Jump to content


Teško pali hladan - rešeno!


1 reply to this topic

#1 Dovla

    Član

  • Normal Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • MestoNovi Beograd
  • VozimMotowell Magnet City

Posted 15 September 2017 - 19:43

Susreh se i ja sa ovim problemom. Skuter mi odstojao nekih mesec dana i kada sam hteo da ga kresnem, odbija saradnju. Upalio je posle, nekih, 15 – 20 minuta verglanja i kurblanja. Prvo sam ga pustio da malo radi u mestu a onda ugasio i opet probao da ga upalim – na „dugme“. Upalio je u trenu. Odem da se malo provozam, vratim se, ugasim, probam opet… pali na pola ključa. Ok. Možda je bila i voda… dešavalo se već… kondez iz rezervoara… ko ga zna…
Pošto sam preterao sa verglanjem, vadim akumulator i nosim ga kući na punjenje. Sutra, vraćam akumulator i aj da ga upalim kad, ono… ponavlja se priča. Ok, skidaj karburator. Otvorim ga a on čist. Ja zbunjen. Baš zbunjen. Imao sam i ranije slične situacije; teško pali, slabo prima gas, gasi se… i svaki put sam otvorio karburator i rešavao se manje ili veće količine raznih naslaga. Sada čist???
Ok, čitanje po netu. Crko sauh, crko vakuum ventil, riknula svećica, produvala mašina (o ovome ću posebno), riknuli semerenzi pa vuče falš vazduh itd. itd.
Zamenim svećicu iako je i stara „sevala“ ko Ilija. Ništa.
Zamenim filter goriva i proverim vakuum ventil – koji, gle čuda – radi.
Aj da vidimo sauh… greje se, izlazi igla… izgleda da radi.
Semerenzi? Oh, shit. To je već za Blekija… al ček, on nešto reče da neće više da radi prcvoljke… ;)
Batalim ti ja sve to a zbog nekih obaveza odložim i zvanje majstora. Onda, jedan dan, ničim izazvan, opet skinem karburator. Reko', možda je nivo. Možda plovak 'be. To nisam probao. Gledam njega, gledam diznu. Ok je.
A onda!!! (e sada pogled na sliku, tačka 1) primetim nešto beličasto. Uzmem cvikere da bolje osmotrim, kad ono, prokleti kamenac.
Attached File  lonce mb.JPG   53.66K   66 downloads


Probam da dunem kroz tu rupu ali ne može. Inače, tačka 1 i tačka 2 su povezane i taj kanal MORA biti prohodan. MORA!!! Pa kanal (1) je rezervoar za sauh.
Ništa, upad u kupatilo, izbunarim ženinu hemiju za uklanjanje kamenca i debelo nafajtam obe tačke. Spalim cigaru, uzmem i jedan štapić za čišćenje ušiju i gurnem u kanal (1). Par puta gore-dole kad na 2 izleti nešto. Ok, probilo je. Isperem to vodom, osušim i ponovo stavim sredstvo protiv kamenca. Opet sačekam malo, isperem, osušim, sklopim karburator i ode da montiram. Kada sam sve povezao, osim creva za vakum, (malo sam ga pocuclao, tek da se lonče napuni sa benzinom). Vraćam crevce na karb, kontakt, vergl dve sekunde… ništa. Drugi vergl pola sekunde i brrrrm. ***** li ti sve po… i kez.
Glupava stvar. Zeznulo me što je karburator bio čist na prvom rasklapanju pa ga nisam ni čistio, produvavao i detaljnije proveravao. Eto, možda nekom bude od koristi.


Sada se vraćam na ono „produvala mašina“ (čitaj kao „oslabila kompresija“).
Iz mog iskustva a i priči nekih majstora, produvala mašina pali kada je hladna. Kada je vruća, nema šansi. Kažem po mom iskustvu jer sam svojevremeno uzeo jedan motor od zastave 101 special a koji je stajao više godina. Upalili smo ga i prešao je još 30000 ali je onda počelo seksanje sa tim paljenjem toplog motora. Ladan upali na „po ključa“, vruć… ostavi ga 10-20 minuta pa pali. Možda grešim jer u ovom slučaju povlačim paralelu između 4T i 2T, ali mi logično deluje. Neka se neki maestro za skutere izjasni po ovom pitanju pa da stavi tačka na tu opciju kada je problem paljenje ladnog motora

#2 ALIEN SM

    Stari član

  • VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 19 September 2017 - 09:03

Dobro je da si resio ...

A, ovo za kompresiju sve bi rekao da tu nema nekog pravila , da sve zavisi od jos ponekog faktora , od pretpaljenja , podesenosti karba , ali i od stanja samog motora , ali kad je los motor jednostavno znas to , imas sijaset problema - slabije pali ( mada ne mora ) slabije vuce , dimi na izduvu , trosi ulje , trosi vise goriva , a najsigurnije ti je ako vec sumnjas, proveris ga kod nekoga ko ima moto tester , premeri kompresiju i sve se zna ... :)





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users