Jump to content

Orion Apolon

9 replies to this topic

#1 VeNoM

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 165 posts
  • VozimXciting 400i

Posted 22 February 2011 - 09:25

Hajde da uradim još jedan txt o još jednom članu garaže. Reč je o modelu kragujevačke firme Orion koji se prodaje pod imenom Apolon. Istu stvar imate i kod Sprinta pod imenom Max naravno Kinez je u pitanju. Veoma podseća na Runnera prednjim delom. Zadnji je već diskutabilan i tu možda ide na neku Yamahu.
Verzija koju ja imam je crno-žute boje(ta je imala šta da se radi) mada ima i u nekoj crno-crvenoj, crveno-beloj i plavo-beloj varijanti koju ja nikada nisam video.
Posted Image
Težina: 90 kg
Nosivost: 150 kg
Kapacitet rezervoara: 5. l
Max snaga: 2.2 KW 4T
Pneumatici: napred 120/70-12, nazad 120/70-12
Potrošnja: oko 2.5l na 100 km
Posted Image
Skut je plaćen pre nekih 4god nešto malo više od 1100€. Uzet je nov od direktnog distributera. Velika sreća konačno da predjem sa motora na ovo čudo i da mi ruke budu čiste. Dovezem ga kući onako sav srećan kako to i biva i čekam noć da padne jer mi se voziii a panduri mi se ne svidjaju. I tako dodju 22h ja srećan onako idem do garaže uzimam skut palim idem ulicom i zaustavlja me milicija patrolnim kolima. Nije registrovan jer nisam dobio sve papire tj odjavne samo imam račun i ona ostala sranja koja su potrebna. Dobi ja kaznu samo tako od 4500din i to zbog lepog vladanja inače bi kazna bila mnogo veća. Vidim ja da mi ovaj skut baš i ne prija već mi je izbio pare iz džepa . Ok prodjoše nekih 100km i red bi bio da se odvede u servis. Urade oni promenu ulja provere sve što je trebalo da se proveri i piči nazad ali kažu da sledeći servis ide na 500km. ok nije problem. Posle predjenih 110km počne disk da zeza tj da se čuje. Kako kažu svi koji imaju ovaj motor to se javlja i ne može da se izbegne. Ja sam probao da perem i sredjujem disk ali sam primetio da je on sam po sebi malo kriv (lepa završna obrada) i da posle pranja ne škripi jedno 200m i to je najduže što može da izdrži. Ali nema veze u vožnji se to i ne čuje mnogo. Prešli smo nekih 300km i tu otpadne alarm tj onaj deo koji služi za daljinsko paljenje i tome slično. Pošto me je mrzelo da vozim u servis lepo otvorim prednju masku i vidim da je to bilo zalepljeno i da to nije to. Lepo uzmem izolirku i to upakujem kako treba da bude. Ok idemo dalje. Prodje se 500km i ajde da se tera to u servis na redovno. I idemo mi do servisa tj ovlašćenog prodavnca kad ono radnja zatvorena radili neke malverzacije. Odlično sada možemo da se slikamo. Ali na svu sreću servis postoji i u drugom gradu. Brat odveze (on je više vozio od mene skut ja sam više bio za brzinca vezan) do servisa i tamo prvi put radili promenu ulja na datom skutu. I naravno na greškama se uči radnik upropasti čep koji pušta ulje tj zategne ga i on puke. E sada ide naručivanje i čekanje isti. Prodjoše 3 dana dodje novi a dotle se vozio sa nekom improvizacijom.. zameni se čep i počinje sve lepo da radi. Dodjoše 1000km i bilo bi lepo da se ulje zameni ali mi se više ne ide tamo. I onda je krenuo lično servis. Ako mogu oni možemo i mi. zamenimo ulje (stavimo neko kvalitenije) i treamo dalje. Na nekih 1500km crkne kurbla. Nije raadila neko vreme ali na 3000km onda proradi ali samo na kratko. Na 1800km pukne plastika iza suvozača. 2000km puca plastika kod nogu (mislim na oklop pozadi) ali samo malo. 3000km puca mi kabli (da puko je) za svećicu. E onda sam tu nešto prespajao i napravio ga da radi. Svećica promenjena posle toga. Na 3500km promenjeno ulje. 4000km počinje sam da se pali kada stoji nešto alarm crko ili već šta. Skidam to čudo jer mi se deilo nekoliko puta da ga zateknem upaljenog. Plastika je malo po malo pucala ali samo zadnji deo. Napomena jedna osim nas malo su i komšije vozile (znam kako je kada ti se nešto svidja ali ne možeš sebi trenutno da priuštiš to pa kako da ne daš). Kaiš prenosa je pukao na 8500km a rolnice zamenjene posle toga. 2x su menjane rolnice jer nisu znali koje idu u njega. Akumulator je ckrao na nekih 7000km verovatno zbog zime(nije vadjen) i zamenjen novim (oko 2000din). Automat pokazivača pravaca crko na 8500km (zamena 1600din). Sijalica kratkog svetla crkla na nekih 8000km. retrovizori su od početka bili loši i odvijali se samo tako.I to su uglavnom negativne stvari datog skuta a sada idemo na nešto malo lepše.
Dok sam ga vozio nikada nije došlo do gušenja i do nedostatka snage. 160kg je izvukao uz brdo (2 člana posade) bez problema. Potrošnja je slična gore navedenoj ali ako se vozi oko 60 a i preko (njegov cajger) zna da povuče i duplo više od toga. Kao što sam napisao može da ide preko 60km/h što znači da nikakve blokade nije imao…ili je pak imao ali su izgorele. Najduža relacija kojom je išao je bila 80km u jednom pravcu i to je izdržao bez problema (na nekih 7500km svog života). Uglavnom se vozio po gradu i nikada nije pravio problema osim kada se kabli svećice raspao. Skut ima sada preko 11000km i radi dobro mada bi trebalo da se voda iz karburatora sredi tj odstrani. I pored toga što je akan samo tako (komšija je i pao sa njega) on i dalje može da izdrži put od nekih 40km, više nije probano. Sada malo više troši ali ja ga više ne vozim .

