Jump to content

E- Scooter by Alien

224 replies to this topic

#181 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 November 2019 - 20:58

Ja bi za te pare kupio drugu felnu sa komplet gumom u Monesadi u Su

#182 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 18 November 2019 - 11:02

Nije problem u felni , ne bi pomoglo ...veliki broj spoljašnjih i unutrašnjih guma sam ja svesno uništio , tako sto sam terao na crknutoj unutrašnjoj , jer mi ne pada na pamet da guram dva - tri kilometra , pa upropastim i jednu i drugu ...

Felna je glatka sa unutrašnje strane , nema potrebe za poliranjem , samo kvalitet gume , ništa drugo sunđeri rešavaju problem , biće poručeni danas - sutra ...

#183 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 November 2019 - 14:35

a da nije nešto kriva ili deformisana, od te tvoje vožnje na ispražnjenoj gumi, pa da se na nekim mestima preterano gužva ?

#184 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 18 November 2019 - 20:41

Ako je sve po ps u,valjda postoji od nekih boljih proizvodjaca guma...

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

#185 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 November 2019 - 17:21

Nema , samo brat Kinez radi u toj dimenziji . da ima radio bi ih Trajal ili Tigar ...

#186 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 November 2019 - 17:40

Nisam završio priču o sijalici … definitivno nisam miljenik Fortune ….Šta se desilo ?

Pošto je sijalica specijalna predviđena je za napon od 55 V , jasno je da ne može od 12 V , odmah bi pregorela …jedva sam našao na netu , samo na jednom mestu na ceni od 500 din + poštarina , izašla je 800 din …par dana sam koristio ono biciklističko svetlo koje sam ulepio na prednji blatobran akrilom da imam kakvo – takvo osvetljelje dok sijalica ne stigne …slabo sija , al , bar sam osvetljen , to nije nikakvo rešenje …sva sreća da je Mitrovica dobro osvetljen grad , pa sam mogao da prođem i ovakav , barem privremeno dok ne smislim šta ću i kako ću ...sijalica je stigla brzo za nepuna 24 sata , ne mogu da kažem …

Halogena , umesto balonke koja je bila …trebalo bi i da bolje sija …montaža u grlo koje sam izvukao napolje iz fara da bi lakše montirao …sve izgleda isto , ali nije isto …zakopčavanje u grlo je na zakret , ali su kontakti za malo pomereni , pa mogu da dobijem samo jedno svetlo – ili kratko , ili dugo …to se može rešiti , ali opet gimnastika , što ne može da bude plug , and play??? Dok sam pokušavao finim zakretanjem grla da dobijem i jedno i drugo opruga iz grla u jednom trenutku ispali sijalicu koja je radila na beton pored mene sa oko pola metra i kako je vlakno još bilo usijano , sijalica pogine …E , UBIĆU SE ! OSAMSTO DINARA LEŽI MRTVO NA BETONU !!!

Taj dan , razočaran , nisam ništa više radio …sutradan , nazovem da poručim drugu sijalicu , pa će sve to koštati puta dva , znači 1600 din , kaze nema , ima samo malih od pozicije Ii štopa …eto tek sad problema ! Moderna generalni uvoznik iz Zrenjanina nema , biće kontigent uvoza tek u drugoj polovini Decembra , a i pitanje hoce doći i sijalice …previše je biti mesec ili duže bez pravog svetla sa neizvesnošću dostatnosti …

