Apn 6 - Renaissance
Posted 19 June 2017 - 20:39
Posted 19 June 2017 - 21:02
ALIEN SM, on 19 June 2017 - 20:39, said:
Jeste prva ljubav! Za taj motor sam teško radio i kupio nov. Puno me lepih uspomena veže za njega.
I jako me je dobro služio, a cepao sam ga svojevremeno baš dobro..
Posted 19 June 2017 - 23:03
Trenutni setup je:
- Cilindar APN FI 38mm
- Karb APN original Bing
- Auspuh je original takođe
Koje ležajeve da stavim, a da su dobri? Svašta sam se načitao, pa ne znam kome da verujem.
Šta mi preporučujete za nabavku?
Posted 20 June 2017 - 08:36
https://svet-skutera...m-restauracija/
Posted 20 June 2017 - 11:03
Na prvim fotkama se vide oznake proizvođača tog klipa. Ako se dobro sećam, to je fabrička ugradnja Tomosa.
Neko od iskusnijih momaka će prepoznati marku / tip.
Primetio sam da ima malo očtećenje na prelivnom kanalau. A evo i slika tog oštećenja i očišćenog starog klipa koji je prešao oko 12000 km. Crnilo pokazuje gde je "produvao".
Sad se lepo vide i "kraterčići". I upravu si Mario, da se odlomilo parče karike, jer samo tako tvrd metal može da napravi takve rupice u aluminijumu.
Attached Files
Posted 20 June 2017 - 11:07
krika se okrenula i krajem zapela o prelivni kanal... okrenula se verovatno jer nema onog malog štifta koji treba da joj drži poziciju, on je siroma ispao pre toga jer se klimatalo sve kao ringišpil...
Posted 20 June 2017 - 11:51
Mario, on 20 June 2017 - 11:07, said:
krika se okrenula i krajem zapela o prelivni kanal... okrenula se verovatno jer nema onog malog štifta koji treba da joj drži poziciju, on je siroma ispao pre toga jer se klimatalo sve kao ringišpil...
Kriv sam što to nisam pregledao ranije, nego sam samo vozio. Jurio za obavezama i poslom, što i nose godine sa sobom.
Ali šta je tu je, sad ćemo napraviti nešto još bolje nego što je bilo! Samo pozitiva!
Je l' tako?
Posted 20 June 2017 - 13:47
Malo poliranja sa vodenom šmirglom gradacije 2000+ OTTO sprej za odmašćivanje...
@ Mario - Prema podacima iz tvog priručnika rekao bih da je to APN glava? Ili grešim?
Attached Files
Posted 20 June 2017 - 13:51
sigmaal, on 20 June 2017 - 13:47, said:
Malo poliranja sa vodenom šmirglom gradacije 2000+ OTTO sprej za odmašćivanje...
@ Mario - Prema podacima iz tvog priručnika rekao bih da je to APN glava? Ili grešim?
Neki savet?
Posted 20 June 2017 - 14:04
Posted 20 June 2017 - 19:37
Hvala.
Posted 20 June 2017 - 19:58
Posted 20 June 2017 - 21:00
Ideja ti je super, svaka čast, vidi se da tu radi iskustvo. Hvala ti. Ja se toga nisam setio...
Posted 21 June 2017 - 09:13
Plan je sledeći:
-rasklapanje mašine
- nabavka L klipa 38,5
-bušenje cilindra na 38,5mm
- sklapanje i testiranje
Delovi:
- Ležajevi 6203 Koyo C3 kom. 2
- Radilica APN FI 12
- Klip L 38,5mm METEOR
- Radilica APN fi12
Posted 21 June 2017 - 19:14
Posted 22 June 2017 - 01:24
ALIEN SM, on 21 June 2017 - 19:14, said:
Vidim ja da ti znaš pos'o, hoćeš da napravim raketlu! Biće i to, samo bi mi celo leto otišlo na doštelavanje (znam ja sebe ), sve bi otišlo u zapećak, samo bi se time bavio. Mnogo sam se zaželeo da tuniram a obaveze nisu dopuštale.
