Jump to content

Sijalice

39 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 29 April 2016 - 19:18

Heh, da lepo popiz***...Male sijalice su toliko loseg kvaliteta da me izludjuju ...Malo , malo pa stalno nesto otvaram...Najgore su se pokazale one male na instrument- tabli , kod mene su tri , one ubodne , mogu biti 3 ili 5 W , ja licno vise volim one malo jace , mada sam probao i slabije , , pre par veceri vozim , vidim jedna ne radi ...brzinomer u polumraku ... posle desetak minuta predamnom se ugasise i preostale dve ...km sat u totalnom mraku ...ludilo ...menjam ih na desetak dana - dve tri nedelje , kad me izludi mrak na tabli ...nadjem ih pocrnele , pregorelo vlakno , u pitanju samo kvalitet i nista vise ...

Nije bolje ni pozadi ...one 21/5 W - stop/ pozicija ...te ne radi jedno , te ne radi drugo , na dve - tri nedelje , mesec ili vise pregori jedno ili drugo vlakno ..., a, ti Miso samo sarafaj , vec mi dopiz***, usput jos stanem ponekad i na cvikere , pa ta sijalica kosta dve - tri hiljade ...

#2 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 29 April 2016 - 20:23

Heh Mišo oće to sa kineskim sijalicama. Vreme ti je da pređeš na LED tehnologiju.

#3 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 29 April 2016 - 20:49

ja sam primetio da se prodaje tesko sra**e nikad ovakve nisu bile...

neki dan me kaznio pan**r ne radi mi ni jedno stop svetlo... a menjao sam sijalice letos pred put na more...

znam za ove napred da stradaju vrlo brzo ako nije overen brand u pitanju ali ista zajebancija je i sa ovima nazad... jednostavno vek trajanja im je kratak i sto je najgore isti.. crkle mi obe stop sijalice u par dana, a pozicija radi...

#4 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 29 April 2016 - 21:19

Ja sam u munju nazad ubacio LED-ovke, grlo je isto samo su ledovke umesto dve niti, za poziciju i stop. Evo rade već dve godine, samo što sam se zeznuo pa uzeo bele umesto crvenih, pa štopaci svetle nekako više rozikasto nego crveno. Al zato mi sijalica za osvetljenje tablice redovno krepava bar jednom mesečno i nikako da se nakanem da kupim ledovku pa da i sa tim završim.

#5 Miroslav'91

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 530 posts
  • MestoAleksandrovac-Bg
  • VozimSprint Exactly

Posted 29 April 2016 - 21:38

I meni ove 21/5W pocele da crkavaju ko lude, za 10 dana 2 promenio...

#6 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 29 April 2016 - 22:08

Jedači sijalica su vibracije. To je ono sto je oduvek unistavalo sijalice, vlakna. Udarne rupe, vibracije motora. Medjutim, najveci problem je sama izrada sijalice odnosno materijali od kojih se prave vlakna. Philips je recimo sredinom 80-ih godina uveo revoluciju upotrebom nekih posebnih materijala koji dozvoljavaju savitljivost, deluju kao amortizacija i od tada radni vek sijalice konstantno raste..

Nazalost, svedoci smo poslednjih godina zatrpavanja trzista kojekakvom istocnjackom robom, ptostim plagijatima, neadekvatnim materijalima.. tako isto i saijalicama, najnizi moguci kvalitet izrade, crkavaju bukvalno ako ih malo jace rukom promuckas :)

Ja sam se namenjao ovih malih pozicionih/stop a Boga mi i ovih velikih za osvetljenje puta bar jedno 10ak, samo od pocetka godine na porodicnom autu koji je u upotrebi svaki dan.

#7 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 April 2016 - 08:42

Da, i ja sam pomislio da su kad je uzarena udarna rupa smrt za sijalicu i jos los kvalitet tog volframa ...ali putevi su takvi kakvi su , ne mozemo da ih biramo , moramo da vozimo njima ...sijalicama se ne zna ni otac , ni mati , nis` ne pise na njima , ko zna odakle su Kina , Tajvan , sa Meseca ...koliko sam para dao za njih, mogao sam sto kaze Goggy zavrsiti sa ledovima ...mozda ce tako i biti ...najgore je to stalno otvaranje ...

