Posted 23 January 2017 - 11:54
cini mi se da nemamo ovakvu temu pa evo da zapocnem a vi postavljajte svoja iskustva i fore za pranje postave.
Glavni problem sa kacigama je odrzavanje njihove unutrasnjosti. Ja se leti poprilicno znojim i posle nekog vremena kaciga zbog toga zna da pocne da vonja. I nije samo vonj problem. Topla i vlazna sredina je pogodno tle za razvoj gljivica i kojekakve gamadi sto moze da rezultuje ozbiljnim problemima i bolestima skalpa na chontari.
U prodaji postoje razni sprejevi za odrzavanje unutrasnjosti kacige ali mislim da oni samo delimicno resavaju problem. Malo ociste povrsinski i mozda malo zamaskiraju miomirise ali to je to. Da bi higijena bila na nivou, unutrasnjost je neophodno oprati kako treba.
Vecina kaciga imaju vadivu i perivu postavu. Ja tu postavu pred svaku sezonu izvadim i operem a to ponovim i jednom do dvaput u toku sezone.
Medjutim problem je u tome sto vecina kaciga ima vadiv deo koji naleze na teme i potiljak kao i jastucice koji idu na obraze.
Sta je sa kragnom, chelom i delom ispred usta i pod bradom. Kod mene se to npr ne vadi po dafault-u i potrebno je rasklopiti pola kacige da bi se i to skinulo.
Juce mi je palo napamet da se pozabavim time.
Rasrafio sam pola kacige. Na njoj je bukvalno ostala samo postava od pene i mehanizam za naocare.
Flip face i vizir su skinuti i sve je izvadjeno napolje.
Od postave je izvadjeno sledece: skalp, levi i desni jastucic za obraze, levi i desni pad na koji idu jastucici, kragna, podbradak, celo i onaj deo ispred usta.
Prvo sam ubacio sve to u toplu vodu i posuo praskom za ves. Malo izmuljao i izmesio rukama da prasak udje svugde i ostavio 15-ak minuta da to odstoji. Nakon 15 min sam sve to jos jednom dobro izmesio i prosuo prvu vodu. Ljudi... Voda je bila crna ko ugalj. A napominjem da vadiv deo postave redovno perem.
Ceo postupak pranja sam jos jednom ponovio, posle cega je voda bila nesto svetlija ali opet poprilicno strokava.
Kad sam sve lepo isprao i ocedio, za svaki slucaj sam sve ubacio jos jednom u masinu i pustio full program za pranje sa sve omeksivacem, predpranjem, centrifugom i.t.d. Dok je masina prala, resio sam da rucno operem jedini deo postave koji nije mogao da se skine a to su jstucici koji idu preko strap belt-a. Strap-ovi su zanitovani za kacigu a jastucici su masinski zasiveni za strapove pa ih je nemoguce skinuti bez paranja sava a to nisam hteo da radim. Umesto toga sam prineo kacigu toplom mlazu vode pa natapao jastucice vodom, trljao praskom i cetkicom i ispirao. To sam ponavljao vise puta dok voda koju sam cedio nije bilo potpuno cista i dok jastucici na dodir nisu "skripali" na cisto. Dok sam to zavrsio, zavrsila je i masina. Sve sam lepo ocedio rukom koliko se dalo a onda sve poredjao na TA pecku.
Dok se sve to susilo isprskao sam unutrasnjost kacige asepsolom i kombinovao brisanjem magisnom krpom i tako u dva tri navrata. Posebno sam uspricavao asepsol u prostor izmedju pene i spoljasnjosti kacige kroz luftere gde prolazi vazduh.
Kad se sve osusilo, sklopio sam kacigu i namontirao sve unutra. Jos jednom je obrisao mer glass-om i papirnim ubrusima spolja.
Na kraju sam probao kacigu i par minuta sa uzivanjem setao po gajbi sa njom na glavi. Mirise na cisto...
Posted 23 January 2017 - 13:58
Dosta pomazu podkape, tek kad nju imas, shvatis koliko se brzo uprlja i pocinje da vonja, zato koristim vise komada da ne moram cekati dok se opere i osusi. Meni izdrze par dana kad je toplije.
Posted 23 January 2017 - 14:07
Posted 23 January 2017 - 21:07
Naravno, zavrsna faza ide asepsolom koji je vrhunska stvar za malo parica.
Francuz, odlicna je tema, malo kolega obraca paznju na ovakve stvari, dobro je objasnjeno i lepo se vidi na slikama.
Posted 23 January 2017 - 21:23
Mislim da bi to trebao svako da radi, prvenstveno radi svog zdravlja. Korisna tema.
Posted 24 January 2017 - 09:51
Jos jedna stvar koja bi mogla da pomogne je bebi puder odnosno talk. Kad se sve osusi i vrati nazad u kacigu malo posuti talka unutra i dodatno ga utrljati u materijal cistom magicnom krpom da ne bi ostajali beli tragovi po materijalu.
Posted 24 January 2017 - 11:44
prasak je opcenito agresivan i pranjem postupno unistava robu,a i sami sastav je grub pa se i teze topi u vodi nego samponi i gelovi,a isti tak se i teze ispire bez obzire kakve programe ima ves masina..nakon pranja praskom obavezno bi trebalo neki omeksivac rublja stavit da podstava ne ostane gruba i kruta kad se osusi..
osobno nosim potkapu i na +40℃ ako moram bas s motorom nekud nest..imam tanku svilenu ljetnu coolmax podstavu koja manje zagrijava glavu nego podstava kacige..nikad se nisam oznojil pod kacigom..
takva podtkapa kad se opere,treba joj 5 min vani na suncu da se osusi..
na kacigi mi se skida kompletno podstava,od lica pa do cela i potiljka,unutrasnjost kacige nije komplerno zatvorena podstavom tak da je ventilacija i cirkulacija odlicna
radi se o suomy spec 1R kacigi
Posted 25 January 2017 - 11:26
Ja imam kao radnu kacigu davno dotrajalu AGV koja je za bacanje , dosla do kraja ,ali je i dalje koristim , ima jedna dobra stvar na njoj - nista ne duva kroz nju , pa je samo zbog toga trpim ...postava se odavno raspala visi na sve strane , ne moze se nista uraditi , a mora biti da je prljava do bola , ne smem ni da mislim , cudi me da do sada nisam dobio neku sidu , antraks , ebolu ...
