cini mi se da nemamo ovakvu temu pa evo da zapocnem a vi postavljajte svoja iskustva i fore za pranje postave.
Glavni problem sa kacigama je odrzavanje njihove unutrasnjosti. Ja se leti poprilicno znojim i posle nekog vremena kaciga zbog toga zna da pocne da vonja. I nije samo vonj problem. Topla i vlazna sredina je pogodno tle za razvoj gljivica i kojekakve gamadi sto moze da rezultuje ozbiljnim problemima i bolestima skalpa na chontari.
U prodaji postoje razni sprejevi za odrzavanje unutrasnjosti kacige ali mislim da oni samo delimicno resavaju problem. Malo ociste povrsinski i mozda malo zamaskiraju miomirise ali to je to. Da bi higijena bila na nivou, unutrasnjost je neophodno oprati kako treba.
Vecina kaciga imaju vadivu i perivu postavu. Ja tu postavu pred svaku sezonu izvadim i operem a to ponovim i jednom do dvaput u toku sezone.
Medjutim problem je u tome sto vecina kaciga ima vadiv deo koji naleze na teme i potiljak kao i jastucice koji idu na obraze.
Sta je sa kragnom, chelom i delom ispred usta i pod bradom. Kod mene se to npr ne vadi po dafault-u i potrebno je rasklopiti pola kacige da bi se i to skinulo.
Juce mi je palo napamet da se pozabavim time.
Rasrafio sam pola kacige. Na njoj je bukvalno ostala samo postava od pene i mehanizam za naocare.
Flip face i vizir su skinuti i sve je izvadjeno napolje.

Od postave je izvadjeno sledece: skalp, levi i desni jastucic za obraze, levi i desni pad na koji idu jastucici, kragna, podbradak, celo i onaj deo ispred usta.
Prvo sam ubacio sve to u toplu vodu i posuo praskom za ves. Malo izmuljao i izmesio rukama da prasak udje svugde i ostavio 15-ak minuta da to odstoji. Nakon 15 min sam sve to jos jednom dobro izmesio i prosuo prvu vodu. Ljudi... Voda je bila crna ko ugalj. A napominjem da vadiv deo postave redovno perem.
Ceo postupak pranja sam jos jednom ponovio, posle cega je voda bila nesto svetlija ali opet poprilicno strokava.
Kad sam sve lepo isprao i ocedio, za svaki slucaj sam sve ubacio jos jednom u masinu i pustio full program za pranje sa sve omeksivacem, predpranjem, centrifugom i.t.d. Dok je masina prala, resio sam da rucno operem jedini deo postave koji nije mogao da se skine a to su jstucici koji idu preko strap belt-a. Strap-ovi su zanitovani za kacigu a jastucici su masinski zasiveni za strapove pa ih je nemoguce skinuti bez paranja sava a to nisam hteo da radim. Umesto toga sam prineo kacigu toplom mlazu vode pa natapao jastucice vodom, trljao praskom i cetkicom i ispirao. To sam ponavljao vise puta dok voda koju sam cedio nije bilo potpuno cista i dok jastucici na dodir nisu "skripali" na cisto. Dok sam to zavrsio, zavrsila je i masina. Sve sam lepo ocedio rukom koliko se dalo a onda sve poredjao na TA pecku.

Dok se sve to susilo isprskao sam unutrasnjost kacige asepsolom i kombinovao brisanjem magisnom krpom i tako u dva tri navrata. Posebno sam uspricavao asepsol u prostor izmedju pene i spoljasnjosti kacige kroz luftere gde prolazi vazduh.
Kad se sve osusilo, sklopio sam kacigu i namontirao sve unutra. Jos jednom je obrisao mer glass-om i papirnim ubrusima spolja.
Na kraju sam probao kacigu i par minuta sa uzivanjem setao po gajbi sa njom na glavi. Mirise na cisto...