Eto pravog problema i kako ga rešiti ? To je veliki izazov čak i meni …te noći nisam spavao pokušavajući da nešto smislim …sutradan sam probao napon da snizim sa predotporom vezujući u red nekoliko sijalica , onih od pozicije , one dele napon , ali one veće snage 21 W I jače neće da sijaju , dalje u red sam vezao deo grejača od fena , cekas …opet sijalice male snage rade , ali veće neće da rade …od ove ideje sam odustao , to se ne bi moglo rešiti bez neke ozbiljnije elektronike a ja nemam dovoljno znanja da bi se upustio u to …opet sam na početku …nova ideja ! To svetlo se mora prepraviti na autonomni izvor napajanja od 12 V …kako ? Mogao sam kod Kineza kupiti Ni- Cd akumulatore od 6 V 4 Ah , pa dva vezati u seriju na ceni su od 550 din komad , to bi značilo 1100 din , ( to sam imao pre neku godinu za neke druge svoje potrebe i dobro su radili ) …ali to njima stoji ko zna koliko , nema garancije , a najnovija spasonosna ideja je …pošto će Alien na proleće traziti novi accu , bolje je za njega sad kupiti novi kiselinski nekoliko meseci ranije, obično ja to kupim s početka sezone , April – Maj , pa taj novi u Aliena , a ovaj sad iz njega za autonomni izvor napajanja …još uvek je solidan, poslužiće svrsi …Novi accu za Aliena je 1450 din , mala razlika u ceni spram onih sumnjivih Kineskih...

Ima dosta da se odradi , treba sve dobro osmisliti …počinjem …

Prvo sam na grlo koje je predviđeno za originalnu sijalicu i napajanje zalepio nalepnicu da se ne stavlja sijalica od 12 V …i sve to sklonio u stranu , moraš misliti na sve i na one posle mene …
Tražeći mesto za accu , odlučio sam se za iza prednjeg točka , on prolazi na oko 5-8 mm , ne smeta …prvo sam morao izraditi nosač – kutiju za acu …tu je poslužio lim od rashodovane klime gde je pola već bilo gotovo nešto malo ispresavijao , malo povario i na tri tačke je šarafima dobro zavrnuo u plastiku …dosta je dobro zaštićen , upakovan je u onu foliju što ide ispod laminata , neće biti prljanja i zalivanja …izvodi + i – su pristupačni za punjenje …

Posted Image kutija za accu...

Posted Imageimage of a safe
spakovan accu u kutiju ...

Posted Image
pozicija kutije iza prednjeg točka , ništa ne smeta ,točak prolazi oko santimetar od kutije ...

Posted Image ulepljena sijalica u sferu, i zaštita protiv pregrevanja ...a i gore je nalepljeno parče folije sa staklenom vunom , neće škoditi , dvostruko je sigurno , jbeš ti to ...

Posted Image prekidač za paljenje ...ova gore ljubičasta dovod plusa, ove dole dve odvod , kratko , dugačko , a sa accu minus direktno na sijalicu i to je to , jednostavno ...

Posted Image pozicija dugmeta na kokpitu , lako je dostupno ...

Novu sijalicu H-4 na koju sam nabo žice jednostavno ulepio Kafuterom na sferu gde je bilo staro grlo i žice izvukao gore …tu sam na pogodnom mestu ugradio prekidač od šporeta od ringle , a pošto je to moj fah , merenjem a I praktično dobio sam sve kombinacije , kratko , dugačko , pa čak I oba zajedno da mogu da rade …ovo zadnje najverovatnije neće se koristiti zbog prevelike snage ( 60+ 55 W W ) I mogućeg pregrevanja sijalice , i sfere, možda samo na kratko, ali ubija kako sija … višlje sijalice sam od alu lima izveo i malu sfernu zaštitu od pregrevanja i radi bolje discipacije toplote, nek ima pa …napolje sam izveo komandno dugme za paljenje i gašenje , sad je ostalo samo da se ulepi puknuti pleksiglas i to je to …s obzirom da ću prednje svetlo koristiti samo noću , ne danju , očekujem da će dobro sijati nekoliko dana , a kad pokaže slabost , punjenje …

Eto, morao sam se snaći , jbo Kineze, osim problema sa gumama , eto i sa instalacijom , sad i kad pregore najobičnija sijalica shvatiš da ona nije najobičnija , nego da je ima samo u Pekingu , ili Šangaju , drugi semafor levo …moram kao kineski gubernator u Srbiji , zamoliti Si Đin Pinga da kad sledeći put bude dolazio da u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju sijalica od 55 V i da mi za prvu ruku donese koju …ali ne znaju oni sa kim imaju posla , ne moš ti Srbina zahebati …hehehe …

#187 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 19 November 2019 - 19:37

A bre Mišo nisam ni sumnjao u tebe da te može zajebati tamo neki kinez sa izmišljotinom od 55W...jes malo štap-kanap rešenje ali bitno da fercera...