Možda kao najveća mana ovog skuta je zadnja plastika koja je užasno loša. Sve je ispucala ali se drži. Sledeća stvar je kurbla koje je verovatno crkla od nekorišćenja. Sve ostalo je zanemarljivo osim onog diska koji zna da izludi svojim pištanjem. Možda kod Sprintovih Maxa nije to izraženo ali do sada nisam našao ni jednog koji vozi dati model.

Toliko za sada od mene. E i da…slike nisu od mog modela nego su drpljene sa interneta.

#2 Megasp

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 22 February 2011 - 15:47

Detaljan tekst,bas te zezo,ali zeza svaki.Izgleda da je plastika jako lose odradjena.Jbg

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 22 February 2011 - 18:02

Najvise ni se svidja to sto se sam pali, ko zna , mozda je bio i sam u voznji...hehehe...
Ne izgleda lose, sada je cena znatno pala, a problem sa servisom kao kod manje- vise svih kineza- mole boga da se ne pokvari... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sign0020.gif

#4 VeNoM

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 165 posts
  • VozimXciting 400i

Posted 22 February 2011 - 22:04

@mega zato se uzeo drugi da ne može više da me zeza.ali moj zez je bio što sam ga lično sredio da više ne zeza i uzeo drugi.
@alien otišao na piće pa se vratio ali zaboravio da se ugasi.

šalu na stranu sada ću da se malo pozabavim njime i oklopima zadnjim da se to malo sredi pa da vidim na šta će to da liči.

#5 Dovla

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • MestoNovi Beograd
  • VozimMotowell Magnet City

Posted 22 February 2011 - 23:40

I ono moje sokoćalo ovako izgleda. Identično.

#6 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 23 February 2011 - 00:45

A jesu li ikako stelovani ventili? mozda je sad vreme da mu posvetis malo vise paznje i usput prekontrolisi i membrane na karburatoru.

#7 VeNoM

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 165 posts
  • VozimXciting 400i

Posted 23 February 2011 - 08:12

@black kada budem rasturio ceo motor posebnu pažnju posvećujem karburatoru.što se ventila tiče to već ne znam da radim.nadam se da ću naći stručno lice ili pak lice koje se razume.

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 23 February 2011 - 10:09

podržavam temu, dešava se slično i sa ostalima manje više, uglavnom te dečije bolesti treba eliminisati u početku...

@Venom .. da li se slažeš da postavim temu na web site ?

#9 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 23 February 2011 - 11:05

Nadam se da si mislio na plastike kad reče "ceo motor". Nema potrebe da otvaraš polutke, a ventile samo postavi u vagu (naravno kad skineš poklopac ventila i plastike) i proveri zazor. Kod 4t 50cc mislim da su usuisni i izduvni na 0.08, to mu dodje kao 0.05 mekše pritegnuti a da listić 0.1 ipak ne moze da prođe

#10 VeNoM

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 165 posts
  • VozimXciting 400i

Posted 23 February 2011 - 12:47

@mario što se mene tiče slobodno obe teme postavi jer mislim da je dobro znati šta ti sleduje kada kupuješ dati proizvod.ja sam picaner i za sada je onaj 125cc kao nov a koliko će da istera to će tek da vidimo.
dodatak: samo da slikam sve lepo da bude kompletno.
@black čim se vreme prolepša eto malo cimanja i sa time.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users