Prerada paljenja kod minarelli bloka
cvele
04 Jan 2011
Ajmo opet isto al ima i malo slika....U pitanji je i prerada anker ploce na minarelliju [tu spadaju i 2t kinezi] i malo pomeranje paljenja na ranije,u ser. verziji tacka paljenja je na 14*[ili12-nek me Mario ispravi] a pomeranjem na 17-18-19* se dosta dobija ..a zahvat se pokazao kao odlican uz bar base kit i ostalo sto sleduje uz njega...
To je prosirenje rupe za srafove za oko 3mm u desno na gornjoj i isto toliko u levo na donjoj ...
Uputstvo kod montaze TP cdi-a...

EDIT- merio sam obim ploce u visini rupa i izlazi 330mm tako da je 1mm pomeranja oko 1.1* ...
Posto ja to nisam slikao kod mene, ovo je prerada na Zoksijevom skutu a posle uspesno uradjenog posla je bilo i malo
slika0076.jpg (98.65K)
downloads: 33
slika0077.jpg (80.28K)
downloads: 46
Magnet je morao na prvo skidanje matice kod vulkanizera jer su braca kinezi jaki na "pistolj" u pm...Nije bilo teorije da se to odradi na licu mesta remenom za skidanje filtera ulja,sto zbog loseg pristupa-sto zbog tvrdo zategnute matice...
slika0078 (1).jpg (87.72K)
downloads: 35
Onda je stupio na scenu moj home-made radapciger...
slika0079i.jpg (70.99K)
downloads: 58
Al i tu bese muka...jbg prvo skidanje je vrlo zeznuto...mislio sam da ce neki sraf da pukne ...al malo pomogo i gumeni cekic...
slika0078 (1).jpg (87.72K)
slika0080.jpg (90.38K)
downloads: 62
Evo ih najzad dole...
slika0081v.jpg (120.22K)
downloads: 66
E onda je vec bilo lakse...biax i raznorazni nastavci su lepo odradili poso...
Ovo sam ja udubljen u radove ...
slika0082.jpg (137.81K)
downloads: 60
slika0084.jpg (150K)
downloads: 68
O utiscima kolko valja ce sam vlasnik da pise...Mada je naj*** na povratku kuci jer ga uhvatio pljusak...
Uradjena jos jedna anker ploca za Plamenog...
"Evo ih tvoji namotaji,ja moj deo posla zavrsi-imas mogucnost stela predpaljenja od 14* u fab. verziji do 20* kad je ploca pomerena do kraja ulevo...dok ne nastelujes karbi prenos nek ostane u fab. poziciji...
DSC00541-1.jpg (343.55K)
downloads: 79
DSC00542.jpg (322.2K)
downloads: 109
Evo na mojim blokovima probano...
Saljem ti ih danas...
k
DSC00543.jpg (262.16K)
downloads: 86
To je prosirenje rupe za srafove za oko 3mm u desno na gornjoj i isto toliko u levo na donjoj ...
Uputstvo kod montaze TP cdi-a...

EDIT- merio sam obim ploce u visini rupa i izlazi 330mm tako da je 1mm pomeranja oko 1.1* ...
Posto ja to nisam slikao kod mene, ovo je prerada na Zoksijevom skutu a posle uspesno uradjenog posla je bilo i malo

downloads: 33

downloads: 46
Magnet je morao na prvo skidanje matice kod vulkanizera jer su braca kinezi jaki na "pistolj" u pm...Nije bilo teorije da se to odradi na licu mesta remenom za skidanje filtera ulja,sto zbog loseg pristupa-sto zbog tvrdo zategnute matice...

Onda je stupio na scenu moj home-made radapciger...

downloads: 58
Al i tu bese muka...jbg prvo skidanje je vrlo zeznuto...mislio sam da ce neki sraf da pukne ...al malo pomogo i gumeni cekic...

downloads: 62
Evo ih najzad dole...

downloads: 66
E onda je vec bilo lakse...biax i raznorazni nastavci su lepo odradili poso...
Ovo sam ja udubljen u radove ...

downloads: 60

downloads: 68
O utiscima kolko valja ce sam vlasnik da pise...Mada je naj*** na povratku kuci jer ga uhvatio pljusak...