#188 canibal86

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 185 posts
  • MestoSid
  • VozimSpider X5

Posted 19 November 2019 - 20:50

Mozda bi elegantnije resenje bio stepdown dc to dc konverter do npr 60v.S njim bi imao mogucnost da spustis voltazu na npr potrebnu za obicnu halogenu sijalicu.

#189 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 19 November 2019 - 20:52

Dobro si se snasao za prvu pomoc.

Tih 55V, jel to istosmerni napon u pitanju? Ako jeste imas gotovih resenja u vidu DC-DC step-down konvertera gde mozes da spustis napon sa 55V na 12V.
Time eliminises upotrebu dodatnog akumulatora, manje tezine na skuteru i manji nivo kompleksnosti.

Evo jedan primer specijalno za tebe od cika Li-ja: https://www.aliexpre...rchweb201603_55

Edit: Canibal me pretekao u odgovoru :)

#190 canibal86

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 185 posts
  • MestoSid
  • VozimSpider X5

Posted 19 November 2019 - 21:02

Ovaj dc-dc konverter je skroz pogodan za tu primenu otporan na vremenske uslove i trajno resen problem po pitanju sijalica.Dodao bih samo da ako se odlucis da uzmes kupis ovaj sto moze na izlazu 12v da isporuci 8A struje,sto ce biti sasvim dovoljno prostora da se konverter ne bi pregrevao ako ces da koristis 55w sijalicu ma da mozes da ides i na neku led opciju pa smanjis potrosnju akumulatora.

#191 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 November 2019 - 11:10

E momci , šta bi ja bez vas ,, nisam znao za ovako nešto , braća Kinezi sve rade...nije to ni neka para , a rešava elegantno sve ...moje rešenje je privremeno ( a najduže traju privremena rešenja ) , morao sam da se snađem ...hvala vam na savetu, pravi ste ...

#192 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 21 November 2019 - 18:18

Hvala Gorane na linku ,,,ispregledao sam šta sve ima od tih konvertera ...zaista elegantno rešenje za male pare ...može već i za 4-5 dolara da se nađe 10 A što rešava sve eventualne buduće probleme ...interesantno je da na Aliju uopšte nema u ponudi sijalica od 55 V , ali eto, zato ima konvertera... ovo moje rešenje će poslužiti dok ne stigne konverter...uvek ima rešenja za sve ... :)

#193 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 25 November 2019 - 12:23

Re[avam probleme na Strujnom...juče sam poručio sa Alija jednu gumu za njega ...zašto jednu , a ne dve ...to je kupovina sa slike i ako se pogreši nema nazad ( ima , al je zajebancija na kvadrat ) ...i jos jedan razlog ,,, preko 50 evra se plaća carina i PDV što sve poskupljuje, a šiping ide na svaku gumu posebno , nema veze što putuju zajedno jedna pored druge ...našao Kinez način da zahebe Srbina , čuo onu našu - ako ne platiš na mostu , platićeš na ćupriji ...no dobro , sad koliko je , da je , ja to moram , pa moram , a lako ću ja jos jednu poručiti , na isto mi dođe ...prednja mi nije kritična ...

U još nešto sam poručio ...onaj konverter što skida napon na 12 V , koji za male pare rešava sve probleme elegantno ...brza i laka ugradnja , svega tri žice , vodootporan Ip - 65 ,10 A skida sa 72 na 12 V ...cena smešna 3-4 dolara ...moje privremeno rešenje na accu radi savršeno i tako će biti dok ovo ne stigne ...

I još nešto , kad je bal, nek je maskenbal ,,,poručio i dve one male crne obrtaljke, nek ima ...cena - 6-7 dolara po komadu ...

#194 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 November 2019 - 12:13

Na radnom stolu stoje dve unutra[nje gume ...mrtve ...smetaju mi već neko vreme...jedna je ona što je eksplodirala , a druga na kojoj sam vozio ,pa sam je isekao , uništio jer nisam hteo da guram ...daj da vidim da rešavam i sklanjam sa radnog stola ...