#8 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 30 April 2016 - 22:53

Da Mišo, LED.. ali i tu ima caka, treba obratiti pažnju na napon, po mogućnosti jednosmeran, dobro izfiltriran i stabilan, pa će LEDovke veselo svetleti narednih 10+ godina, mada i tu postoji opasnost od PRC proizvoda, takve treba spustiti na 11V za svaki slučaj jer uglavnom ne vole napon preko 12V, dok one firmirane trpe i 14V. Jeste malo igranke sa elektronikom, treba premeriti koji je maksimalni napon, npr na punom gasu/obrtajima, pa adekvatno tome odraditi stabilizaciju, najjednostavnije sa par 1N4001(1-7) na red u kolo, svaka skida po 0,6V pa tako, ako je vršni napon 14,3V treba staviti 4 na red što mu dođe 4x0,6=2,4V manje na izlazu-katodi nego na ulazu-anodi, odnosno 14,3-2,4=11,9V što je taman. Ledovke će sa padom napona na leru smanjiti intenzitet svetla ali ne drastično, no nije toliko ni bitno, bitno je da rade pouzdano u vožnji pod punim gasom.

#9 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 May 2016 - 09:42

Nece tu biti nikakvih problema Goggy, imam celu traku od 5 m LED-a 5630 , to su najsjajnije na trzistu koje postoje , sijaju ko popiz***...Nemam problema sa prenaponom , a ima ih dovoljno za razne eksperimente , to je posao za leto , samo da bude vremena ...Nego, nesto sad imam nekih extra novaca , dobro sam radio u zadnje vreme , pa sam mislio da nesto malo ulozim u osvetljenje ...ima da se kupi kod ( naravno ) Kineza u garnituri , one plave halogene sijalice za prednji far , pa sam mislio to uzeti ako bi dalo nesto bolje osvetljenje ...kod mene ima mali problem kionstrukcijjski uslovljen - imam dva fara - jedan je za kratko , desni , a levi je za dugacko svetlo, pa sija ili jedan , ili drugi ...zbog toga me povremeno i zaustavi policija , kao ne radi mi jednio svetlo , a ja onda preklopim na prekidacu , pa im objasnim da sve radi , ali ili jedno , ili drugo ...tako da na svakom faru iako sijalica ima dva vlakna , koristi se samo jedno ...nosim se mislju da paralelno spojim obe sijalice , pa da u oba fara imam dva kratka i dva dugacka svetla ...to bi nesumnjivo doprinelo kvalitetnijem osvetljenju , a sve to samo ako uspem da dobijem visinu svetlosnog snopa kako treba , jer na levom faru imam stelovanje , a za desni nisam siguran ...ali vredi probati , pa ako se dobije nesto ...

#10 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 May 2016 - 09:49

Nee, nemoj prespajati. Skoro nam je na servisu bio keeway fact, onaj novi sa digit tablom. Ima fabricki izvedene sijalice sa 2 vlakna u oba fara i spojene su tako da sijaju obe u isto vreme. Pa to je kao da si upalio svecu. Namotaji daju 40w a svaka sijalica je po 35w. Nece biti poboljsanja, samo zmirkanje. Prespojio sam zice tako da kratko radi na jednom faru a dugo na drugom, vlasnik se odusevio koliko bolje osvetljava put...

#11 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 May 2016 - 10:25

Možeš Mišo probati, pa ako ti generator daje dovoljno struje onda ok, ako ne, ostavi kako je bilo. Tu bi bolji efekat dale LEDovke ali ajd znaj koja zadovoljava fokus fara ako ne isprobaš. Generalno, problem kod karb mašina su slabi generatori. Jedino da se nađu slabije H4 sijalice, ja sam jednom prilikom iskopao H4 2x18W i ubacio u Falcona, u oba fara pa je sve zajedno rezultat bio mnogo bolji, oba fara su sijala i kratko i dugo, a zbir snage je 2x18=36W što je taman. Neznam gde sam iskopao te sijalice ali bilo je, dali u MBike ili u nekom drugom motošopu ne sećam se, davno bilo, tamo 2009te.

#12 Miroslav'91

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 530 posts
  • MestoAleksandrovac-Bg
  • VozimSprint Exactly

Posted 03 May 2016 - 11:57

Te H4 od 18W imate u Massetehnicu iz Novog Sada, ja narucio pre nekoliko meseci. Kontakt: http://www.sprintsco...com/kontakt.htm

Edited by Miroslav'91, 03 May 2016 - 12:00.