Uradjena jos jedna anker ploca za Plamenog...
"Evo ih tvoji namotaji,ja moj deo posla zavrsi-imas mogucnost stela predpaljenja od 14* u fab. verziji do 20* kad je ploca pomerena do kraja ulevo...dok ne nastelujes karbi prenos nek ostane u fab. poziciji...

downloads: 79

downloads: 109
Evo na mojim blokovima probano...
Saljem ti ih danas...
k

downloads: 86
ALIEN SM
31 Jan 2011
Cvele, ja uradio tako sve potvom savetu...prvo konstruisao radapciger i bez po muke skinuo magnet, proglodjao bjaksom anker plocu za 3 mm, sve vratio i radi... sat posla. Inace vise sam sklon ovakvim prostim ,a dobrim resenjima, nego kupovini nepotrebnih delova, kojima nas belosvetske firme gule( to moze na zapadu, imaju love, a slabo znaju da improvizuju ko mi ,nisu bili prinudjeni). Tu prvenstveno mislim na TP kajlu, boost botlle i slicno...bolje je te pare prorerati kroz rezervoar...
Mario
31 Jan 2011
samo ne smeš zaboraviti da se povećanjem predpaljenja dobija na obrtnom momentu na nižim obrtajima recimo do 10k, ali postaje smeša siromašnija, dakle za isti setup karburatora treba malo jača dizna i/ili igla
zoksi
31 Jan 2011
Napomena:
Kod base setapa se pomeranje namotaja radi na levo - ADVANCE.
Kod midrace setapa se pomeraju namotaji na desno - RETARD.
Kod base setapa se pomeranje namotaja radi na levo - ADVANCE.
Kod midrace setapa se pomeraju namotaji na desno - RETARD.
Muhi
31 Jan 2011
a pa cek na base setup-u radim kao sto je gore na slici desno pomerim gornju rupu tako i donju?ili na levo?
i jel se 3mm meri od desne strane standard rupe ili od sredine ili od leve stranice standard rupe?ja bi pre rekao ako se pomera u desno da se meri 3mm od desne strane standard rupe ako sam dobro shvatio?
i jel se 3mm meri od desne strane standard rupe ili od sredine ili od leve stranice standard rupe?ja bi pre rekao ako se pomera u desno da se meri 3mm od desne strane standard rupe ako sam dobro shvatio?

ivanm
31 Jan 2011
za advance treba ploču pomaknuti u lijevo... ali ja bi probao 1-2mm 3mm je puno, nije 3mm= 3°
ALIEN SM
31 Jan 2011
Ovo za 3mm je dobro odradilo posao, a sto Mario kaze, za ponovno setovanje karba ja cu se igrati na prolece, kad ga kupim ( mislim uzeti MIKUNIJA, tajvanca sa E- saugom ,da samo zamenim moj 16 mm sa 19 mm ). Onda cu stelovati dizne i rupu na air boxu, pa ako zapne, pitacu za savet

cvele
31 Jan 2011
Muhi, on 31 January 2011 - 15:13, said:
a pa cek na base setup-u radim kao sto je gore na slici desno pomerim gornju rupu tako i donju?ili na levo?

ivanm, on 31 January 2011 - 15:25, said:
za advance treba ploču pomaknuti u lijevo... ali ja bi probao 1-2mm 3mm je puno, nije 3mm= 3°
Samo je bitno ne preterivati sa uglom,tu do 20* je sasvim dovoljno...evo kako izgleda mapa varijabilnog paljenja kod HPI -a...na 10000ob je bas na 20* a posle sledi pad ....

