Jump to content

Tuning freeja Miloševog druga

• This topic is locked This topic is locked
503 replies to this topic

#181 Rade

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 454 posts
  • MestoApatin

Posted 04 April 2011 - 21:04

Sve ide do kraja.. Lezajevi do kraja na radilicu i kasnije do kraja u blokove. Vrlo malo mesta ostane sa strana pored polutki radilice kad se sklope blokovi.

#182 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 08 April 2011 - 13:36

stigli su mi ovi lezajevi iz motobikea:
http://shop.motobike...&productId=9416

i na kutiji pise made in japan,a na lezaju taiwan...el to znaci da je neka kopija,i el su dobri oni?

#183 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 08 April 2011 - 17:37

sklopio sam ga komplet,mirnije i tise radi u leru,ali trese i dalje ko lud...jednostavno nzm vise sta da mu radim...radilicu sam nosio kod 3 majstora,i kazu da je dobra,stavio nove lezajeve,probao sa drugim variomatom,i bez variomata,ali trese...

El moguce da se selen blokovi?El mogu oni tako odjednom da odu?Onaj majstor mi rece da je moguce da su oni...kako da ih proverim?

#184 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 08 April 2011 - 20:01

a lezajeve sam sad promenio skoro bez cukanja...sad sam isao onom metodom prvo lezajevi na radilicu,pa sve zajedno u blok...lezajeve sam zagrejao u ulju,grejao sam ulje dok nije pocelo da kipi,i onda su do pola upali sami,i ja sam onim kljucem za svecicu i obicnim malim klestima cuknuo nekiliko puta,i upali su bez problema...posle sam blokove lepo zagrejao,stavio silikon,radilicu sa lezajevima u friz,i do pola su usli smao i onda sam srafovima privuko do kraja...cukao sam samo na kraju,posto se dosta tesko okretala,samo sam je 2-3puta kucnuo sa strane variomata i okretala se extra lako,zaletim je rukom i ona se okrene jos 3-4kruga...semering do variomata sam nabio do kraja,a do magneta sam merio sublerom,nabio sam ga tacno 11mm...znaci sve je profi uradjeno,i malo tise radi u leru,ali kad se stavi npr ruka na filter vazduha i nabije pun gas(dok je na nozicama)od vibracija se skroz ukoci...

#185 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 April 2011 - 22:52

sve ok, izgleda da ipak 1 deseta ima u radilici...

#186 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 09 April 2011 - 09:26

ovaj 3. majstor je prvo stavio na strug,i sa komparaterom je dosta bilo odstupanja,ali je sa jedne strane vise,a sa druge dosta manje,i on je onda onu stranu do radilice skroz gurnuo us trug i pricvrstio,a ona druga je bila slobodna,kuckao dok je nije lepo nacentrirao(da pravo stoji),i onda je bilo oko 1-2 stote...i on kaze da je sigurno dobra...el moze zbog 1desete toliko da trese?Sta ako je to na kraju radilice dobro,a on je ustvari samo tako postavio da pokazuje manje?ja sam bas razmisljao,mozeon ustvari tamo u strugu da je iskrivi tako da na drugom kraju ima manje odstupanja...al ovolka muka da bude za dzabe...el moraju lezajevi ponovo da se menjaju kad bi otvarao blokove opet?el postoji neki nacin da se izvadi radilica bez cukanja?

#187 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 10 April 2011 - 01:07

ne moraju ležajevi da se menjaju stalno, pogotovo ako nisu radili, ovo za strug i centriranje ti mogu reći da glave u strugovima koji imaju preko 10-ak godina udaraju od istrošenosti.. mora da se pravi mesingani uložak koji se prvo postuže na meru u koju ulazi radilica, pa pošto je uložaj već u nuli jer je prethodno postrugan, može da se gleda koliko radilica trese, u ostalim slučajevima je izlišno, ..

neka pregleda komparaterom koliko mu glava struga prvo udara.. pa posle neka donosi zaključke koliko radilica trese... .

ono na stolu mi deluje korektno, pritegne se u centar osovina radilice.. i meri ...

#188 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 10 April 2011 - 09:19

ma probao je ovaj tako,ima kao neku metalnu kupu,ubaci u strug,kucka je dok po komparateru ne bude na nuli,i kad je stavio radilicu imala je oko 1desetu sa jedne strane,a sa druge mnogo manje,i on je doso do zakljucka da sa one strane gde je odstupanje vece nije dobra rupica u koju se gura vrh te kupe(ono na krajevima radilice),i onda je celu tu stranu gurnuo u strug,virile su samo polutke i strana do magneta,koja je bila slobodna,kuckao je dok je nije doveo do 2 stote...i onda je u tu drugu stranu koja viri gurnuo drugu stranu struga,i opet je bilo dosta odstupanja...i on je zakljucio da je radilica dobra,ali da te rupe nisu dobre....

A kad bi bila 1 deseta,el moze motor od toga toliko da se trese?

I kako da proverim selen blokovi,mozda su i oni...mada nzm dal mogu tako odjednom...

