnih stvari je odradjeno ...po njegovom satu ide do oko 70 km/h , tiho radi, mekano ubrzava , to je to…nikakav tuning nije u planu …

Posted Image
maska km sata povarena i prefarbana , sat zamenjen ...

Posted Image

sediste pretapacirano , nije lose , ipak je novo 3,500 00...
Posted Image
kadica povarena...i ona je nova 1500,00...

Posted Image
kurblu sam napravio od flaha i zavario za osovinu , svejedno osovina bi bila za menjanje , nema dobre ricne ...ne razlikuje se puno od originalne , a funkcionalna je ...ceo dekl prenosa je preprskan sivim sprejom...

Posted Image

na kraju krajeva CPI i ne izgleda tako lose , sasvim je pristojan ...sedi i vozi Miskooooooooo!

Kraj ...za mene je ovo zavrseno ...

Mario's Photo Mario 28 Sep 2015

Super, dobro si se snasao za kurblu i osovinu, sediste je bas kulturno ispalo...

Ovo je sada drugi skut, neka sipa i vozi....

Lauda's Photo Lauda 28 Sep 2015

Odlicno odradjen posao. Gdje si nasao kmh sat? Jesi neki polovan kupio? Vjerovatno cu i ja morati mijenjati svoj pa pitam...

goggyso's Photo goggyso 28 Sep 2015

Bravo Mišo majstore, dobro je da imaš volje za takve smorne poslove.

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 28 Sep 2015

Km sat je moj stari koji je ostao kad sam ugradio onaj do 120 ...otisao na CPI-ja u pola cene od novog , za 500,00 ...Novi su oko 1000,00...

Sve u svemu vracanje u zivot ga je kostalo 4500 sto je dao meni za delove koje sam nabavio ( tu je nesto i castio , mada je nisam hteo nista ) + 2000 varenje plastike , tapaciranje nije platio ima prijatelja tapetara, i morace jos nesto vulkanizeru za montazu guma i to je to ...ne bi trebalo da predje 7000,00...nije tako strasno s obzirom na stanje u kojem je bio ...
Edited by ALIEN SM, 28 September 2015 - 18:22.

goggyso's Photo goggyso 30 Sep 2015

Eee pa kad se redovno održava onda se takvi troškovi izbegnu. Ko ne plati na mostu, dočeka ga ćuprija, hehe
Locked