Prva , ona što je eksplodirala ...pregledam je ,,,ima rupu od oko dva - tri milimetra od eksplozije , fali materijala ...procenjujem da bi možda i moglo nešto da se uradi , ajd da probam ...pripremim dobro površinu , nešto šire nego što je fleka , namažem lepilo u tankom sloju ...sačekam desetak minuta da se lepilo prosuši , pozicioniram fleku , pritisnem dobro i to je to ...ja bolje ne znam ...dobro izgleda ...fleka je najveća koja postoji , velikom površinom drži , pa obećava ...

Posted Image

Druga guma ...pregledavam , kompresorom uduvavam vazduh u nju , kako duvam , tako se izduvava , curi na sto mesta ...ta guma je neupotrebljiva ...ipak , pošto imam fleka , ajd , malo da vežbam krpljenje , imam vremena u večernjim satima ...

Posted Image

Posted Image
Na flekinoj fleki , fleka ...
Naravno , na ovakvoj gumi se ne sme voziti , al poslužila je za vežbanje , ova druga je upotrebljiva ...

Već neko vreme vozim na unutrašnjoj sa ravnim ventilom , za sada drži , Kinez je poslao onu sunđerastu , pa kad stigne montaža ...jeste skupo , al što mora - mora ...očekujem za nedelju -dve ...

#195 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 November 2019 - 12:46

Na ovoj što sam vežbao dok nisam zatvorio sve rupe gde je duvalo izbrojao sam 24 fleke...!!! Naravno da je neupotrebljiva za bilo šta , osim za jedan eksperiment koji planiram za nju , ali o tom , po tom ...

#196 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 13 December 2019 - 21:16

Ne mogu da verujem , na zadnjem točku vozim već dva meseca sa ravnim ventilom ???

#197 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 19 December 2019 - 00:11

Kako je izgledao stari ventil? Koja je razlika?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

#198 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 December 2019 - 11:50

Pa , u poziciji ventila ...pošto je motor do same felne rupa na felni je pozicionirana malo ukoso pod nekim uglom od oko 75 stepeni ...ona unutrašnja sa ravnim ventilom upire direktno u motor kad bi rupa na felni bila ravno ,,,a kad je provučem kroz kosu rupu , onda unutrašnja u zoni ventila stoji malo švege i naborano ...pre se tu brzo proglođala , ali eto sada drži već više od dva meseca u očekivanju da stigne iz Kine ona sunđerasta ...

#199 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 December 2019 - 18:48

Juče bio sa onim mojim matorim Stankom , mačkoubicom ...i ponov ...E- scooter matori sada ima 10 km na satu ...kupio je od istog gde i ja iz Subotice , izašao ga je 72 000 deset hiljada skuplje od moga, next generation , skoro sve isto razlikuje se u nekim sitnicama , vidi se da je iz iste kuhinje , možda je malo dopadljiviji nego moj , prelepa crvena boja , nije trula višnja za nijansu otvorenija , prelep je ...

Posted Image

ovo je matori Stanko na Kinezu ...

Posted Image

Posted Image

napred ima disk kao i moj ...

ono što ga razlikuje id moga je ovo ,,,

Posted Image

Posted Image

ima i na zadnjem točku disk ...

Verovatno je zbog toga skuplji , ali baš toliko ? Moj je zbog diska bio skuplji za 20 evra , ali nema veze razlika je velika , sigurnost kočenja povećana ...eto , Kinezi svake godine sve bolji i bolji ... :biker_scooter:

#200 canibal86

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 185 posts
  • MestoSid
  • VozimSpider X5

Posted 21 December 2019 - 15:35

Jos da malo porade na snazi motora npr neki od 3kw i Li-ion baterija bar 20Ah ozbiljno bi parirao klasicnim skuterima.Samim tim bi i ukupna tezina bila dosta manja.

11 user(s) are reading this topic

0 members, 11 guests, 0 anonymous users