Jump to content

Home made stupna (stubna) bušilica

10 replies to this topic

#1 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 07 June 2016 - 21:22

Evo da predstavim i ja jedan home made alat na kojem sam radio od negdje 2. do 4. mjeseca, mada se uvijek kemijaju neke dodatne modifikacije :D
Radi se o stupnom bušilici domaće proizvodnje (manje - više).
Imao sam stalak za bušilicu što je tast radio prije 10-15 godina na glodalici, sve od punog kvalitetnog čelika. On ga je koristio par puta pa ga proslijedio meni. Pošto ove ručne bušilice nisu baš nešto jake, odlučio sam se na izradu prave stupne bušilice. Tu je poslužio motor od cirkulara (za pilit drva), 220 V, 1,1 kW, 1400 okretaja. Bilo je dosta mjerkanja, crteža i svega dok se nisu konačne odluke donijele, pa neću previše o tome.
Na motoru sam zamijenio ležajeve, pošto su stari bili već malo dotrajali, igrom slučaja sam ga otvarao pa da odmah i to riješim.
Attached File  DSC_0702.JPG   940.17K   18 downloads

Gornji komad sam dao zavariti i za šipku nosača bušilice (prije se šarafilo), no dok je sjela pločevina gore nije bilo čvrsto dok je zašrafljeno.
Attached File  DSC_0700.JPG   863.73K   20 downloads

Htio sam napraviti prijenosni omjer što veći, tako da imam što manje okretaje, naravno tu sve uklopiti i duljinu remena, da bude našpanat, prvo sam to ručno crtao da vidim kolika treba duljina remena, a kasnije sam našao program za računanje duljine remena. Prijenosni omjer je napravljen remenicama fi 45 mm na motoru i fi 160 mm na mjestu gdje se buši. Preko toga jednostavno nije išlo i smanjio sam okretaje mehanički što je više moguće. Bilo je u planu izrada stepenastih remenica, ali sva ta izrada bi bila preskupa, pa sam odlučio na tu varijantu, pošto mi veći okretaji nisu niti potrebni.
Ovdje se vidi otprilike odnos remenica:
Attached File  DSC_0822.JPG   1.13MB   21 downloads

Borfuter je neki industrijske kvalitete, prima borere od mislim 1-16 mm. U trnu (konusu) je napravljen navoj te je stegnut za osovinu. U dijelu koji je inače namjenjen da se stegne bušilica, ubačen je komad s dva ležaja i u njega ulazi borfuter.
Attached File  DSC_0693.JPG   1.15MB   21 downloads

Šipka koja se šarafi u borfuter, napravljena od čvrstog čelika (rečeno mi 12.20, mada ne nalazim o njemu baš na netu) i izglodan utor za kajlu.

Attached File  DSC_0850.JPG   1.51MB   21 downloads
Ta šipka ulazi u cijev, tj. šuplju šipku na kojoj je remenica te iznutra kajla koja služi za vođenje te untrašnje. Cijev s remenicom je u komadu s također dva ležaja, koji je zašarafljen u pločevinu koja nosi motor i sve ostalo. Prvotno sam mislio variti taj komad za pločevinu, ali jednostavnije je bilo napraviti navoje, da kasnije mogu mijenjati ležajeve.

Nažalost slike u postupku radova previše nemam, jer ne volim slikati dok radim, tj. većinom zaboravim ili mi se ne da kad su mi masne ruke.
Ovdje su slikani neki postupci bušenja pločevine na koju je zašarafljen motor s jedne, i nosač remenice s druge strane. Sve nekoliko puta prvo izmjereno, zatim izbušeno :D
Pločevina je debljine 15 mm, duljine 500 i širine 150 mm, odrezana na plazmi.
Attached File  DSC_0744.JPG   1.78MB   21 downloads Attached File  DSC_0745.JPG   1.42MB   23 downloads Attached File  DSC_0747.JPG   1.56MB   20 downloadsAttached File  DSC_0750.JPG   1.67MB   20 downloads

Na kraju svega sam napravio i zaštitni poklopac od inox lima od stare kuhinjske nape. Pošto je lim tanak, trebalo je napraviti nosače, koje sam napravio od flahova i u njima navoje da se stegne lim (na kraju sam na to izgubio još najviše vremena :P ).
Attached File  DSC_0858.JPG   1.58MB   19 downloads Attached File  DSC_0860.JPG   1.33MB   24 downloads

