Posted 03 May 2020 - 07:12
U ovoj temi ću sa vama podeliti svoje lično iskustvo u popravci očajnog vizira na mojoj Hondi Foresight, koju sam (za neupućene) kupio prošle godine. Videćete kako šta treba raditi, kao i kako neke stvari ne raditi, jer grešilo se, da se ne lažemo :-)
Dakle, moj "midi" skuter ima vizir koji nema sjaj. A ja imam volju da to rešim, ali nemam znanja niti iskustva koja su mi potrebna. A nemam ni materijal, ali znam ko ima...
Pošto je situacija zamršena, a ja želim da je preokrenem u svoju korist, krećem u akciju - da NEMAM pretvorimo u IMAM!
A pre toga da vidimo šta mi sve treba, pa da lepo napravim spisak, jer ću drugačije da zaboravim.
Petak je, zadnji radni dan u ovoj nedelji, ja radim do 15h, "Duga" radi do 17h. To je to, ako ovo nije Božiji znak onda me znam šta je.
Sedam u kola i pravac radnja.
Prethodno sam, surfujući po netu, malo prikupio informacije kako to rade pravi znalci i napravio spisak šta mi sve za ovo treba:
- vodena šmirgla gradacije 1500,
- vodena šmirgla gradacije 2000,
- vodena šmirgla gradacije 2500,
- vodena šmirgla gradacije 3000,
- 3M pasta za poliranje zeleni čep,
- 3M pasta za poliranje plavi čep,
- 3M pasta za poliranje žuti čep,
- jednu krep traku,
- jedan fleksibilni sundjer za polirku.
I to bi bilo to, izlazim iz radnje samouveren, kao pravi majstor. Spremni smo!
I lakši za 1800,00 din.
Pažljiviji čitalac će primetiti da sam za taj novac mogao da dobijem uslugu poliranja vizira i verovatno bi bio ko pasja 00.
Ali ja želim da jedno nemam pretvorim u imam - ZNANJE i ISKUSTVO. A to košta.
Pišem preko Tapatalk pa će slike biti uvek na dnu posta, ne zamerite.
Pišem preko Tapatalk pa će slike biti uvek na dnu posta, ne zamerite.
Idemo dalje, slike, pa sledi rezime grešaka u predpripremnim radnjama.
Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
Posted 03 May 2020 - 07:14
1.Nisam kupio pivo a trebalo je (najveća greška inače),
2. Spričkao sam pare na paste koje idu na polirku a polirku nemam,
3. Nisam kupio šmirglu granulacije 600 i 800, a trebalo je (više o tome kad budem pisao o šmirglanju),
4. Kupio sam šmirglu 1500 a u suštini nije bilo neophodno.
Stigao sam kući, poredjao sve na terasu i ostavio da prenoći, kao svaki iskusan majstor:
Posted 03 May 2020 - 07:19
Šta je problem sa vizirom - da pojasnim:
- poprilično je matirao,
- izgreban je i to se jasno vidi i sa socijalne distance - ne svidja mi se,
- odudara mi od wind deflektora koji sam naručio sa Ali i postavio.
Tako je počelo, a kad sam ga demontirao I skinuo deflektora, video sam da su se ispod držača deflektora pojavile neke šire fleke... Ima da ih nema!
Deflektor skinut, gumice sa vizira skinute, vizir opran i osušen i spreemaaan. Ja takodje.
Posted 03 May 2020 - 07:24
Haha, sad sam sam sebi smešan. Kakav danak neiskustvu :-)
Ali idemo redom:
Krećem sa šmirglanjem, prvo granulacija 1500... Traje najduže.... Tu sam već shvatio da sam pogrešio pri izboru početnih granulacija šmirgle (ili ako želite vodobrusnog papira) - umesto 1500 trebalo je da uzmem 600 ili 800 i 1000.
Naime, ima napretka, to je jasno. Ali tek tada uočavam dubinu nekih riseva na vizuru, koji su nastali verovatno ribanjem grubim sundjerima.
Takodje, sa unutrašnje strane se pojavila neka patina (to nisam primetio dok sam se pripremao), koja se sad mestimično jasno vidi, ali je ova granulacija skida jako sporo. Uspevam da je grebuckam noktom kako bih je načeo, pa onda nastavljam šmirglom.
Tu mi je sad sasvim jasna greška pod brojem 1 - uz pivo bi bilo mnogo lakše...
Ali skupo plaćene škole se više cene, a ja ne želim da ostavim za sledeću nedelju, šmirglam granulacijom 1500 još naredna 2h.
Na kraju je to izgledalo kao na donjim slikama.
Pre nego pogledate da vam objasnim šta su koje primedbe:
- blago se vidi mesto gde je bila reg.nalepnica (tj.vide se konture),
- još po malo je prisutna ona žuta fleka gde je bio deflektor sa Ali-a,
- na par mesta se još videnone naslage se unutrašnje strane vizira!
Posted 03 May 2020 - 07:26
Prelazim na granulacije 2000, 2500 i 3000, po nekih pola sata svakom, sa jedne i druge strane ukupno. Sa ostalim granulacijama nije bilo nekih iznenadjenja, čisto fizikalisanje.