#13 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 13 May 2016 - 19:40

E, da popiz*** !!! OPET PREGORELEEEEEE !!!!! Sad upalim po mraku , a vozio sam ceo dan , sve tri na instrument - tabli ne sijaju ! Montirao sam ih pre cetiri dana ...Ne znam sta da kazem ...al` samo one i ni jedne druge ! :moody:

#14 Yooalexandar

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,393 posts
  • MestoZemun
  • VozimVespa Et4

Posted 13 May 2016 - 19:54

Miso jel si proveravao regler? to je jedino logicno da zeza...

#15 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 May 2016 - 08:26

Pa, Aco , sve druge rade ...nisam ih menjao ne pamtim kad bilo koju od njih ...ove mala jednostavno pocrne i pregoru ...samo kvalitet i nista drugo ...

#16 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 14 May 2016 - 08:55

Skrati sebi muke, ubacuj LEDovke.

#17 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 May 2016 - 17:35

250, komad x 3 = 750,00 nije malo , ali siguran sam do sada 20, 00 po komadu x ne znam ni ja koliko , da je vec vise od toliko + :moody:...a, da sam probao da ulepim led traku , to imam ?

#18 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 14 May 2016 - 20:18

Na traku sam i mislio. Samo prvo izmeri napajanje, nemoj da bude preko 12V jednosmerne na punim obrtajima. Napisao sam ti ono sa diodama, to ti je najprostije i najsigurnije. Naravno, pre dioda treba grec i neki elektrolit od bar 470uF min 25V vršnog napona, a bolje staviti od 50V da bi dobio odgovarajuće jednosmerno napajanje. Biće tu malo igranke sa položajem trake kako bi ravnomerno osvetlila sve cajgere i brojeve, al da se lepo namestiti.
Moj predlog ti je da napajanje LED trake uzmeš sa + kontakta, znači da se napaja sa akumulatora, tako ćeš dobiti stabilno napajanje jednosmernom strujom, pa će čim daš kontakt proraditi osvetljenje table i kad motor nije upaljen. Ja sam tako napravio na mom bivšem Falconu i izgleda baš moćno, u mraku okreneš ključ i upali se lepo tabla... a i to što su te sijalice trošile, više ne troše pa ostane još malo više struje za sijalice u farovima.

#19 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 14 May 2016 - 22:23

Prvo ustekaj polovan regler od minarellija do 2002 godine najvise i rijesio si napajanje.

A traku obljepi po rubu iznutra skroz u krug, neka bude pod 90° u odnosu na dashboard i biti ces sigurno zadovoljan.

#20 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 18 May 2016 - 08:48

Pre par dana zamenio opet sve tri na instrument tabli - otpalo vlakno sa sve tri :moody:

Juce prestalo da radi kratko svetlo u faru ...dugacko i pozicije rade normalno ...e, sad kad vec moram zbog zamene sijalice otvarati sto moram prilika je da ugradim one PRC plave ksenone ...u desnom faru gde je smesteno kratko svetlo je H- 4 sijalica sa dva vlakna NARVA - nemacka - 35/35 W, otpalo vlakno,vidim dan - dva u sumrak kad sam vozio nema slike na putu - eto zasto , sijale samo pozicije ...proslo je malo vremena dok nisam shvatio kako sijalicu ucvrscuje ona snala sto je drzi u lezistu , upalim i mogu vam reci da sija ko popiz***, znatno jace i bolje nego prethodna ...posle tri- cetiri minuta rada ugasim , izvadim sijalicu da bi proverio grejanje fara da ne bi prosao sa topljenjem plastike, ali sve je u redu tek je mlako ...obecava ...u levom faru gde je dugo svetlo na zalost ulozak fara i leziste za sijalicu je drugacije izvedeno nije za H-4 nego je H-1 , ona malo manja pa ne mogu iskoristiti ove dve koje sam kupio i sto se prodaju u paru ...ima i H-1 da se kupe, te malo manje , ali se isto prodaju u paru - 300,00 din...

Bitno je da je generator - namotaj sposoban da izgura sijalicu sa povecanom snagom , a zbog same konstrukcije i lezista sijalice ostaje samo u desnom faru kao i do sada kratko svetlo , a u levom H-1 sijalica sa koje eventualno mogu ukrasti + pa odvesti na desni far pa imati udvojeno dugo sveto ...naravno , ako sve bude zadovoljavajuce radilo , sve je to eksperiment ....

A, sledeci put kad budu ( uskoro ) crkle one male u km satu , resavam sa diodama kao sto Dajteh predlaze - ne mogu vise ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users