Jump to content

Promjena ugla paljenja

7 replies to this topic

#1 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 04 January 2018 - 21:47

Ako sam dobro razumjeo da bi promjenio ugao paljenja u adv.18-20° treba pomjeriti plocu namotaja 2mm ulijevo ili kada klip sidje iz gmt 2 mm nize sto znaci 1 mm=9° I tada strelica treba da je na onoj oznaci paljenja na sredini? Hvala

Poslano sa mog GT-I8200 koristeći Tapatalk

#2 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 04 January 2018 - 22:52

Koji tacno agregat je u pitanju?

#3 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 04 January 2018 - 23:06

View PostRazredni, on 04 January 2018 - 22:52, said:

Koji tacno agregat je u pitanju?
Chinareli airsal sport 70 46 mm sa dvije karike 65 ccm.

BSalejunior

#4 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 04 January 2018 - 23:50

oke, tip agregata je bitan iz 2 razloga, prvi je hod radilice i duzina klipnjace a drugi je tehnicko resenje pickupa i magneta.

kina-minarelli je najpristupacniji po pitanju tuninga ugla predpaljenja moze se podesiti samo pomicanjem anker ploce posto je nosac pickupa i sam pickup fiksiran na plocu.

agregat se okrece u desno ako gledamo stranu do magneta, dakle radilica i magnet se okrecu u smeru kazaljke na satu. Trenutak kada pruga-zub na magnetu svojom ivicom prodje preko senzora pickupa je trenutak kada ipmuls ide ka cdi-u a ovaj dalje okida varnicu preko visokonaponske bobine.

merenje u milimetrima se odnosi na polozaj klipa unutar cilindra u odnosu na Gornju Mrtvu Tacku, polozaj klipa kada je u najvisljoj poziciji. Dakle kada je klip u gmt, to je 0 milimetara odnosno 0 stepeni. Tada je pruga na magnetu vec prosla preko pickupa. Okretanjem magneta i radilice u kontra smeru (u levo) do trenutka kada se ivica pruge nadje na sredini kruznog senzora pickupa pomeramo klip u cilindru na nize, recimo, uslovno receno klip ce sici nize za nekih 0,7mm a to je otprilike predpaljenje od 14° koliko je fabricki predvidjeno...

problem koji nastaje odosno koji sve zbunjuje je sto je za tuning-stelovanje predpaljenja potrebno pomereti plocu sa namotajima i pickupom zaokretanjem u levo odnosno slicovanjem-razbusivanjem rupa na mestima fiksiranja na samoj ploci, pa se zabuna odnosi na misljenje da je mera u milimetrima razmak za koji je potrebno pomeriti plocu. To nije precizna metoda i za izracun takve mehanicke operacije nam je potreban tacan obim zamisljene kruznice koju ostvruje pruga na magnetu svojim kruznim kretanjem.

dakle, za stelovanje predpaljenja, mera u milimetrima se odnosi na poziciju klipa u cilindru u odnosu na GMT u tacnom trenutku kada pruga na magnetu svojom odlazecom ivicom prolazi preko senzora pickupa.
Za tu operaciju je potreban precizni instrument-komparater, mada se moze i prostim sublerom doci do resenja.

18° kod minarelija i kineskih klonova ce biti 1,2mm klip nize od svoje gmt.

#5 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 05 January 2018 - 00:44

Nije problem shvatio sam.skinem glavu motora I sublerom pratim spustanje klipa na 1,2:mm od gmt.i podesim zakretanjem-slicovanjem rupa na ploci da ona tad okida .sad bi trebalo biti po pravilu 0,7 mm od gmt.hvala mislio sam pogresno jer isao sam na to 1 mm=9° jer je hod klipa 39.2 pa mnozio a zaboravio da u 360° klip ide I gore I dole.

BSalejunior

#6 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 05 January 2018 - 01:00

E tacno tako. Za lakse i brze racunanje kolega Sinisa je usavrsio android aplikaciju Mariovog kalkulatora. Koristi ga, odlican je.

Posted Image

Posted Image

https://svet-skutera...ikacija/unread/

ja sam se ovde cackao sa minareli paljenjem, ne secam se tacno vise koji je post, nije velika tema prelistaj

https://svet-skutera...post__p__112195

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 January 2018 - 09:53

razgraniči samo mm pomeraja na ploči i mm pomeraja klipa u cilindru, ovo što ti je Aca pisa su mm pomeraja klipa, i mere se šublerom ili mikrometrom kroz otvor svećice na glavi... dakle kliko je mm pre gmt u pomeraju klipa koji ugao... to ti računa kalkulator...

ako pitaš koliko je mm na ploči koju želiš da zaokrećeš ugao, to je malo relativno, zavisi od obima, pa probaj sa školskim uglomerom da obeležiš ako tako želiš.. tačka okidanja ti je ivica odlaska pruge od sredine jezgra pick-upa

#8 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 05 January 2018 - 17:36

Skinuo bi glavu I mikrosublerom isao na 1,2 mm prije gmt u penjanju klipa da nebude retard poslije gmt-a.onda koliko treba zakrenuti plocu vidjece se.normalno na hladno sve ac je nema vode imam I kilo kljuc pa tako cu preciznije I bolje rijesiti nego u otvor svjecice.

BSalejunior

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users