Pre par godina od nekog lika kod koga sam radio neki servis kupim neku kacigu za neke male pare , nije neka , ali ce posluziti kao radna za svaki dan za Matica ...samo sam je probao i naravno trebalo bi da se opere , ipak je to sa tudje glave ...necu ni perut , ni antraks ...na tom je i ostalo , nisam nista do sada uradio , a trebalo bi ...nisam znao kako , nisam se ozbiljno upustio u to , pa me ova tema poterala ...to ce biti najskoriji posao u ove zimske dane - priprema za ubuduce ...videcu dal` sta moze da se rastavi , ako ne - oprace se uvise voda deterdzentom , dobro isprati , malo naparfimisati i bice svakako bolje nego sto je bilo ....
Cinjenica je da se o tom segmentu higijene malo vodi racuna , a trebalo bi ...svi to samo stavimo na glavu i vozi Miskooooo...potkapa bi delimicno resila neke probleme , ali protiv nje govori neprakticnost za svakodnevnu upotrebu , za long way OK ...zamislite mene - silazim sa Matica pred prodavnicom, postom , bankom , skidam kacigu , vide me u potkapi i dok je ne skinem za tren oka me okruzi nekoliko policijskih kola i dok ti ne objasnis za cega sluzi potkapa izresetaju te k`o svajcarski sir ....posle ti se izvinu , a ti sa 32 metka u sebi, hehe...
Odoh da vidim kako cu oprati kacigu ...
Posted 06 February 2017 - 08:34
Postave od sve tri sam uspešno izvadio i spakovao u veš mašinu na lako pranje oko sat vremena, voda do 50C. Prašak nismo koristili već tečni deterdžent i sve je oprala odlično...
Moja greška je što nisam izvadio stiropore iz obraznica svoje kacige, pa su se našli u komadima, ispali sa sve sunđerom iz materijala..
Ove sam ulepio sa henkel-ovim super lepkom ali onim gel tipom plave boje koji se suši oko 30-45 min.. i uspešno spakovao u materijal obraznice koji kasnije uviđam može da se otvori i povade stiroporske potpore...
Kacige sam još dodatno isprao četkom i tečnim sapunom i deterdžentom u unutrašnjosti, najviše prljavštine je izašlo iz stare Caberg koju koristim u radionici, a uopšte su kopče i materijal stege najviše prljavi kod svih kaciga...
Kod ove pogotovo
Definitivno mnogo tople vode je bilo potrebno za izpiranje, ali i kasnije sušenje, jer Caberg i Stage 6 imaju te zavesice za vrat gde se vlaga dugo zadrži
Isto je i kod stage 6
Pa je usledilo sušenje na TA peći
Obraznice od s6 i caberg kacige se lako skidaju i lako peru, isto tako i vraćaju..
Vizire sam sve poskidao i oprao sa axel-om za stakla, danas ih pakujem natrag u vreće i čekaju bolje vreme...
Prvi put perem kacige i moram priznati da mi je sad tek jasno koliko je bitno da se u radionici koristi neka starija kaciga, jer se od prljavih ruku i kose-glave uopšte užasno zaprlja.. Ove dve koje koristimo za vožnju supruga i ja su ok, malo zaprljane ali ne na crno ... Ove godine moram povećati broj na 4, sad imam novog starog vozača u familiji, pa eto održavanje kaciga je važno kao i ostale garderobe...
Posted 22 February 2017 - 22:30
Posted 23 February 2018 - 10:50
Vidim, Steef je pomenuo, a i sirom neta nailazim na tu informaciju da ljudi postavu peru decijim samponom. U mom slucaju pogresno, a evo i zasto.
U toplijim mesecima se moja glava poprilicno znoji. Ujutru kad krecem u voznju cist, sve je ok. Ali posle 8 sati na poslu i ko zna koliko znojeva, skalp mi je poprilicno masan, a kaciga na povratku kuci to sve upija u postavu.
Ja imam klince pa cesto koristim deciji sampon kada ih kupam, te vam mogu reci da je deciji sampom mnogo nezniji (kakav i treba da bude) ali kao takav nije pogodan za matore konje poput mene sa masnom glavudzom jer jednostavno ne mogu da isperu masnocu, nisu toliko jaki. Ne kazem da perem kosu degreaserom, ali sampon za odrasle radi posao.
Tako da, u mom slucaju, kada bih postavu kacige prao decijim samponom, ne bih mnogo uradio.
Inace, nabavio sam novu kacigu tokom prosle sezone (nisam je predstavio u temi jos uvek), pa sam pre neki dan oprao sve da bude spremna za prve toplije dane.
Buduci da je postava "plush", pod utiskom komentara u ovoj temi nisam hteo da ju habam praskom za ves, ali sam svakako posao odradio na ruke koriscenjem sampona koji inace koristim za celu.
Posted 23 February 2018 - 11:25
Posted 23 February 2018 - 11:26
Posted 23 February 2018 - 12:36
Zar nisi dobio nekakav booklet uz nju?
Edited by francuz69, 23 February 2018 - 12:36.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users