#189 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 10 April 2011 - 15:54

a ako je radilica u debalansu,el mogu to da proverim dok je namestena tako sto cu da skinem magnet,i stavim komparater na ono sto strci(gde se kaci magnet),el ce da se pokaze ako ima odstupanja?

#190 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 10 April 2011 - 20:58

jer ti imaš serijsku radilicu u rezervi... ? probaj da je ubaciš za probu da vidiš jer sa njom trese...

#191 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 10 April 2011 - 22:11

ma imam,ali nije joj bas dobar lezaj u donjoj pesnici,mada moze da se vozi...a iskreno,ne rasturaju mi se blokovi samo da bi probao,a znam da posle opet moram da vratim ovu itd...ja bi ako treba eventualno jos jednom rasturim i resim problem,a ne da rasturam 100puta...ako bude moralo tako onda neka ga do leta,sad sam 8.razred,ide i matura,nemam vremena da menjam radilice ko svecice :)

A ako kupim komparater el mogu to da proverim bez skidanja radilice?Posto znaci dosta,i moze da posluzi i za druge stvari,bilo sta mozes da proveris dal je u centru itd...Znaci ne moram stalak da pravim,samo ga nekako pricvrstim da se naslanja na radilicu,i polako okrecem s druge strane...po meni je to najsigurniji nacin,ako tu bude ostupanja onda lepo rasturim i usredsredim se na radilicu...

A ja nemam ideju sta moze da bude osim radilice...magnet nema sanse da tek tako ode u debalans,a variomat sam probao i komlet drugi,bez variomata,10 kompleta rolnica itd...cak i sa onim od 6g,kad je van rezonance,ide normalno do 60(msm ne trese,a ubrzava ko serijala),i na 60 opet pocinje odjednom nenormalno da trese...sto znaci samo na tim obrtajima...

Moguce da je problem ona 1 deseta,al nzm dal zbog nje moze toliko da trese...majstor kaze da je radilica odlicna,da nikad ne moze da bude 100%...

#192 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 10 April 2011 - 23:44

probaj još magnet sa drugog free-ja, ako trese i dalje, ipak je radilica

#193 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 11 April 2011 - 07:54

ok,probacu...najverovatnije sledeci vikend...

#194 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 15 April 2011 - 18:10

ovo mene interesuje,dal bi se pokazalo ako prislonim komparater na onaj deo sto viri kod magneta dok je sve namesteno:
Posted Image

#195 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 15 April 2011 - 18:28

Komparater mora biti stabilan i fiksiran, ne sme da se pomera dok radis merenje. Smisli neko postolje, mada tu tesko da mozes da ista proveris pouzdano, jer ako ima lufta ima na dosedu lezajeva a ne na konusi magneta. Jesi li radio sta oko kvacila, da nisi skoro menjao opruge u rasturao kvacilo, proveri kakav je iglicasti lezaj na nepomicnoj polutci kvacila. Selen blok se vidi golim okom da li je u redu ili ne.

#196 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 15 April 2011 - 21:54

ma probao sam da ga palim bez remena,kvacila,variomata itd,i kad zavrnem gas isto trese...tako da je verovatno nesto unutra...a mrzi me da rasturam oba freeja da bi proverio magnet...el moze on da ode u debalans iz cista mira,njega nisam uopste dirao pre nego sto je poceo da trese...

#197 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 15 April 2011 - 22:47

Pa mozda nije bio montiran kako treba i polako je usao u debalans ili okrenuo na kajli, Sad uzmi pa pregledaj njega i kako stoji na radilici, da li je na kajli, da li je sraf dotegnut valjano i sl?

#198 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 16 April 2011 - 16:20

stoji super,vec 2 puta je skidan,jednom kad sam g aproveravao,i drugi put kad sam menjao lezajeve,a stegnut je pistoljem na 3,i onda samo malo kvrcnut na 4(za svaki slucaj)...tako da nema sanse da nije dobro stegnut,posto pistolj na 4 odvija i tockove na automobilima...i na kajli je,proverio sam i kanal,super je...

Al problem je sto on nije polako usao u debalans,nego odjednom,prvo sam iskljucio uljnu pumpu(morao sam da skidam variomat),i onda je lepo isao,ali je isto po malo vibrirao preko 80,i ja dodjem kuci da proverim dal je sve lepo sklopljeno,skinuo variomat,proverio,vratio sve kako je bilo i odtad vibrira ko nenormalan...magnet niko nije ni dirao...

EDIT:A da nije na kajli to bi odma znacilo pomereno paljenje,i nebi mogao ovkao da ide...on i dalje ide skoro ko pre,mozda malo losije,samo sto mnogo vibrira...

#199 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 28 April 2011 - 11:32

Stavio sam danas diznu 80(bila je 85),i evo je sad svecica...ja ne mogu da procenim kakva je smesa,sa 85 je vise vukla na braon,sad nesto crno bzv...

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#200 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 28 April 2011 - 14:46

Meni izgleda kao da je prebogata smesa,ali to onda znaci da trazi 10broja manju diznu nego pre...ako je tako eto zasto je pio toliko goriva...

Sta mislite,el smem da stavim diznu 75,el nece da zalepi?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users