Jump to content

Kazna za voznju mopeda

7 replies to this topic

#1 KapetanGorki

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 5 posts

Posted 08 January 2018 - 23:46

Pozdrav,

juce sam hteo otici do prodavnice da uzmem neke namirnice, i posto mi je automobil bio u garazi sednem na ocev Tomos(moped). Samo sto sam izasao iz ulice zaustavi me saobracajac i napise krivicnu za voznju bez dozvole. Vozio sam po propisima, moped je registrovan i ispravan, imam dozvolu za kategoriju B, nikada nisam dobio ikakvu kaznu, bod, izvucen iz saobracaja, dosije, nista = sto se zakona tice cist i uhvacen sam 750m od svoje kuce, stavise u istoj ulici u kojoj zivim. Zivim u Valjevu, na obodu grada gde retko kad i ima saobracaja. Mene zanima da li cu imati ikakve olaksavajuce okolnosti kada izadjem pred krivicnog sudiju. Uvek sam smatrao da ja zapravo i imam tu dozvolu, i da je obuhvacena u B kategoriju, ali nisam rizikovao pa sam samo vozio do prodavnice ponekad. Ni mojima nije bilo jasno kako me uhvatise kada imam dozvolu. Koliko vidim zakon se relativno skoro i promenio. Saobracajac mi je usput rekao da sa nekim pravnikom potpisem i neki kontrakt za priznanje krivice i da mi mogu smanjiti kaznu. Bilo bi jako neprijatno da platim 100 000 za voznju u svojoj ulici po jaja i mleko na Tomosu koji je sporiji od bicikle

Hvala unapred

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 09 January 2018 - 08:37

Ako si imao staru dozvolu sa B kategorijom ona obuhvata i AM, međutim ako si polagao po novom i odmah dobio B na plastici onda ona ne obuhbata pravo za vožnju mopeda i skutera..

Nisam samo siguran u detalj da ljudi koji su imali staru B kod prepisa na plastiku imaju ili nemaju nadalje AM, takoreći na plastici to mora biti upisano kao AM pored B, mi koji smo imali oba nama je tako upisano...

Dok npr moju suprugu su kaznili pre koju godinu jer je pokazala staru B na crvenoj papirnoj dozvoli, i to je na sudu palo, tada sam proveravao i sa tom starom su vozaci sa B imali to pravo, dok je saobracajac vec pisao po novom..

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 09 January 2018 - 09:29

Mario je u pravu ...crvene papirne dozvole vise ne vaze , ako je nisi imao , bio si duzan da je zamenis prosle godine ...ako nisi mozes platiti kaznu , ako si imao samo B kategoriju , podrazumevalo se da imas i za moped ( ne i A kategoriju ) .Pri zameni za plastiku , to je moralo da bude upisano na njoj ....Ne gubis pravo na kategoriju , samo mora da bude upisana na plastici , to moras obaviti kad , tad ...

#4 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 09 January 2018 - 10:04

Problem predstavlja i registracija mopeda,bilo je slučajeva da je moped registrovan na A1 kategoriju,ako je i tvoj tako registrovan,zato si i popio kaznu.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

#5 KapetanGorki

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 5 posts

Posted 09 January 2018 - 14:38

Moped je registrovan pre desetak godina, ali ta registracija jos uvek vazi, cini mi se PSP. Ja sam polozio 2015te, sto znaci da nikad nisam ni imao PSP ili AM dozvolu
Najvise me interesuje kakvu kaznu mogu da ocekujem, policijac mi je rekao da uzmem sporazum o priznanju i da mogu pola da mi oproste, na nekim forumima sam procitao da sudija odlucuje kakva je kazna i da sa obzirom na moje olaksavajuce okolnosti, trebalo bi da kaznu smanji. Takodje sem na nekim forumim procitao da kazna ne moze biti manja od 100 000 ? Da li neko ima iskustva sa ovakvim stvarima

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 09 January 2018 - 17:05

Pa , to bi bila kazna kao da nemas polozeno nista ...ja da sam na tvom mestu uzeo bi taoce i zabarikadirao se , kao da si najveci zlocinac - sramota ...

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 09 January 2018 - 17:32

Baš sam pre neki dan polemisao sa Mariom oko mopeda...večito su na tapetu za saobraćajce!! Nekako je uvek nedefinisano sve oko registracije, pa te glupe potvrde, pa jel trebaju žute table ili mogu bele, pa koja dozvola ide za mopede, pa jel može redovnim putem ili mora da se vozi biciklističkom stazom, pa jel mogu da se registruju za 2 ili samo za 1 max....
Ko bi rekao, 1000 čuda za najmanji motor koji postoji...

Po mom mišljenju ako ti je pisana krivična prijava ići ćeš kod sudije na dogovor za povlačenje prijve, a to znači da uplatiš cca 30.000 din u ''dobrotvorne svrhe'' i sve oprošteno!!

#8 KapetanGorki

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 5 posts

Posted 09 January 2018 - 17:51

Ja se nadam da je tako, cak je i saobracajcu bilo glupo sto me upisuje. On je hteo da me pusti, bio je neki problem sto mi nije najbolje radio far, ali kada mi je proverio na motorolu vozacku tek tada je primetio da nemam AM. Kaze covek "Sada kada sam vec javio da sam te zaustavio, moram i da pisem. Da si rekao da nemas dozvolu, ovo bi mozda i drugacije bilo". Cuo sam dosta prica o krivicnom/prekrsajnom sudiji, i kako oprastaju ovakve gluposti - tj drasticno smanjuju kazne. Pokusacu da na saslusanju napomenem da sam zaustavljen u sopstvenoj ulici, da mi je prvi put na sudu, da sam otisao do prodavnice, itd
Plasim se jedino da je zakon postao dosta striktniji, i da sudija nece moci nista da uradi

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users