Ovdje su još neke slike polu-konačnog i konačnog proizvoda:
Attached File  DSC_0844.JPG   1.71MB   24 downloads Attached File  DSC_0847.JPG   1.87MB   22 downloads Attached File  DSC_0848.JPG   1.45MB   19 downloadsAttached File  DSC_0849.JPG   1.69MB   20 downloads Attached File  DSC_0852.JPG   1.88MB   27 downloads

I pomagači bez kojih to nebi moglo (možda bi, ali uz manje muke :D )
Attached File  DSC_0855.JPG   1.71MB   30 downloads Attached File  DSC_0856.JPG   1.78MB   25 downloads

Na kraju kad saberem sve, izrada me došla max 100 €, naravno najskuplje sam imao, motor i sam stalak. Borfuter sam dobio te većinu dijelova potrebnih za izradu za džabe, tj. mizernu cijenu. Najveći dio su uzeli ležajevi i šarafi.

I posebne zahvale tastu čiki Zlaji te njegovom kolegi tokar-variocu Darki.

Trenutno se uploadaju videii, pa ću staviti da se vidi bušilica u radu.
EDIT:
Evo jedan video

Evo i drugi video

#2 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 June 2016 - 13:12

Svaka cast, ovo je must have u svakoj radionici!
Prava je stvar taj bor-futer kad moze primiti od 1 do 16mm, mogucnosti su zaista velike.

#3 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 08 June 2016 - 14:01

Da, odličan je, vidi se da je kvaliteta, a ne kinesko sranje neko. Ne treba ni ključ kojeg nikad ne mogu naći dok mjenjam borer i ide širok raspon u njega. Stupna bušilica je must have zaista, mada i ona mala hoby je dovoljna za dosta radova oko skutera. Ali kad je jak motor, onda se tek vidi razlika između tih hoby i nekih malo kvalitetnijih i skupljih.

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 June 2016 - 15:42

Ne rade nesto video zapisi, bar ne sa mobilnog

#5 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 June 2016 - 15:51

Rade preko tapat

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 June 2016 - 16:06

Hah meni ne rade

Posted Image

#7 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 June 2016 - 16:19

Ajd sad piskaramo, prebacicemo u odgov. temu...

Primetio sam da tapatok, ako se otvori kroz notifikaciju iz padajuceg menija, ne ucita nove slike u novom postu clana, takodje nije moguca reprodukcija videa odmah. Medjutim, ako napustim aplikaciju pa je pozovem sa npr shortcut-om i u meniju kroz timeline ili unread pozovem istu tu temu, otvori je odmah, sa sve slikama i svi linkovi funkcionisu pravilno.
Doduse, nikada nisam dobio ovakvu poruku kao kod tebe, meni inace bude default thumbnail za nedostupni video i nemoguce ga je pustiti...

#8 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 08 June 2016 - 18:44

Imam hobi varijanutu stubne busilice, kostala je tako nesto oko 100e a imam cak te stepenaste remenice pa mogu menjati broj obrtaja glave.

Moja prima burgije 1-13mm al ima lenjir povezan sa glavom pa mozes ograniciti dubinu dokle busi a mozes znati i koje je dubine rupa.

Ima da se kupe one reducirane burgije pa sam par puta busio i fi20 rupe na dekli.

Al ovo tvoje je verovatno kvalitetnije, moze prihvatiti vece burgije a kako vidim imas i stegu sto je jako zgodno, mnogo puta sam drzao flahove koje busim rukom ili klestima pa se zaglavi burgija i krene da vrti komplet flah koji busim pa moze doci do ozbiljnih povreda..

Sent from my iPhone using Tapatalk

#9 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 08 June 2016 - 19:01

Jasno, i moja hoby ima stepenaste remenice, ali plastične. No, kvalitetnije nisu ni potrebne. Ok, deklo je aluminijsko pa ide lako, dok se krene čelik bušit borer skače zbog velikih okretaja i motor slabi pa staje stalno. Škripac je odličan ovaj, samo on teži 20 kila :D Namjestio sam ga dok stegnem nešto da buši u centar s tolerancijom od 5-10 stotih mm, možda i manje. Imao sam u planu izradu postolja s x i y osi na navoj, kao na glodalici, ali trenutno ništa od toga.
Što se videa tiče, oba sam mislim zalijepio preko linka u postu, ne znam zašto ne pokazuje.

#10 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 11 June 2016 - 21:59

Dobro si ga skarabuđio..
Ak bu se remen rastezo po vrucinama deni kevlar :P

Sent from my D6603 using Tapatalk

#11 Grale