downloads: 29

ALIEN SM
01 Feb 2011
Ma, nema greske, Ova 3 mm odradjuju posao, to je nesto manje od 3 stepena
Nego, voleo bi da nam Mario malo pojasni, ako na visokim obrtajima damo kasnije paljenje (RETARD), kako pri tim obrtajima smesa stigne da izgori(zar nije cilj pretpaljenja da damo smesi vremena da izgori?)?
Jos nesto: kako smesa postaje siromasnija sa povecanjem pretpaljenja? Zar to nije konstanta koja ulazi u motor, ili se nesto menja prilikom zapaljenja iste, na ranijem uglu paljenja?
Unapred
Nego, voleo bi da nam Mario malo pojasni, ako na visokim obrtajima damo kasnije paljenje (RETARD), kako pri tim obrtajima smesa stigne da izgori(zar nije cilj pretpaljenja da damo smesi vremena da izgori?)?
Jos nesto: kako smesa postaje siromasnija sa povecanjem pretpaljenja? Zar to nije konstanta koja ulazi u motor, ili se nesto menja prilikom zapaljenja iste, na ranijem uglu paljenja?
Unapred

ivanm
01 Feb 2011
na visokim okretajima postiže se efekt preranog paljenja, zato se stavlja u nazad da se na taj način postavi u normalu.. za niže okretaje stock paljenje je prekasno i zato se stavlja na ranije..
najbolje je variabilno paljenje koje se samo štela s obzirom na okretaje..
najbolje je variabilno paljenje koje se samo štela s obzirom na okretaje..
zoksi
07 Mar 2013
Tema postoji pa mozemo da nastavimo....ali pre toga c/p sa komsiskog foruma
http://www.mojskuter....html#msg533434
http://www.mojskuter....html#msg533434
cvele
21 Jul 2013
Cak i na 50cc se ubrzanje popravilja posle prerade -lik koji je za pohvalu, sta sve nije probao i preradio na PRC skuterima 
0-35mph =56km/h
-ugao 13* -15,41sek i
-ugao 20* -13,31sek ...znaci brzi za cele 2sek

0-35mph =56km/h
-ugao 13* -15,41sek i
-ugao 20* -13,31sek ...znaci brzi za cele 2sek

mrgood
21 Jul 2013
Da li mi netko moze objasnit zasto se ovo odnosi na minarelli i PRC blok, i da li je moguce isto ovo napraviti na bilo kojem skuteru?
djolerr
30 Oct 2014
Ja sam razbusio nitne na magnetu i zakrecem magnet ceo a sredina stoji fakticki se dobija kao kajlu da pomeras,tako da ne gubim na jacini varnice.motor yamaha aerox
Edited by djolerr, 30 October 2014 - 12:46.
Edited by djolerr, 30 October 2014 - 12:46.
Mario
30 Oct 2014
na jačini varnice se svakako ne gubi, jer je kod minarelija, anker ploča takva da nosi i namotaj za nabijanje i pick-up..
pa ako tako gledamo njenim zaokretom je učinak identičan kao i sa kajlom,...
meni je to sa nitnama dosta riskantno rešenje. jer znamo da magnet mora biti 100% u balansu...
pa ako tako gledamo njenim zaokretom je učinak identičan kao i sa kajlom,...
meni je to sa nitnama dosta riskantno rešenje. jer znamo da magnet mora biti 100% u balansu...
djolerr
30 Oct 2014
a da to sam zaboravio pomera namotaj za nabijanje i pick-up..kod mene je srce magneta i magnet fest nema lufta,tako da nmz da ispadne iz balansa,jedino moze da bude problem sa odvijanjem safova,a to ce vreme pokazati,posto sam prepakovao magnet od kineza na yamahu (yamahin se raspao ) srce je razlicito tacnije konus pa sam stavio srce od yamahe a magnet od kineza i reko aj taman da prosirim rupe i da mogu da pometam ugao paljenja,nzm kad anker plocu pomeram dali moze bez skidanja magneta da se zakrece,,
Edited by djolerr, 30 October 2014 - 18:10.
Edited by djolerr, 30 October 2014 - 18:10.