U dosta slučajeva se susrećemo sa primarnim ili sekundarnim prenosom kod minareli ili china blokova gde nemamo komplete osovina sa parom na prenosniku, te je potrebno odneti kod nekoga ko ima presu da bi se sa prenosnog zupčanika skunio stari i ponovo namontirao novi zupčanik koji će biti par onom drugom (primarnom ili sekundarnom) koga želimo da ugrađujemo...
konkretno na ovoj slici vidimo da sam ugrađivao Malossi primarni prenos i sekundarni Kiesler prenos, te je neophodno bilo na prenosniku spojiti par Kiesler-ovog, sa parom Malossi-jevog zubčanika...
dakle ukoliko nemamo presu možemo se poslužiti nekom malo jačom bravarskom stegom (mengele) i sa par holendera od vodovodnih cevi, jačih šrafova i čekićem , metoda toplo hladno može da nam urodi plodom...
potrebno je prvo skinuti veliki zupčanik sa prenosnika
poslužićemo se holenderom za vodu koji prelazi preko malog, a nešto je duži, pre svega smo delimično zagrejali površinu velikog zupčanika sa fenom za skidanje farbe...
zatim smo sve spakovali u mengelu, stegli, pa još jedan krug grejali spolja po velikom zupčaniku... i sledi udarac čekićem po MENGELI
kada više puta odradimo taj postupa, stezanje i kucanje, primetićemo da osovina izlazi iz tela zupčanika... međutim za nastavak će nam biti potreban jeda šraf, recimo M12 ćija je debljina promera adekvatna osovini prenosnika, i nastavljamo stezanje i kucanje..
i uslediće rezultat
sličan postupak koristi se za vraćanje na srugu osovinu...
1
Izmena minareli prenosnika bez prese
Started by Mario, Sep 11 2015 11:07 AM
4 replies to this topic
Posted 11 September 2015 - 11:07
Posted 11 September 2015 - 14:20
Odlična ideja, da sam se ja toga setio nebi mi sad trčao onaj par Top Racing zupčanik na veliki od sekundara.
Posted 11 September 2015 - 14:29
Odlicna improvizacija, svaka cast!
Posted 11 September 2015 - 18:22
Isto tako sam radio vise puta, a na ovu stranu gdje osovina direkno dodiruje zeljezo sam umetnuo komad aluminijuma, ostalo mi u navici od prvog puta.
Posted 11 September 2015 - 20:27
Da moze neki komad mekog metala mada koliko sam uspeo da primetim mengele su mekse od cementirane osovine..Problem je svakako prisutan samo je veci rizik kada je osovina tanka...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users