Kada sam završio sa vodobrusnim papirima izgledalo je to ovako:
Matiranje kompletne površine vizira je ujednačeno, ne poznaju se tragovi šmirgle niti one ogrebotine zbog kojih sam sve ovo započeo, ne vidi se više kontura reg.nalepnice, žuta fleka je nestala, one naslage sa unutrašnje strane se više ne vide...
Sa nadom da sam pripremio vizir za mašinsko poliranje završavam sa radom za taj dan.
U medjuvremenu sam obezbedio polirku i još jedan par iskusnih ruku, da posao privedeno kraju.
Vraćam sve na svoje mesto na terasi i ostavljam na čuvanje "stražaru" koji je celo to poslepodne predreždao ispred zgrade, na sred ulice...
Posted 03 May 2020 - 07:29
Ovaj deo nije nešto zanimljiv, a i trajao je značajno kraće. Nisam ga dokumentovao iz nekoliko razloga, prvo, da ne usporavam postupak, da me drugar koji je sa polirkom sišao ispred zgrade ne bi sačekavao dok ja slikam, drugo, zato što ne volim improvizaciju uvek i na svakom mestu, pa sam morao da posvetim posebnu pažnju ovom procesu, da ne bi došlo do oštećenja vizira, i treće, ruke su mi bile zauzete.
Svi znate da poliranje polirkom teče tako što uzmete polirku, nanesete pastu na površinu i polirate, vodeći računa o brzini rotacije i pomeranju politike po površini koja se polira.
Tako bar kaže struka.
Pre toga predmet koji se polira treba da postavite na radnu površinu i osigurate da ne odleti, ošteti se ili vas povredi.
E pa ne rade svi tako.
"Drži ti to brat, čas ćemo to da rešimo"
Dobar recept za zajeb. Ili u najboljem slučaju, da otaljate posao.
Neka me čitalac ne shvati pogrešno, nisam nezahvalan, naprotiv - cenim svačiju dobru volju i trud, ali ja ne funkcioniše na tom principu. I to mi smeta.
Zato sam jedva dočekao da završimo postupak.
Krajnji rezultat?
Mnogo bolje nego što je bilo. Generalno sam zadovoljan dobijenim rezultatom. Sledeće nedelje montiram vizir nazad na motor, i deflektor nazad na vizir. Ali pre toga ću na plastičnoj masci koja pokriva vizir morati da popravim dva polomljena prihvata za šraf (no, o tome i sličnim grunfovanjima pisaćemo u drugoj temi - ako me ne bude mrzelo).
A sad se vratimo viziru. Evo kako to izgleda na kraju:
Posted 03 May 2020 - 07:31
Za mene lično cilj je postignut - moja Honda opet ima vizir koji IMA sjaj, ja sam imao volju, sada IMAM i malo znanja i iskustva u poliranju istog. Samo pivo i dalje nemam, ali više neću karantin vikend koji provodim radno dočekati nespreman! Sutra i to rešavamo.
E sad, da li bih nešto uradio drugačije, sada kad sam prošao kroz ceo proces?
Svakako da bih. Evo i šta:
ŠMRIGLANJE - prilagodio BiH granulacije šmirgli stanju vizira. U mom konkretnom slučaju, uzeo bih 600, 1000, 2000, 2500 I 3000 na kraju. Eventualno, mogao bih da finiširam sa nekom još finijom - 5000 ili 6000. Ali to ću znati tek kad budem ponovo probao.
POLIR PASTE i POLIRANJE - za sada u izboru polir pasti ne bih menjao ništa, ali sam u fazi istraživanja (čitam i raspitujem se). Ono što ću promeniti sigurno - kupiću polirku (neku običnu, amatersku) i poliram sam. I svakako ću napraviti postolje, tj radnu površinu na kojoj će vizir moći da stoji pri poliranju a da se ne ošteti i da ne razmišljam da li će mi izleteti iz ruku.
Eto, od mene toliko.
Realno, nije neki veliki posao ali traži pažnju i posvećenost.
Ukoliko imate ličnih iskustava ili saveta, molio bih da postujete ovde - zarad onih koje bi moglo zanimati ili će se baviti sličnom rabotom.
Ukoliko ste početnik i amater, kao što sam i sam, pitajte da ne lutate, i da ne ponovite moje greške.
Drugarski pozdrav iz Kraljeva.
Posted 03 May 2020 - 07:36
Poslano sa mog LG-G6 koristeći Tapatalk
Posted 03 May 2020 - 07:42
Primeniću prvom sledećom prilikom :-)
Posted 03 May 2020 - 07:56
Послато са Mi A3 помоћу Тапатока
Posted 03 May 2020 - 08:09
To mi kaži!
Pokušavao sam da nadjem tu zaštitu ali nisam uspeo. Možeš li da me uputiš gde može da se nadje u spreju, da popravim stvar dok nisam montirao?
Posted 03 May 2020 - 08:33
Kad odem do lokala slikaću sprej pa ti šaljem.
Posted 03 May 2020 - 08:51
Posted 03 May 2020 - 08:53
Posted 03 May 2020 - 09:53
Kol'ko sutra se bacam u lov.
Imaš piće.
Posted 03 May 2020 - 12:50
Posted 03 May 2020 - 18:12
Eto tebi čistog pogleda na put