Karb i auspuh za sada neću dirati, osim skraćenja krajnje izduvne cevi, na 20mm prema Mariovom Priručniku. Pa ću videti kakvi su utisci...
Za sada mi je cilj dobra baza, tj. cilindar, ležajevi itd. Plus mi je u planu elektrika: "sat" + žmigavci, za to imam delova. Nakupov'o, a čame mesecima...
Posle kad razradim makinu, uložiću u bolji karb, neka "rezonka" i ostalo... Treba da spremim neki keš "sa strane", a da ne zna "finansijska kontrola" .
E sad pitanje: da li su zamajci (majstori kažu "šunke") na radilicama APN i T-14/15 jednaki?
Prepakovao bih APN radilicu sa JASIL klipnjačom, ako osovine budu odgovarale. Videću to sutra kad otvorim mašinu. To bi bila turbo kombinacija!
Šta kažete za takvu ideju?
Posted 22 June 2017 - 08:35
stari tip sa punim polutkama, ali materijalom izvađen sa unutrašnje strane i na taj način balansirana
novi tip sa polutkama istog prečnika ali bušenim rupama za balansiranje
što se tiče ležaja i klipnjače, ne znam da li je i koliko jači ležaj u donjoj pesnici za T15 u odnosu na APN
ono što je tebi aktuelno da oba tipa polutki zauzimaju isti volimen, pa se primarna kompresija neće menjati, za dalje prepakivanje, klipnjača i ležaj, tu pije vodu dobar brand koji nudi kvalitetan proizvod sa oba ležaja i bolcnom, dok je sa druge strane isto tako važan i majstor koji će to da sklopi, koji zna koliko je potrebno temperaturno razmaknuti različite komade zbog tolerancija i naravno koji ima presu i koji zna da centrira da posle svega radilica bude u minimalnom razroku polutki...
ako su ti dosedi, navoji i rupe za štiftove ok, stara može da posluži za to...
moj stav je da kupujem novo, cene novih MEC italijanskih radilica su smešne u odnosu na radilice za skutere, sa druge strane čitao sam na tomos forumima da kolju i one kineske jeftinije na trkama, pa eto oduči mudro
Posted 22 June 2017 - 10:12
Posted 22 June 2017 - 11:59
Mario, on 22 June 2017 - 08:35, said:
stari tip sa punim polutkama, ali materijalom izvađen sa unutrašnje strane i na taj način balansirana
novi tip sa polutkama istog prečnika ali bušenim rupama za balansiranje
što se tiče ležaja i klipnjače, ne znam da li je i koliko jači ležaj u donjoj pesnici za T15 u odnosu na APN
ono što je tebi aktuelno da oba tipa polutki zauzimaju isti volimen, pa se primarna kompresija neće menjati, za dalje prepakivanje, klipnjača i ležaj, tu pije vodu dobar brand koji nudi kvalitetan proizvod sa oba ležaja i bolcnom, dok je sa druge strane isto tako važan i majstor koji će to da sklopi, koji zna koliko je potrebno temperaturno razmaknuti različite komade zbog tolerancija i naravno koji ima presu i koji zna da centrira da posle svega radilica bude u minimalnom razroku polutki...
ako su ti dosedi, navoji i rupe za štiftove ok, stara može da posluži za to...
moj stav je da kupujem novo, cene novih MEC italijanskih radilica su smešne u odnosu na radilice za skutere, sa druge strane čitao sam na tomos forumima da kolju i one kineske jeftinije na trkama, pa eto oduči mudro
Raspitivao sam se šta se može nabaviti u kvalitetu. U Moto bike nude "Radilica APN fi12" http://www.motobikes...-fi12_0753.aspx i " Radilica APN fi12 sa CKR" http://www.motobikes...-ckr_8687.aspx. Ova CKR je po njihovim rečima najbolja što imaju. I u Suboticii sam zvao, tamo imaju neku za 2000 din Tajvanska klipnjača i mala privreda zamajci.
Gde se može nabaviiti ta Italijanska MEC?
Posted 22 June 2017 - 12:03
ALIEN SM, on 22 June 2017 - 10:12, said:
5-ta je ubačena još davno, pre 15 god ... Znam da tako ide..
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users